Kan ik gewone koffie gebruiken in plaats van oploskoffie?
Nee, gemalen of vloeibare koffie werkt niet in dit recept. Het maakt het mengsel te nat en de koffiesmaak verdeelt zich niet gelijkmatig.
Als je een koffieliefhebber bent én je houdt van wat granola in je kom yoghurt, dan ga je dit recept geweldig vinden. Het is makkelijk te maken en ontzettend lekker!
Mijn dagelijkse kommetje yoghurt voor het ontbijt bevat altijd wat muesli of granola en vers fruit. Ik probeer regelmatig verschillende soorten kant-en-klare granola uit de supermarkt, maar ik maak ook vaak mijn eigen granolamix. Ik heb inmiddels al heel wat variaties gemaakt en deze nieuwste variant is absoluut verrukkelijk.
Het leuke aan elk granola recept is dat je kunt variëren en toevoegen wat je zelf lekker vindt. Bij kant-en-klare versies uit de supermarkt is het vaak net niet helemaal wat je zoekt. Hieronder geef ik een paar suggesties van ingrediënten die heel goed passen bij deze granola met koffiesmaak.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Dit zijn de ingrediënten die ik in mijn eigen mix heb gebruikt:
Behalve de bovenstaande ingrediënten kun je ook makkelijk andere noten toevoegen. Soms gebruik ik een notenmix, een andere keer kies ik voor een enkele soort, zoals ik in dit recept heb gedaan.
Kokosvlokken zijn ook lekker om toe te voegen, evenals lijnzaad of chiazaad. Zodra de granola gebakken is, kun je er ook nog dingen door mengen, zoals cacaonibs of chocoladestukjes. Ik vind dat altijd een heerlijke toevoeging!
Je kunt zelfs wat cacaopoeder door de mix mengen voordat je het bakt. Houd er dan wel rekening mee dat het eindresultaat wat donkerder zal zijn.
Wat betreft de koffiesmaak: proef een beetje van je mengsel om te bepalen of je de smaak goed vindt of dat je liever een intensere koffiesmaak wilt. Bedenk dat de smaak na het bakken iets milder zal zijn.
Wanneer je alle ingrediënten hebt verzameld, kun je alles mengen. Neem een grote kom en voeg alle droge ingrediënten aan toe. Meng goed door elkaar en giet vervolgens de natte ingrediënten erbij. Alles in de kom moet bedekt zijn met een laagje olie en honing.
Verdeel het mengsel daarna over een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de laag koffie granola niet te dik is (gebruik eventueel twee bakplaten). Halverwege de baktijd schep je de granola even om zodat alles mooi goudbruin wordt.
Laat de granola daarna volledig afkoelen voordat je het in een luchtdichte opbergpot of bewaardoos bewaart.
Nee, gemalen of vloeibare koffie werkt niet in dit recept. Het maakt het mengsel te nat en de koffiesmaak verdeelt zich niet gelijkmatig.
Druk het mengsel licht aan op de bakplaat voordat je het bakt. Schep halverwege de baktijd het mengel slechts één keer om. Zo krijg je mooie brokken granola.
De smaak is subtiel maar aanwezig. Wil je een intensere granola met koffiesmaak? Voeg dan wat extra oploskoffie toe aan het mengsel.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ik maak granola wel eens in de pan ipv de oven, kan dat bij deze ook? Gaat veel sneller!
Heb ik zelf nog nooit geprobeerd, het kan zijn dat daar andere verhoudingen voor nodig zijn.
Kan ik ook koffie granola repen maken of is dat dan een andere samenstelling van producten
Daar heb je een andere samenstelling voor nodig. Ik heb zo’n recept online staan, daar kun je uiteraard koffie als smaak aan toevoegen.
Mjam! Viel goed in de smaak hier. Groetjes Laura
Lijkt me erg lekker!! Ik heb wel een vraagje: Wat bedoel je precies met de oploskoffie? Is dat poeder of korreltjes en wat voor soort smaak(sterkte)? Moet je de koffie eerst zetten of gewoon door alle andere ingrediënten heen roeren?
Poeder inderdaad, gewoon eentje gebruiken die je lekker vindt (gemiddelde sterkte). De poeder doe je er zo doorheen, als je het moet oplossen zou dit in het recept staan.
Ik ben niet zo bekend in de wereld van haver (met name door de pap-associatie)
Moet ik havermout hebben? Zo ja, grove of fijne vlokken?
Of havervlokken?
Grove havervlokken (oftewel gewoon havermout).
Deze granola is zooooo lekker, ik doe er voor wat extra smaak halverwege de baktijd nog een handje rozijnen doorheen (anders verbranden ze) en nadat de granola uit de oven is, doe ik er nog wat gehakte pure chocolade overheen. Dan wordt het echt onweerstaanbaar!
Heerlijk recept! Ik doe er nog vanille bij en gebruik zusto ipv honing.
Zojuist granola met koffie gemaakt in mijn nieuwe oven. 2×7,5 minuut op 170 °C bij boven – en onderwarmte. Super gelukt en smaakt naar meer.
Leuk Toos! Fijn dat het zo goed gelukt is.
Hm beetje verbrand….
Klopt het dat het kleverig is als je het eruit haalt?
Hoi Anouk. O jammer dat je het hebt laten verbranden! Altijd even goed in de gaten houden want elke oven is net weer even anders qua temperatuur. De honing is natuurlijk een beetje kleverig, maar dat is niet overdreven plakkerig.