Kan ik de oven tijdens het bakken openen?

28 oktober 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
2

oven tijdens het bakken openen

Wanneer kan ik de oven openen om mijn baksel te controleren of te draaien?

De oven tijdens het bakken openen. Je kent het vast wel, even kijken hoe het gaat met je cake die in de oven staat. Zó verleidelijk! Het best kun je gewoon geduld hebben en de oven niet tussendoor openen, anders loop je het risico dat je cake inzakt. Als je de oven voortijdig opent wordt door de stroom koude lucht die de oven inkomt het rijsproces verstoort. Dat is de reden dat je cake inzakt.

Je kunt dus het best pas de oven openen nadat de baktijd voorbij is, zo wordt jouw baksel het mooist. Als de cake eenmaal flink is ingezakt zal hij nooit meer zo mooi worden door het rijsproces dat is verstoord. Er is geen tijd meer om dit te herstellen als het ware.

Ik wil mijn baksel omdraaien in de oven, wanneer kan dat?

Soms heb je wel eens iets in de oven staan dat je tijdens het bakken wilt omdraaien zodat het gelijkmatig goudbruin kleurt. Dat kan, maar zorg dat je dit pas halverwege de baktijd doet en niet eerder. Liefst nog wat later eigenlijk. Ook moet je dit zo snel mogelijk doen om te voorkomen dat de temperatuur te veel daalt.

Op zoek naar het recept van de foto? Die staat op Laura’s Bakery: Citroen-bosbessen yoghurt cake

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Vivian schreef:

    Hi Laura, ik heb erg veel aan de tips die je op deze site verzamelt! Ik vind dit (openen van de oven) alleen een lastige, want wanneer kun je dan checken of je cake al gaar is, bijv. met de bekende sateprikker truc? Zo lang mogelijk mee wachten zodat het rijsproces al voltooid is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *