Vorig jaar december plaatste ik een foto van mijn favoriete kerst- en paaskoekje: de welbekende crème koekjes! Ik eet gerust een heel pak weg voor ik er erg in heb, zalig vind ik ze. Dat ik daar zeker niet de enige in ben had ik dan weer niet verwacht. Massaal gaven jullie aan deze koekjes ook zo heerlijk te vinden en jullie wilden maar wat graag het recept. Het begon te borrelen in mijn brein en ik bestudeerde de ingrediëntenlijst om zelf crème koekjes te maken. Als basis gebruikte ik nu suikerkoekjes, maar ik denk dat de roomboter koekjes het ook erg goed zouden doen en misschien zelfs nog wel iets dichter bij het origineel komen. De crème zelf was een grotere uitdaging, want hoe maak je die topping nu precies? Verschillende testen heb ik gedaan en uiteindelijk is het onderstaande recept de winnaar geworden. Ik zeg er gelijk bij dat het een eigen interpretatie is op het origineel, want exact hetzelfde is het niet. Lekkerder vonden wij het overigens wel! De vanillesmaak is duidelijk aanwezig wat het erg lekker maakt.
Pasen crème koekjes
Ingrediënten
Voor de koekjes
- 50 gram witte basterdsuiker
- 15 gram vanillesuiker
- 65 gram ongezouten roomboter
- 15 gram ei (M) (of 1-2 el water)
- 135 gram bloem
- snuf zout
Voor de crème
- 200 gram poedersuiker
- 2,5 el melk
- 0,5 tl vanille-extract
- 2-3 el kokosolie (gesmolten)
Extra benodigdheden (optioneel)
- ronde uitsteker van zo’n 3 cm in doorsnede
- #22 Wilton spuitmondje
- sprinkles
Instructies
- Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en roomboter romig. Voeg dan het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen.
- Voeg het bloem en het snufje zout toe en meng tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
- Het deeg rol je uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik niet te veel bloem. Het recept bevat al veel bloem en je loopt dan het risico dat de koekjes er minder lekker op worden. Steek de koekjes uit met de ronde uitsteker.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 8-10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte). De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen voordat je ze op een rooster legt.
- Terwijl de koekjes afkoelen maak je de crème. Doe de poedersuiker met de melk en het vanille-extract in een kom en roer tot een glad mengsel. Voeg de (gesmolten) kokosolie toe en roer tot een gladde, maar stevige crème.
- Doe de crème in een spuitzak en spuit rozetjes op de koekjes door van binnen naar buiten te spuiten.
- Verdeel de sprinkles over de koekjes en laat de crème uitharden.
Tips
- Tip: Je zou misschien de kokosolie kunnen vervangen door gesmolten roomboter voor een resultaat dat nog meer lijkt op het origineel, maar dan krijg je je crème uiteraard niet zo mooi wit en zal deze ook iets zachter blijven.
- Tip: Is de crème te hard om mee te werken. Even tussen de warme handen houden en de crème wordt vanzelf zachter. Als de crème te zacht is, voeg je meer poedersuiker toe om het dikker/steviger te maken.
- Bewaren: De koekjes zijn in een afgesloten bak of trommel 1-2 weken te bewaren.
Wat een geniaal idee om deze na te maken! Ik vind ze inderdaad ook echt superlekker.
kan je kokosolie ook vervangen door iets anders?
Zoals in een tip staat vermeld kun je het proberen met gesmolten roomboter.
Hoi Laura,
Heb ze vandaag geprobeerd te maken. Helaas, wat ik ook probeer, blijft de topping zo zacht dat ze helemaal uitlopen en de toefjes niet mooi blijven staan… heb het tussendoor lang laten koelen om op te stijven, maar ondanks dat blijft het uitlopen. Hoe kan dit? Heb het recept precies gevolgd.
Probeer dan eerst minder vocht toe te voegen, misschien zijn jouw lepels net groter. en je kunt natuurlijk prima meer poedersuiker toevoegen om het steviger te maken.
Hier hetzelfde als bij Yvonne: wat een creme zou moeten zijn, is en blijft vloeibaar, ook na koeling.
Probeer dan eerst minder vocht toe te voegen, misschien zijn jouw lepels net groter. en je kunt natuurlijk prima meer poedersuiker toevoegen om het steviger te maken.
Ik gebruik maatlepels, dus daar zou het niet in moeten zitten.
Het kan zijn dat de temperatuur invloed heeft gehad op de kokosolie. Hoe dan ook is meer poedersuiker de oplossing om het steviger te krijgen.
Moet je de kokosolie gesmolten toevoegen aan de creme?
Ja, dat staat ook in het recept.
Hoi! Ik heb me precies gehouden aan de hoeveelheid ingrediënten en om en nabij ook de afmetingen van elk koekje en ik heb maar liefst 107 koekjes kunnen bakken van dit recept!
Ik zie nu dat de hoeveelheden van het deeg niet waren aangepast op de hoeveelheid crème, is nu veranderd 🙂
Ik heb de koekjes gebakken (94 stuks) en ze opgespoten met slagroom. Versierd met heel kleine eitjes. Groot succes!
Ziet er leuk uit maar ze smaken helemaal niet zoals echte crème koekjes 🙁 wel jammer
Misschien hebben we allebei een ander soort koekje in gedachten. Welke kleur heeft de crème van jouw koekjes die je je had voorgesteld?
Hoi Laura,
Ik had de cremekoekjes in mijn hoofd zoals AH ze bijvoorbeeld met kerst doet, of de ‘spiegeleitjes’. De topping smaakt voor mij nu meer naar een dikke laag Royal icing, suikerig in plaats van romig.
Van deze creme zou ik de volgende keer koekjes maken met deze creme tussen 2 koekjes.
Leuk recept, maar vind ze erg zoet! Ook vind ik ze niet naar de paaskoekjes proeven uit de winkel. Jammer!
Wat jammer dat je dat vindt inderdaad! Welke paaskoekjes heb jij erbij in gedachten?
https://www.aldi.nl/onze-producten/pasen/paasassortiment/chocolade/paaskoekjes-creme-2000036.article.html
Deze ?
Ook ik heb ze gisteren gemaakt en de koekjes zonder vulling zijn heerlijk.
Maar de crème wou niet stijf worden, ook niet na veel poederesuiker toevoegen.
De smaak was ook totaal niet zoals de koekjes die we kennen uit de winkel.
Heel jammer…
Niet voor herhaling vatbaar helaas…
Wat jammer om te lezen Marjo!
nou ehecht
ik wil graag wat spuitmondjes bestellen maar er zijn zo veel opties, welke gebruik jij het meeste in het algemeen? van welk merk?
Laat ik daar nou een handig artikel over hebben geschreven ;). Je leest het hier: https://www.laurasbakery.nl/mijn-favoriete-spuitmondjes/
Hallo, meet je de kokosolie af in vaste vorm? Of eerst iets smelten en dan afmeten?
Ik smelt het inderdaad eerst.
Hoewel het nog geen Pasen is, heb ik deze gisteren toch uitgeprobeerd, aangezien ze hier gek zijn op deze koekjes. De crème is alleen wel superzoet. Heb je ook een suggestie om de crème minder zoet te krijgen?
Dat komt inderdaad door het vele poedersuiker dat nodig is voor deze crème. Misschien minder poedersuiker en meer kokosolie? Ik durf het zo niet te zeggen!
Nog nooit zelf gemaakt, maar zou je hiervoor ook botercrème kunnen gebruiken?
Ja, dat moet zeker kunnen!
Ik heb ze gemaakt met (citroen en vanille) botercreme. Prima gelukt en mooie gele paaskleur. Ik had er best veel dus heb ze ingevoren. Langzaam laten ontdooien en ze zijn nog steeds heerlijk.
Ik doe er altijd een beetje citroen- of limoensap bij, dat helpt enorm!
Dank voor de tip(s)!
het recept is super leuk en de koekjes zijn goed gelukt. ik heb alleen het probleem dat de koekjes na een dag zacht worden door de creme. heb jij hiervoor een oplossing?
Bij mij duurde het enkele dagen voordat de koekjes wat zachter begonnen te worden. Het is ook niet gek natuurlijk, want vocht uit de crème trekt in de koekjes. Maakt ze niet minder eetbaar. Je zou wel de trommel op een kiertje kunnen zetten zodat vocht (deels) kan ontsnappen in plaats van in de koekjes trekken. Of je smeert een laagje witte chocolade ertussen zodat de crème de koekjes niet raakt!
Wat zou een alternatief zijn voor de crème? Ik vond dit zó zoet, zelfs met citroensap erdoor.
Overigens heb ik van het deeg gewoon balletjes gerold en die platgedrukt. Scheelt wachttijd en daarnaast ben ik een kluns met deeg uitrollen (plakt altijd vast ?).
Misschien is dit dan ook niet helemaal je koekje? De crème hoort nogal zoet te zijn, haha. Je zou kunnen sleutelen met de verhoudingen natuurlijk!
Zou ik nog een tip kunnen krijgen hoe de koekjes niet zacht worden nadat je de creme hebt aangebracht?
Je zou er dan een laagje witte chocolade tussen kunnen smeren.
Heb je ook een tip voor een glutenvrije variant? Deze koekjes zijn echt mijn quilty pleasure maar kan ik ze niet meer eten door gluten intolerantie.
Je zou dit recept voor de basis kunnen gebruiken! https://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-zandkoekjes/
Verhouding poedersuiker VS vocht is niet goed. Veel poedersuiker toe moeten voegen om een stevige creme te krijgen. Hele zoete koekjes. Wel leuk om met de kinderen te doen, leren ze spuiten. Volgende keer maak ik alleen de koekjes ☺️
Misschien heb je een verkeerde soort eetlepel gebruikt? De crème wordt inderdaad wel erg zoet, daar heb je helemaal gelijk in.
Vandaag gemaakt recept is prima. Ik had alleen veel te veel kokosolie 🙈 ik had het niet eerst gesmolten. Ik begreep ioy het recept dat je zoveel nodig had en dan moet smelten. Volgende baksel smelt ik eerst. Ik hou niet zo van kokos en nu is de crème vol kokos smaak.
Je kunt ook kokosolie zonder kokossmaak kopen! Ik hou namelijk ook niet van kokos 😉
Oh daar ga ik naar opzoek. Dank je wel
Precies het recept aangehouden maar ik krijg helemaal geen stevig deeg?. Ik kan het alleen met een lepel op pakken. Dus uitrollen word hem al helemaal niet.
Waar kan het fout zijn gegaan?
Grtz
Lastig om vanaf hier precies te bepalen waar het mis is gegaan, misschien was je boter warm?
Heb je misschien ook een suggestie voor de advocaat crème op een advocaatspritsje? Dat lijkt ook een beetje op de crème van dit koekje denk je ook niet?
Dat zou ik eigenlijk niet zo goed weten. Sorry!
ik heb precies het recept gevolgt, 30 minuten op 180° C onder en boven warmte, en de koekjes kwamen volledig hard uit de oven met zwart aan de randen.
Dan heb je het recept niet goed gevolgd, want er staat 8-10 minuten 😉 .