Konijnen broodjes

34

konijnen broodjes

Zal ik jullie verklappen dat dit recept al bijna een jaar staat te wachten op publicatie? Ik maakte deze schattige konijnen broodjes vorig jaar al met Pasen, maar om die nou pas na deze dagen online te zetten. Dat vond ik niet zo leuk. Ze moesten dus even blijven wachten, om nu zo vlak voor de feestdagen online te verschijnen! Als je toch al van plan was de kleine knoopbroodjes te maken van het blog, komt het helemaal goed uit. Voor deze broodjes heb je namelijk exact hetzelfde recept nodig. Ging je ze niet maken? Dan zijn deze konijntjes misschien wel een hele goede reden om dit alsnog te doen 😉 .

konijnen broodjes

konijnen broodjes

konijnen broodjes

Konijnen broodjes

Voor het paasontbijt is het natuurlijk het leukst om konijnen broodjes te serveren. Je maakt ze eenvoudig zelf voor Pasen bij het ontbijt of de brunch.
Porties: 12 broodjes

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 6 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 325 gram volle melk, lauwwarm

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en roer met een spatel even kort door elkaar. Zet de mixer aan op een lage stand en kneed het in zo’n 10-15 minuten tot een mooi soepel deeg dat loslaat van de wand.
  • Na het kneden moet het deeg voor de eerste keer rijzen. Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een met olie ingevette kom. Draai de bal deeg nog even om, zodat aan alle kanten een beetje olie zit. Dek de kom af en laat ongeveer een uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Na de eerste rijs vorm je het deeg. Druk met je handen het lucht uit het deeg en verdeel in 12 gelijke stukken. Maak bolletjes van het deeg, vorm ze eventueel een beetje ovaal.
  • Met een schaar maak je de oortjes. Zet twee knipjes naast elkaar om de oren te vormen. Doe dit niet te laag, anders is er geen ruimte meer voor de ogen.
  • Ik maakte de ogen door met de punt van de schaar een gaatje te prikken, dat werden uiteindelijk meer spleetogen dan de kraaloogjes die ik in gedachten had. Maak ze dus iets groter dan dat ik deed. Je zou ook een rozijntje in de broodjes kunnen duwen.
  • Nadat je de konijnen broodjes gevormd hebt, leg je ze op de bakplaat. Dek de plaat af en laat de broodjes 45-60 minuten rijzen tot het weer bijna in volume verdubbeld is. Je kunt eenvoudig testen of het genoeg gerezen is; druk met je vinger licht op het deeg, het zou nu langzaam terug moeten veren.
  • Verwarm tijdens deze laatste rijs de oven alvast voor op 220 °C (boven- en onderwarmte).
  • Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.
Bewaren

Ongeveer 3 dagen in een afgesloten verpakking buiten de koelkast te bewaren. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

konijnen broodjes

Is deze familie konijn van brood niet lief? En hartstikke eenvoudig dus om zelf te maken voor het paasontbijt!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

37 reacties

  1. linda schreef:

    Klinkt erg lekker. Wij gaan ze zeker maken! Zou ipv de roomboter ook plantaardige margarine gebruikt kunnen worden. Mijn zoontje kan geen lactose verdragen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker!

      1. Sandra schreef:

        Zou vloeibare margarine ook gaan?

        1. Laura Kieft schreef:

          Zou ik bij een brooddeeg niet doen.

  2. Marieke schreef:

    Ziet er heel leuk uit! En zal vast ook goed smaken bij het Paasontbijt. Die rechter op de foto lijkt wel een beetje verdrietig te kijken haha.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die wist vast dat hij bijna opgegeten zou worden 😛

      1. Merel schreef:

        Leuk! Kun je het deeg ook een dag van tevoren maken, zodat je alleen hoeft (af) te bakken?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik heb het voor dit recept niet getest, maar je hebt hier wellicht wat aan: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/

  3. Marieke schreef:

    Zooo schattig! 🙂

  4. Joyce schreef:

    Deze zien er superschattig uit, al vind ik wel dat ze er wat droevig uitzien. Eens uittesten of je ze ook vrolijk kan laten kijken 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      haha ja, door het rijzen zijn sommige gezichtjes wat scheef weggetrokken 😉

  5. Marieke schreef:

    wat leuk allemaal
    ik vindt dat je ´t zo goed alles uitleg recepten
    ga zo door top
    kan zo makkelijk allemaal heh
    fijne paasdagen

  6. Margareth schreef:

    wat leuk allemaal
    ik vindt dat je ´t zo goed alles uitleg recepten
    ga zo door top
    kan zo makkelijk allemaal heh
    fijne paasdagen

  7. Renate schreef:

    Haha leuk dat je dit al vorig jaar gemaakt hebt! Ze zien er ieder geval lekker uit en vooral heel erg schattig! Ik wil ook wel van deze konijnen broodjes!

  8. Emma schreef:

    Ontzettend leuk! En het ziet er erg gemakkelijk uit!

  9. Al die rare gezichtje na het rijzen vind ik juist leuk.
    Oh ja, lekker waren ze ook!

    Liefs, Mam ♥

  10. paula schreef:

    Kan ik ze ook langer dan een uurtje laten rijzen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Iets langer kan, maar laat ze niet te lang staan.

  11. Lize schreef:

    Ze zien er al heel lekker uit ik heb zin om ze ook maar eens te maken het komt in ieder geval goed uit dat het alweer bijna pasen is ☺️

  12. janmy schreef:

    Zou je er ook een chocolade ei in kunnen doen? Dan heeft het wat vulling 😀 Bij mij willen ze alleen brood met vulling erin.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen, maar de baktijden verschillen wellicht wat omdat het invloed heeft op het garen van het deeg. Ik zou zelf de broodjes gewoon lekker na afloop beleggen.

    2. Sandra schreef:

      Heeft iemand het toevallig nog geprobeerd, met een chocolade ei erin? Klinkt wel leuk namelijk!

  13. Sandra schreef:

    Ik heb nog helemaal geen ervaring met zelf broodjes maken, maar ik neem aan dat het met volkorenmeel ook prima gaat..?
    Zou havermeel ook een optie zijn? Of neemt dat meer vocht op, met een kans op mislukken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Met volkorenmeel kan, havermeel zou ik in dit recept niet gebruiken.

      1. Sandra schreef:

        Dankjewel voor je snelle reactie! 😀

  14. Pien van der veen schreef:

    Hi Laura,
    Ik wil deze schattige broodjes vandaag alvast maken zodat ik morgen ochtend niet heel vroeg op hoef te staan ( dat scheel wat tijd op de paasochtend haha)
    Zou dat kunnen dat ik de konijntjes vannacht laat rijzen? Laat ik ze dan niet te lang rijzen?

    Groetjes pien

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan rijzen ze inderdaad te lang. Je kunt ze beter ook al afbakken en dan later nog even opwarmen.

  15. Bo schreef:

    Ze zien er zo schattig uit, ben aan de slag gegaan.
    De allereerste keer voor mij om iets met gist te maken, ben eens benieuwd.
    Deeg staat nu afgedekt, klaar voor de 1e rijs

    Wordt vervolgd!

  16. marlies schreef:

    wat kan er gebeurt zijn? ik zie niet dat het deeg is gerezen ( 1ste rijs)
    ik heb alles gedaan zoals het moest, maar toch rijst het niet

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je het deeg goed en lang gekneed? Dit is namelijk erg belangrijk en gebeurt vaak niet goed.

  17. marlies schreef:

    kan je hierop varieën ? bv: andere vorm
    is de baktijd dan nog hetzelfde

    1. Laura Kieft schreef:

      Als de grootte ongeveer gelijk blijft wel ja.

  18. Sandra schreef:

    Wat zijn ze leuk geworden!
    Heb ook nog een staartje gegeven van een klein bolletje extra deeg 🙂

  19. Bo schreef:

    Hoi Laura, met pasen zijn de konijnbroodjes zo goed bevallen dat ik intussen opnieuw gebakken heb. Dit keer heb ik na de eerste rijs de bolletjes plat gemaakt en 1 deel gevuld met spinazie-geitenkaas en 1 deel met gehakt. Dichtgevouwen en besmeerd met eigeel, wat sesam erover en afgebakken, heeeerlijk! Flinke doos van deze broodjes koud meegenomen naar het pretark met ons gezin, ook koud zijn ze lekker zacht en heel smakelijk.

    Ik ga gauw nog meer lekkere recepten van jou namaken

  20. floor schreef:

    kan je het deeg ook een dag van te voren maken?

  21. Sydney Geurts schreef:

    Net gemaakt maar wordt wat donker in de oven(hetelucht). Heb ze op 200 gezet maar na 7 min al vrij donker.
    Denk dat ik het de volgende keer op 180 moet zetten. Wel een super makkelijk en leuk recept!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij een hetelucht oven altijd 10-20% lagere temperatuur aanhouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *