Met maar vijf ingrediënten maak jij zelf het allerlekkerste chocolade ijs. Makkelijker dan dit recept wordt het niet, dus probeer het zeker eens uit!

Chocolade ijs maken

Je hebt maar weinig nodig om thuis heerlijk roomijs te maken. Dat liet ik jullie jaren geleden al zien met mijn basisrecept voor vanille ijs en nu heb ik daar een te lekkere versie met chocolade van gemaakt. Eigenlijk ronduit gevaarlijk als je eenmaal weet hoe makkelijk het met onderstaand recept is om zelf chocolade ijs te maken. 😉

Dit heb je nodig

  • Slagroom. Gebruik een volle slagroom en geen light variant. Het vet zorgt ervoor dat er geen ijskristallen ontstaan.
  • Gecondenseerde melk. Dit is ingekookte en gezoete melk, daarom hoef je geen suiker toe te voegen.
  • Pure chocolade. Als je niet van pure chocolade houdt, dan hoef je niet bang te zijn, dit proef je in het eindresultaat niet terug.
  • Cacaopoeder. Voor een extra diepe chocoladesmaak.
  • Vanille-extract. Dit kan ook vervangen worden door dezelfde hoeveelheid vanillepasta of vanille-aroma.

Chocolade ijs met ijsmachine

Dit recept voor chocolade ijs heb ik ontwikkeld zodat je er in principe geen ijsmaker voor nodig hebt. Met een ijsmaker kun je wel een stuk sneller van je zelfgemaakte ijs genieten. Zelf heb ik er wel één in huis en ik ben erg tevreden met deze ijsmaker

Chocolade ijs met ijsmachine

Chocolade ijs bewaren

Zelfgemaakt chocolade ijs moet je in een luchtdicht afsluitbare diepvriesdoos bewaren, om de vorming van ijskristallen te voorkomen. Bij voorkeur in een aparte vriezer, want daar is de temperatuur constanter dan in het vriesvak in de koelkast. Het kan handig zijn om een ondiepe diepvriesdoos te gebruiken, dan is het ijs sneller op temperatuur als je het wilt serveren. Ik gebruik graag deze glazen diepvriesdozen.

Hoelang blijft chocolade ijs goed?

Je kunt chocolade ijs tot drie maanden bewaren. Als je het eenmaal (gedeeltelijk) hebt ontdooid, kun je het beter niet opnieuw invriezen.

Meer ijs recepten met chocolade

IJs en chocolade, dat is toch een gouden combinatie? Er zijn nog veel lekkere variaties te bedenken op dit roomijs met chocolade, maar voor kun je even vooruit met de inspiratie die al online staat:

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: chocolade ijs maken

Kunnen er stukjes chocolade of koek door het ijs?

Dat kan zeker. Voeg deze toe als het mengsel al half bevroren is, zodat ze niet naar de bodem zakken.

Je kunt ook bij elke bol ijs wat van de lekkere topping eroverheen strooien, zodra je deze in een schaaltje of hoorntje hebt geschept om op te eten.

Chocolade ijs maken zonder ijsmachine

Voor dit recept heb je geen ijsmachine nodig: je maakt het eenvoudig zonder. Wil jij zo snel mogelijk van je ijs genieten, kan dat natuurlijk ook. Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie.

Kan ik ook witte of melkchocolade gebruiken?

Witte chocolade kun je beter combineren met een recept zonder cacaopoeder, omdat de smaken elkaar anders niet aanvullen.

Voor melkchocolade kan dit wel, maar houd er rekening mee dat het ijs dan minder intens van smaak wordt. Verander de verhoudingen naar 75 gram melkchocolade en 50 gram cacaopoeder.

Hoe schep ik het ijs het makkelijkst?

Laat het 5 tot 10 minuten op kamertemperatuur staan of gebruik een ijsschep die je kort in warm water hebt gehouden.

Chocolade ijs bewaren

 

Chocolade ijs recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Chocolade ijs recept

Met maar vijf ingrediënten maak jij zelf het allerlekkerste chocolade ijs. Makkelijker dan dit recept wordt het niet, dus probeer het zeker eens uit.
Porties: 1 kilo

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje zoete, gecondenseerde melk (398 ml)
  • 50 gram pure chocolade gesmolten
  • 75 gram cacaopoeder
  • 2 tl vanille-extract

Instructies

  • Klop de slagroom stijf in een kom. Zet even opzij.
  • Neem een nieuwe beslagkom en mix de gecondenseerde melk, pure (gesmolten) chocolade, cacaopoeder en vanille-extract samen tot één geheel.
  • Pak de opgeklopte slagroom erbij en spatel rustig door het chocolademengsel tot er een egale massa ontstaat.
  • Stort het mengsel in een diepvriesdoos en zet het een nacht in de vriezer.
Tips

Het is erg lekker om de bolletjes ijs met wat chocolate chips en/of geroosterd amandelschaafsel te serveren.
Bewaren

In de vriezer blijft het ijs tot 3 maanden goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Fien schreef:

    Lijkt me erg lekker Laura, maar ik wil graag een ijsmachine gebruiken om het ijs direct te consumeren.
    Moet ik dan dezelfde werkwijze en ingrediënten aanhouden of kan ik de slagroom dan beter vloeibaar houden in plaats van stijf te kloppen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe gebruik je dan dezelfde ingredienten maar je klopt de slagroom niet op. Dus die blijft inderdaad vloeibaar. Anders heb je kans dat het mengsel twee keer geklopt wat minder glad wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept