Het is geen geheim dat ik dol ben op het decoreren van koekjes. Heerlijk vind ik het! Urenlang kan ik aan tafel zitten om lekker te priegelen op de koekjes die ik in allerlei vormen heb gebakken. Ik besef mij echter ook goed dat lang niet iedereen dol is op dat gepriegel. Ik weet nog dat ik wat koekjes aan het decoreren was toen een vriendin langskwam. Die wilde ook wel een paar koekjes doen. Na een half koekje gooide ze de spuitzak echter al gefrustreerd van zich af. Dat gepriegel van mij vond ze maar niets, het lukte niet zoals ze wilde. Ik moedigde haar aan om zelf een ontwerp te bedenken, het hoefde niet per se precies te zijn zoals ik het deed (wat eerlijk gezegd ook nogal een ingewikkeld koekje was). De spuitzak nam ze weer in de hand en ze ging op haar eigen manier aan de slag. Dat begon met lijnen en stippen en ze probeerde er steeds weer iets bij te maken. Superleuk om te zien dat ze er toch nog plezier in kreeg en trots was op haar koekjes.
Toen Dr. Oetker mij vroeg om met hun nieuwe cookie icings aan de slag te gaan, moest ik gelijk weer denken aan dit moment. Dit zou ideaal zijn voor haar. Want hoewel ze het leuk vond om de koekjes te decoreren, ze zal dit nooit zelf thuis doen. Vooral omdat ze niet de juiste materialen in huis heeft. Ik heb dan wel een uitgebreide collectie aan spuitmondjes, maar de meesten hebben dit natuurlijk niet. Het leuke van de Dr. Oetker cookie icing is dat je helemaal niets nodig hebt. Oké, alleen nog koekjes dan. Maar in het zakje zit al kant-en-klare icing en er wordt zelfs een spuitmondje bij geleverd. De icing is verkrijgbaar in twee kleuren: roze en wit. Maar wie een andere kleur wilt, kan natuurlijk wat van de witte icing in een schaaltje doen en deze kleuren met de Dr. Oetker kleurstoffen. In deze Halloween koekjes how to heb ik het bij één kleur gelaten, juist om iedereen die het anders niet aandurft toch over de streep te trekken om koekjes te decoreren!
Bereidingstijd: 30 minuten | Baktijd: 12 minuten | Decoreren: 20 minuten | Moeilijkheidsgraad: *
Snelle Halloween spinnenweb koekjes
Ingrediënten
- chocolade suikerkoekjes (recept)
- vanille suikerkoekjes (recept)
- oranje kleurstof
- Dr. Oetker Cookie Icing Wit
Extra nodig
- mixer
- bakplaat
- bakpapier
- koekjes uitstekers (cirkels + pompoenen)
Instructies
-
Maak de koekjes volgens recept, dit kun je prima al enkele dagen van tevoren doen. Bewaar in die tussentijd de koekjes in een luchtdicht afgesloten trommel. Maak je ze op dezelfde dag? Zorg dan dat de koekjes zijn afgekoeld voordat je begint met decoreren.
-
Tijd om te beginnen met de icing. Kneed het zakje icing voor gebruik een minuutje door. Verwijder het dopje van de verpakking en draai het spuitmondje erop.
-
Het decoreren is heel simpel, maar misschien vind je die eerste lijnen om te zetten een beetje eng. Om het ‘decoreer gevoel’ in de vingers te krijgen kun je even wat lijnen oefenen op een velletje papier of een oefen koekje. Ik doe dit zelf ook altijd nog even voordat ik begin aan het decoreren van koekjes.
-
Nadat je een beetje geoefend hebt gaan we verder op de koekjes. Maak eerst de basis van het web. Eigenlijk maak je gewoon een x en een + door elkaar. Zorg dat de lijnen in het midden kruizen. Laat die lijnen een paar minuutjes aan de lucht drogen. Dan worden ze een beetje steviger waardoor je de boogjes ertussen makkelijker kunt zetten.
-
Dan die lijnen tussen de basis. Werk van binnen naar buiten in een cirkel. De eerste cirkel is nog een beetje priegelen, maak kleine boogjes tussen de reeds gezette lijnen. Werk niet te langzaam, anders komt er teveel icing uit het spuitmondje. Raak het basislijntje aan, breng de spuitzak een beetje meer naar het midden tussen de twee basislijnen in en breng hem weer iets naar buiten naar de tweede lijn. Als je boogjes niet helemaal naar wens zijn, kun je ze nog een klein beetje corrigeren met een cocktailprikker.
-
Na die eerste cirkel volgt de tweede, je zult zien dat deze al makkelijker gaat. Ga zo door tot er geen ruimte meer is voor de boogjes of tot je vindt dat het genoeg is.
-
Ook leuk, het midden van het web niet precies in het midden van het koekje plaatjes. Of misschien zelfs wel helemaal aan de rand. Zo kun je met precies dezelfde techniek toch een hele hoop verschillende spinnenwebben maken. Ik koos voor donkerbruine cirkels en oranje pompoenen, maar ook hierin kun je variëren. Maak een zwarte heksenhoed, groene Frankenstein of een gele maan. Elk soort Halloween koekje kun je voorzien van een spinnenweb!
-
Laat de icing aan de lucht drogen. Na een uurtje zul je merken dat het al vrij droog aanvoelt, maar druk er nog niet op! Van binnen is de icing nog zacht. Laat de koekjes een paar uur drogen voordat je ze in de trommel doet om te bewaren.
Met deze spinnenwebben zet je alleen maar lijnen met de icing. Maar de Dr. Oetker cookie icing kun je ook prima gebruiken voor het vullen van vlakken. Witte spookjes bijvoorbeeld, om maar even in de Halloween sferen te blijven. Met de roze icing zou je dat witte spookje dan nog wat op kunnen fleuren. Zet roze stippen in de nog natte witte icing, een polkadot spook!
Kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken? Kijk dan even op de website van Dr. Oetker, hier vind je verschillende how to’s voor het decoreren van koekjes!
Dit is een samenwerking met Dr. Oetker, lees mijn disclaimer
Wat kan jij dat precies! Heel mooie koekjes geworden, leuk voor Halloween!
Wat een leuke decoratie! Leuk! Perfect voor Halloweenparty’s!
hee, zou je ook een x een recept van zandkoekjes of gewone basiskoekjes op je site willen zetten? (ik vind de suikerkoekjes niet zo lekker) ?
Er staan nog wel meer basisrecepten op mijn blog, maar voor het decoreren gebruik ik altijd suikerkoekjes omdat ze niet uitlopen. Je kunt de chocolade variant eens proberen, die is echt superlekker! 😀
bedankt!
Goedemorgen, Laura, welke roomboter gebruik jij altijd, zijn dat gewoon de pakjes of gebruik je ook wel de kuipjes smeerbare roomboter, omdat die makkelijker te mengen zijn.
Altijd een pakje ongezouten roomboter, als je hem op kamertemperatuur laat komen is hij prima te mengen 😉
Wat heb je dat weer mooi gedaan! Ik moet maar snel eens gaan oefenen geloof ik!
Hoi Laura,
Leuk verhaal! Ik vroeg mij af wat je er nou echt van vind? Is het nou handig in die zakjes? Knoeit het snel? Kan je er makkelijk mee bewegen, zowel dunne als dikke lijntjes, komt het er soepel of te snel uit? Smaakt het ook ergens naar? Is het lekker? En de prijs/kwaliteitsverhouding? Is het leuker voor de kinderen om mee te spelen of ook voor de meer professionele mensen die af en toe wat makelijks willen proberen?
Groeten Tamara
Ik vind het goed werken, er zit 1 spuitmondje bij met een iets grote opening dan ik gewend ben om mee te werken. Daardoor komt de icing er wel heel soepel uit en je kunt er ook heel makkelijk mee bewegen. Nadat ik eenmaal gewend was knoeide ik nauwelijks meer (niet meer dan normaal). Smaak is iets anders dan wanneer ik het zelf maak, je proeft er een zuurtje in, helemaal niet vies! Prijs kwaliteit verhouding vind ik goed. Tot slot: ik denk dat de professionelere bakkers eerder hun icing zelf zullen maken. Vooral ook omdat je dan zelf je dikte en kleuren eenvoudig kunt bepalen, maar dit is echt goed geschikt voor iedereen die het leuk vindt om ook een keer koekjes te decoreren en daarvoor niet alles zelf in huis heeft (of wil halen). Heb ik zo al je vragen beantwoordt? 😉
Super dank je wel! 🙂
Wat mooi, je hebt er juweeltjes van gemaakt!
Handig van de makers van Dr. Oetker, zo kan ik ook proberen iets te maken, zonder dat ik gelijk aan een dure aanschaf vast zit.