Bruschetta met tomaat en basilicum

Gepost: 26 februari 2016 Laatst bewerkt: 2 augustus 2023

bruschetta 1a

Bruschetta heb ik al ontzettend vaak gegeten en ik geniet er iedere keer weer van. Ik had ze alleen nog nooit zelf gemaakt. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen dus! Hoewel je bruschetta’s op talloze manieren kunt beleggen, koos ik voor de meest bekende versie. Namelijk met tomatenblokjes en basilicum. Kies voor harde rijpe tomaten voor de topping, bij zachte tomaten is het namelijk een stuk lastiger om ze te verwerken tot tomatenblokjes. Ik gebruikte zelf romatomaten voor deze bruschetta.

bruschetta 2a

BRUSCHETTA MET TOMAAT EN BASILICUM maken

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Bruschetta

Klassieke bruschetta is zeker het proberen waard om zelf te maken. Het is namelijk helemaal niet moeilijk en hartstikke lekker!
Porties: 15 stuks

Ingrediënten

  • 1 ciabatta brood
  • 5 stevige rijpe tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • scheut olijfolie
  • handje verse basilicum
  • peper en zout

Instructies

  • Zet met een scherp mesje een kruisje aan de onderkant van de tomaten en dompel ze een minuut onder in kokend water. Nu kun je het velletje van de tomaten eenvoudig verwijderen. Verwijder de zaadlijsten en snij de tomaten in kleine blokjes. Snij de basilicum fijn en voeg samen met wat peper en zout toe aan de tomatenblokjes. Roer door zodat alles goed vermengd is.
  • Pers het teentje knoflook uit en doe dit samen met een scheut olijfolie in een kommetje. Roer door en laat even staan. Snijd de ciabatta in plakjes en leg deze op een bakplaat. Met een bakkwastje smeer je ze in met het olijfolie. Zet de plakjes ciabatta ongeveer 10 minuten in de oven op 180 °C zodat ze lekker knapperig worden.
  • Eenmaal uit de oven verdeel je het tomatenmengsel over de plakjes brood.
  • Plaats de bruschetta’s op een bord en serveer aan je gasten. Heerlijk als voor- of bijgerecht, maar ook voor een gezellige borrel zijn ze perfect!
Bewaren

Ik raad aan om de bruschetta niet al te lang van tevoren te maken zodat het brood knapperig blijft. Hooguit een uurtje van tevoren. De broodjes zelf kun je natuurlijk prima al een dag eerder afbakken.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

  1. Margot schreef:

    Bruschetta blijft lekker en deze variant blijft lekker! Ik heb het eigenlijk al te lang niet meer gemaakt.

  2. Ik hou van bruchetta. Je kunt er zo lekker veel mee variëren.

  3. Emma schreef:

    Jaa, dit is zo onwijs lekker! En zo onwijs makkelijk om te maken!

  4. Merel schreef:

    Mmm zo lekker vind ik dit altijd! In een Italiaans restaurant neem ik dit meestal wel als voorgerecht. Ik ga dit recept zeker een keer maken als voorgerecht

  5. Karin schreef:

    Maak deze eens met honingtomaatjes. Zove smaakvoller. Echt de moeite waard. Wereld van verschil. NOG lekkerder.

  6. Wilma schreef:

    Ik hou van dit soort gerechten. Echt super lekker en opzich simpel om te maken. Heerlijk als borrelhapje!!

  7. Jeanine schreef:

    Hoi ik had een vraagje, gebruik je hiervoor afbakbrook of gewoon verse ciabatta?

    1. Laura schreef:

      verse ciabatta is het handigst, anders moet je het afbakbrood eerst gaar bakken en daarna snijden en weer bakken.

      1. Jeanine schreef:

        Oke dankjewel! Dan ga ik voor verse ciabatta brood, ik hoop dat het lukt!

  8. Jeanine schreef:

    Ik bedoel natuurlijk afbakbrood 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept