Inhoud van cups en spoons

Gepost: 31 juli 2016 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

cups en spoons 1a

Ik heb er op Laura’s Bakery al eens over geschreven, het omrekenen van gewichten en temperaturen. Toch merk ik dat beide niet altijd even duidelijk zijn en er veel vragen over worden gesteld. Ik begin daarom op Handige Baktips met het wat uitgebreider uitleggen van het omrekenen van gewichten. Hiermee bedoel ik vooral de inhoud van cups en spoons. Via bijvoorbeeld Pinterest kun je enorm veel recepten vinden, maar veel van die recepten komen van buitenlandse sites.

Recepten die ikzelf voornamelijk bekijk zijn Amerikaans en daar gebruiken ze spoons en cups. Geen recept dus waar in staat dat je 120 ml melk nodig hebt. Nee, in dat Amerikaanse recept hebben ze het dan over een halve cup melk. Tenminste, als het om een vloeistof gaat. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt in grammen en milliliters. Ze rekenen daar met de inhoud van de spoons en cups, deze hebben elk een vaste inhoud. In milliliters hetzelfde, maar in grammen kan dit per ingrediënt verschillen. Soms ingewikkeld, en daarom geef ik je er wat meer uitleg over.

Cups omrekenen

  • 1 cup = 240 ml
  • ½ cup = 120 ml
  • ⅓ cup = 80 ml
  • ¼ cup = 60 ml

Weetje: In Amerika heeft 1 cup een inhoud van 240 ml, in Engeland is dit 250 ml. Altijd handig dus om te kijken wat de nationaliteit van de auteur van een recept is, hoewel het geen groot probleem is als je de ander gebruikt. De verhoudingen blijven altijd gelijk (zolang alle ingrediënten in cups staan aangegeven).

Cups in grammen

Zoals je ziet geef ik je de inhoud in milliliters en niet in grammen. Dit omdat 1 cup poedersuiker een heel ander gewicht heeft dan 1 cup boter. Ik ben momenteel bezig met het maken van een overzicht in grammen per ingrediënt, maar tot dat af is zal ik je vertellen hoe je zonder dat overzicht je recepten kunt omrekenen:

  1. Het eenvoudigste: koop een setje cups. Ik gebruik ze zelf regelmatig, dit is het makkelijkst als je veel met Amerikaanse recepten werkt.
  2. Neem een kleine maatbeker die ongeveer een inhoud heeft van 240 ml. Hier staan wat meer streepjes op dan bij een grote waardoor het makkelijker te meten is. Je kunt je ingrediënten als het ware afwegen door de maatbeker tot een bepaald streepje te vullen, net zoals je bij vloeibare ingrediënten zou doen.

cups en spoons 2a

Niet vergeten

Heel belangrijk; bij cups gaat het erom dat ze helemaal vol zitten en je ze precies tot de rand vult. Bloem moet dus geen bergje bovenop hebben, maar netjes glad afgestreken zijn. Boter moet je niet in blokjes snijden, maar als een grote klont erin drukken.

Kijk in recepten ook of er het woordje ‘packed’ bij staat. In het geval van ‘packed icing sugar’ wordt poedersuiker bedoeld die stevig aangedrukt in de cup zit. Je krijgt er dan meer grammen in dan wanneer het er losjes in zit.

Spoons omrekenen

  • 1 tbsp (el) = 15 ml
  • 1 tsp (tl) = 5 ml
  • ½ tsp (tl) = 2,5 ml
  • ¼ tsp (tl) = 1,25 ml
  • ⅛ tsp (tl) = 0,5 ml
Spoons in grammen

Spoons zijn gelukkig iets makkelijker om te rekenen in het Nederlands, omdat we zelf ook al met eetlepels en theelepels werken. Alleen zie je niet veel dat wij het kleiner dan een halve theelepel aanduiden. Dan hebben we het over een mespuntje en een snuf(je).

Niet nodig om in grammen om te rekenen dus, we doen dit zelf ook al in milliliters. Als je het prettig vindt voor de kleine hoeveelheden, kun je natuurlijk wel een setje spoons kopen.

Niet vergeten

Net als bij cups, wordt ook bij spoons over een afgestreken hoeveelheid gesproken. Geen grote berg cacaopoeder op je lepel dus. De spoons strijk ik zelf niet glad af, omdat je het dan eerst wat moet aanduwen. Bij cups gaat dat makkelijk, bij een lepel is dat wat lastiger door de vorm en het formaat. Een klein bergje van bakpoeder of cacaopoeder op je lepel is daarom helemaal prima.

Tot zover het stukje theorie over het omrekenen en de inhoud van cups en spoons. Zoals gezegd volgt er nog een handige tabel, maar volgens mij kunnen jullie hier tot die tijd prima mee uit de voeten. Als er nog iets onduidelijk is, hoor ik dat graag!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Nienke schreef:

    Hoi Laura, gebruik jij in jouw recepten ook dit ‘officiele’ formaat eetlepel en theelepel (15 en 5 ml)? Dat maakt namelijk nogal een verschil met wanneer je een gewone eetlepel of theelepel uit de kast pakt en die gebruikt, vooral bij de theelepel is zo’n groot verschil!
    Alvast bedankt 🙂

  2. Henk van den Wittenboer schreef:

    Wat bedoelt men in de Engelse keuken met “1/3 cup half and half” ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor zover ik kan vinden betekent dat 1/3 cup en gelijke delen (bijvoorbeeld melk en slagroom).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *