Mini sesam bolletjes

25 februari 2019
112

Door Lian – Hoe schattig zijn deze mini sesam bolletjes? De broodjes zijn zo klein dat ze passen in de palm van je hand. Mini broodjes zijn ontzettend leuk om te serveren bij een brunch, denk alvast aan Pasen, of stop ze in de lunchtrommel van je kind. Je kunt vast wel iets bedenken waar je deze broodjes voor wilt maken, want dat moet je natuurlijk nog wel even zelf doen. Lees snel verder voor het recept.

 

Mini sesam bolletjes

Deze schattige mini sesam bolletjes zijn perfect voor bij een brunch of buffet. Het recept voor de heerlijke mini sesam bolletjes lees je hier.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 375 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde/instant gist (7 gram)
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 150 ml lauwwarme melk
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei (M)

Topping

  • 1 el melk
  • 1 los geklopt ei (M)
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg samen in een kom en kneed met een (staande) mixer in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een mooi vliesje van kunt trekken.
  • Plaats het deeg in een met olie ingevette kom, dek de kom af en laat het ongeveer een half uur tot een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  • Stort het deeg daarna op je werkblad, druk de lucht eruit en verdeel in 12 gelijke stukken. Vet een rechthoekige ovenschaal van zo’n 15 x 20 cm in. Draai bolletjes van het deeg en plaats ze in de ovenschaal. Dek de broodjes af en laat nog zo’n 30-45 minuten staan voor de tweede rijs. De broodjes zullen nu ook tegen elkaar aan gerezen zijn.
  • Voeg de melk toe aan het los geklopte ei en smeer de broodjes hiermee in. Bestrooi met de sesamzaadjes.
  • Bak de broodjes gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 °C voor 12-15 minuten (boven- en onderwarmte).

Tips

  • TIP Is je deeg aan de droge kant? Voeg dan een klein beetje water toe, nooit meer dan 1 eetlepel tegelijk.
  • Bewaren: ongeveer 3 dagen in een afgesloten verpakking buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

20 reacties

  1. Iris schreef:

    Hi! Ik heb vandaag geprobeerd dit te bakken, helaas heb ik geen keukenmachine en met de deeghaken van de mixer werd het niet echt een deeg. Daarom heb ik het deeg met de hand gekneed, maar de bolletjes waren niet goed gelukt: ze waren niet luchtig en smaakten naar gist. Het bloem wat ik heb gebruikt had ik al wel een poosje, maar niet absurd lang. Kan het hier aan liggen of is het toch het kneden geweest? Het bleef lastig om een vlies te trekken van het deeg zelfs na lang en goed kneden.

    1. Rosie schreef:

      Waarschijnlijk te veel gist, te weinig meel of te lang laten rijzen. Gebruik ook de handmachine maar een iets ander recept. Bijna altijd zachte broodjes;)

      Ik gebruik het volgende recept: verse bakkergist (1 pakje van het blauwe merk) oplossen in 1 glas (200 ml formaat) lauwwarme melk met 2 eetlepels suiker. Een minuutje laten staan. Vervolgens 1 glas sparklingwater, 1 glas olie (half gesmolten roomboter/half zonnebloem) bij het gistmengel. Drna 4-5 glazen meel; per glas toevoegen en kneden. Tussen glas 1 en glas 2 meel 1 eetlepel zout erbij doen. Kneden kneden en indien nodig beetje meel blijven toevoegen totdat het deeg niet meer aan je hand plakt (10 min kneden ong). Het deeg moet net zo zacht zijn als je oorlel.

    2. Laura Kieft schreef:

      Met de hand moet je langer kneden om hetzelfde resultaat te behalen. Blijven kneden tot je er een goed vliesje van kunt trekken.

  2. Simone schreef:

    Ha Laura, Dank voor dit geweldige broodjes recept! Ik heb ze gemaakt en ze zijn super gelukt en heel erg lekker. Zo eenvoudig te maken en jij legt het altijd zo uit, dat je direct zin krijgt om aan de slag te gaan.

    En het leuke…….. je recepten zijn zo goed……. het lukt altijd!
    Een hele blije bakster.

  3. Tess schreef:

    Hoi Laura,

    Kan dit ook met andere boter ipv ongezouten roomboter?

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat zou je dan willen gebruiken? Heeft wel invloed op het resultaat natuurlijk.

  4. Ann-Sophie schreef:

    Hoi,

    Ik maakte het deeg in de keukenrobot en het bleef erg plakkerig na 15 min. Kneden. Ik voegde wat bloem toe, dan kon ik beter bijkneden met de hand maar eenmaal de bloem opgenomen was begon het terug te plakken.
    Ik gebruikte bloem voor sandwiches/koekebrood van aveve, kan het daar aan liggen? Of mocht ik nog meer bloem toevoegen op gevoel tot het niet meer plakte?
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Ik ben fan van je site, mooie en overzichtelijke recepten!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ken dat product niet, zit daar alleen bloem in of is het misschien een totaalmix? Dan zou het daaraan kunnen liggen. Ik heb hier de nodige tips op een rijtje gezet, hopelijk kun je daar mee verder: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-brood-bakken/

      1. Ann-Sophie schreef:

        Hoi,
        Ik bekeek het en zag dat er inderdaad al eiwit en melkpoeder inzat. Ik heb de bolletjes ook dubbel zolang moeten bakken omdat ze nog niet gaar waren (met wat aluminiumfolie erop tegen het aanbakken). Het resultaat is uiteindelijk wel gelukt en het was wel lekker. Maar volgende keer neem ik dus gewone bloem.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ah, dat verklaart het dan inderdaad. Fijn dat het resultaat toch smakelijk was!

  5. Cecile schreef:

    Jammer dat ik er geen foto bij kan plaatsen, gemaakt en erg mooi geworden!!!

    Leuk recept weer!!!
    En lekker!!!

  6. daphne schreef:

    ik ben het recept nu aan het maken en rijs het in de oven.
    Moet ik tijdens het rijzen en bakken onderin een bakje water plaatsen

    Groetjes

  7. de greef mariella schreef:

    zou je rozijnen aan het deeg mogen toevoegen vele groetjes fan uit belgie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan prima

  8. Claudia schreef:

    Mijn mixer met deeghaken kon het kneden na 5 minuten niet meer aan. Dus daarna 40 minuten met de hand staan kneden, maar nog steeds leek ik het niet tot een vlies te kunnen trekken. Het staat nu toch maar te rijzen, wie weet gaat het goed…ik heb in ieder geval mn armspieren aardig getraind.. 🤣

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik hoop dat het goed is gekomen!

  9. Claudia schreef:

    Dag Laura,

    Al lange tijd ben ik op zoek naar een mooi recept voor Cheesy Bombs met mozzarella erin maar overal vind ik ze met kant en klare biscuit dough die ik hier in NL niet kan kopen, ook het maken van het deeg lukt mij niet. Denkt u dat het recept van deze mini broodjes een idee is voor de Cheesy Bombs?

    Groetjes, Claudia

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei dat durf ik zo niet te zeggen, gezien ik nog nooit cheesy bombs op heb.

  10. Silvia schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb een vraag. Welke bloem wordt hier gebruikt? Is dit kristalbloem van bv. Koopmans, of patentbloem of tarwebloem of maakt dit niet uit? Ik heb zelf trouwens geen idee of hier verschil in zit. Bedankt!
    Groet Silvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *