Zelf bladerdeegschelpen maken

Gepost: 15 maart 2017 Laatst bewerkt: 2 juni 2023

ZELF BLADERDEEGSCHELPEN MAKEN

Je hebt ze vast wel eens gekocht in de supermarkt, de gesuikerde bladerdeegschelpen die je in een handomdraai omtovert tot een lekker gebakje. Beetje vulling erin, fruit erbij serveren en klaar ben je. Ik vond dat ik deze bladerdeegschelpen ook wel eens zelf kon maken, dat is namelijk helemaal niet moeilijk. Je kunt ze op deze manier zelfs in elke maat en vorm maken die je maar wilt. Ik gebruikte zelf kleine schaaltjes om de gesuikerde bladerdeeg bakjes mee te maken, maar je kunt ook een cupcakevorm omdraaien of zelfs kopjes gebruiken. Wel even controleren of ze in de oven kunnen natuurlijk.

Ik heb jullie al eens eerder laten zien hoe je kleine bladerdeeg bakjes kunt maken, namelijk in een mini cupcake vorm. Natuurlijk kun je op deze manier ook de grotere bakjes maken, maar ik vind dit zelf minder geslaagd. De buitenkant is dan wat dof en je hebt minder ruimte voor de vulling. Op de manier die ik je zo ga uitleggen, smeer je de buitenkant in met ei en bestrooi je dat met wat suiker. Dat ziet er ook gelijk veel aantrekkelijker uit.

ZELF BLADERDEEGSCHELPEN MAKEN

ZELF BLADERDEEGSCHELPEN MAKEN

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Bladerdeegschelpen

Bladerdeegschelpen kun je eenvoudig omtoveren tot heerlijke gebakjes. Gelukkig zijn deze bladerdeegschelpen ook hartstikke makkelijk zelf te maken.
Porties: 2 stuks

Ingrediënten

  • plakjes bladerdeeg (ik gebruikte nu diepvries plakjes, een rol vers deeg kan ook)
  • geklutst ei (voor insmeren)
  • fijne kristalsuiker
  • kleine schaaltjes
  • bakpapier

Instructies

  • Haal wat plakjes bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien, gebruik zoveel als je nodig hebt.
  • Ondertussen knip je een vel bakpapier in stukjes, zorg dat deze groot genoeg zijn om het schaaltje te bedekken. Zet de schaaltjes ondersteboven op een bakplaat. Verkreukel de velletjes bakpapier en vouw ze over de schaaltjes heen.
  • Als je bladerdeeg ontdooit is, leg je over elk schaaltje een plakje heen. Vorm het bladerdeeg een beetje om het schaaltje heen. Met het geklutste eitje smeer je het bladerdeeg lichtjes in, strooi er daarna gelijk wat suiker overheen. Ik gebruikte rietsuiker omdat je dat goed blijft zien na het bakken, maar (fijne) kristalsuiker volstaat ook.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de bladerdeegschelpen in 12 minuten op 225°C (boven- en onderwarmte).
  • Na deze 12 minuten haal je de plaat uit de oven. Haal de bladerdeeg bakjes van de schaaltjes af en zet deze weer terug op de bakplaat met de open kant naar boven.
  • Bak de gebaksschelpen nogmaals 5 minuten op 225°C.
  • Je bakt ze nog even zonder schaaltjes zodat de binnenkant ook goed gaar en knapperig wordt.
Bewaren

Eenmaal afgekoeld kun je ze gelijk vullen en serveren, maar je kunt ze ook prima bewaren. In een plastic ziplock zakje blijven ze zeker een week goed.

ZELF BLADERDEEGSCHELPEN MAKEN

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

25 reacties

  1. Nooit geweten dat zelf schelpen maken eigenlijk best makkelijk is! Thanks for sharing

  2. Margot schreef:

    Wat handig, en zo simpel eigenlijk!

  3. Esmee schreef:

    Leuk, perfect voor de lente :)! Krijg meteen zin om fruitschelpen te maken!

  4. Karin van Dijk schreef:

    Cupcake vorm ondersteboven gebruiken werkt ook.
    Alleen even inspuiten met bakspray tegen het aanbakken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Klopt inderdaad! Heb ik ook wel eens gedaan, vind alleen losse schaaltjes prettiger werken.

  5. Jenske schreef:

    Wat een leuke creatie! Zeker nu met dit lekkere weer krijg ik zin om ze te maken. U heeft het over een vulling en fruit. Wat voor vulling raadt u aan? Gewoon banketbakkersroom? Of ligt dat aan het fruit?
    Zo ja, wat zou u dan aanraden bij:
    – enkel aardbeien
    – variatie aan fruit (aardbeien, druifjes etc.)
    Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie!

    1. Laura Kieft schreef:

      Banketbakkersroom met fruit vind ik altijd erg lekker. Welk fruit je gebruikt maakt niet uit, gewoon wat je lekker vindt.

      1. Jenske schreef:

        Weet u toevallig ook hoe je met natuurlijke producten (zoals jam) de aardbeien laat glanzen?

        1. Laura Kieft schreef:

          Ik verwarm meestal een beetje abrikozenjam en smeer dan fruittaartjes daarmee in 🙂

  6. Anna schreef:

    Ben vergeten om ze om te keren in de oven. Nu is de binnenkant maar net goed. Ben benieuwd of het smaakt. Dat zullen we zien op 2de kerstdag.

    1. R. B. schreef:

      Volgens mij kun je ze dan ook nog vandaag of morgen los in de oven zetten voor 5 a 10 minuutjes, dan bakt het alsnog ‘af’. Ik heb dat wel eens met hartige bladerdeegcupjes gedaan en dat ging prima

  7. Marjon schreef:

    Ik heb het wel eens gedaan over een cupcakevorm. Op zich ging dat aardig (de gebakjes waren heerlijk) alleen werden de bakjes wel wat dik en luchtig waardoor ik niet echt goed een bakje kreeg. Kan ik dan iets verkeerd gedaan hebben? Ik geloof dat ik met een vork gaatjes in het deeg had geprikt vooraf.

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien dat de muffinvorm net iets te groot was, als ik grotere vormpjes gebruikte kreeg ik zelf namelijk ook geen goede bakjes.

  8. jannie schreef:

    moet je er nog gaatjes in prikken tegen het opbollen

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, dat doe ik niet.

  9. Noor schreef:

    De glazen potjes van babyvoeding zijn ook prima te gebruiken als vorm voor de bladerdeegschelpen.

  10. Mirella schreef:

    Bolletjes maken van zilverpapier kan ook als je geen vormpjes hebt

  11. Yvonne schreef:

    Kun je ze na het bakken ook invriezen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou ik niet doen. Bij ontdooien loop je veel kans dat ze zacht worden door het vocht.

  12. Conny schreef:

    Wat voor schaaltjes gebruik jij ? Kan je kleine glazen schaaltjes van Duralex gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem, zo lang ze maar in de oven kunnen

  13. Erna Bekking schreef:

    5 sterren
    Hoera, makkelijk toetje dat je eerder kan maken!
    Ik heb nu billetjes zilverfolie gemaakt en daarover het gekreukelde bakpapier zodat je ze iets kleiner kan maken, lukte prima!

  14. Wijntje schreef:

    Ik heb een collega die geen ei eet. Heb je een tip waarmee het ei te vervangen voor het insmeren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou ook melk kunnen gebruiken, is wellicht wel iets minder plakkerig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept