Homemade: zelf lions maken

Gepost: 30 januari 2013 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

Hebben jullie dat ook wel eens? Dat je iets lekkers koopt en denkt: ‘Dat kan ik ook!’. Ik heb het zelf regelmatig. Koekjes, cakes, taarten en zoals nu: candy bars. Schotel mij maar iets voor en in mijn hoofd heb ik al een eigen versie bedacht. Zo had ik dat een poosje terug dus ook met lions. Ik ging aan de slag en zie hier het resultaat: homemade lions. Een erg lekker resultaat als zeg ik het zelf. Ook zelf lions maken? Lees snel verder.

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Zelf Lions maken

Wist je dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is om zelf Lions te maken? Probeer zeker eens uit!
Porties: 16 stukjes

Ingrediënten

  • 450 gram melkchocolade
  • 2 pakken Frou Frou koekjes (verkade)
  • 25 gram rice krispies
  • half recept Karamel spread (of deze karamel, komt qua smaak nóg dichter in de buurt)

Instructies

  • Gebruik een met bakpapier beklede bakvorm van (ongeveer) 20×20 centimer.
  • Smelt 250 gram van de chocolade au bain marie, schep de helft hiervan in de bakvorm en smeer dit goed uit over de bodem. Leg op dit laagje chocolade de Frou Frou koekjes, voor de randjes zul je de koekjes iets moeten bijsnijden. Schep de andere helft van de chocolade op de koekjes en verspreid dit, leg hier een tweede laag koekjes op.
  • Schep de karamelspread nu in de bakvorm en verspreid dit tot een egale laag. Zet de bakvorm in de vriezer en smelt de overige chocolade (200 gram) au bain marie. Spatel hier de rice krispies doorheen.
  • Haal de bakvorm uit de vriezer als de laag karamel er stevig uitziet. Dan kun je de chocola met rice krispies toevoegen, met een spatel smeer je dit uit over de karamel. Zet de bakvorm in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.
  • Als de chocolade hard is kun je de bakvorm uit de koelkast halen. Til aan het bakpapier de lion uit de bakvorm en zet deze op een snijplank. Met een scherp en warm mes snij je de lion in 16 stukjes. Het mes kun je eenvoudig warm maken door een maatbeker met heet water te vullen. Laat het mes hier even in staan en veeg het droog met een doekje voordat je de lion snijdt. Tussendoor maak je het mes steeds even schoon in het hete water.
Bewaren

Wanneer goed luchtdicht verpakt, ongeveer een week houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

64 reacties

  1. Brenda Kookt schreef:

    Deze zien er heerlijk uit Laura. Eigenlijk ben ik niet zo van de lion. Geef mij maar een snicker, maar deze zullen er wel in gaan geloof ik 😉

  2. Brenda Kookt schreef:

    Deze zien er heerlijk uit Laura. Eigenlijk ben ik niet zo van de lion. Geef mij maar een snicker, maar deze zullen er wel in gaan geloof ik 😉

  3. PJ - Nombelina schreef:

    Ooh zien er heerlijk uit. Ook al ben ik net als Brenda meer van de snickers. Zou je de karamel spread kunnen vervangen met gekarameliseerde gecondenseerde melk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat zou zeker kunnen hoor. Als ik het nog eens maak zou ik dat denk ik ook gebruiken. Dat is toch iets steviger dan de spread. (en komt qua smaak ook meer in de buurt)

      Wie weet staat er de volgende keer snickers op het menu 🙂

  4. Marijke schreef:

    Oooowh, laat ik deze maar niet maken. Blijft misschien maar 1 dag staan en eet ik in mijn eentje helemaal op 😉 Maar ik ga hem wel onthouden!!!

  5. Caroline Brouwer schreef:

    Voor mij staan snickers ook bovenaan, maar mars, lion, bounty of wat dan ook het is allemaal lekker. En deze ga ik ook onthouden!

  6. Mickey schreef:

    Heerlijk! Met pinda’s en caramel kun je misschien ook een snicker maken. Je brengt me op ideeen!

  7. de Bakmadam! schreef:

    jummie mummie, die zien er om te smullen uit!

  8. Anonymous schreef:

    Waar zou ik rice krispies kunnen kopen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik koop rice krispies bij AH, staan in het schap bij de muesli, cornflakes etc.

  9. Ikram schreef:

    Njam ziet er echt DE-LI-CIOUS uit! 🙂

  10. Wilma schreef:

    Gatsie, wat ziet dát er lekker uit!!!!!!

  11. isabella schreef:

    Ahhh, dat ziet er zo lekker uit!

  12. Anonymous schreef:

    Goeiedag Laura, wat zijn die lekker zeg! Ik heb ze vandaag gemaakt om volgende week te trakteren op mijn werk en zojuist hebben wij samen even geproefd: heerlijk!!! Bij mij was de karamel alleen te dun gebleven en mijn herstelpoging baatte niet, dus het liep er tussenuit bij het snijden en eten. Maar dan nog: gewoonweg heerlijk! Heel goed bedacht van je, ik kijk heel graag op je blog. Ik wens je veel succes met je boeken.

    Tieneke

  13. Door schreef:

    Deze zien er super uit die wil ik echt een keer zelf gaan maken!

  14. Anonymous schreef:

    Waarzou je de rice krispies kunnen kopen en van welk merk ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De rice krispies heb ik bij AH gekocht, staan in het vak bij de ontbijtgranen. Het merk weet ik niet meer helaas.

      1. Myrthe schreef:

        Ik kan ze bij de AH niet vinden.. Weet je toevallig waar ik ze anders kan halen of heb ik gewoon niet goed gekeken?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik vond ze bij een AH XL, misschien is jouw AH te klein?

        2. Melissa schreef:

          Ik heb de Rice Krispies inderdaad bij de AH gevonden. Het is van het merk Kellogs. Maar niet elke winkel heeft ze. Ik ga de Lions vanmiddag maken, ben heel benieuwd!!

      2. Angel schreef:

        Waren dat van die repen of in pak van kellogs??

        1. Laura schreef:

          Uit een pak 🙂

  15. Maxime schreef:

    Ik ben voor het eerst op je site, maar zeker niet voor het laatst. Wat een super mooie en lekkere dingen heb je op je site staan zeg!

  16. Anonymous schreef:

    Ziet er superlekker uit!
    Morgen ga ik maar meteen aan de slag! 🙂

  17. Eline schreef:

    Ziet er erg lekker uit, ik wil het maken voor een vriendinnetje, ze is namelijk gek op lions. Maar de link van de carmel doet het bij mij niet..
    Lig het aan mijn laptop of aan de site?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Eline,
      Je hebt helemaal gelijk, de linkjes werkten inderdaad niet. Ik heb ze gelijk aangepast!
      Dankjewel voor het opmerken!
      Liefs, Laura

  18. Sanne schreef:

    Perfect recept!
    Dit is echt iets wat ik zocht voor ons sinterklaas/familiefeest, iedereen zal er van smullen.

  19. Lilian schreef:

    Echt super lekker! Makkelijk en fijn recept ook, je hoeft geen oven voor te verwarmen en gebruiken.

    Ik vond het wel lastig om ze kleiner te snijden!

  20. Lotte schreef:

    Ga het voor de vierde keer maken zo lekker!!

  21. Laura,

    ik heb ze ook gemaakt, met de karamel(recept ook voor d e shortcake)
    nu heb je daar het halve recept voor nodig dus de andere helft destijds in de vriezer gedaan en vanmorgen eruit gezet… kan dit? of gaat de smaak/structuur verloren als het ingevroren is geweest?

    ik hoor heel graag van je 🙂

    Kim

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet weet of het goed gaat bij invriezen. Het zal bij jou inmiddels al lang ontdooit zijn, smaakte het nog goed?

      1. Kim schreef:

        Het zag er op zich ok uit, maar was voor iemand anders dus ik heb besloten het weg te gooien, ohh wat waren ze weer heerlijk!

  22. aysu schreef:

    Waar kan je zon 20×20 cm bakvorm kopen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij kookwinkels en taartdecoratie winkels

  23. iris schreef:

    Leuk recept, ging prima. Helaas viel alles uit elkaar bij het snijden, doordat de frou frou koekjes gewoon loslieten van elkaar.. jammer want zo zag het er toch niet zo mooi uit. Wel heerlijk natuurlijk ;). Heb geprobeerd herstelwerkzaamheden te verrichten met karamelspread. Tip: geen frou frou van de Jumbo kopen voor dit recept!

  24. Cnavia schreef:

    Deze ga ik maken, klinkt super lekker. Ik kan alleen bij ons op ’t dorp geen rice krispies vinden. Zouden neutrale cornflakes kunnen werken? Krijg je wel een iets meer “crunchy” bite aan de lion vermoed ik…… Jij nog een leuke / makkelijk verkrijgbaar alternatief voor rice krispies?

    1. Laura schreef:

      Als ik een alternatief zou moeten noemen zijn cornflakes ook het eerste wat in mij opkomt, moet zeker lukken!

      1. Ingeborg schreef:

        Ik heb het met manna gedaan. Gaat ook prima.
        En een top recept!

      2. Truus schreef:

        Ik heb een zak gepofte rijst gekocht, 200 gram, merk Smaakt voor € 1.79 (Heb deze bij AH gekocht)

  25. Bianca schreef:

    Ik heb deze lions nu al een paar x gemaakt, maar dan met 1 laag frou frou ipv 2.
    Hapt net iets makkelijker weg…

    Ook heb ik de karamel zelf gemaakt, ik kreeg alleen maar complimenten ?

  26. Djana Postma schreef:

    Weer een heerlijk recept!

  27. Milicia schreef:

    Bij mij lekt de karamel eruit, heb ik iets teveel gebruikt? Heb namelijk wel alles volgens het recept gedaan. Of moet het nog wat langer in de koelkast? Hij smaakt iig wel erg lekker.

    1. Laura schreef:

      Kan zijn dat het iets te veel is, of nog niet hard genoeg of misschien was de karamel te dun. Kan verschillende oorzaken hebben 🙂

  28. Catherine schreef:

    Kan het ook met pure chocolade of worden ze dan te stevig??

    1. Laura schreef:

      Dat kan ook hoor.

  29. Liesbeth schreef:

    Oeh lekker vandaag gemaakt. Zeker voor herhaling vatbaar! In plaats van de Rice crispies hebben we rijstewafels verkruimelen en erdoor heen gedaan.
    Bedankt.

  30. Soraya schreef:

    Ik heb geen vierkante bakvorm kan het ook eventueel met een vierkante ovenschaal?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  31. Claudia schreef:

    Oe wat smaakt dit goed zeg! Hoe lang is het ongeveer houdbaar? En hoe kan het het beste bewaard worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      een week ongeveer als je ze goed luchtdicht verpakt.

  32. Claudia schreef:

    Lekker! Hoe lang is het houdbaar?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou een weekje aanhouden.

  33. Rita schreef:

    Goedemiddag,
    Gebruiken jullie hiervoor gewoon repen chocola of speciale smelt chocola?
    Bedankt alvast!

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewone chocolade werkt prima.

  34. Marijke schreef:

    Hoi Laura,
    Zou je hier ook een blikje gecondenseerde melk voor kunnen gebruiken?

  35. Heleen schreef:

    Hi!

    Ik heb ze diverse keren gemaakt en tijdens het snijden breken altijd de frou frou koekjes van elkaar stuk, had jij dat ook?

    En na een paar uur is de karamel niet smeuïg meer, maar eerder versuikerd en het brokkelt af. Weet jij waar dat door komt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Heb je het wel met een warm mes gesneden? Dat zou moeten helpen. En het klinkt alsof je karamel dan niet helemaal goed gelukt is, het klinkt gekristalliseerd?

      1. Heleen schreef:

        Indd met een warm mes, alleen de onderste laag breekt steeds stuk.

        Heb ik hem dan te lang laten indikken? Of heeft dat een andere reden?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Misschien eerst wat langer op kamertemperatuur laten komen, wellicht dat dat helpt. En anders inderdaad misschien te stevige karamel (maar dat kan dus ook door de koeling komen).

  36. Marieke schreef:

    Dit lijkt mij een heerlijk recept! Als je de caramel met gecondenseerde melk maakt zoals in je tip beschreven staat, gebruik je daar dan ook maar de helft van?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dan heb je een heel blikje nodig. In totaal heb je ongeveer 400 gram karamel spread (of dulce de leche, in jouw geval) nodig voor dit recept.

  37. Thijs schreef:

    Is afkoelen tussendoor in de koelkast ook voldoende bij gebrek aan ruimte in de vriezer?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je zeker proberen. Kan wel zijn dat het dan een stuk langer duurt of niet hard genoeg wordt, maar dit heb ik zelf niet getest.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept