Gezien de hoeveelheid foto’s en reacties die ik krijg van jullie op Laura’s Bakery hebben jullie het bakvirus volgens mij goed te pakken. Er zitten zelfs een paar enthousiastelingen tussen die soms een flinke hoeveelheid baksels tegelijk maken. Voor een verjaardag of een lekkere High Tea bijvoorbeeld. Soms hoor ik ook iemand die een grote opdracht heeft aangenomen. Kortom: genoeg redenen om in korte tijd veel baksels te maken. Wat in zo’n geval heel belangrijk is het maken van een bakplanning, en zoals ik de vragen zie is dat iets wat veel mensen lastig vinden. Voor mijn bakdagen maak ik zelf altijd een planning om niet in tijdnood te raken. Het volgende wat dan belangrijk is, is je aan die planning houden. Nu ben ik daar zelf niet altijd even goed in, maar dat ligt meer aan mijzelf dan aan die planning. Tenzij er krappe deadline achter zit, dan ben ik vaak nog sneller dan mijn planning. Omdat ik vaak vragen krijg over hoe je het nu eigenlijk moet aanpakken als je veel wilt bakken leek het mij wel handig om jullie te vertellen hoe ik mijn bakplanning maak. Zo zorg je ervoor dat alles op tijd af is.
Wat ga je maken en hoeveel tijd kost dat?
Als eerst bedenk je je wat je allemaal wilt maken. Zet gewoon alle recepten op een rij. Zo heb je al een goed overzicht en een begin van je planning. Bestaat een recept uit meerdere onderdelen, schrijf dit dan ook op. Bijvoorbeeld het biscuit los, maar ook de vulling die je ervoor wilt gebruiken.
Volgende dat je bepaalt is hoeveel tijd je nodig hebt per onderdeel. Lees alle recepten goed door en maak een schatting van de benodigde tijd. Je kunt dit beter te ruim inschatten dan te krap. Schrijf voor elk (onderdeel van het) recept op hoeveel tijd er nodig is voor de volgende onderdelen:
- voorbereiding
- oventijd (en welke temperatuur) of hoelang moet het opstijven in de koelkast, tijd in vriezer
- Eventueel vullen/decoreren/etc van het baksel, houd rekening met het afkoelen
Voor mij is het niet in te schatten hoe lang iemand met een recept bezig is. Daarom staat er ook nooit een bereidingstijd bij mijn recepten. Ik heb zelf een cake met zo’n 10 minuten in de oven staan, maar het kan heel goed zijn dat het bij jou wel 20 minuten duurt. Staar je dus niet blind op de bereidingstijd bij recepten. Hoe vaker je bakt, hoe sneller het gaat.
Hoeveel tijd heb je
Je hebt bepaalt hoeveel tijd alles kost, bekijk ook goed hoeveel tijd je hebt. Moet alles in één dag gemaakt worden, of misschien heb je er wel twee of drie. Kijk ook of je ’s avonds al dingen kunt doen. Zelf doe ik namelijk regelmatig ’s avonds al voorbereidingen voor een bakdag.
Kun je baksels voorbereiden of bewaren
Goed, nu je een overzicht hebt van alles wat je wilt maken en hoeveel tijd daar voor nodig is, is het tijd om te kijken wat je kunt voorbereiden. Het meest handig hiervoor is in je lijst zetten hoelang elk baksel/onderdeel te bewaren is. Het heeft geen zin om te beginnen met de dingen die je het minst lang kunt bewaren.
Ik noemde het net al even; een avond van tevoren kun je al prima voorbereidingen treffen. Zo maakte ik laatst rondo’s waarvoor ik het deeg ’s avonds al had gemaakt. ’s Ochtends haalde ik dat als eerste uit de koelkast zodat het op temperatuur kon komen. In die tussentijd kon ik mooi aan weer wat andere baksels werken
invriezen
Heb je echt maar weinig tijd voor veel baksels om het allemaal vers te kunnen serveren? Bedenk dan dat je ook prima baksels en onderdelen kunt invriezen. Een biscuit kun je ook al 1-2 weken eerder maken en invriezen tot je het nodig hebt. Mocht je dit doen, houd dan ook rekening met het ontdooien. Het verschilt per baksel hoe lang dit duurt, maar houd rekening met een paar uur. Dan zit je zeker goed.
Planning maken
Nu je weet wat je wilt maken, hoeveel tijd dat kost en hoeveel tijd je hebt is het de hoogste tijd voor het maken van de planning. Bij het plannen is het belangrijk dat je zo min mogelijk ‘wachttijd’ hebt. Zo noem ik de tijd dat de oven vol zit en ik een wachtrij aan baksels heb die nog de oven in moeten en je even niets kunt doen. Of dat je moet wachten tot een deeg is gerezen en je geen andere baksels hebt om mee verder te gaan. Ik zal je wat tips geven voor het maken van deze planning, de dingen waar ik zelf altijd rekening mee houd.
Houd rekening met de oventijd en temperatuur van baksels. Een cheesecake die in een oven moet afkoelen maak je als laatst. Probeer met meringues die je (lang) op een lage temperatuur bakt te beginnen of te eindigen. Maar weet ook dat je alweer aan een nieuw baksel kunt beginnen terwijl er eentje in de oven staat. Alles om die wachttijd zoveel mogelijk te voorkomen.
