Wist jij al dat het helemaal niet moeilijk is om zelf kaiserbroodjes te maken? Ik geef je het recept voor volkoren broodjes en laat zien hoe je ze knoopt.
Porties: 12broodjes
Ingrediënten
500gramvolkorenmeel
7graminstant (droge) gist
10gramfijne kristalsuiker
10gramzout
30gramongezouten roomboterzacht
125mlmelklauwwarm
200mlwaterlauwwarm
Instructies
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg (zie tip). Ik gebruikte een staande mixer, met een handmixer (of met de hand) zul je wat langer moeten kneden.
Leg de bal deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid.
Stort het deeg op je aanrecht en druk de lucht eruit. Verdeel in 12 delen en draai er bolletjes van. Laat 10 minuten rusten.
Rol van ieder bolletje strengen van 35 cm lang. Om de broodjes te vormen maak je een losse knoop. Het ene uiteinde duw je bovenlangs in het midden van het broodje, het andere einde duw je onderlangs in het broodje. (zie foto's)
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een schone doek en laat 45-60 minuten rijzen.
Smeer de broodjes licht in met water en bak in 12-15 minuten op 220 graden (boven- en onderwarmte)
Tips
Om te kijken of het deeg soepel genoeg is, neem je een klein bolletje en probeer je dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren (denk aan kauwgombellen blazen, het moet heel dun worden).
Bewaren
Goed verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.