Kleine knoop broodjes

75

knoopbroodjes 1a

Ik hou van bakken maar ik ben thuis niet de enige die hier graag voor in de keuken staat. Mijn vader bakt ook graag, al zijn dit meestal geen taarten. Hij is liever in de weer met brood. Twee jaar geleden gaf ik hem daarom voor zijn verjaardag een workshop brood bakken cadeau bij Levine. Ik liet hem natuurlijk niet alleen gaan en ging gezellig met hem mee. We maakten die dag allemaal kleine knoop broodjes en ook grote Franse landbroden. Met tassen vol brood gingen we weer huiswaarts.

Sinds die workshop heb ik eigenlijk bijna nooit meer brood gebakken, stom want ik vind het wel heel leuk. Mijn vader is wel enthousiast doorgegaan met het testen van allerlei recepten. Voor Pasen besloten we dit jaar met zijn tweetjes brood te maken voor het ontbijt. We kozen voor allemaal verschillende knoopbroodjes. Vandaag laat ik zien hoe je deze verschillende knoopbroodjes maakt. Alle eer gaat naar Levine, zij heeft ons deze broodjes leren maken. Neem zeker een kijkje op haar blog voor nog meer heerlijke recepten (en workshops!).

knoopbroodjes 2a

Ingrediënten (voor 12 stuks)

  • 500 gram tarwebloem
  • 6 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 325 gram volle melk, lauwwarm

knoopbroodjes 3a

Ik heb het deeg gemaakt met een staande mixer. Doe alle ingrediënten in de kom en roer dit met een spatel even door elkaar. Zet de mixer aan op een lage stand en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg dat loslaat van de wand. Je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden of een broodbakmachine gebruiken.

Na het kneden moet het deeg voor de eerste keer rijzen. Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een met olie ingevette kom. Draai de bal deeg nog even om zodat aan alle kanten de olie zit. Dek de kom af en laat ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

knoopbroodjes 4a

Na de eerste rijs vorm je het deeg. Druk met je handen het lucht uit het deeg en verdeel in 12 gelijke stukken. Maak bolletjes van het deeg en laat ongeveer 10 minuten liggen.

Je kunt de bolletje zo laten, maar je kunt er ook leuke knoopbroodjes van maken. Wij kozen voor dat laatste en maakten in totaal 4 verschillende knoopbroodjes.

Maak strengen van het deeg van ongeveer 30-35 cm, hiermee kun je alle soorten broodjes maken.

knoopbroodjes 5a

Knoopbroodjes

Maak een soort krakeling van het deeg waarbij je aan de onderkant genoeg deeg overhoudt. Die strengen vouw je onderlangs in de lussen van het broodje zodat het aan de bovenkant nog een stukje uitsteekt.

knoopbroodjes 6a

Kaiserbroodjes

Maak een losse knoop in de streng. Vouw de streng rechts bovenlangs naar het midden van het broodje. De linkerstreng vouw je via de onderkant naar het midden. Druk de uiteinden aan elkaar vast. Kies nu de mooiste kant en leg die naar boven op de bakplaat.

knoopbroodjes 7a

Gevlochten broodjes

Bepaal het midden van de streng. Plaats het linker uiteinde onder het midden van de streng, vorm zo een lus. Het rechter uiteinde vouw je onderlangs door de lus en laat je bovenlangs de lus weer uitgaan. Pak de lus op en draai deze naar je toe, nu begint het al op een vlecht te lijken. De uitstekende streng vouw je onderlangs door de kleine lus.

knoopbroodjes 8a

Gevlochten knoopbroodje

Maak eerst de gevlochten broodjes. De uiteinden vouw je onderlangs naar elkaar toe, knijp de uiteinden stevig vast.

Als je zaadjes op je broodjes wilt moet je dit nu doen. Smeer de broodjes in met een beetje water en strooi de zaadjes erover.

Nadat je de broodjes gevormd hebt, leg je ze op de bakplaat. Dek de plaat af en laat 45-60 minuten rijzen tot het weer bijna in volume verdubbeld is. Je kunt eenvoudig testen of het genoeg gerezen is. Druk met je vinger op het deeg, het zou nu langzaam terug moeten veren.

Verwarm tijdens deze laatste rijs de oven alvast voor op 220 graden.

Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.

knoopbroodjes 9a

Zie je het al voor je? Een lekker uitgebreid ontbijt (of brunch!) waarbij je je eigen geknoopte en gevlochten broodjes serveert? Wij vinden dat hier thuis net even wat leuker, lekkerder en gezellig dan de afbak broodjes uit de supermarkt. Eet smakelijk!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

59 reacties

  1. MySimplySpecial schreef:

    Wat zien ze er leuk uit!

  2. Sharrel schreef:

    Ze zien er echt super cute uit!

    x

  3. bea schreef:

    Heb dze weekend ook de kaizerbroodjes van levine gemaakt ,heel simpel en heel lekker!

  4. Kijk hier was ik laatst naar opzoek! Nergens stond een fatsoenlijk recept dus ik ben erg blij met dit artikel!

  5. Anoeska schreef:

    Dit maakte ik vroeger heel veel met mijn moeder op zondagochtend. Dit ga ik snel weer eens een keer doen want ze zijn heerlijk!

  6. Jessy schreef:

    Zojuist voor Vaderdag voor het eerst gemaakt, heerlijk! Dit ga ik zeker elke zondag maken 🙂

  7. Maayke schreef:

    Hmm ziet er heerlijk uit, wil ik zeker gaan proberen, alleen had ik nog een vraag. Is dit recept ook geschikt om bijv. Knoflook broodjes van te maken? Dus paar teentjes door het deeg en een knoflooksausje erover heen voordat het in de oven gaat? Dit vraag ik, omdat de meeste zelfgemaakte knoflookbroodjes resulteren in zachte broodjes, terwijl ik krokant zo lekker vind :)!

    Groetjes, Maayke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Maayke,
      Ik heb het nog niet geprobeerd, maar dat zou prima moeten gaan hoor. Ik weet alleen niet zeker of ze knapperig blijven door de knoflooksaus. Best kans dat door het vocht de broodjes niet zo knapperig worden.

      1. Bianca schreef:

        Lekker….! Krijg net een idee…. je zou er waarschijnlijk ook kaas-ui broodjes van kunnen maken?…Ik zal het binnenkort eens gaan proberen..

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ja hoor, dat zou ook moeten lukken!

  8. Rebecca schreef:

    Oh wat leuk zeg. Ik heb ook al een keer zon broodbak cursus gedaan en super veel geleerd. Maar ik had alleen een van deze techiken geleerd, leuk om er wat meer erbij te leren 😀
    dankjewel
    rebecca
    icing-sugar.net

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk he, dat brood bakken? Ik begin de smaak weer te pakken te krijgen. Vind het nu ook echt jammer dat ik er zo lang niets mee heb gedaan.

  9. Petra schreef:

    Tijdens een kinderfeestje de vlechtbroodjes gemaakt. Was erg leuk om te doen, ze waren heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar!

  10. Tineke haans schreef:

    Een beetje kaneelsuiker door het deeg doen. De streng deeg even rollen door kaneelsuiker. De rest hetzelfde. Als je van zoete broodjes houd…….Verrukkelijk..

    1. Laura's Bakery schreef:

      goed idee, klinkt heerlijk!

  11. Charissa schreef:

    Kan ik hiervoor ook speltbloem gebruiken? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan prima 🙂

  12. Alicia schreef:

    heei laura
    kheb 2 vraagjes voor je
    1. wat voor n zaadjes zijn die zwarte en waar koop je die
    2. ik heb een keer en chocolade broodje op
    maar moet je daar cacao door doen of gesmolten chocolade

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Alicia, dat is maanzaad en dat kun je gewoon in de supermarkt kopen. Als je een broodje helemaal met chocoladesmaak wilt zou ik cacaopoeder gebruiken. Of gewoon stukjes chocola door het deeg kneden.

  13. kelly schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wik de broodjes straks maken met de kinderen op mn werk maar ik heb alleen halfvolle melk. Denk je dat dat ook lukt ipv volle melk?

    groetjes Kelly

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou het kunnen proberen, maar ik zou toch even snel naar de supermarkt gaan. Het gaat niet om slechts een eetlepel, deze hoeveelheid heeft wel degelijk effect.

  14. Anouk schreef:

    Wat een leuk recept!
    Kun je de broodjes ook in de avond maken en in de koelkast bewaren voor de volgende ochtend?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, je kunt ze ook prima ’s avonds maken (en bakken). Bewaar ze dan in de broodtrommel of een plastic/papieren zak.

  15. Eline schreef:

    Hoi Laura,

    Kan er ook een heel zakje gist doorheen, 7gram ipv 6? En tarwebloem is gewoon de witte bloem toch?

    1. Laura's Bakery schreef:

      7 gram zou niet heel veel moeten verschillen, je kunt ook witte bloem gebruiken!

  16. Leena schreef:

    Hoi,
    Zou je ook broodjes kunnen vlechten van een rol kruimeldeeg uit de supermarkt? Of is dat brood dan niet zo lekker… (met vb wat pesto in?) Ik heb al heel veel gehad aan jouw recepten! Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat voor een soort deeg bedoel je precies? Bij kruimeldeeg denk ik aan een koekdeeg namelijk, daar gaat het niet mee 😉

  17. Merel schreef:

    Hoi Laura,

    Zou je ipv speltbloem ook speltmeel of volkorenmeel kunnen gebruiken of worden de verhoudingen dan anders?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb bij dit recept nog geen ervaring met vervangers, je kunt het zeker proberen. Je kunt altijd iets extra water/bloem toevoegen wanneer het deeg te droog of nat is.

  18. Lisanne schreef:

    Hoi Laura!

    Met veel plezier werk ik veel van jou recepten uit. Nu maak ik voor de tweede keer in korte tijd deze broodjes, echter weet ik niet zo goed hoe ik het deeg het beste laat rijzen. Op internet worden tips gegeven over theedoeken, maar deze zouden het deeg uitdrogen. Folie zou gaan plakken aan het deeg. Ik heb het deeg vorige keer laten rijzen met een doek eroverheen, maar het deeg werd inderdaad erg stug. Heb jij tips voor me?

    Groetjes,
    Lisanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Lisanne,
      Ik leg meestal een theedoek of doorzichtig keukenfolie over de kom. Beide gaat hier altijd prima. Als het heel stug wordt heb je misschien niet genoeg vocht toegevoegd aan het deeg. Controleer je of je er een dun vliesje van kunt trekken?

  19. medine schreef:

    Hoi Laura,

    De broodjes zien er lief en heel lekker uit. Weet je toevallig hoe lang ze vers blijven ik wil ze namelijk in een grotere hoeveelheid maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is het lekkerst om ze binnen 2 dagen te eten, maar je kunt ze ook heel goed invriezen. Weer even opwarmen in de oven en ze zijn weer lekker vers en knapperig

      1. medine schreef:

        Dank voor je bericht ga ik zeker proberen. Vers gemaakte broodjes yammie yammie

  20. Lisa schreef:

    kan ik hiervoor ook gewoon halfvolle melk gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het proberen, maar met deze hoeveelheid zou ik gewoon een pakje volle melk kopen.

  21. Marline schreef:

    Lijkt me heerlijk! Ik wil het morgenvroeg graag maken, maar heb alleen halfvolle melk in huis. Gaat het hier ook mee lukken denk je?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb ze tot nu toe alleen gemaakt met volle melk, dus dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen. Maar proberen kan altijd natuurlijk, denk niet dat ze gigantisch zullen mislukken 😉

      1. Tinka schreef:

        Ik heb ze gemaakt met half volle melk en de helft volkoren bloem. Jammer dat ik geen foto kan bijvoegen, ze zijn echt heel mooi gelukt, ze zien er prachtig uit. Dank voor dit recept! 🙂

  22. Tinka schreef:

    Hoi Laura,
    Ik zou deze broodjes heel graag willen maken morgen, zou ik de helft van de bloem kunnen vervangen door volkoren bloem? (of een deel ervan) of zouden ze dan mislukken?

    Groetjes, Tinka

    1. Laura schreef:

      Dat moet geen probleem zijn, resultaat zal wel iets verschillen.

  23. Marja schreef:

    Hoi Laura
    In het recept staat 325 gram volle melk, lauwwarm kan ik aannemen dat je 325 ml volle melk moet gebruiken.

    1. Laura schreef:

      ml en gram is hetzelfde bij melk, dus ja 🙂

  24. Janny wols schreef:

    Ik wilde voor het eerst de knoopbroodjes maken. So far so good. Totdat de broodjes gevormd waren en ze nog een keer moestenrujzen. Toen de de oven in gingen, waren ze meer uitgezakt dan gerezen. Dus na het bakken waren ze iets hoger dan een pitabroodje. Wat kan er mis zijn gegaan??

    1. Laura schreef:

      misschien was het deeg te lang gerezen waardoor het té luchtig was.

  25. Janny Wols schreef:

    Dank je voor je suggestie, ga het zeker nog eens proberen.

  26. Inge schreef:

    Beste Laura,
    Zou ik ook lijnzaad aan het deeg zelf toe kunnen voegen? En zo ja, wanneer moet ik het dan toevoegen? Hartelijk bedankt alvast!

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik zelf geen ervaring mee, zou eerlijk gezegd dan een heel ander recept zoeken waarbij dat al zo wordt gedaan. Lijnzaad neemt vocht op en dat heeft zo zijn uitwerking op het brood.

  27. Toyah schreef:

    Kan ik dit deeg ook een dag van tevoren maken en het dan bewaren? En zo ja hoe moet het bewaard worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt beter gewoon de broodjes bakken en deze bewaren voor de volgende dag.

  28. Hermien schreef:

    oh wat een goeie uitleg super

  29. Sascha schreef:

    Hoi Lauren, super goed recept, maar ik vroeg me af hoe je de melk op de goede temperatuur kunt laten komen. Gewoon in de magnetron? Of….

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan inderdaad in de magnetron of in een pannetje. Let wel op dat het echt maar lauw wordt, anders werkt de gist niet meer.

  30. Annelies schreef:

    Of ik deze even elke week kan maken… 😅🙈

  31. Anne schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb een vraagje op wat voor soort oven moet de oven staan?
    Hetelucht ?
    Of toch gewone oven stand , want eerder maakt ik broodjes maar de bak tijden moest ik wel drie keer doen. Ik hoor graag van je

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb een elektrische oven, met onder-bovenwarmte.

  32. Samantha schreef:

    Hoihoi,

    Ik heb vandaag de broodjes geprobeerd te maken, maar het is mij onduidelijk of ze nou krokant moesten worden of niet😅want bij mij werden ze na 10 minuten al super donker maar niet krokant, dus wat kan ik dan verkeerd hebben gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het horen ook niet ‘harde’ broodjes te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *