Een poosje terug mocht ik voor een collega van mijn vader 4 verschillende soorten cupcakes en muffins maken. Ik had al eens bosbessen muffins gemaakt en vond deze zo lekker dat ik nu besloot een cupcake versie te maken. Dat bleek een goede keuze te zijn, de bosbessen cupcakes zijn namelijk ontzettend lekker. Al nieuwsgierig geworden naar het recept? Lees dan snel verder!
Bosbessen cupcakes
Ingrediënten
- 180 gram ongezouten roomboter
- 135 gram suiker
- 8 gram vanillesuiker
- 4 eieren
- 180 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 150 gram bosbessen
Crème
- Vanillecrème (gebruik ongeveer 2/3)
- 150 gram bosbessen
Instructies
-
Klop de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe tot ze goed zijn opgenomen. Voeg het zout en zelfrijzend bakmeel in delen toe en mix tot een glad beslag. Voeg dan de bosbessen toe en spatel deze er voorzichtig door. Verdeel het beslag over de vormpjes.
-
Bak de cupcakes in 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
-
Maak je vanillecrème terwijl je cupcakes in de oven staan. Om de crème een bosbessen smaak te geven pureer je de bosbessen met een staafmixer. Voor een egale kleur crème kun je de gepureerde bosbessen zeven, dan zijn ook de pitjes weg. Ik deed dit zelf niet maar vind het dan ook niet storend dat de crème geen egale kleur heeft. Van de pitjes merk je overigens ook helemaal niets.
-
Meng de gepureerde bosbessen door de vanillecrème. Vul een spuit zak met de crème en spuit toeven op de afgekoelde cupcakes.
Nu ik zo deze foto’s weer zie krijg ik spontaan trek in zo’n lekkere frisse cupcake.
Oh dear dit ziet er echt zo lekker uit 🙂 Zeker met die toef crème erop 😀
Wat ziet het er lekker uit! Helaas houden ze hier niet van bosbessen. Zou dit ook kunnen met bijvoorbeeld aardbeien?
Ja hoor, je kunt ook prima aardbeien gebruiken. Staat zelfs op mijn lijstje om ook te maken 🙂
Oohhh bosbessen 🙂 Dat is wel mijn favoriet 🙂 Heb zelf ook al vaak bosbessen cupcakes gemaakt, maar nog nooit met zo een lekkere creme bovenop! Dat ga ik de volgende keer ook maar doen 😀
Dankje 😀
Kan er voor dit recept ook gebruik gemaakt worden van bevroren bosbessen?
Ja hoor, dat kan prima!
wat een spam hierboven of niet?
Mag ik vragen welk spuitmondje je het best kunt gebruiken om zulke toeven te maken?
kan ik het ook met botercreme doen, die toeven? (misschien staat het ergens op je site, maar ben net aan het lezen op je site, dus nog niet alles gezien)
Een Rolo in een gewone cupcake doen, kan dat ook?
Helaas de laatste tijd veel last van spam, en dan wordt het grootste deel nog gefilterd en verwijder ik bijna dagelijks de spam die er wel doorheen komt 🙁
Je kunt deze toeven prima maken met botercrème, dit is hier in principe een variant op. En rolo’s in een cupcake kan prima. Heb ze zelf al eens in brownies gedaan 🙂
Trained professionals choose the methods which can produce rubber.
You will also get to know about the particular hotels offer you
plantation tour methods.
my webpage; borelioza
This particular lyrics of the movie songs are
by the particular situation in the film. Insane
Clown Posse hails from Detroit, which is regulations of these methods.
Feel free to surf to my blog post … borelioza
Wow! Deze cupcakes zijn veruit de beste die ik ooit klaarmaakte! Het recept is makkelijk uitgelegd, er zijn veel afbeeldingen, het zijn simpele ingrediënten en het smaak nog lekker ook. Jouw website zit vanaf nu in mijn favorieten 🙂 en dit recept zit vanaf nu in mijn receptenboek!
Bedankt!
Je cupcakes zijn superlekker en gemakkelijk om te maken !!!
Merciekes voor jouw recept !
Leonie
Zou je hier ook bosbessen die ik gebruikt heb om een likeur van te maken voor kunnen gebruiken.
Ik durf je niet te zeggen in hoeverre die anders zijn dan ‘normale’ bosbessen, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen 🙂
Zou je hier ook blauwe bessen voor kunnen gebruiken?
Dat kan prima
Hai Laura, super recept is dit. Even een praktisch vraagje. Hoe vervoer je zulke cupcakes met vanillecreme erboven op?
Goede vraag Maureen. Sommige mensen kopen hiervoor een speciale cupcakedoos (volgens mij zelfs bij de Xenos te koop). Maar een kartonnen doos met een anti-slip matje werkt vaak ook. Het blijft hoe dan ook opletten met vervoeren van cupcakes, dus wees altijd voorzichtig met verplaatsen en tillen. Hopelijk heb je hier iets aan.
Deze topping met blauwe bessen gemaakt omdat bosbessen gewoon niet te vinden zijn :). Maar helaas lukt het niet… Het schift een beetje, ik heb al wat extra suiker toegevoegd maar dat hielp niet. Jammer want hij is echt superlekker… Maar veel te vloeibaar. Ik heb hem nu voor de nacht in de koelkast staan… Anders wordt het topping zonder besjes 🙁
Misschien heb je hier nog iets aan: http://www.handigebaktips.nl/help-mijn-botercreme-is-geschift/
Kun je de botercreme ook met zelfrijzend bakmeel maken?
Nee, dat is niet mogelijk.
Hoi Laura!
Welk spuitmondje heb je gebruikt voor de topping?
1M van Wilton
Hey,
Kan ik de boter ook vervangen voor zonnebloemolie? Hoeveel gebruik je dan? Ook 180 gram?
Kun je zeker proberen, in grammen heb je dan dezelfde hoeveelheid nodig inderdaad.
Ik heb geprobeerd om de bosbessen cupcake’s te maken dan met stevia, volgende keer toch echte suiker proberen , ik mis de smaak eraan, Ze waren toch heel lekker , morgen bij mama brengen om van te smullen! bedankt voor het receptje. 🙂
Leuke test! Je zou ook eens half om half kunnen proberen. Meteen helemaal vervangen is vaak een te grote overstap en daardoor wordt de structuur ook anders.
Laura, ik wil deze cupcakes graag maken voor mijn nichtje dat 12 wordt en een echt bakwonder is. Maar ik zou er ook met aardbeien willen maken. Kan ik de blauwe bessen dan gewoon vervangen door aardbeien, dezelfde verhouding?
Aardbeien zijn wel wat vochtiger, dus dat weet ik niet zeker. Even goed door de bloem rollen van tevoren!
Heb ze gisteren gemaakt, 30 minuten op 180 gr en perfect gelukt. De blauwe bessen cupcakes heb ik ook 30 minuten moeten laten bakken.
Net gemaakt, superlekker! Ik zie dat sommigen hier het recept al geprobeerd hebben met aardbeien, ik zou ze zelf heel graag eens maken met frambozen, lijkt me ook heerlijk. Die zijn wat zuurder, daar hou ik wel van.
Hoi Laura,
Zojuist de cakejes gemaakt! Ze zijn uit de oven.. Maar de onderkant is heel erg vettig? Olie achtig? alsof de boter allemaal naar beneden is gezakt…
Heb ik wat verkeerd gedaan? Hoe kan ik ze ”droger” krijgen…
Hartgroetjes, Sanne
In dit artikel vind je tips: https://www.laurasbakery.nl/nooit-meer-vette-of-vochtige-cupcake-vormpjes/
Mijn botercreme is helemaal geschift na het toevoegen van de gepureerde blauwe bessen. Heb je tips gevolgd en verwarmd, zag er weer oke uit. Daarna weggezet in de koelkast om weer wat steviger te worden, maar opnieis geschift in de koelkast. De topping zal dus vuilbak worden vrees ik. Cupcakes zelf zijn heel goed gelukt.
Door temperatuurverschil kan het inderdaad gaan schiften, gelukkig valt het meestal wel altijd op te lossen.