Chocolate crinkle cookies

27 augustus 2014
73

chocolate crinkle cookies 1a

Koekjes met een craquelé uiterlijk, hoe leuk is dat! Of gewoon chocolate crinkle cookies, onder die naam zijn deze koekjes beter bekend. Jaren geleden kwam ik deze koekjes voor het eerst tegen op een Amerikaans blog en ik was er gelijk weg van. Ik weet ook nog hoe apart ik het vond dat de poedersuiker niet gewoon wegsmolt door vocht uit het koekje en de hitte van de oven. Juist die poedersuiker maakt deze koekjes zo leuk met het gescheurde effect. Jaren geleden werden deze koekjes dus al op mijn baklijst gezet en heel eerlijk gezegd staan ze daar nog steeds op. Mijn moeder maakte deze namelijk, ze besloot uit het boek Rudolph’s Bakery te gaan bakken en koos de chocolate crinkle cookies uit. Alle eer voor mijn mama dus! Oh en mam: ze waren zaaaaaaalig!!

chocolate crinkle cookies 2a

chocolate crinkle cookies 3a

Chocolate crinkle cookies

Een heerlijk eenvoudig recept om zelf chocolate crinkle cookies te maken. Uit dit recept haal je wel 30 chocoladekoekjes, maar ze zijn waarschijnlijk zó op!
Porties: 30 koekjes

Ingrediënten

  • 200 gram pure chocola
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram suiker
  • 2 eieren
  • 120 gram bloem
  • mespunt zout
  • 7 gram bakpoeder
  • 25 gram cacaopoeder
  • 100 gram poedersuiker

Instructies

  • Smelt 50 gram chocolade met de boter au bain marie en roer tot het een egale massa is. Hak de rest van de chocola ook alvast fijn.
  • Voeg dan de suiker en eieren toe aan het chocolade-boter mengsel. Meng dan de bloem, het zout, bakpoeder en cacaopoeder door het mengsel. Als laatst voeg je de rest van de gehakte chocolade toe. Laat het deeg minimaal 2 uur in de koelkast rusten.
  • Rol balletjes van het deeg ter grootte van een pingpongbal. Rol de balletjes deeg door een schaaltje poedersuiker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 17 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Bewaren

Alles over het bewaren van de koekjes lees je hier!

chocolate crinkle cookies 4a

De koekjes zijn knapperig aan de randen, maar het midden is van binnen nog heerlijk zacht. Het is ook zo’n koekje waarbij het erg lastig is om het er bij slechts één te laten. Ik spreek uit ervaring 😉

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

60 reacties

  1. Simone schreef:

    Ja, zo lekker zijn deze! Ik maak ze altijd met wat extra specerijen. Waarschijnlijk omdat ik ze altijd in december maak… 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt goed! Welke specerijen voeg je toe? Wil ik ook wel eens proberen 😉

  2. mariel schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Moet je de balletjes ook platdrukken? of gebeurd dit vanzelf door het bakproces?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat gebeurt vanzelf, je hoeft alleen de balletjes op de bakplaat te leggen.

      1. mariel schreef:

        dank je voor je antwoord

  3. MySimplySpecial schreef:

    Dat ziet er leuk en lekker uit!

  4. Maarten schreef:

    Heb er nu al zin in!! Welke temperatuur kan ik het beste aanhouden qua heteluchtoven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor een heteluchtoven moet je altijd de temperatuur 20% lager zetten dan bij een ‘gewone’ oven.

  5. Esther schreef:

    Ziet er erg goed uit!! Ga ze morgenavond maken 😀

  6. Heike schreef:

    Wat een geweldige koekjes !!
    Maat pingpongbal vind ik wel erg groot werd 1 grote koek, vind maat kinkerbonk beter dan is de maat van het koekje perfect.
    Heb ze per 9 in de over gedaan.

  7. Lisanne schreef:

    Ziet er super leuk uit! En oehh, als koekjes knapperig aan de randen zijn, maar van binnen nog zacht is het altijd goed. Yum!

  8. Sanne schreef:

    Ik heb ze ook gemaakt maar helaas niet echt mijn ding…
    Vind de smaak niet lekker 🙁

  9. Lotte schreef:

    Heb net het ‘deeg’ gemaakt maar dit lijkt meer op chocolade vla. Het is totaal geen deeg geworden zoals ik had gedacht. Is dat normaal? Ik hoop dat over 2 uur het er beter uitziet.

    1. Lotte schreef:

      Het ziet er na 2 uur gelukkig al beter uit dus denk dat het goed gaat komen 🙂

      1. Laura's Bakery schreef:

        fijn dat het er al beter uit zag! 🙂

    2. Laura's Bakery schreef:

      Het is geen echt stevig deeg als je het net hebt gemixt, dat klopt. na het koelen is het een stuk steviger maar kun je het ook nog niet echt deeg noemen. Zorg dat je koude handen hebt als je de balletjes rolt, dat werkt het makkelijkst.

  10. nicole schreef:

    ik heb ze vandaag voor de 3e keer al gemaakt. na de 1e keer pure chocolade te hebben gebruikt ben ik over gestapt op melk chocolade. is super lekker en minder heftig ook niet zo bitter.
    weer zo’n heerlijk recept op deze site

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk dat je zelf ook varieert met het recept! Ik ga ze ook eens melkchocolade proberen 🙂

  11. Annette schreef:

    Heerlijke koekjes, voor herhaling vatbaar! Ik heb ze ook met melkchocolade gemaakt. En zoals hierboven vond ik formaat pingpongbal ook wel groot, dus iets kleinere balletjes gemaakt waar toch grote koekjes uitkwamen. Toen het “deeg” uit de koelkast kwam was het behoorlijk hard, toen heb ik er maar stukken met een ijsschep uit gehaald. 😉

  12. Marlissa schreef:

    Deze cookies zien er leuk uit!

  13. Tineke haans schreef:

    Heb een vraagje…Ik wil merenque gaan maken, maar dan heb je zoveel eigeel over. Behalve tiramisu weet ik eigenlijk wat je er nog meer mee kan doen. Weet jij iets??

    1. Laura's Bakery schreef:

      banketbakkersroom! 🙂

  14. Syts schreef:

    Afgelopen weekend voor het eerst gemaakt en ze smaakten heerlijk! Zo lekker zelfs dat ze nu al weer op zijn. Ik ga ze zeker vaker maken! Maar dan wel een beetje kleiner; met pingpongbalformaat werden het vrij grote koeken en was de verhouding bruin-wit een beetje zoek. Maar ze waren super lekker!

  15. Hèlen schreef:

    Nou, ik heb ze gemaakt en het was een grote ramp.
    Ik heb me aan de verhoudingen van dit recept gehouden en had net genoeg voor 15 koekjes. Mijn deeg was veeeeeel te slap waardoor er geen stevige bolletjes gerold konden worden. Heb daarna alles weg kunnen gooien.

    1. Hèlen schreef:

      Ik begin steeds meer te denken dat ik de bloem ben vergeten ofzo.. 😛 blond

      1. Laura's Bakery schreef:

        haha, dan wordt het lastig inderdaad 😉

        1. Hèlen schreef:

          Joepie! Nu is het gelukt, Met bloem dit keer, haha want ben ik toch blond :-D. Ze waren heel erg lekker, ondanks dat ik niet echt een zoetekauw ben heb ik er van genoten.

          1. Laura's Bakery schreef:

            Super dat het nu goed is gegaan 😉 lekker zijn ze hè! 🙂

  16. VeraV schreef:

    Je maakt vaak dingen wat in de oven moet maar kan je er ook bij zetten welke stand oven je doet want je hebt verschillende soorten standen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik altijd boven en onder warmte in een ‘normale’ oven. Dus als je hete lucht hebt moet de temperatuur zo’n 20% lager staan. Dat is eigenlijk wel standaard voor alles, als het anders is dan normaal staat het er uiteraard bij!

  17. Amy Alberti schreef:

    Hey Laura,

    Ik wil graag de chocolate crinkle cookies gaan proberen! Die ogen heer-lijk!!!
    Echter mijn vraag is of de gehakte chocolade welke je als laatste toegevoegd, deze ook mee gesmolten dienen te worden of nadat het mengsel ietwat is afgekoeld en dan eraan toe voegen…

    Gr. liefs Amy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die hoef je niet te smelten, op het moment dat je ze toevoegt heb je al meer een deeg.

  18. Bobby nagel schreef:

    Mijn koekjes komer er niet zo mooi uit 🙁 zo plat als een dubbeltje, t zakt alleen maar uit in de oven.. 2 keer het recept gemaakt.. Hoe kan dir??

    1. Laura schreef:

      Heb je je aan de receptuur gehouden? Het is zo zonder verdere info lastig te oordelen waar het mis is gegaan 😉

  19. Noa schreef:

    Ze waren super lekker! Had alleen geen tijd om het deeg in de koelkast te zetten, dus ik heb er gewoon iets van 100 gram bloem bij gedaan. Het deeg was toen nog wel plakkerig, maar niet de textuur meer van vla. Toen ik ze proefde, waren ze droog en niet zacht in de binnenkant. Dit was ook heel lekker.

  20. Eli schreef:

    Ik heb het deeg gemaakt zoals beschreven. In de oven gingen de balletjes helemaal plat. Het leek of er een brownie op mijn bakpapier aan het drijven was. Serieuze ramp!

    1. Laura schreef:

      Heb je ze misschien te dicht op elkaar gelegd? Ze hebben wel echt wat ruimte nodig op de bakplaat.

  21. CIndy schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb vandaag deze koekjes gemaakt. Heerlijk zijn ze. Ik maak ze de volgende keer wel wat kleiner. Heb ook meteen de vanille variant van deze koekjes gemaakt met het recept van Donna Hay. Ook een aanrader! Ga zo door met je blog, want ik heb al vaak recepten hiervan gemaakt en ze zijn nog nooit tegengevallen.

  22. Ruud schreef:

    Gisteren gemaakt. Prima gelukt en erg lekker. De boterkoek van vorige week was net zo’n succes. Bedankt voor de recepten!

  23. Anouk schreef:

    Hey Laura! Ik heb deze van het weekend gemaakt en ze waren heeeerlijk! Ik had nog wel een klein probleempje met ze. Nadat ze uit de oven zijn gekomen waren ze heel erg dun. Niet kletskop dun maar wel goed bros aan de zijkantjes. Jouw koekjes zijn op de foto ietwat dikker en misschien meer te vergelijken met een kleine american chocolate chip cookie in mijn ogen. Mijn koekjes waren daar in tegen heel erg plat. Wel lekker bros aan de zijkanten en ietwat chewy in het midden. Niet persee mijn favoriet bij deze koekjes, dat ze chewy zijn, maar daar kan ik nog mee experimenteren. Maar misschien weet jij waarom ze zo dun zijn geworden? Ik heb het recept gevolgd zoals het er stond en mijn heteluchtoven op 160 C gezet.

    1. Laura schreef:

      Heb je ook niets in de ingrediënten veranderd? Misschien margarine ipv roomboter? En misschien heb ik het langer laten rusten in de koelkast, dat zou ook nog kunnen.

      1. Anouk schreef:

        Ik heb alle ingrediënten gebruikt zoals het is aangegeven. Kan het aan de bakpoeder liggen? In een zakje zit 16 gram dus ik heb wel 7 gram afgewogen maar dat kan ook net iets meer of iets minder zijn geweest. Ik weet namelijk niet wat de werking van bakpoeder is in het beslag.

        1. Laura schreef:

          Bakpoeder is een rijsmiddel, dus dat zal de oorzaak niet zijn. Het kan wel zo zijn dat jouw koekjes misschien groter zijn en daardoor in verhouding dunner lijken.

  24. Gemma schreef:

    Hoe bewaar je deze koekjes het beste en hoe lang blijven ze goed/lekker?
    Groetjes gemma

  25. Marja schreef:

    Dit is een topper geworden hier! Bak ze vaak, mijn hulp wilde het recept maar komt er niet aan toe: ze is altijd nieuwsgierig welk koekje ze bij de koffie krijgt van mij en als ik deze heb dan gaat ze helemaal smilen en glimmen 🙂

    Soms maak ik eind van de middag het deeg en laat het in balletjes een nacht in de koelkast staan. De volgende ochtend bakken, dan lauwwarm bij de koffie….ook zo lekker!

  26. Marianne schreef:

    Vandaag gemaakt in de citroen variant (dit recept kwam voorbij op pinterest). Ook erg lekker!

  27. Si schreef:

    Hi,
    Heb dit recept uitgeprobeerd, maar ze zijn helaas te hard geworden.
    Na 17 minuten waren koekjes echt vloeibaar, dus had ze er wat langer ingelaten.
    Ik ga het opnieuw proberen. Hoelang blijven deze koekjes zacht?

    1. Laura Kieft schreef:

      Koekjes komen altijd zacht uit de oven, tijdens het afkoelen harden ze pas uit. Deze koekjes blijven ook na het bakken wat zachter (en komen in verhouding dus ook nog zachter uit de oven).

  28. liesbet schreef:

    hallo
    ik heb de balletjes iets kleiner gemaakt. vind ze ook erg dun geworden. heb ze op 170 graden 13 min gebakken.zijn niet echt smeuiig in het midden (maar heel klein beetje)
    wat kan ik doen? als ik ze kleiner wil hebben en toch bol en smeuiig?

    nog een vraagje
    als je in het recept spreekt over de suiker bij doen? bedoel je dan ook de poedersuiker? of is deze poedersuiker bij ingrediënten enkel bedoelt om ze in te rollen? (zo heb ik het gedaan en zeker zoet genoeg)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je het deeg wel voldoende laten rusten in de koelkast? En de poedersuiker is inderdaad enkel bedoeld om doorheen te rollen.

  29. Nadine schreef:

    In het recept staat: 50 gram gesmolten chocolade en 150 gram gehakte chocolade. Klopt dit wel? Lijkt me zo’n vreemde verhouding? Of moet dit andersom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor klopt helemaal.

  30. Catharina schreef:

    Mijn deeg was na kort mengen/mixen van alle ingrediënten al flink stevig. Heb toen de overige chocola ook maar gesmolten omdat het al zo dik en zwaar was ondanks dat we verder alles precies hadden opgevolgd en dacht ja anders zit er straks helemaal geen beweging meer in… De koekjes waren wel heel lekker(! ?) maar wel voornamelijk hard (smelte wel in de mond) dan chewy. Kan het zijn dat dat komt door het smelten van de extra chocola? Na het koelen was het ook echt extreem hard… net ijs en onze koelkast staat toch op normale temperatuur haha ?

    Sorry als dit een domme vraag is of een domme acties was ;w;

  31. Win schreef:

    Hoi Laura,
    Vanmiddag de koekjes gebakken, ze zien er prachtig uit en zijn precies zoals je omschrijft. 🙂

  32. Sandra schreef:

    Ik heb deze koekjes al meerdere keren gemaakt want ze zijn zo lekker (en heel snel op) Heb ze voor mijn schoonzusje met amandelmeel gemaakt in plaats van bloem zodat ze glutenvrij werden en op die manier waren ze ook erg lekker, zit dan een wat nootachtige smaak aan wat goed past bij de pure chocolade.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Heb je 1:1 het bloem door amandelmeel vervangen? En werden het nog steeds crinkle cookies?

      1. Sandra schreef:

        Ja 1:1 vervangen en ze kwamen er precies hetzelfde uit

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat goed zeg! Dank voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *