Zal ik jullie verklappen dat dit recept al bijna een jaar staat te wachten op publicatie? Ik maakte deze schattige konijnen broodjes vorig jaar al met Pasen, maar om die nou pas na deze dagen online te zetten. Dat vond ik niet zo leuk. Ze moesten dus even blijven wachten, om nu zo vlak voor de feestdagen online te verschijnen! Als je toch al van plan was de kleine knoopbroodjes te maken van het blog, komt het helemaal goed uit. Voor deze broodjes heb je namelijk exact hetzelfde recept nodig. Ging je ze niet maken? Dan zijn deze konijntjes misschien wel een hele goede reden om dit alsnog te doen 😉 .
Konijnen broodjes
Ingrediënten
- 500 gram tarwebloem
- 6 gram droge gist
- 10 gram suiker
- 10 gram zout
- 30 gram zachte ongezouten roomboter
- 325 gram volle melk, lauwwarm
Instructies
-
Doe alle ingrediënten in een kom en roer met een spatel even kort door elkaar. Zet de mixer aan op een lage stand en kneed het in zo’n 10-15 minuten tot een mooi soepel deeg dat loslaat van de wand.
-
Na het kneden moet het deeg voor de eerste keer rijzen. Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een met olie ingevette kom. Draai de bal deeg nog even om, zodat aan alle kanten een beetje olie zit. Dek de kom af en laat ongeveer een uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
-
Na de eerste rijs vorm je het deeg. Druk met je handen het lucht uit het deeg en verdeel in 12 gelijke stukken. Maak bolletjes van het deeg, vorm ze eventueel een beetje ovaal.
-
Met een schaar maak je de oortjes. Zet twee knipjes naast elkaar om de oren te vormen. Doe dit niet te laag, anders is er geen ruimte meer voor de ogen.
-
Ik maakte de ogen door met de punt van de schaar een gaatje te prikken, dat werden uiteindelijk meer spleetogen dan de kraaloogjes die ik in gedachten had. Maak ze dus iets groter dan dat ik deed. Je zou ook een rozijntje in de broodjes kunnen duwen.
-
Nadat je de konijnen broodjes gevormd hebt, leg je ze op de bakplaat. Dek de plaat af en laat de broodjes 45-60 minuten rijzen tot het weer bijna in volume verdubbeld is. Je kunt eenvoudig testen of het genoeg gerezen is; druk met je vinger licht op het deeg, het zou nu langzaam terug moeten veren.
-
Verwarm tijdens deze laatste rijs de oven alvast voor op 220 °C (boven- en onderwarmte).
-
Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.
Is deze familie konijn van brood niet lief? En hartstikke eenvoudig dus om zelf te maken voor het paasontbijt!
Klinkt erg lekker. Wij gaan ze zeker maken! Zou ipv de roomboter ook plantaardige margarine gebruikt kunnen worden. Mijn zoontje kan geen lactose verdragen.
Ja hoor, dat kan zeker!
Zou vloeibare margarine ook gaan?
Zou ik bij een brooddeeg niet doen.
Ziet er heel leuk uit! En zal vast ook goed smaken bij het Paasontbijt. Die rechter op de foto lijkt wel een beetje verdrietig te kijken haha.
Die wist vast dat hij bijna opgegeten zou worden 😛
Leuk! Kun je het deeg ook een dag van tevoren maken, zodat je alleen hoeft (af) te bakken?
Ik heb het voor dit recept niet getest, maar je hebt hier wellicht wat aan: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/
Zooo schattig! 🙂
Deze zien er superschattig uit, al vind ik wel dat ze er wat droevig uitzien. Eens uittesten of je ze ook vrolijk kan laten kijken 😉
haha ja, door het rijzen zijn sommige gezichtjes wat scheef weggetrokken 😉
wat leuk allemaal
ik vindt dat je ´t zo goed alles uitleg recepten
ga zo door top
kan zo makkelijk allemaal heh
fijne paasdagen
wat leuk allemaal
ik vindt dat je ´t zo goed alles uitleg recepten
ga zo door top
kan zo makkelijk allemaal heh
fijne paasdagen
Haha leuk dat je dit al vorig jaar gemaakt hebt! Ze zien er ieder geval lekker uit en vooral heel erg schattig! Ik wil ook wel van deze konijnen broodjes!
Ontzettend leuk! En het ziet er erg gemakkelijk uit!
Al die rare gezichtje na het rijzen vind ik juist leuk.
Oh ja, lekker waren ze ook!
Liefs, Mam ♥
Kan ik ze ook langer dan een uurtje laten rijzen?
Iets langer kan, maar laat ze niet te lang staan.
Ze zien er al heel lekker uit ik heb zin om ze ook maar eens te maken het komt in ieder geval goed uit dat het alweer bijna pasen is ☺️
Zou je er ook een chocolade ei in kunnen doen? Dan heeft het wat vulling 😀 Bij mij willen ze alleen brood met vulling erin.
Je kunt het proberen, maar de baktijden verschillen wellicht wat omdat het invloed heeft op het garen van het deeg. Ik zou zelf de broodjes gewoon lekker na afloop beleggen.
Heeft iemand het toevallig nog geprobeerd, met een chocolade ei erin? Klinkt wel leuk namelijk!
Ik heb nog helemaal geen ervaring met zelf broodjes maken, maar ik neem aan dat het met volkorenmeel ook prima gaat..?
Zou havermeel ook een optie zijn? Of neemt dat meer vocht op, met een kans op mislukken?
Met volkorenmeel kan, havermeel zou ik in dit recept niet gebruiken.
Dankjewel voor je snelle reactie! 😀
Hi Laura,
Ik wil deze schattige broodjes vandaag alvast maken zodat ik morgen ochtend niet heel vroeg op hoef te staan ( dat scheel wat tijd op de paasochtend haha)
Zou dat kunnen dat ik de konijntjes vannacht laat rijzen? Laat ik ze dan niet te lang rijzen?
Groetjes pien
Dan rijzen ze inderdaad te lang. Je kunt ze beter ook al afbakken en dan later nog even opwarmen.
Ze zien er zo schattig uit, ben aan de slag gegaan.
De allereerste keer voor mij om iets met gist te maken, ben eens benieuwd.
Deeg staat nu afgedekt, klaar voor de 1e rijs
Wordt vervolgd!
wat kan er gebeurt zijn? ik zie niet dat het deeg is gerezen ( 1ste rijs)
ik heb alles gedaan zoals het moest, maar toch rijst het niet
Heb je het deeg goed en lang gekneed? Dit is namelijk erg belangrijk en gebeurt vaak niet goed.
kan je hierop varieën ? bv: andere vorm
is de baktijd dan nog hetzelfde
Als de grootte ongeveer gelijk blijft wel ja.
Wat zijn ze leuk geworden!
Heb ook nog een staartje gegeven van een klein bolletje extra deeg 🙂
Hoi Laura, met pasen zijn de konijnbroodjes zo goed bevallen dat ik intussen opnieuw gebakken heb. Dit keer heb ik na de eerste rijs de bolletjes plat gemaakt en 1 deel gevuld met spinazie-geitenkaas en 1 deel met gehakt. Dichtgevouwen en besmeerd met eigeel, wat sesam erover en afgebakken, heeeerlijk! Flinke doos van deze broodjes koud meegenomen naar het pretark met ons gezin, ook koud zijn ze lekker zacht en heel smakelijk.
Ik ga gauw nog meer lekkere recepten van jou namaken
kan je het deeg ook een dag van te voren maken?
Net gemaakt maar wordt wat donker in de oven(hetelucht). Heb ze op 200 gezet maar na 7 min al vrij donker.
Denk dat ik het de volgende keer op 180 moet zetten. Wel een super makkelijk en leuk recept!!
Bij een hetelucht oven altijd 10-20% lagere temperatuur aanhouden!
Ik heb een hetelucht oven op hoeveel graden moet ik die dan zetten
Zie dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Wat als ik deze broodjes met zuurdesem wil maken ipv droge gist. Hoeveel moet ik er dan van gebruiken?
Dat durf ik niet te zeggen.