Ingrediënten die werken met baking soda

Gepost: 29 oktober 2017 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Ingrediënten die werken met baking soda
4

Ik heb al veel geschreven over baking soda. Over wat het is, maar ook over het combineren met bakpoeder. In Amerika is het een zeer bekend ingrediënt en hier in Nederland wordt het ook steeds bekender. Ook makkelijker verkrijgbaar trouwens, want tegenwoordig ligt het gewoon in de meeste supermarkten. Inmiddels heb ik ook al heel veel mensen mogen leren dat baking soda een zuur ingrediënt nodig heeft om werkend te krijgen. Ingrediënten als citroensap en azijn liggen voor de hand, maar er zijn veel meer mogelijke ingrediënten die het nodige zuurtje bevatten. Ik maakte een handig overzicht voor jullie.

Ingrediënten die werken met baking soda

Een aantal zure ingrediënten liggen voor de hand en weten de meeste van jullie wel op te noemen. Maar er zijn ook ingrediënten die helemaal niet zuur smaken, maar toch een zuur ingrediënt hebben in de samenstelling waar baking soda op reageert. Cacaopoeder kende ikzelf bijvoorbeeld al, maar in mijn recepten speurtocht op internet kwam ik nog veel meer tegen dat werkt:

 • citroensap
 • bakpoeder (hier zit het zuurtje al in)
 • azijn
 • karnemelk
 • yoghurt
 • cacaopoeder
 • honing
 • cream of tartar
 • sinaasappelsap
 • limoensap
 • druivensap
 • zure room
 • chocola
 • maple syrup
 • suikerstroop
 • wijnsteenzuur
 • (licht)bruine basterdsuiker

De ingrediënten in dit lijstje werken dus ook met baking soda, maar er is nog veel meer. Zelfs ketchup werkt omdat hier azijn in zit, al zul je daar niet snel mee bakken 😉 . Vele fruitpurees werken trouwens ook, net als groente- en fruitsappen. Maar de genoemde ingrediënten uit het lijstje werken het beste. Mocht jij nog aanvullingen hebben hoor ik het natuurlijk graag!

Hopelijk hebben jullie wat aan dit lijstje en zit je niet met vraagtekens als er wel baking soda in een recept zit, maar geen duidelijk zuur ingrediënt. Nu weet je namelijk dat ook honing of cacaopoeder prima werken!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

 1. Corrien schreef:

  Hoi Laura, ik las eens dat basterdsuiker ook werkt met baking soda. Klopt dat?

 2. Siepje schreef:

  Nog steeds niet durven werken met backing soda omdat het voor mij totaal onbekend was. Ben dus erg blij met elke informatie/ervaring hieromtrent. Gebruikte wel al bakpoeder. Zou graag willen weten wanneer je het een en wanneer je het andere product het beste kan gebruiken.

 3. An van der Reest schreef:

  Laura, heb je wel eens Honeycomb gemaakt? Hier gebruik je ook Backing soda in en golden syrup en suiker. Lijkt me zo lekker en leuk als jij dat op je site zet, ik ga het binnenkort proberen.

 4. Birgit schreef:

  vraag betreft alles van je lijst boven ( .INGREDIËNTEN DIE WERKEN MET BAKING SODA). bij karnemelk staat 400 ml , maar hoeveel moet van alles ander toegevoegt worden.. kan jij dat vermelden bij je lijst svp ? !
  Ik ben totale beginner en maak nog veel fouten , dus graag verhoudingen erbij zetten 🙂 alvast bedankt .

  1. Laura's Bakery schreef:

   In al mijn recepten staat dat erbij, dat gaat niet binnen dit artikel.

 5. Janneke Gerrets schreef:

  Hoi Laura,
  Klopt het dat het bij het cacaopoeder zo is dat alleen de rauwe cacaopoeder werkt met baking soda en de (hier meest gangbare) ‘dutch processed’/ ‘dutched’ cacao niet, omdat de zuurgraad daarvan is verlaagd?

 6. Molly schreef:

  Blonde vraag, Als ik dan bijvoorbeeld voor azijn zou kiezen zou ik dat dan niet terug proeven in me koekjes? ?

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee hoor, door het bakken komt dat goed. Al is azijn wellicht niet de beste keus voor koekjes. Je wilt daar niet al te veel vloeistoffen aan toevoegen.

 7. Fred schreef:

  Je hebt opgeschreven dat baking soda met (licht)bruine basterdsuiker reageert. Zou het ook reageren met witte basterdsuiker? Hier zit toch ook invertsuikerstroop in? Ik zie soms ook koekjesrecepten met witte basterdsuiker en baking soda (en m.i. geen andere ingrediënten die de baking soda activeren). Weet iemand dit?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat denk ik dan van wel. Maar een manier om erachter te komen: uitproberen. 🙂

 8. Fred schreef:

  Je geeft ook aan dat baking soda met bakpoeder reageert omdat er een zuur in de bakpoeder zit. Dat geloof ik direct. Ik heb echter ergens gelezen dat de hoeveelheid zuur in bakpoeder precies is afgestemd op de hoeveelheid natriumbicarbonaat in de bakpoeder. Als dit waar is, zou dat vermoedelijk betekenen dat je bij een combinatie van baking soda en bakpoeder in een recept (zonder overig zuur), toch blijft zitten met een deel niet geactiveerd natriumbicarbonaat met wellicht een vreemde nasmaak als gevolg. Weet iemand hier meer van?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat wordt wel erg technisch en kan ik je niet bij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *