Hoe ziet een bakdag eruit? #2

Gepost: 22 januari 2019 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
0

Tijdens mijn bakdagen geef ik jullie via Instagram altijd een klein kijkje achter de schermen. Mijn telefoon ligt dan tussen de beslagkommen, spatels en andere bakbenodigdheden en wordt gedurende de dag steeds een beetje viezer en plakkeriger. Een kleine 1,5 jaar geleden schreef ik eens een artikel over hoe ik een bakdag plan en ik dacht dat het wel weer eens leuk was om dit opnieuw te doen. Jullie ook, want via Instagram gaven veel van jullie aan hier nieuwsgierig naar te zijn. Dus bij deze een (soort van) verslag. Mocht je je het vorige artikel nog kunnen herinneren zul je merken dat er niet heel erg veel is veranderd in mijn werkwijze. De bakdagen zijn wel een stuk relaxter sinds ik ben verhuisd en meer ruimte heb om te werken. Alhoewel, deze was voor mijn doen nog best chaotisch omdat niet alles lukte zoals ik het wilde en toch wat tijd tekort kwam.

Hoe ziet een bakdag eruit?

In de praktijk begint een bakdag bij mij al minstens een dag eerder. Nadat ik heb bedacht wat ik allemaal wil maken op een bepaalde dag, werk ik de recepten vast uit (zoals ik denk dat ze worden) en ik doe de boodschappen die ik nodig heb. Ik vind het prettig om de boodschappen al een dag eerder te doen zodat ik op mijn echte bakdag gelijk kan beginnen.

De bakdag die ik uitwerk is die van 15 januari 2019. Ik had eerst het idee om een dag eerder al wat voorbereidingen te doen zodat ik beter uit zou komen met mijn tijd. In de praktijk was dit wat enthousiast en kwam ik er helemaal niet aan toe om vast wat te bakken. Wel zette ik de avond van tevoren vast wat dingen klaar. Ik haalde de boter uit de koelkast en de blokjes passievrucht uit de vriezer (die koop je bij AH, ideaal vind ik ze). Dat soort simpele dingen scheelt echt enorm in je planning. Je wilt niet moeten wachten tot je boter op kamertemperatuur is.

De ochtend zelf ruimde ik de vaatwasser uit en zette ik de nodige beslagkommen, bakvormen en andere bakbenodigdheden vast klaar. Vooral die lege vaatwasser is handig zo aan het begin van dit soort dagen. De la met bakproducten ging ook gelijk open, want daar heb ik de hele dag door van alles uit nodig.

En ook niet onbelangrijk: mijn bakplanning en receptenboekje. Ik maak nog steeds voor elke bakdag een planning met wat ik allemaal wil maken en in welke volgorde dat handig is. Daarbij splits ik sommige recepten ook op in onderdelen. Wat ik er de laatste tijd ook vaak bij zet is op welke temperatuur en hoe lang alles in de oven moet. Superhandig!

TIP: Vind jij een bakplanning ook handig, maar heb je geen idee hoe je deze maakt? Ik schreef er dit artikel over!

Aan de bak

Ik begin met het maken van een heerlijke curd en het beslag voor de red velvet cakes (JA! Er komt binnenkort een red velvet taart online, eindelijk!). Deze twee recepten vormen de basis voor andere baksels en moeten afkoelen, dus dat is het handigst om mee te beginnen.

Omdat ik al een licht vermoeden had dat mijn gehele bakdag wat veel zou zijn (want, slecht licht en geen mogelijkheid om de volgende dag nog dingen af te maken of te fotograferen) hield ik hier in mijn planning al rekening mee. Dat hield in dat ik de frosting voor de taart nog niet maakte, want ik wist niet of ik hem wel af kon maken. Dat kon achteraf ook niet, maar gelukkig kun je cakes een paar dagen bewaren en maakte ik hem later die week af.

De frosting van mijn lijstje sloeg ik over, dus ik ging gelijk aan de slag met een heerlijke granola. Daarna stonden een paar hartige recepten op de planning. Ik begon met het maken van gevulde pistolets en die zette ik daarna ook gelijk op de foto. Zo kon ik er gelijk mee lunchen, wel zo handig. Ik moet op bakdagen altijd echt even momentjes inplannen om te lunchen, net als dat er ook altijd een groot glas water binnen handbereik staat. Anders vergeet ik echt te eten en te drinken (eten eigenlijk niet, want ik proef tussendoor van alles 😉 ).

Na de lunch ging ik gelijk door met de andere hartige recepten en ik wilde mijn madeleines afmaken. Achteraf was ik niet tevreden genoeg met mijn madeleines en besloot ik om ze ook niet af te maken. Die gaan binnenkort dus in de herkansing.

Op de foto

Met de rest van de gemaakte baksels ging ik naar boven, want daar zit mijn kantoor. Hier heb ik een prettig hoekje om foto’s te maken en er staat een volle kast met al mijn props. Borden, schaaltjes, bestek, taartplateaus. Alles wat ik nodig heb voor foto’s heb ik hier binnen handbereik. Heerlijk!

Het was uiteindelijk 4 uur toen ik echt geen goede foto’s meer kon maken. Dat is het nadeel van de winter, ik ben afhankelijk van het licht op bakdagen. Het komt dus ook wel eens voor dat ik uiteindelijk besluit om een bakdag te verplaatsen. Straks in de zomer kan ik rustig nog om 7 uur ’s avonds op mijn gemak foto’s maken. Vanzelfsprekend kan ik dan ook veel meer baksels maken. In de zomer heb ik vaak eens in de twee weken een bakdag, in de winter met korte dagen is dit al snel elke week. Die bakdagen zijn dan wel korter en ik maak minder uiteraard.

Na alles op de foto gezet te hebben nam ik de baksels weer mee naar beneden en ruimde de keuken helemaal op. Daarna loop ik mijn mailbox nog even door om de werkdag af te sluiten. En omdat ik nu wat hartige dingen had gemaakt, kon ik daar ’s avonds gelijk fijn mee eten. Want na zo’n bakdag heb ik meestal geen zin meer om ook nog te koken.

Tot zover mijn bakdag. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om zo met mij mee te kijken. Via Instagram houd ik jullie uiteraard op de hoogte tijdens mijn volgende bakdagen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

 1. Joke schreef:

  Leuk om nog eens mee te kijken!
  Los daarvan: je haar zit echt superleuk zo!

 2. Moon schreef:

  Wat doe je met al je baksels?
  Dat is mijn probleem vind t leuk om te bakken maar kan niet alles zelf opeten…?

  1. Lobke schreef:

   Dat is ook precies mijn gedachte hahhaha

  2. Pat schreef:

   Mensen gelukkig maken (of testers vragen zich te melden) zo doe ik t.

  3. Laura Kieft schreef:

   Die gaan naar vrienden en familie, maak je heel veel vrienden mee 😛

 3. Annet schreef:

  Als boter niet op kamertemperatuur is dan kun je deze ook raspen. Fam kun je deze wel verwerken. Ooit zelf als tip gekregen.

  1. Laura Kieft schreef:

   Klopt inderdaad, zijn meerdere trucs voor. Maar het is toch het meest handig om de boter gewoon op tijd uit de koeling te halen vind ik 😛

 4. hanneke schreef:

  Hi Laura,
  Hoe maak jij je recepten? Helemaal from scratch zelf bedacht? Of een combinatie van andere recepten met eigen twist?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Verschilt soms wat, maar het zijn nooit recepten die worden overgenomen van een ander (mits het een samenwerking is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *