Hoe ziet een bakdag eruit?

Gepost: 24 oktober 2017 Laatst bewerkt: 15 juli 2022

Veel mensen denken dat ik dagelijks sta te bakken, maar dat is echt niet zo. Meestal probeer ik één keer per 1 á 2 weken een bakdag in te plannen waarop ik dan allerlei verschillende recepten maak. Soms maar 3, maar soms ook wel 8 of meer. Vorige week heb ik op één dag bijvoorbeeld 10 recepten gemaakt en op de foto gezet. Op andere dagen bak ik niks, of slechts 1 recept als ik daar zin in heb. Als ik een drukke bakdag heb, probeer ik altijd een kijkje achter de schermen te geven via Instagram stories. Daar wordt altijd enthousiast op gereageerd en ik krijg er ook vaak vragen over. Hoe doe ik dat nu eigenlijk zo’n bakdag? Ik schreef al eens een artikel over het maken van een bakplanning, en dat vul ik vandaag aan met een kijkje achter de schermen van zo’n dag in de keuken.

voorbereidingen

De voorbereidingen beginnen al eerder. Voor het blog plan ik altijd vooruit zodat ik en Lian weten wat er gemaakt moet worden. Meestal hebben we zo’n 1-1,5 maand vooruit gedacht en kunnen we daarmee aan de slag. Ik maak een lijst van alle recepten die ik moet maken en kijk of er dingen tussen zitten die het best tegelijk gemaakt kunnen worden. Zoals meerdere soorten muffins, bladerdeeghapjes of andere baksels die ergens gelijkenissen tonen. Dat werkt voor mij sneller.

Als ik eenmaal heb bepaald welke recepten ik per dag wil maken, ga ik aan de slag met hoe de recepten eruit moeten komen te zien. Ik heb een notitieboek waarin ik mijn recepten deels uitwerk. Soms staan er alleen de ingrediënten en moeten alle hoeveelheden nog bepaald worden, andere keren heb ik daar wel al richtlijnen voor opgeschreven. Tijdens het bakken ligt dit boekje altijd naast me met een pen zodat ik gelijk kan opschrijven wat ik doe en eventueel aanpas.

Wanneer de recepten qua benodigde ingrediënten zijn uitgewerkt, kan ik een boodschappenlijst maken. Die doe ik dan al een dag voor de bakdag zelf, zodat dat vast geregeld is. Dan kan ik op mijn bakdag gewoon gelijk aan de slag. Het laatst wat ik doe aan voorbereidingen is een grove planning van de dag zelf. In welke volgorde wil ik de (delen van) recepten maken. Ik probeer ook altijd een lunchmoment in te plannen omdat dat er vaak bij inschiet op bakdagen. Wat ik er ook altijd op zet als reminder is dat ik boter en eventuele andere dingen uit de koeling moet halen.

De bakdag zelf

Wanneer ik ’s ochtends in de keuken sta om mijn ontbijtje te maken haal ik gelijk de boter uit de koelkast. En in het geval van de bakdag die vandaag laat zien haal ik er ook deeg uit dat ik al eerder had gemaakt. Terwijl ik ontbijt, rustig wakker word en een paar werkdingen zoals mijn mail doe, kan dat vast op temperatuur komen. Er staan 6 recepten op de planning, dus dat moet helemaal goed komen.

Daarna ruim ik de keuken op, ruim de vaatwasser leeg en zet klaar wat ik voor het eerste recept nodig heb. Belangrijk vind ik zelf dat de vaatwasser leeg is, ik heb geen grote keuken en vieze spullen kan ik zo gelijk uit het zicht zetten. In een ontplofte keuken kan ik niet snel werken, dus dat probeer ik ook gedurende de dag goed bij te houden door tussendoor steeds op te ruimen. Dat werkt uiteindelijk fijner.

Camera klaar

Alle bakbenodigdheden voor het eerste recept staan klaar, maar ook mijn camera staat er op de statief bij. Wanneer ik bij recepten een sfeerfoto wil maken of een stap uit het proces vast wil leggen heb ik hem er zo bij gepakt.

Ik begin met het maken van een cake voor een campagne. Dat zijn de recepten waar altijd meer tijd in gaat zitten. Die wil ik nog perfecter maken dan andere recepten, en er zijn vaak specifieke foto’s die gemaakt moeten worden. In dit geval eentje van de benodigde ingrediënten en een stap voor stap foto.

Wanneer de cake in de oven staat, rol ik het reeds gemaakte deeg uit en bekleed de bakringen ermee. Die staan te wachten om de oven in te gaan en ik ga gelijk verder met het beslag voor pancakes. Het makkelijkste recept van de dag dat uiteindelijk mis ging. Überhaupt de eerste keer dat pancakes mislukten haha. De smaak was goed, maar ik vond de structuur niet fijn. Ik bedacht gelijk een nieuw recept, maar had helaas geen melk meer in huis. Ja, er zitten ook wel eens mislukkelingen tussen. De pancakes maak ik dus op een later moment in de week. Dat is een eenvoudig recept dat ook nog wel even tussendoor kan.

Wel zet ik alvast de cake op de foto. Ik haal mijn salontafel leeg en bouw deze om tot fotostudio. Deze kan gelijk blijven staan tot ik het laatste recept van de dag heb gefotografeerd.

Lunch en computerwerk

Omdat ik al honger heb en de taartbodempjes nog niet goed zijn afgekoeld, besluit ik vast te lunchen. Dat doe ik achter de laptop waar ik gelijk wat mails wegwerk. Er waren ook wat belangrijke dingen binnengekomen die ik even snel moest afhandelen. Daarmee verlies ik tijd in mijn bakplanning, maar ook dat hoort er soms bij.

Weer aan de bak

Tijd om weer de keuken in te gaan! ik maak mijn werkblad weer even goed schoon. Na elk recept ruim ik de spullen die ik niet meer nodig heb op, dat geeft meer ruimte en werkt fijner.

Ik ga eerst verder met de kleine taartjes. Ik maak karamel en smelt chocolade en voor ik het weet zijn ze klaar. Terwijl de chocolade uithardt, ga ik door naar de hartige recepten. Eerst het soda bread en daarna de hartige bladerdeeg pakketjes.

op de foto

Het is nu half 5 en ik twijfel of ik aan het laatste recept van mijn planning ga beginnen. Het is donker in huis door het slechte weer en ik vrees dat ik geen goed licht meer zal hebben voor de fotografie. Ik besluit dus om eerst de andere gemaakte baksels op de foto te zetten nu het nog wel licht genoeg is. Een prima besluit zo bleek, want bij het fotograferen van het laatste baksel moest ik al flink spelen met het licht en de instellingen op mijn camera.

Wanneer ik daar klaar mee ben besluit ik om het laatste recept van de dag toch te verplaatsen naar een ander moment. Door het werken op de computer tijdens/na de lunch ben ik toch iets teveel tijd verloren en het licht werkt niet meer mee als er ook nog eens donkere wolken met een flinke regenbui aankomen.

afronden en opruimen

Half 6 en alles wat gemaakt is, staat op de foto. Tijd om de keuken en fotostudio op te ruimen. Hoewel ik het zoveel mogelijk bijhoud is dat toch altijd nog wel een klusje. De fotostudio wordt weer afgebroken en omgetoverd tot huiskamer en voor ik het weet zijn alleen de baksels op het aanrecht het bewijs van mijn bakdag.

Nog even een snelle check van mijn mail en dan vind ik het mooi geweest. Het was weer een prima bakdag. Geen extreem volle en ik heb ook nog wat andere werkdingen kunnen doen. De volgende bakdag die gepland stond was wel een stuk voller, die met 10 recepten. Toen heb ik mijn computer niet gezien, ik wilde per se alles afhebben en verwachtte ook geen belangrijke mails met deadlines.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een keertje mee te kijken hoe een bakdag er voor mij uit kan zien. In het najaar bak ik trouwens ook vaak minder op een dag dan in de zomer. Wanneer het langer licht is, maak ik daar optimaal gebruik van. Dan ruim ik soms om 9 uur ’s avonds de keuken pas op. Soms bak ik wel door in de herfst en winter, maar dan fotografeer ik mijn baksels gewoon een dagje later bij goed licht. Dat kan gelukkig prima met veel taartjes en koekjes.

Heb jij wel eens een bakdag waarop je heel veel lekkers maakt? Hoe pak jij dat aan?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

 1. Sharon schreef:

  Wat een leuk artikel! Wat doe je daarna met alle baksels? Ik neem aan dat je het niet in je eentje op kunt eten…

  1. Laura Kieft schreef:

   Dank je wel! Ik geef veel weg, vries sommige dingen in en koekjes gaan altijd in de trommel. Er wordt niets weggegooid 🙂

 2. Maaike schreef:

  Je schrijft dat je niet meer fotografeert als het donkerder wordt. Ik ben benieuwd of je ook wel eens met flitslicht/daglichtlamp hebt gewerkt en wat daar je ervaring mee is…

  1. Laura Kieft schreef:

   Lang geleden ooit, vond het licht toen niet mooi. Heb ook eens een workshop gevolgd om met goede lampen te werken wanneer het donker is. Ik heb alleen de ruimte niet in huis om dat soort lampen te bewaren, neemt best wat ruimte in. En ik vind daglicht ook gewoon het mooist 🙂

 3. Lianne schreef:

  Zo leuk om te zien hoe jij je bakdagen inplant. Je hebt een goede voorbereiding zeg! 🙂 Mag ik vragen wat voor soort statief je hebt? Ik ben daar een beetje naar aan het kijken en zoek iets wat handig in gebruik is.

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb een Manfrotto statief met een Sirui balhoofd 🙂

 4. Dorien schreef:

  Wauw, leuk om te zien
  Het is lang geleden dat ik veel dingen op een dag bakte, vaak zorg ik inderdaad voor een planning met welke dingen ik moet maken en hoe lang alles duurt.
  En zorgen dat alle boodschappen binnen zijn inderdaad 😉
  De laatste lange bakdag was in maart, voor de verjaardag van mijn vriend (2x)
  Die in Duitsland was het ergst, ik stond van 9 tot 18 in de keuken en om vanaf 19.30 kwamen zijn vrienden…
  Toen was ik wel een beetje uitgeput, gelukkig dat zoete baksels ook voor een suikerkick zorgen 😉

  1. Laura Kieft schreef:

   Ooh ja, na zo’n bakdag plof ik het liefst op de bank neer. Maar zo’n feestje is ook wel weer heel leuk 😉

 5. Yolanda schreef:

  Vrijdag is altijd mijn bakdag, maar ik maak meestal maar 1 of 2 baksels. Meer krijg ik niet gedaan op een dag om het nog met mooi licht op de foto te zetten. En de baksels bewaren tot de volgende dag lukt echt niet, s’avond wordt alles al opgegeten door de kinderen 😉

 6. Lieke schreef:

  Wat heb je een leuke “baan” zeg! Leuk om eens een kijkje in de keuken te krijgen zo ?

 7. Jessica schreef:

  Wat leuk om zo mee te kijken! Hoe bouw je die fotostudio zeg maar in je woonkamer? Ben ik wel heel nieuwsgierig naar…

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat is verre van professioneel hoor 😉 Ik gebruik mijn salontafel waar ik een houten plank op leg die ik als ondergrond wil gebruiken. Daar tegenaan een reflectiescherm en dat is het. Ik zal het eens op Instagram stories laten zien als ik mijn fotohoekje weer maak.

 8. Ger schreef:

  Erg leuk om te lezen! Daar zit een behoorlijke planning achter zeg. Ik vraag me dan wel af wat je allemaal op die andere dagen doet?
  Ik bak zelf elk weekend, meestal één recept. Maar ik ben dan ook geen blogger.

  1. Laura Kieft schreef:

   Op de andere dagen werk ik onder andere de recepten uit, zoek de foto’s uit, bereid weer bakdagen voor, beantwoord (heel veel) mails en vragen, onderhoud van de site en noem maar op. Er is altijd heel veel werk te doen 🙂

 9. Mevrouw Marloes schreef:

  Jij hebt toch wel de droomkookspullen van iedereen die graag bakt en kookt, hahah! Wat leuk om te zien en te lezen hoe een bakdag eruitziet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *