Recept: Brownies

Gepost: 22 februari 2012 Laatst bewerkt: 28 februari 2023
138

Het boek ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw’ van Nigella Lawson zal bij velen een belletje doen rinkelen.  Deze Engelse dame heeft inmiddels al heel wat kookboeken op haar naam staan en heeft zelfs haar eigen kookprogramma. Volgens sommigen is ze in deze programma’s meer bezig met haar uiterlijk dan het koken zelf. Desondanks vind ik het een leuk mens. Wat ik nog leuker vind is haar boek, dit kreeg ik een paar jaar terug van mijn moeder en heeft een mooi plekje op mijn plank gekregen. Al vele lekkere dingen heb ik hier uit gemaakt, zo is de chocolade mousse taart bijvoorbeeld goddelijk. Wat ook erg lekker is en hier al vele malen is gemaakt, zijn de brownies. Het recept zal ik jullie niet onthouden, al heb ik het iets aangepast door naast walnoten ook witte chocolade toe te voegen. Het recept is voor een grote hoeveelheid, je kunt het ook makkelijk halveren.

Recept afdrukken

4.81 van 21 stemmen

Brownies

Als je fan bent van smeuïge brownies, probeer dan zeker dit recept eens uit. Laat je vooral niet afschrikken door de baktijd want je weet niet wat je mist!
Porties: 48 stukjes

Ingrediënten

  • 375 gram zachte boter
  • 375 gram pure chocolade
  • 6 grote eieren
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 150 gram gehakte walnoten
  • 150 gram gehakte witte chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven vast voor op 180 °C (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier. Je hebt een flinke vorm nodig van ongeveer 33×23 centimeter en zo’n 5,5 centimeter hoog.
  • Neem een steelpannetje waarin je de boter en chocola laat smelten. Zet het vuur laag want het gaat snel als het eenmaal begint te smelten. Wanneer alles gesmolten is laat je het in het pannetje wat afkoelen.
  • Terwijl het chocolade-boter mengsel staat af te koelen doe je in een kom de suiker, eieren en vanille extract bij elkaar. In weer een andere kom (ja, je hebt straks genoeg afwas) zet je vast de bloem met het zout klaar.
  • Wanneer je pannetje met de chocola en boter wat is afgekoeld kun je het aan het ei-suiker mengsel toevoegen. Als je dit goed hebt gemengd voeg je de bloem en het zout toe.
  • Ondanks dat het beslag er al heerlijk uit ziet zijn we nog niet klaar. De witte chocolade en walnoten kun je nu toevoegen. Wanneer dit er ook bij zit kun je het beslag in de vorm gieten.
  • De vorm schuif je in de oven en haal je er pas na 25 minuten weer uit.
  • Deze baktijd ligt overigens erg aan de vorm die je gebruikt, ikzelf heb een grote dikke stenen ovenschaal gebruikt waardoor het bij mij veel langer duurde voordat de brownie klaar was, pas na zo’n 50-55 minuten. Als je een aluminium bakpan gebruikt zal het veel sneller gaan. Hou het wel goed in de gaten want je wilt je brownies klef hebben en niet droog. Als de bovenkant bleekbruin is gedroogd, maar in het midden nog donker en compact is je brownie klaar. Denk er ook bij na dat je brownie nog gaarder wordt als je hem uit de oven hebt gehaald.
Bewaren

In dit artikel vind je al mijn tips voor het bewaren van de brownie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

71 reacties

  1. Lekker 🙂 altijd goed chocola!

  2. K schreef:

    Hoi Laura, ik vroeg me af of je een hetelucht oven hebt of een elektrische oven?

    En ik had nog een vraagje. Ik heb al vaker over het boek gehoord, maar in de recensies werd gezegd dat het boek niet altijd correct vertaald is, met name met de ingrediënten. Wat is jou ervaring hiermee?

    Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Laura schreef:

      Hoi K, ik maak gebruik van een elektrische oven. Ik heb nog niet ervaren dat er ingrediënten verkeerd zijn vertaald. Af en toe wel typische Engelse ingrediënten maar daar staan meestal ook alternatieven bij. En anders heb je zelf zo een soortgelijk product gevonden.

  3. Anonymous schreef:

    Hee laura,
    Ik heb een vraagje,
    De witte chocolade en de walnoten doe je er als vrij grote stukken in. Zakt dat bij jou dan niet naar de bodem.
    Want ik had een keer een chocolade taart gemaakt en daar was al me witte schocolade naar beneden gezakt waardoor het moeilijk snijden was…

    Groetjes
    JeNieuweBewonderaar

    1. Laura's Bakery schreef:

      In deze brownie zijn de stukjes niet naar beneden gezakt. Wat je kunt doen is de stukjes die je door het beslag wilt (welk beslag dan ook) door wat bloem halen. Gewoon in een schaaltje, lepeltje bloem erbij en roeren zodat alles bedekt is met een dun laagje bloem. Dan bij het beslag voegen, de bloem zorgt ervoor dat de stukjes niet naar beneden zakken tijdens het bakken.

  4. Sharon schreef:

    Gister gemaakt voor mijn vriends verjaardag en iedereen was mega enthousiast incl ikzelf. Ze zijn mega lekker! Iedereen bleef maar eten.

  5. Karlan schreef:

    Dit vind ik echt de lekkerste brownies die ik ooit heb gemaakt, nog veel beter dan kant-en-klaar uit een pakje, wat eerst mijn favoriet was. Ze zijn lekker smeuïg, alsof de binnenkant van toffee is. De bovenkant is droog en knapperig. Mmm. Ik heb ze al vaak gemaakt, en zal ze zeker nog veel vaker maken. De witte chocola er in is ook lekker, het gaat een beetje carameliseren in de oven en zorgt voor af en toe een lekkere zoete bite.
    Ik doe ze ook altijd zo’n 55 minuten in de oven.

    1. Cecile schreef:

      hoi, wat voor oven gebruik je? 🙂
      groetjes

      1. Laura's Bakery schreef:

        Een hele oude (bijna 24 jaar oud) elektrische oven 🙂

  6. Cecile schreef:

    hoi laura,
    ik ben bijna jarig en wil daarvoor brownies maken. nou heb ik een brownie recept wat ik al een paar keer gemaakt hebt maar deze zien er veel lekkerder uit. wat zou ik doen? mijn vertouwde brownies maken of die van jou uitproberen?

    groetjes,
    Cecile:)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Cecile,
      Misschien van beiden een portie? Gewoon om eens een nieuw recept uit te proberen 🙂 Kun je het mooi vergelijken 😉
      Liefs, Laura

  7. Laura schreef:

    Hoi Laura,

    Dat ziet er lekker uit! Ik heb laatst brownies gegeten die volgens het originele recept waren gebakken. Ik zie dat je er bijvoorbeeld een klein beetje zout aan hebt toegevoegd. Hoe veranderen jouw aanpassingen de brownies tov het originele recept? 🙂

    Bedankt alvast!

    Groetjes,
    Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet hoe jou originele recept er uit ziet en hoe die smaak dan misschien anders kan zijn. Er zijn natuurlijk veel recepten die sterk op elkaar lijken. Als je het verschil wilt weten zou ik deze ook gewoon eens bakken, helemaal niet erg toch 😉 ?

  8. Roos schreef:

    Hoi Laura,

    Even een vraagje. Denk je dat ik aan het beslag nog zo’n blikje vlaaivulling kersen kan toevegoen? Of wordt het dan te nat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb zelf eens een compote toegevoegd en dat ging prima, had wel iets langer nodig om te bakken. Ik schepte gewoon een paar klodder op het beslag (al in de vorm) en met een vork er doorheen geroerd zodat je een marmer effect krijgt.

      1. Roos schreef:

        Top! bedankt voor je snelle reactie.
        Ga ik nu brownies maken…Kan namelijk niet slapen.

        Groetjes

  9. Ella schreef:

    Hallo,

    Ik heb gisteren verse brownies gemaakt en ze zijn zeer lekker.
    Maar ik vraag me nu af hoe je deze het best bewaard? Ik heb ze voorlopig in de frigo laten staan. (gewoon op een bord, dus niet afgesloten).
    Is dit ok?
    groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik bewaar brownies gewoon buiten de koelkast in een afgesloten bak. In de koelkast drogen ze uit, dus daar kun je ze beter niet bewaren als ze niet goed afgesloten zijn.

  10. Sharon Kops schreef:

    Hoi,

    Hoe weet je nou precies wanneer ze klaar zijn. En misschien een blonde vraag, maar als ik de ingredienten halveer. Hoe groot moet me bakvorm dan zijn?
    .
    Groetjes Sharon

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Sharon, brownies zijn klaar wanneer de bovenkant droog is maar van binnen moeten ze nog lekker smeuïg zijn. als je de ingrediënten halveert kan je dat ook met de vorm doen. Eentje van 20×15 bijvoorbeeld. Of 20×20, dan wordt hij alleen iets lager.

  11. mas schreef:

    Kun je deze brownies ook evt bewaren in de vriezer??

  12. Marijke schreef:

    heeiii
    Kan je de walnoten en de chocolade ook weg laten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De witte chocola en walnoten zou je ook weg kunnen laten ja.

  13. Willemijn schreef:

    Hi laura, ik ga dit recept binnenkort proberen!
    Hoe voorkom je dat de brownies al te erg aan de vorm blijven plakken?

    Thanks

    1. Laura's Bakery schreef:

      De vorm goed invetten en bestuiven met bloem of bekleden met bakpapier.

  14. lynn schreef:

    hoi, moet ik op dezelfde graden in de oven met een hetelucht oven? xjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      nee, een hetelucht oven zet je altijd zo’n 10-20 graden lager.

  15. Mariska schreef:

    375 gram zachte boter….is dit dan boter voor op brood, margarine of roomboter?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met boter bedoel ik altijd ongezouten roomboter.

  16. a schreef:

    hoi,

    mijn brownies staan nu in de oven ik heb alleen de witte chocola mee gesmolten. Stom het recept niet verder gelezen nou ja 🙂

  17. Caroline schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil deze graag volgend weekend bakken. Ik maak dan een half recept maar weet niet zo goed welke vorm ik dan het beste kan gebruiken. Ik heb twee vierkante springvormen. 24×24 en 18×18. Welke raad jij aan?

    Groetjes,
    Caroline

    1. marjolein schreef:

      Ik zou voor 18×18 gaan, weetje zeker dat je het halveert? Ze zijn zo lekker! Ook nog na het invriezen.

    2. Laura schreef:

      Ik zou ook voor 18×18 gaan

      1. Caroline schreef:

        Oké dankje! Ja ik heb helaas niet zo’n grote vorm dus moet wel! Kan een springvorm trouwens wel of loopt het er dan tussendoor?

        1. Laura schreef:

          Springvorm zou ook prima kunnen hoor 🙂

  18. daan schreef:

    Weet je wie ook hele goede brownies kan maken GAMERSNET. Ze hebben live een brownie gemaakt en dat ging helemaal goed.

  19. Nicole schreef:

    Wordt er echt bloem gebruikt in het recept.
    Brownie recept van mijn moeder heeft het namelijk over zelfrijzend bakmeel.
    Twijfel nu wat ik moet gebruiken.

    1. Laura schreef:

      Als er bloem staat bedoel ik echt gewoon bloem. Indien zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt staat dat er.

      1. Nicole schreef:

        Dank je wel. Ga hem maandag maken.

  20. Dineke Elings schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je de brownies ook invriezen?

    Dineke

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, heel goed zelfs.

  21. Wendy schreef:

    Ik heb ze gisteren gemaakt en helaas was de binnenkant nog helemaal niet gaar. Gewoon nog vloeibaar. Toch iets te kort gebakken ben ik bang. 30 minuten in de oven gehad. Maar wat een lekker recept zeg. Man en kids zeiden gelijk die moet je nog eens maken. Dus volgende x maar een kwartiertje langer in de oven.

  22. Maartje schreef:

    500 gr suiker??? Als ik 1 2/3 cups omreken naar gram kom ik uit op 335 gram…

    1. Laura schreef:

      De verhoudingen in dit recept kloppen gewoon hoor, waarschijnlijk zul je bij de andere ingrediënten ook op minder uitkomen dan

  23. Manuela schreef:

    Kun je ook een vanille stokje gebruiken in plaats van extract? En dan 1 of 2 stokjes?
    Ik wil het graag vanavond maken als Valentijn toetje.

    Groetjes manuela

  24. Martine schreef:

    Super lekker! Ik heb een biscuit bodem onder de brownie gemaakt (zelfde als in het recept voor lemon-bars) en dat geeft de brownie net iets meer crunch. Ik heb hem in een heteluchtoven op 180 graden gemaakt en dat ging prima. Top recept dankjewel! Deze ga ik erin houden.

    1. Marieke schreef:

      Dat klinkt helemaal heerlijk, is dat dit recept? https://www.laurasbakery.nl/lemon-bars/

  25. Margriet schreef:

    Ik heb de brownies deze week gemaakt en ze waren goddelijk! Na 2x 25 minuten bakken (op 180 graden, heteluchtoven, aluminium bakblik) was de bovenkant perfect, maar aan de onderkant bleef ‘ie aan het bakpapier plakken. De volgende ochtend (toen ie helemaal afgekoeld was) was dit nog steeds zo dus heb ‘m toen even opnieuw in de oven gezet, maar dit leek averechts te werken (had ik misschien ook wel kunnen bedenken haha). Wat is nu de truc om ‘m van binnen wel smeuïg, maar toch ook stevig te krijgen? Had ik de temperatuur wat lager moeten zetten? En zet je ze ook op een rooster of maakt dat niet veel uit? Ik had ze proef-gebakken voor een bruiloft (waarvoor ik ook dankbaar gebruik maak van je lemon bar en caramel shortcake recepten :-)), en dan is het niet heel handig als het een grote kliederboel is 🙂 Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je misschien een combimagnetron? Dat zou kunnen verklaren waarom het in het midden nog te zacht was.

      1. Margriet schreef:

        Ja heb ik! Ga ze binnenkort in een heteluchtoven bakken dus hopelijk is dit probleem dan opgelost!

  26. Caroline schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb een vraagje? We gaan zondag de verjaardag van mijn zus vieren,kan ik dan al vandaag de brownies maken? En hoe bewaar ik ze dan het best?

    Groetjes en nog een fijne dag,
    Caroline

  27. Heleen schreef:

    Dit is mijn favoriete recept voor brownies. Bij mij blijven ze ook altijd nog wat zacht aan de binnenkant terwijl de randen wel perfect zijn, maar ik heb inmiddels al wat tips en tricks die ik gebruik/kan gebruiken om dit te voorkomen. Eerlijk vind ik het zelf niet eens zo’n probleem. Echt een aanrader. Oh en dit recept geeft je heeeeeel veel brownies! Yum!

  28. Elaine schreef:

    Ook met glutenvrij bakmeel zijn deze brownies geweldig lekker en ik heb al heel veel recepten geprobeerd ?

  29. Suzana schreef:

    Beste Laura,

    Ik ben een enorme fan van je pagina en al je inspiraties. Dit is een recept die ik al meerdere malen heb gemaakt en het blijft een groot succes! Zou het leuk vinden om nog meer lekkers van o.a. Nigella op jouw pagina te zien.

  30. Geeske schreef:

    Hallo Laura,

    Moeten de eieren luchtig geklopt worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee hoor, anders had dit in het recept gestaan.

  31. Judith schreef:

    Hi Laura,

    Ik maak dit recept van Nigella al jaren met veel succes. Heerlijk zijn ze. Alleen, waarom zou je de gesmolten chocolade en boter eerst weer willen afkoelen? Heb ik nog nooit gedaan. Staat ook niet in haar recept. Wat is de toegevoegde waarde hiervan?

    Groet, Judith

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zodat je geen gloed heet mengsel bij de andere ingrediënten gooit!

  32. Yolanda schreef:

    Hoi ik heb ze gisteren gemaakt halleluja wat een heerlijke smaak.
    Het recept heb ik gehalveerd welke tijd hou ik aan?
    Fijne dag,
    Yolanda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! Welke tijd heb je aangehouden? Want zo te horen zijn ze goed gelukt? 🙂

  33. Yolanda schreef:

    Ze zijn prima gelukt alleen heb ik boven en onderwarmte gebruikt en ongeveer 25-30 min in een bakblik.
    Ze waren iets te smeuïg.
    In het begin van t recept schrijf je ‘ laat je niet tegenhouden door de baktijd wat bedoel je daarmee?
    Btw de oma’s appeltaart is ook niet te doen zo lekker.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daarmee bedoel ik dat het erg kan verschillen per bakvorm, bij mij duurde het bijvoorbeeld wel 55 minuten. Maar als je iets te smeuïg vond (wat ook heel persoonlijk is), zou ik ze de volgende keer net even wat langer bakken 🙂

  34. inge schreef:

    Hoi Laura,

    Ik gebruik het recept al even en als ik het in een grote vorm bak gaat het prima maar ik wil ze graag
    als cupcakes bakken en dan gaat het telkens mis … ze zakken id over gewoon helemaal
    in elkaar 🙈 …. heb me al suf gezocht naar de mogelijke oorzaak en heb enkel gevonden dat t beslag mss te luchtig werd geklopt, maar ik gebruik klop met de hand en let erop dat het beslag net niet te luchtig wordt. Een tweede reden die ik tegenkwam was dat ze kunnen inzakken door een te hoog vetgehalte, en hier zou de witte chocolade af basis liggen … weet jij soms of dit kan kloppen en of er nog een andere reden zou kunnen zijn vr het inzakken tijdens bakken (ps ik open de oven niet voor ze klaar zijn).
    dank alvast vr je reactie,
    groetjes
    inge

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Inge, ik weet niet precies waar dat misgaat. Ik heb dit recept ook niet getest in de vorm van cupcakes, en vaak pas je het recept daar wel op aan. Je zou inderdaad kunnen proberen het vetgehalte wat lager en of dat uitmaakt. Succes! 🙂

  35. Vere schreef:

    Hoi Laura!
    Zou ik de chocolade en boter ook au-bain-marie kunnen smelten? 😊 Ik heb het nu deze keer in het steelpannetje gedaan, voor als het misschien veranderingen in het recept zou brengen. Maar eigenlijk vind ik au-bain-marie een veel fijnere methode om chocola te smelten! Is dat ook mogelijk, of zou dit het recept heel veel veranderen..?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat kan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *