Pecannoten brownies met koffielikeur ganache

10 juni 2022
Pecannoten brownies met koffielikeur ganache
20

Voor iedereen die wel een vleugje alcohol in z’n baksel kan waarderen, dit recept is voor jou: pecannoten brownies met koffielikeur ganache.

Stel je hierbij mijn ongelofelijk lekkere basisrecept voor smeuïge brownies voor, met daar doorheen knapperige stukjes pecannoot en chocolate chips. Bovenop die pecannoten brownies vind je een romige chocolade ganache waar je favoriete koffielikeur doorheen is gemengd. Welke likeur dat precies is, dat laat ik helemaal aan jou. Maar lékker dat deze brownies toch zijn, ongelofelijk.

Ze zijn natuurlijk niet kidsproof, want je verwerkt de ganache niet dusdanig dat de alcohol vervliegt. Je proeft de alcohol ook duidelijk terug in de ganache, dus daar moet je absoluut van houden. Ik zal geen namen noemen, maar iemand binnen het team kan er niet van afblijven, zo lekker vindt ze deze pecannoten brownies met koffielikeur ganache.

GLUTENVRIJE BROWNIES

Wist je dat je deze brownies ook heel gemakkelijk glutenvrij kan maken? Volg dan niet het recept hieronder, maar maak de brownies volgens mijn recept voor glutenvrije brownies. Tegelijkertijd met de chocolate chips meng je ook nog 75 gram gehakte pecannoten door het beslag. Voor de topping kun je onderstaand recept vanaf de koffielikeur chocolade ganache gewoon weer verder volgen.

VEGANISTISCHE BROWNIES

En als ik dan toch bezig ben laat ik ook graag zien hoe je een vegan versie van deze pecannoten brownies met koffielikeur ganache kunt maken. Voor de brownies zelf is het ’t meest praktisch als je mijn recept voor vegan brownies volgt. Na het vanille-extract spatel je ook nog 75 gram gehakte pecannoten en eventueel 75 gram (vegan) chocolate chips door het beslag.

Als de brownies zijn afgebakken en afgekoeld kun je onderstaand recept vanaf de ganache verder volgen. Vervang de chocolade voor een vegan variant, hier lees je welke vegan chocolade repen je in de supermarkt kunt vinden, en vervang de slagroom door bijvoorbeeld volvette kokosmelk of een plantaardige (slag)room.

 

Pecannoten brownies met koffielikeur ganache

De meest smeuïge brownies met knapperige stukjes pecannoot erdoor en daar bovenop een romige ganache met koffielikeur. Onweerstaanbaar lekker!
Porties: 16 personen (20 x 20 cm vorm)

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 el stroop (pannenkoekenstroop)
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 gram pecannoten gehakt
  • 50 gram chocolate chips

Koffielikeur ganache

  • 100 gram melkchocolade in stukjes gehakt
  • 100 gram pure chocolade in stukjes gehakt
  • 75 ml slagroom
  • 75 ml koffielikeur
  • gebrande pecannoten ter decoratie

Instructies

  • Doe boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot de boter en chocolade zijn gesmolten. De suikerkorrels hoeven niet te smelten. Laat het mengsel nu afkoelen. Kamertemperatuur is goed, maar lauwwarm mag ook.
  • Klop ondertussen de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg het chocolademengsel toe en mix op een lage snelheid tot een egaal mengsel.
  • Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe. Mix wederom op een lage stand tot de ingrediënten zijn opgenomen. Lang mixen of op hoge snelheid is niet nodig, anders worden je brownies niet zo smeuïg als je wilt.
  • Spatel als laatst de stukjes pecannoot en de chocolate chips door het beslag. Giet het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm en spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de brownie in 25 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) .De bovenkant ziet er droog uit na het bakken, maar van binnen is hij nog lekker zacht en smeuïg.

Koffielikeur ganache

  • Doe de stukjes chocolade in een hittebestendige kom. De slagroom verhit je in een pannetje, zodra het aan de randen begint te borrelen giet je de slagroom bij de chocolade. Roer met een spatel door tot alle chocolade is gesmolten en meng dan ook de koffielikeur erdoor.
  • Giet de ganache over de afgekoelde brownies en laat een uur opstijven in de koelkast, verdeel daarna de pecannoten erover (de ganache zal dan nog zacht genoeg zijn).
Tips

Om het mengsel in de pan sneller af te laten koelen, kun je de pan in een bak met koud water zetten. De pan koelt meteen af, waardoor het mengsel ook sneller zal afkoelen.

Bewaren

Bewaar de brownies maximaal drie dagen in de koelkast of tot drie maanden in de vriezer. Normaliter bewaar je brownies niet in de koelkast, maar gezien de ganache moet dat in dit geval wel.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *