Pruimentaart

Gepost: 1 augustus 2025 Laatst bewerkt: 25 september 2025
Pruimentaart

Deze makkelijke pruimentaart is een van de lekkerste manieren om verse pruimen te verwerken. Dit Franse recept voor een pruimen galette van zanddeeg en met vulling van frangipane heb je zo gemaakt.

Franse pruimentaart maken

Een galette is bij uitstek een Frans recept, in dit geval gemaakt met een zanddeeg (pâte sablée). In deze pruimen galette heb ik ook nog een frangipane verwerkt. Dat is een soort luxe amandelspijs en geeft direct een op-en-top Frans gevoel aan je baksel. Voeg daar nog een lading verse pruimen aan toe en je hebt een fantastische Franse pruimentaart te pakken.

Van basisrecept tot galette

Het recept voor deze taart met pruimen komt oorspronkelijk uit Het complete basisbakboek, dat eerder dit jaar is uitgekomen. In het boek deel ik onder andere 40 basisrecepten en bij elk basisrecept twee variaties om te laten zien hoe gemakkelijk je kunt variëren als je de basis onder de knie hebt.

Bij het basisrecept in kwestie, zanddeeg, deel ik deze pruimen galette met frangipane en een lemon meringue taart. Twee compleet verschillende taarten, maar beiden een creatie met zanddeeg om je vingers bij af te likken. Meer weten over Het complete basisbakboek? Op deze uitgebreide pagina vertel ik je er alles over.

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding
Pruimentaart recept WM-3

Makkelijke pruimentaart met verse pruimen

Het pruimenseizoen is in volle gang, dus ik kan iedereen aanraden om deze taart met verse pruimen te maken. Alle soorten pruimen zijn geschikt, ook al kan er een flink verschil zitten tussen verschillende pruimenrassen. Wil je een zoete pruimentaart, kies dan voor Mirabelle of Reine-Claude pruimen. Erg lekker om de galette in dat geval met wat frisse crème fraîche te serveren als tegenhanger.

Als je juist een iets zuurdere pruim in een taart wil verwerken kan dat ook heel goed, want de zoete vulling van frangipane houdt dat mooi in balans. Combineer het eventueel met een bolletje slagroomijs of een toef slagroom. Heerlijk!

BAKTIP: Om de randen mooi goudbruin te krijgen, bestrijk je deze met geklutst ei. Ik gebruik het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken is en vaatwasser-bestendig zijn. 

pruimentaart maken

Pruimentaart bewaren

Eerlijk is eerlijk, deze pruimentaart is het lekkerst als je hem binnen 1 à 2 dagen opeet, of misschien zelfs warm uit de oven. Als je er een bolletje vanille roomijs bij serveert, dan smelt dat zo weg bij de warme galette. Een onweerstaanbare combinatie!

Hoe lang blijft pruimentaart goed?

Losjes afgedekt met aluminiumfolie kun je de taart tot twee dagen bewaren.

Kun je pruimentaart invriezen?

In een luchtdichte verpakking is de pruimentaart maximaal drie maanden in de vriezer te bewaren. Na het ontdooien is het extra lekker om de taart in 5-10 minuten nog even op te warmen in de airfryer of in de oven.

Meer recepten met pruimen

Dit lijstje wordt later deze maand aangevuld, want er staat nog meer lekkers met dit zomerfruit op de planning. Voor nu kun je alvast aan de slag met deze recepten met pruimen, waaronder deze lekkere taart!

Franse Pruimentaart recept

Tips: pruimentaart maken

Kan ik deze galette ook maken met diepvriespruimen?

Dit lijkt me geen probleem. Laat de pruimen volledig ontdooien en het overtollige vocht uitlekken voordat je de pruimen in de taart verwerkt.

Welke pruimen heb ik nodig?

Alle soorten pruimen zijn geschikt. Voor een zoete taart kies je Mirabelle of Reine-Claude. Liever iets zuurder in combinatie met de zoete frangipanevulling? Kies dan voor de Opal of Victoria.

Kan ik de frangipane ook weglaten?

In principe kan dat, maar je mist dan wel een grote smaakmaker en ook een toevoeging qua textuur. Voor een spijs zonder amandelen adviseer ik om in het recept voor frangipane het amandelmeel te vervangen door kokosrasp.

 

Pruimentaart recept pruimen galette

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Pruimentaart recept

Een pruimentaart is één van de lekkerste manieren om verse pruimen te verwerken. Dit makkelijke recept voor een pruimen galette heb je zo gemaakt.
Voorbereiding45 minuten
Bereiding25 minuten
Porties: 12 personen

Ingrediënten

Decoratie

  • geklutst ei (je houdt een half ei over van het deeg)
  • geschaafde amandelen
  • rietsuiker

Instructies

  • Maak het zandtaartdeeg volgens recept. Maak er een ronde schijf van, wikkel deze in folie en leg minimaal een halfuur in de koelkast.
  • Ondertussen maak je de frangipane volgens recept. Zet dit even apart.
  • Was de pruimen, halveer deze en verwijder de pit. Snijd de halve pruimen in partjes. Doe deze in een kom en roer hier de vanillesuiker doorheen. 
  • Haal het deeg uit de koelkast. Rol het uit op een vel bakpapier tot een ronde schijf die niet groter is dan je bakplaat.
  • Verdeel de frangipane in het midden, laat de randen rondom (ruim) vrij. Verdeel de pruimen over de vulling.
  • Vouw de randen deeg over de vulling heen om de galette te vormen. Ik vind het handig om het bakpapier hiervoor te gebruiken, dan weet je zeker dat het deeg niet scheurt.
  • Smeer de randen in met het geklutste ei en strooi er geschaafde amandelen en rietsuiker overheen.
  • Bak de pruimen galette in 25 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als hij mooi goudbruin van kleur is dek je hem losjes af met aluminiumfolie.
  • Zet de galette dan terug in de oven en bak hem in nog eens 10-15 minuten op 180 graden tot de frangipane vulling gaar en/of goudbruin is. Controleer dit door er een prikker in te steken, als deze er schoon uitkomt is de vulling gaar.
Tips

Komt je prikker er net niet schoon uit? Laat de galette dan nog even in de oven zonder folie staan. Houd hem wel goed in de gaten!
Bewaren

De taart is het lekkerst als je hem binnen 1 tot 2 dagen opeet. Bewaar losjes afgedekt (kan buiten de koelkast). Luchtdicht verpakt kun je de taart ook tot maximaal drie maanden invriezen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Annemarie Ammerlaan schreef:

    5 sterren
    Deze cake bevat eigenlijk crème d’amandes en geen frangipane. Voeg je hieraan banketbakkersroom toe, dan krijg je frangipane (volgens de Fransen). Zonder al boter en banketbakkersroom heb je amandelspijs. Amandelspijs is dus de basis. Voeg je boter toe, is het crème d’amandes, voeg je banketbakkersroom toe is het frangipane 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ok, dat heb ik nog niet eerder gehoord. Maar dank voor de aanvullende informatie!

  2. Eduard Kerkhoven schreef:

    5 sterren
    Hoi Laura, Fijn recept! Heb 2 tl gemberpoeder aan het zanddeeg toegevoegd. Topping op de rand aangevuld met greinsuiker en geraspte kokos. Volgende keer ga ik de partjes pruim vooraf eerst medium drogen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lekker om gember aan het zanddeeg toe te voegen. Heb je een specifieke reden om de pruim eerst een beetje te drogen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept