Chocoladefondue: recept en tips om te dippen

35

Het heeft even geduurd voor ik doorhad hoe ik een goede chocoladefondue op tafel moest zetten. En dan gaat het vooral om de consistentie van de chocolade. Verder heb ik ook wel redelijk wat blunders begaan. Zo gebruikte ik een keer een plastic kom om de chocolade au bain marie te smelten die vervolgens een soort van vacuüm zoog en vervormde. Ik vergat ook een keer te roeren in een stenen fondue setje met aangebrande chocolade op de bodem als gevolg. En dan als laatst: ik heb het voor elkaar gekregen om het schaaltje van datzelfde setje te breken, waarschijnlijk door de hitte. Dus ja, je kunt wel zeggen dat ik zo nu en dan een klungel ben in de keuken. Het gaat hier echt niet altijd goed. Wat inmiddels wel goed gaat, is die chocoladefondue. Dus ik zal je mijn tips geven.

Ingrediënten chocoladefondue

voor 4 personen
  • 400 gram chocolade (smaak naar keuze)
  • scheut slagroom
Bereiding

Smelt de chocolade au bain marie. Als de chocolade gesmolten is, voeg je een scheutje slagroom toe. Roer goed door tot dit is opgenomen. Voeg eventueel meer toe als je het mengsel wat de dik vindt. Ikzelf voeg de room per 2-3 eetlepels tegelijk toe en ga door tot ik tevreden ben.

Ik weeg nooit af hoeveel slagroom ik gebruik, ik kijk naar de consistentie van het mengsel. Ik stop wanneer ik het dun genoeg vind voor de fondue. Ik gok dat ik op 400 gram melkchocolade een kleine 100 ml slagroom toevoeg, maar gebruik gerust wat meer of minder. Zorg wel dat het mengsel niet té dun wordt, je wilt wel een lekker laagje chocolade wanneer je er iets in dipt.

Als je alleen met volwassenen gaat fonduen, dan zou je ook nog een scheutje likeur door de chocolade kunnen roeren.

Wat kun je dippen in een chocoladefondue?

Eigenlijk kun je alles wat los en vast zit in de chocolade dopen, als jij het maar lekker vindt in combinatie met chocola. Favorieten hier zijn fruit, maar ook cakejes staan eigenlijk altijd wel op tafel. Ik zal hieronder op een rijtje zetten wat ik allemaal al eens heb gebruikt, maar weet dat er dus nog veel meer mogelijk is:

  • aardbeien en ander rood fruit (frambozen, bramen, blauwe bessen, kersen, etc.)
  • druiven
  • banaan
  • mandarijn partjes
  • kiwi
  • appel
  • lange vingers
  • cake (recept)
  • wafels (recept)
  • koekjes
  • poffertjes
  • soesjes (recept)
  • nootjes
  • stukje karamel of fudge

Wat ik nog nooit heb gedaan, maar wat me wel heel tof lijkt: truffels! Hier vind je een overzicht met mogelijke opties.

Nog iets wat ik zelf nog nooit heb gedaan: een paar dips op tafel zetten. Gehakte nootjes, kokosschaafsel, sprinkles, etc.. Dat kan niet anders dan een hele gezellige chocoladefondue worden.

Chocoladefondue serveren

Je kunt lekker makkelijk de kom die je hebt gebruikt om de chocolade te smelten op tafel zetten, maar het staat wel iets minder gezellig. Een chocoladefondue setje kan dus ook, maar vergeet dan niet regelmatig te roeren. Ben je klaar, blaas het kaarsje dan uit. Er bestaan ook chocoladefonteinen die je kunt gebruiken. En als laatst, overgieten in een mooi schaaltje. Als je direct aan tafel gaat en de chocolade af en toe even doorroert stolt het echt niet ontzettend snel. Tenzij je lang wilt tafelen. Eventueel kun je er ook nog een bak warm water onder zetten, een beetje zoals het au bain marie smelten.

Wat je naast de chocolade nog meer op tafel zet is aan jou. In bovenstaand rijtje heb ik je wat inspiratie gegeven, maar gebruik vooral wat jij lekker vindt. Zet niet te veel neer, want het is behoorlijk vullend (maar oh zo lekker!).

Wat dip jij het liefst in de chocoladefondue?

