Broodmuffins met ei en spek + paasontbijt tips

6

Ik ben dol op elk ontbijt, maar de uitgebreide feestelijke ontbijtjes vind ik het allerleukst. Het kerstontbijt, verjaardagsontbijtjes en natuurlijk het paasontbijt. Bij ons thuis was het nooit heel erg veel luxer dan een gemiddeld zondags ontbijt. Maar door een paar dingen net even anders te doen, werd het toch altijd een stuk specialer. Dan hadden we broodbeleg dat niet zo vaak op tafel stond bijvoorbeeld, of we maakten extra lekkere broodjes klaar als extraatje. En natuurlijk werd de tafel mooi gedekt. Met die punten en de producten van PLUS ging ik aan de slag om een gezellig paasontbijt te verzorgen voor de familie. En als extraatje maakte ik broodmuffins met ei en spek, ik kan alvast verklappen dat die heel goed werden ontvangen door de familie. Daar geef ik je dus het recept voor, net als dat ik mijn tips voor het paasontbijt met jullie deel.

Paasontbijt tips

De tafel kun je prima al de avond van tevoren dekken als je wilt, dan hoef je ’s ochtends alleen nog maar te zorgen voor het eten. Bespaart ongemerkt nog best wat tijd (en chaos) voordat je met de familie aan tafel gaat. Ik geef je nog wat tips en weetjes over hoe ik het dekken van de tafel zelf aanpakte:

  • Geen zin in een tafelkleed? Gebruik dan lopers! Ik knipte twee brede stroken van een papieren tafelkleed af die ik als lopers over de tafel heen legde.
  • Zoet broodbeleg zette ik niet in de originele verpakking op tafel, maar deed ik in kleine schaaltjes. Staat veel leuker dan die pakken en potten op tafel.
  • Voor hartig broodbeleg geldt hetzelfde, dat legde ik op een grote schaal neer.
  • Ook de broodjes zelf gaan natuurlijk niet in de plastic zakken op tafel, daar gebruikte ik verschillende schalen voor.
  • Een etagère of taartstandaard doet het ook erg leuk op de ontbijttafel. Ik zette mijn etagère neer met scones, jam en clotted cream.
  • Een pot met paaseitjes mag natuurlijk niet ontbreken 😉
  • Ook leuk op tafel: een bos bloemen. Mijn tafel is niet heel erg groot, maar als je de ruimte hebt kun je ook kleine vaasjes over de hele tafel neerzetten met een paar bloemen erin.

Het eten op tafel

Zoals je ziet is het eten op tafel eigenlijk best normaal. Geen aparte, speciale broodjes in de vorm van konijntjes of boter in de vorm van een lammetje. Dat is natuurlijk allemaal heel leuk, maar het kan ook zonder. Dat zie je maar aan deze gezellige paastafel.

Ik gebruikte Korenlanders brood van PLUS. Dit keer geen ongesneden brood zoals bij de hartige wentelteefjes. Naast het gesneden brood zette ik ook verschillende soorten bolletjes op tafel. Die hebben wij niet altijd in huis, en dat maakt het dus toch wat specialer dan een standaard ontbijtje.

De scones maakte ik zelf, op tafel zie je de normale scones en chocolate chip scones met zelfgemaakte clotted cream en aardbeienjam. Ook de broodmuffins met spek en ei maakte ik zelf, dat recept volgt zo.

Qua broodbeleg koos ik voor een aantal soorten zoetigheid en wat vleeswaren en kaas van de versafdeling van PLUS. En natuurlijk kreeg iedereen er een glas vers sinaasappelsap bij.

Broodmuffins met ei en spek

Een broodje met een gebakken eitje en spek, maar dan een beetje anders. Deze broodmuffins met ei en spek zijn perfect voor een paasontbijtje.
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

  • 6 sneetjes brood (smaak naar keuze)
  • klontje ongezouten roomboter of margarine
  • 6 plakjes ontbijtspek
  • 6 eieren (S/M)
  • peper en zout

Instructies

  • Snijd de korstjes van de sneetjes brood af. Vet de muffinvorm licht in met de boter of margarine en bekleed deze met de sneetjes brood.
  • Bekleed het brood met een plakje spek. Druk het geheel goed aan om ruimte te maken voor het ei. Breek het eitje open boven de muffinvorm om de broodjes te vullen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de broodmuffins in ongeveer 18 minuten in een voorverwarmde oven op 175 °C (boven- en onderwarmte). Ze zijn goed als het ei gestold is en niet meer zacht/vloeibaar is aan de bovenkant.
  • Serveer de broodmuffins gelijk.
Tips

Voeg verse kruiden of Italiaanse kruiden toe voor extra smaak.

Bewaren

De broodmuffins kunnen een dag van te voren gemaakt worden en weer worden opgewarmd, maar ik zou het persoonlijk niet doen. Het ei wordt er dan niet lekkerder op.

Wat mag er bij jouw paasontbijt niet ontbreken? Op de site van PLUS vind je nog meer ontbijtinspiratie.

Dit is een samenwerking met PLUS, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

  1. Nelly Rauws schreef:

    Ditzelfde doen wij ook altijd met Pasen
    maar dan in een uitgehold kaiserbroodje en met geraspte kaas er overheen
    Dit jaar gaan we gerookte zalm uitproberen
    Je tafel ziet er feestelijk uit
    Gezellige paasdagen

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat maak ik ook regelmatig inderdaad, heerlijk!

  2. Dineke schreef:

    Hai Laura, ik ben van plan deze broodmuffins te maken voor Pasen, ze zien er zo leuk uit!
    Ik vroeg me alleen af – wordt het spek wel krokant op deze manier? Of blijft het in dit recept zacht? En is het anders een mogelijkheid om het spek als eerste in de muffinvorm te doen, zodat het aan de buitenkant zit, en vervolgens de rest van de ingrediënten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het wordt inderdaad niet helemaal krokant. Je zou het kunnen proberen aan de buitenkant, maar durf niet te garanderen of dit lukt. Je kan het eventueel ook los in de pan/oven bakken en erbij serveren 🙂

  3. Jenske schreef:

    Hoi Laura,
    Wat zien er die broodmuffins er leuk uit! Ik wil deze graag voor mijn ouders maken met Pasen! Wat ik me alleen afvroeg, is het ook lekker/mogelijk om de spek te vervangen door ham of kaas? Alvast bedankt voor uw reactie!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima! Lekker juist 🙂

  4. Marijke schreef:

    Hoi Laura, Ik krijg altijd je mail met de recepten, maar de laatste paar dagen krijg ik alleen de reacties op je recept ipv het recept. Klopt dit? Ik gebruik ze nl wel regelmatig, Groetjes, Marijke

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heb je een adblocker aanstaan. Als je die voor Laura’s Bakery uitschakelt kun je alles gewoon goed zien 🙂

  5. Patricia schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik deze ook een dag eerder maken en zo ja, hoe kan ik ze dan het beste bewaren en weer opwarmen?

    Groetjes Patricia

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, maar ik zou het persoonlijk niet doen. Het ei wordt er dan niet lekkerder op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *