Die zoute pretzels die ik een hele tijd geleden maakte, die heb ik inmiddels dus alweer een paar keer gebakken. Ze zijn zo lekker dat ik er gewoon geen genoeg van krijg. Daarom maakte ik ze ook in snackformaat, zet een schaaltje met deze pretzel bites op tafel en voor je het weet zijn ze op. Of neem er een paar als tussendoortje. Ik weet genoeg momenten te bedenken voor deze kleine zoute pretzel balletjes. Verbaast je zeker niets dat ze bij mij snel op waren 😉 .
Pretzel bites
Ingrediënten
Deeg
- 200 gram bloem
- 4 gram gedroogde gist
- 0,5 tl fijne kristalsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 0,5 tl zout
- 65 ml melk (handwarm (vol of halfvol, beide kan))
- 60 ml water (handwarm)
Topping
- 1 eidooier (M)
- grof zeezout
Instructies
- Begin met het maken van het deeg. Hiervoor voeg je bloem, gist, suiker, bakpoeder en zout samen in een kom. Verwarm de melk en het water tot dit handwarm is en voeg toe aan de droge ingrediënten.
- Kneed de ingrediënten in 8-10 minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Na het rijzen stort je het deeg op je werkblad. Druk de lucht eruit en verdeel het deeg in 4 gelijke delen. Leg de bolletjes deeg onder een schone doek of stuk folie, pak er steeds eentje die je tot lange sliert rolt van zo’n 45-50 cm lang.
- Met een mes of deegsteker maak je er vervolgens kleine bites van, uit één sliert haal je er ongeveer 15.
- Leg alle stukjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met de eidooier en strooi er wat vlokken zeezout overheen. Laat ze nu weer 10-15 minuten rijzen (je hoeft de bakplaat niet af te dekken).
- Bak de pretzel bites in ongeveer 10 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte) tot ze mooi goudbruin zijn.
- De pretzel bites zijn zowel warm als afgekoeld ontzettend lekker. Zet een schaaltje op tafel en hij zal zo leeg zijn. Ook lekker om eventueel te serveren met dips.
Tips
- Tip: Nog sneller je melk en water verwarmen? In plaats van het pannetje, kun je ook goed heet water bij je koude melk gieten.
- Bewaren: in een zak of trommel, dan blijven ze 2-3 dagen goed. Invriezen kan ook, dan blijven ze 3 maanden goed.
Hoi Laura, super leuk! Ik wil deze graag warm op een feestje serveren, hoever van te voren kan ik het deeg maken?
Ik zou ze gewoon al helemaal maken en bakken. Dan de bites gewoon nog even opwarmen.
Dag Laura,
wat een mooie balletjes! Ik ga ze zeker maken. Dank je wel!
Van het weekend heb ik ze gemaakt. Ze zijn erg lekker, alleen ze werden bij mij al erg snel zacht (een dag later). Wellicht kwam het door de amandelmelk ipv koemelk?
Ik weet niet of dat invloed kan hebben, maar het is niet gek dat ze na een tijdje iets zachter worden hoor. Je kunt ze eventueel weer even verwarmen.
Hoi! ik ben gek op pretzels dus dit wil ik graag maken! Maar zou dit ook met kokosmelk kunnen ipv gewone (kei)melk?
Dat durf ik je niet te zeggen, ik heb nog nooit brood gebakken (zien worden) met kokosmelk.
Hallo,
Wat een leuk idee en ik ga het zeker proberen!
Zou je het ook met bladerdeeg kunnen maken?
Dan maak je gewoon bladerdeeghapjes, dat heeft niets meer met pretzel bites te maken 😉
Hoi Laura. Ik heb ze vandaag gemaakt en iedereen was er super enthousiast over. Zeker de moeite waard om vaker te maken. Dank je wel voor dit lekkere recept.
Kun je ook een volkoren variant maken?
Ik zal het op mijn baklijst zetten.
Top!
Ik maakte ze dit weekend en ze waren super, nu wou ik er graag voorbereiden voor bezoek binnenkort (ik denk ook aan een variant met kruiden) maar het invriezen hoe gebeurt dit dan? Als deegkussentjes of al eens gebakken?
Na het bakken, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/zelfgebakken-brood-bewaren/