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

23 reacties

  1. Margot schreef:

    Oeh, nu heb ik trek in chocoladefondue!

    1. Bo schreef:

      Wat leul dat ik je hier tegen kom! Groet Bo

  2. Sanne schreef:

    Ik dip het liefst marshmallows 🙂 Leuk idee om ook toppings neer te zetten. Nu wil ik een marshmallow in chocolade en discodip dippen ^^

  3. Lynet schreef:

    Mmm heerlijk! Goed idee om eens gezellig te organiseren. Mijn favorieten zijn banaan en aardbeien (daarna wacht ik wel het liefste met opeten tot de chocola is afgekoeld) en speculaasjes, het zijn dan precies chocoladepepernoten!!

  4. Carla schreef:

    Dit is iets wat ik in al die 60 jaar nog nooit heb gedaan/gegeten maar dat komt omdat niet iedereen hier thuis er van gecharmeerd is en als er dan iemand het niet wil eten dan maak je het niet.
    Je hebt het verrukkelijk en eerlijk (de missers) beschreven! Knap om missers toe te geven maar je bent beslist geen klungel!!
    Eens komt het ervan dat ik hiervan ga genieten daarom gaat je recept bij mijn favo’s!
    Xus,
    Car

  5. Lianne schreef:

    Oh, wat ziet dit er verrukkelijk uit! Ik ben ook altijd zo dol op van die chocoladefonteinen die je weleens in die all-you-can-eat restaurants ziet. Heerlijk!

  6. Dit is echt HEMELS! Ben gek op chocolade, en dol op fondue.

  7. Lokhorst schreef:

    Callebaut en Laura’s chocolade fondue, een heerlijk stel. Absolute aanrader.

  8. Yvonne schreef:

    Ik vind het erg lekker om brie te dippen in de chocoladefondue!

  9. Wendy Jansen schreef:

    Oh heerlijk…. en vergeet vooral niet om er peer bij te leggen. Mmm

  10. Jo schreef:

    Lange Vingers dip ik in een fondue van Lindt chocolade,room een scheutje Amaretto die Missoni aan heeft . De chocolade fondue afmaken met ongezouten roomboter voor nog meer glans.

  11. Pepin schreef:

    Mariakoekjes zijn ook lekker om erin te deppen.En andere koekjes. Je zou oreo kunnen proberen.

  12. Annrke schreef:

    Bij mij ging de net zorgvuldig gesmolten helemaal stollen toen ik de slagroom er bij schonk. Grrrr

    1. Laura Kieft schreef:

      Voeg je het dan wel in kleine delen toe zoals in het recept staat?

      1. Cornelia schreef:

        Dit is bij ons ook gebeurd, 4 chocolade repen verprutst tot een grote klont. We hebben de slagroom beetje bij beetje toegevoegd, en het water was niet hoger dan het schaaltje in de pan. Erg jammer dus. Grrr

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat vervelend! Was de slagroom wel op kamertemperatuur? Misschien kwam het door een te groot temperatuursverschil.

  13. Lysette Korsuize schreef:

    Weet je toevallig ook of je de chocolade daarna nog kunt bewaren en hergebruiken voor een weekje later?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima. Maar als er veel kruimels en andere etensresten in zitten zou ik het persoonlijk niet doen.

  14. Wieb schreef:

    Beste Laura,

    Mijn gesmolten chocolade (mix van puur en melk) ging schiften en werd één grote klont. Het au-bain-marie pannetje hing nog op z’n plek. Wat ging er mis?

    Gr,
    Wieb

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei da’s gek. Had je misschien teveel water in de pan waardoor de kom echt in het water hing? Het klinkt nl. alsof de chocolade verbrandde en daarom ging klonteren.

  15. Sabine schreef:

    Wij maken een plaat meringe en breken die in stukken om hem in de chocolade te dopen, mierzoet maar ook verrukkelijk! Toch blijft banaan mijn favoriete combinatie. Hoewel, ik ga de soesjes ook eens uit proberen…

  16. Renée schreef:

    Ipv slagroom heb ik er scheutjes sojamelk bij geschonken, dat ging helaas ook mis. Werd een dikke homp chocola die niet meer zacht te krijgen was =( weet iemand hoe dat kan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *