geklutst ei(je houdt een half ei over van het deeg)
geschaafde amandelen
rietsuiker
Instructies
Maak het zandtaartdeeg volgens recept. Maak er een ronde schijf van, wikkel deze in folie en leg minimaal een halfuur in de koelkast.
Ondertussen maak je de frangipane volgens recept. Zet dit even apart.
Was de pruimen, halveer deze en verwijder de pit. Snijd de halve pruimen in partjes. Doe deze in een kom en roer hier de vanillesuiker doorheen.
Haal het deeg uit de koelkast. Rol het uit op een vel bakpapier tot een ronde schijf die niet groter is dan je bakplaat.
Verdeel de frangipane in het midden, laat de randen rondom (ruim) vrij. Verdeel de pruimen over de vulling.
Vouw de randen deeg over de vulling heen om de galette te vormen. Ik vind het handig om het bakpapier hiervoor te gebruiken, dan weet je zeker dat het deeg niet scheurt.
Smeer de randen in met het geklutste ei en strooi er geschaafde amandelen en rietsuiker overheen.
Bak de pruimen galette in 25 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als hij mooi goudbruin van kleur is dek je hem losjes af met aluminiumfolie.
Zet de galette dan terug in de oven en bak hem in nog eens 10-15 minuten op 180 graden tot de frangipane vulling gaar en/of goudbruin is. Controleer dit door er een prikker in te steken, als deze er schoon uitkomt is de vulling gaar.
Tips
Komt je prikker er net niet schoon uit? Laat de galette dan nog even in de oven zonder folie staan. Houd hem wel goed in de gaten!
Bewaren
De taart is het lekkerst als je hem binnen 1 tot 2 dagen opeet. Bewaar losjes afgedekt (kan buiten de koelkast). Luchtdicht verpakt kun je de taart ook tot maximaal drie maanden invriezen.