Baking soda – wat is het en waar koop je het?

18 juli 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
0

wat is baking soda

Wat is baking soda?

Baking soda is een veelgebruikt ingrediënt in de keuken, daarin wordt het gebruikt als rijsmiddel in verschillende recepten. Op Laura’s Bakery heb ik al eens een artikel geschreven over baking soda en wat je hier allemaal mee kunt doen. Ik maakte een lijst van 50 verschillende dingen waarvoor je het kunt gebruiken naast het bakken. Het klinkt misschien raar, maar je kunt dus ook heel goed schoonmaken met baking soda. De vraag die ik door dit artikel het meeste krijg is de volgende: Waar koop je baking soda en is het niet gewoon hetzelfde als bakpoeder?

Baking soda is dus niet hetzelfde als gewone soda of bakpoeder, maar er zijn wel een aantal verschillende benamingen voor. Zuiveringszout en natriumbicarbonaat zijn namelijk exact hetzelfde. Maar laat je de ‘bi’ weg, dan heb je weer een heel ander product. Natriumcarbonaat is namelijk de ‘gewone’ soda die je in de supermarkt koopt en waarmee je schoonmaakt (al kun je dat met baking soda natuurlijk ook doen). Deze gewone soda kun je absoluut niet gebruiken bij het bakken!

Bakpoeder heeft wel dezelfde werking (rijsmiddel), maar het is toch echt iets anders dan baking soda. Bakpoeder is namelijk een mengsel van baking soda (een vierde deel) en een zuur (drie vierde deel). Nog steeds een rijsmiddel, maar veel minder sterk dan baking soda.

Een hoop termen die veel op elkaar lijken en daarom dus ook wel eens voor verwarring zorgen. Voor alle duidelijkheid nog even de termen op een rij:

 • Baking soda = zuiveringszout = natriumbicarbonaat
 • Soda = natriumcarbonaat
 • Bakpoeder = mengsel van baking soda + een zuur
Waar koop je baking soda?

De meeste supermarkten hebben dit niet in het assortiment. Je kunt het kopen bij de Turk, de Toko, natuurvoedingswinkels en De Tuinen. Bij de drogist of apotheek kun je het meestal ook kopen, al wordt het daar onder de naam zuiveringszout verkocht.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

26 reacties

 1. Evelien schreef:

  Hey Laura,

  Wat een leuke nieuwe site..!! Wist je dat Baking soda Ook verkrijgbaar is bij Jumbo..?? Dat is voor de meeste mensen wel in de buurt.. Hier een dorp verderop
  hebben ze het al standaard maar wanneer ze dat niet hebben kunnen ze het gewoon bestellen..
  Misschien is het leuk als je een gedeelte van deze blog richt op waar alles te koop is.. Baking soda is als ingrediënt niet zo gangbaar maar je gebruikt ook heel vaak dingen als bakers twine en bepaalde leukr schalen en/of uitsteekvormen en ik (en waarschijnlijk meerdere blogfollowers met mij) willen dat wel erg graag weten..

  Zo. Nu ga ik een recept op je andere blog zoeken.. 🙂
  Ik hoop

 2. Birgitte schreef:

  Ja, hier was ik naar op zoek. Allerlei heerlijke amerikaanse sites spreken van baking soda. Maar ik wist nooit goed wat het nederlandse equivalent was. Tot nu. Dankjewel.

 3. Gusta schreef:

  Hoi Laura, kan het zijn dat er een foutje in de tekst staat, want ik snap het niet helemaal 🙁 zie:

  Bakpoeder heeft wel dezelfde werking (rijsmiddel), maar het is toch echt iets anders dan bakpoeder. Bakpoeder is namelijk een mengsel van baking soda (een vierde deel) en een zuur (drie vierde deel). Nog steeds een rijsmiddel, maar veel minder sterk dan baking soda.

  misschien ben ik een beetje blond?

  Groetjes, Gusta

 4. Selina schreef:

  Hoi, waar komt die van arm&hammer om precies te zijn?

 5. Gerlinde schreef:

  Waar gebruik je Bakammoniak voor?

 6. Aline schreef:

  En hoe lang is baking soda houdbaar? Kan ik een pot vol aanschaffen?
  Mvg Aline

 7. Sofia schreef:

  Kan je het ook voor wratjes gebruiken

 8. Mijram schreef:

  Hoi Laura,
  Kun je dezelfde hoeveelheid baking soda gebruiken in een recept ter vervaning van bakpoeder? Of is daar een andere standaard voor?

 9. Caroline schreef:

  Ik heb laatst zo’n pak gekocht omdat het in een recept voor koekjes stond. Nu staat er op de verpakking: change every 30 days!
  Ik ga dat hele pak in een maand natuurlijk laaaaang niet opkrijgen haha!
  Heb jij ervaring met het langer gebruiken? Gaat dan echt de werking achteruit of kan het gewoon?

 10. Bianca schreef:

  Klopt het dat de verpakking die bij de Jumbo verkrijgbaar is een bord met koekjes op de verpakking heeft als afbeelding? 454g. Lukt niet om afbeelding te uploaden

 11. Beatrijs schreef:

  Duidelijke uitleg. Brood bak je met gist, met uitzondering van Irish soda bread. Daar wordt baking soda gebruikt, samen met karnemelk. Paul Hollywood heeft een perfect recept …

 12. Corine schreef:

  Kan ik baking soda vervangen door bakpoeder?

 13. Monique Hermans schreef:

  Zeer interessant dank u

 14. Vlaar schreef:

  Baking soda is gewoon zuiveringszout dat vroeger( en nog) voor een veel te hoge prijs verkocht wordt in de drogisterijen.
  Arm& Hammer is te koop in pakken van 454 gr bij jumbo en a h voor 1,69. Maar ik hen er ooit online veel minder voor betaald
  Werkt goed voor de maag. Is goed voor vele huishoudelijke klusjes. Ook in combinatie met azijn zeer krachtig schoonmaakmiddel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *