Onweerstaanbaar lekker: een dun plakje Indische spekkoek dat wegsmelt op je tong. Deze versie met een kruidig én vanillebeslag is mijn favoriet.
Wat is spekkoek?
Spekkoek is een typisch Indische cake, die opgebouwd is uit heel veel dunne laagjes. Er zijn twee soorten, de klassieke spekkoek (te zien op de foto’s bij dit recept) en de pandan spekkoek. Het klassieke recept heeft afwisselende laagjes van licht en donker beslag.
Het lichte beslag is op smaak gemaakt met vanille en het donkere beslag met een mix van specerijen. De pandan spekkoek, heeft naast de laagjes van vanille beslag ook groene laagjes met pandan beslag. Deze spekkoek is vaak wat zachter van smaak, ook al kun je wel een subtiele pandan smaak terugproeven.
Waar komt spekkoek vandaan?
Deze dun gelaagde Indische cake is afkomstig uit Nederlands-Indië en ontstaan tijdens de koloniale tijd. Je vindt deze lekkernij in bijna elke (Aziatische) supermarkt of toko terug.
Spekkoek schijnt oorspronkelijk alleen bij hoge uitzondering gemaakt te worden, voor feestelijke gelegenheden. Niet zomaar na elke afhaal maaltijd bij de toko. Je snijdt spekkoek in dunne stukjes uit respect voor de bakker ervan, die er veel werk in de vele lagen beslag heeft gestoken.
Waarom heet het spekkoek?
Zelf had ik verwacht dat de naam te maken had met de vettige en smeuïge structuur van deze Indische cake, maar niks bleek minder waar. Spekkoek dankt z’n naam aan de mooie laagjes cakes, die enigszins moeten doen denken aan doorregen spek. In het Indonesisch wordt het ook wel spekuk of lapis legit genoemd en in het Maleis kek lapis.
Hoeveel laagjes heeft spekkoek?
In authentieke recepten heb ik hierover geen specifieke informatie kunnen terugvinden, maar hoe dunner de laagjes hoe beter. En ook: hoe meer laagjes, des te langer ben je aan het bakken. Meestal zie je dat spekkoek tussen de 15 en 25 laagjes heeft.
Voor dit recept heb ik een springvorm van Ø 20 cm gebruikt, maar als je een hogere cake wil maken met meer laagjes dan raad ik aan om voor een Ø 18 cm springvorm te kiezen.
ik vond een heerlijk dessert die ga ik eens maken het ziet zo lekker uit
Wat ook lekker is is roti kukus (grote gestoomde cake), putrih ayu (gestoomde kokos cakejes met pandan) en mijn favoriet wingko (ook met kokos)
Ik heb wel is een recept gemaakt maar op de een of andere gekke manier wordt mijn beslag een soort van waterig.
Wat doe ik fout,
Lastig te zeggen zonder het recept te kennen. Ik zou het vooral eens proberen met dit recept 🙂
dat ga ik zeker doen
Goedendag Laura
Vandaag volledig recept gevolgd zoals aangegeven maar hij is na bakken iets wat droog. Wat kan ik in het vervolg aanpassen?
Dan kun je het beste nog even goed de tips doornemen die boven het recept staan. Dat kunnen namelijk allemaal mogelijke oorzaken zijn.
Hi Laura.
Hoeveel anijspoeder moet er in het recept? Er staat alleen 0,5 😉
Ah goed punt, dat is een halve theelepel.
Ik heb maar een paar keer spekkoek gehad in mijn leven maar ik vind het echt de lekkerste cake/koek van de wereld.
En ik ben ook te lui om het te maken.
Kan ik ook gewoon het cupcake recept pakken en in de ene helft daarvan spekkoekkruiden doen en in de andere helft vanille.. en de boel gewoon in een cakevorm een beetje gemarmerd door elkaar doen? Zou dat ook smaken? Spekcake 🙊🙏✨
Haha dat zal vast ook smaken! Maar is uiteraard niet hetzelfde.
Super goed gelukt met dit recept!
Ik wil graag de spekkoek maken, maar heb alleen een hete lucht-oven.
Dat moet ook lukken hoor, zie hier meer uitleg erover: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Hallo Laura,
In stap 3 van het beslag maken lijkt het allemaal te gaan schiften. Ik ben gewoon doorgegaan volgens recept en de smaak is er niet minder om. Toch lijken de laagjes niet helemaal vast te zitten aan elkaar. Het laat los na het snijden.
Heb ik het dan toch ergens fout gedaan?
Mvg. Joéve.
Als het is gaan schiften, dan vermoed ik dat het daarmee te maken zal hebben.
Maar waaróm is het dan gaan schiften?
Dat heeft meestal te maken met de temperatuur. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/hoe-kun-je-schiften-voorkomen/
ik ga deze dessert maken op mijn verjaardag
Ik wil graag de groene spekkoek. Wat moet je dan veranderen dat de groene kleur dan ontstaat?
Dat recept moet ik nog testen, maar in de basis vervang je de kruidige laag door een laag op smaak gemaakt met pandan.
Heb vandaag gedaan niks verschilt echt, heb ipv de kruiden een half theelepel pandan extract. Ook vervangen wij meestal het bloem voor rijst bloem. Ging goed!
Pandan is zelfs makkelijker, je kunt bij de toko pandan kopen, je doet hetzelfde met dit recept alleen dan voeg je ipv de kruiden een paar druppeltjes toe aan de enne helft witte beslag.
Ik heb even een vraagje, ik heb vele spekkoek recepten geprobeerd, vanavond ook de jouwe. Mijn spekkoeken zijn van binnen altijd smeuïg net zoals bij dit recept maar de buitenkant is droog. Als je spekkoek koopt is dit niet zo. Wat kan ik doen om de buitenkant niet uit te laten drogen door de oven? Mijn grill temperatuur kan maximaal op 250 graden en dan doe ik elke laag een minuut in de oven, anders droogt de gehele spekkoek uit.
Edit vorige bericht:
Hiervoor maakte ik de spekkoeken in mijn oude gasoven op stand 4/5 en dan 4 minuten per laag. Dus het ligt hem niet aan het oven gebruik.
Dat is lastig om te zeggen wat er fout gaat Kirsten. Gebruik je de grill stand zonder hete lucht of met? Soms heeft de oven beide tegelijk. Dat zal uitmaken in het eindresultaat. Maar in de basis is het zo dat het uitdrogen meestal komt door een te hoge directe hitte of te lang bakken per laag. Je kunt proberen om zo hoog mogelijk en dan kort bakken (maar dat heb je al gedaan), na het bakken direct afdekken met een vochtige doek om uitdrogen tijdens het afkoelen te voorkomen of goed inpakken na het afkoelen zodat al het vocht erin blijft. Ik heb ook wel eens gehoord dat het insmeren van de lagen met een beetje boter zou helpen maar dat heb ik zelf niet uitgeprobeerd.
Het is ook alleen de rand rondom, de onderste laag en bovenste is niet uitgedroogd maar de zijkant rondom, dus of dan boter er tussen smeren helpt betwijfel ik want dat is gewoon smeuïg.
Ik gebruik de grillstand zonder hete lucht, van hete lucht droogt de gehele spekkoek uit. Daar ben ik bekend mee en gebruik daarom de gewone grillstand.
Dan weet ik het ook niet Kirsten. Je doet alles goed volgens mij, het enige wat nog zou kunnen is dat het aan je oven ligt. Maar anders zou ik het ook niet weten.
Hi Laura,
Zojuist je spekkoek gebakken in een 18cm vorm om hem iets hoger te krijgen, maar de hoeveelheid beslag past helemaal niet in die vorm!
Wat vreemd! Is je springvorm heel laag?