Stel dat je koekjes maakt en een cake; het deeg voor de koekjes kun je al eerder voorbereiden. Terwijl die dan in de oven staan maak je het cakebeslag. Koekjes eruit en hup, de cake er gelijk in. Het is handig om het bakken zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Bereid je het deeg niet voor? Maak dan eerst het koekdeeg, in de tijd dat het deeg koelt in de koelkast, kun jij de cake maken en terwijl die in de oven staat heb je alweer tijd voor het maken van een vulling bijvoorbeeld en uiteindelijk de koekjes af te maken. Als de cake dan uit de oven komt, schuif je de koekjes erin.
Zet ook de meest onbenullige dingen op je lijst. Als je druk bezig bent, komt het voor dat je kleine dingen vergeet. Zo zie je in onderstaand voorbeeld zelfs staan dat ik deeg uit de koelkast moet halen en fruit wil laten uitlekken. Ik weet van mijzelf dat ik dit soort dingen nog wel eens vergeet in alle drukte, dus daarom schrijf ik ook dat op.
Voorbeeld
Ik hoop dat het niet al te verwarrend klinkt omdat er best veel dingen door elkaar gedaan kunnen worden. Mijn planning bestaat dan ook meestal uit onderdelen. Dat vind ik zelf prettig werken en zo ben ik het meest productief. Een planning bij mij zag er laatst ongeveer zo uit:
- deeg rondo’s uit koelkast
- deeg vlaai maken + laten rijzen
- uitlekken blikfruit
- rondo’s maken
- vlaai afmaken
- cheesecake bakken
- panna cotta maken
- ijsjes maken
Ik maakte op deze dag 5 recepten, niet extreem veel voor mijn doen op een bakdag. Ik was hier ongeveer van 10:30 uur tot 16:00 uur mee bezig, 5,5 uur dus. Op het programma stond een cheesecake, vlaai, rondo’s, panna cotta en ijsjes. Het deeg voor de rondo’s had ik al voorbereid de avond van tevoren en haalde ik ’s ochtends gelijk uit de koelkast zodat het op temperatuur kon komen om makkelijk uit te rollen. Daarna maakte ik het deeg voor mijn vlaai, dat moest een uur rijzen en in die tussentijd kon ik de vulling voorbereiden en de rondo’s maken. Op het moment dat de rondo’s in de oven staan, was het deeg voor de vlaai goed gerezen en kon ik die afmaken.
Met een vlaai in de oven ging ik aan de slag voor de cheesecake. Dit was namelijk het laatste baksel wat in de oven moest deze dag. De vlaai was al uit de oven voordat mijn cheesecake klaar was, maar dat is niet erg want de oven moest toch een beetje afkoelen voor mijn laatste baksel. En toen die cheesecake eenmaal in de oven stond maakte ik de panna cotta en de ijsjes. Die moesten in de koelkast en vriezer.
Zorg dat je alles in huis hebt
Ook onderdeel van de planning: de boodschappen. Aan de hand van alle recepten kijk ik wat ik wel/niet in huis heb en maak hiervoor een boodschappenlijst. Op volle bakdagen wil ik niet op de dag zelf nog naar de supermarkt, dus ik zorg dat ik alles een dag eerder al in huis heb gehaald. En controleer het goed, je wilt niet tussendoor tot de conclusie komen dat je een cruciaal ingrediënt bent vergeten.
Je bakdag
Heb je je bakdag van voor tot achter gepland? Goedzo! De dag van tevoren zijn er ook al wat dingen die je kunt doen. Zo haal ik mijn boter er ’s avonds vast uit. Dan is hij ’s ochtends op kamertemperatuur en kan ik gelijk aan de slag. Ook zou je vast je ingrediënten en bakvormen klaar kunnen zetten. Dan heb je alles bij de hand. Ik heb in mijn keuken vrijwel alles binnen handbereik en dat werkt erg prettig. En van tevoren ruim ik de keuken ook altijd op. Ik zorg zelfs dat de vaatwasser zo goed als leeg is, dan kan daar alle vaat gelijk in. Als de keuken een chaos is, wordt het langzaam maar zeker ook een chaos in mijn hoofd. Dus die probeer ik zo opgeruimd mogelijk te houden (zowel mijn hoofd als de keuken ;P ).
Heb je toch wachttijd? Besteed die dan nuttig. Ruim de keuken op of weeg vast ingrediënten af voor je volgende baksel. Wat ik zelf ook regelmatig doe is even lunchen, want daar denk ik meestal pas aan als ik even niets te doen heb. Het is niet altijd te voorkomen dat je geen wachttijd hebt, maar het is wel fijn om dit zoveel mogelijk te beperken.
En het belangrijkst op een bakdag: zorg dat je er plezier in houdt! Het moet natuurlijk wel leuk blijven 😉
Hoe doe jij het meestal als je veel moet bakken in korte tijd? Werk je ook met een planning of ga je meer op gevoel af? Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips!
Zo herkenbaar!
Voor de verjaardagen van mijn vriend (ja hij vierde het twee weekenden) ging ik zowel de taart als een deel van de hapjes zelf maken.
Twee bakplanningen gemaakt en alles was ook nog af ook!
Een taart was jammer genoeg mislukt, waarom weet ik nog steeds niet, maar ik denk een te warme kamer.
Gelukkig waren alle salades, wrapjes, plukbroden en andere taarten wel lekker geworden 🙂
Hoi Laura,
Wat handig al die tips! Ik ga samen met mijn moeder volgende maand aardig wat zoete dingen bakken voor een opening van een jongerencentrum en nu vroeg ik mij af of we bijvoorbeeld appelcakes (en de cakes uit jouw boek) ook kunnen invriezen om ze op die dag uit de vriezer te halen. Kan dit denk je? Groetjes Anique