De lekkerste zoute pretzels at ik vorig jaar op de luchthaven van Frankfurt. Nu zal dat vast ook te maken hebben met het feit dat je op reis bent naar een toffe bestemming, maar ik vond ze zo lekker dat ik op de terugweg bij de overstap ook weer op zoek ging naar deze pretzels. Smullend van die pretzel schoof ik ze flink omhoog op mijn baklijst om zelf mee aan de slag te gaan, maar toch duurde het nog een tijd voor ik dit plan uitvoerde. Toen ik laatst op een event weer aan pretzels werd herinnerd besloot ik het niet nog langer uit te stellen en ik ging thuis al vlot aan de slag met mijn eigen zoute pretzels. Ik waande mij weer even helemaal in de vakantiesferen en weet nu al dat ik deze heerlijke pretzels nog vaak ga maken.
Zoute pretzels
Zoute pretzels
Zelf pretzels maken is hartstikke leuk en helemaal niet zo moeilijk. Deze zoute pretzels zal je waarschijnlijk veel vaker willen maken.
Porties: 8 stuks
Ingrediënten
Deeg
- 400 gram bloem
- 7 gram droge gist
- 1 tl suiker
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 125 ml melk (handwarm (vol of halfvol, beide kan))
- 125 ml water (handwarm)
Topping
- 1 eidooier (M)
- grof zeezout
Instructies
-
Begin met het maken van het deeg. Hiervoor voeg je bloem, gist, suiker, bakpoeder en zout samen in een kom. Verwarm de melk en het water tot dit handwarm is en voeg toe aan de droge ingrediënten.
-
Kneed de ingrediënten in 8-10 minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
-
Na het rijzen stort je het deeg op je werkblad. Druk de lucht eruit en verdeel het deeg in 8 gelijke delen (weeg het af voor een nauwkeurig resultaat). Leg de bolletjes deeg onder een schone doek of stuk folie, pak er steeds eentje die je tot pretzel vormt.
-
Tijd om de pretzels te vormen! Rol het deeg uit tot een lange sliert, zo’n 45-50 cm lang is goed.
-
Leg het deeg in de vorm van een ‘U’, de uiteinden draai je twee keer om elkaar heen. Pak het puntje deeg vast en draai deze naar binnen, druk vast onder in de ‘U’.
-
Alle pretzels leg je op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met de eidooier en strooi er wat vlokken zeezout overheen. Laat ze nu weer 10-15 minuten rijzen (je hoeft de bakplaat niet af te dekken). Na het rusten rekte ik mijn pretzels een beetje uit zoals je ziet op bovenstaande foto, zo voorkom je dat door het rijzen in de oven de ‘gaten’ (bijna) dicht gaan zitten.
-
Bak de pretzels in ongeveer 15 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte) tot ze mooi goudbruin zijn.
-
De pretzels vind ik zelf vers (en warm!) het allerlekkerst, maar ook afgekoeld zijn ze heerlijk.
Tips
Nog sneller je melk en water verwarmen? In plaats van het pannetje, kun je ook goed heet water bij je koude melk gieten.
Bewaren
In een zak of trommel, dan blijven ze 2-3 dagen goed. Invriezen kan ook, dan blijven ze 3 maanden goed.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Nee hoor, Duitse pretzels zijn gewoon het lekkerst 😉
Dat komt echt niet doordat je op vakantie gaat, die dingen zijn gewoon verslavend 🙂
Pretzels worden voor het bakken toch altijd heel kort “gekookt” in water met baking soda / zuiveringszout? Krijg je niet een heel ander resultaat als je die stap overslaat?
Mijn resultaat is precies zoals degenen die ik in Duitsland heb gegeten.
Waarom voeg jij bakpoeder toe? Is gist alleen niet voldoende om het te laten rijzen?
Pretzels steken weer net even anders in elkaar, daar gebruik je wel bakpoeder voor (maar dit is een uitzondering hoor, in principe gebruik je bij brood alleen gist).
Bedankt voor je reactie. Net als jij ben ik gek op pretzels. Ik heb net het deeg klaargemaakt zonder bakpoeder (dat was namelijk op), de volgende lading (die er snel aankomt) ga ik met proberen. Ik ben benieuwd naar het verschil.
Leuk! En lekker ?
Ga ik maken in de krokusvakantie met zoonlief. Ook een echte ? fan!
Wat een makkelijk recept en heerlijk, bedankt Laura, nu we het geprobeerd hebben komt het zeker met Pasen op de ontbijt tafel! ??
Vandaag gemaakt, heerlijk!
Die kan ik mijn gasten wel voorzetten, ik maakte ze met volkorenmeel/witte bloem en wat tarwegriesmeel.
heerlijk, voor onze duitse presentatie
word lekker smullen tijdens de krokusvakantie
Hi, ben ook een enorme fan van pretzels en sinds we recent een goeie oven hebben, wil ik dit recept graag uitproberen.
Nu lees ik over het rijzen dat dit koud en warm kan. Maakt het voor pretzels uit welke variant ik kies? En wat bedoel je met het lucht eruit drukken?
Groetjes van nieuwbakken bakster,
Yvonne
Rijzen doe je op kamertemperatuur, liefst een net iets warmer plekje in huis. En lucht eruit drukken is gewoon letterlijk zoals het er staat, na het rijzen druk je op het deeg zodat het weer compacter wordt en de luchtbellen verdwijnen.
Ik heb ze gemaakt maar het eindresultaat was erg stevig, ik had moeite om ze te kauwen, mijn vraag is wat ik de volgende keer anders kan doen?
Zou dit ook lekker zijn met kruiden erdoor?
Groetjes Lydia
Is het rijzen wel goed gegaan denk je?
De eerste keer zeker, zag je duidelijk, maar na het vormen zag ik geen verschil. Ook niet toen ik het langer liet liggen
Hmm, wat vervelend! Want als je zo hard moest kauwen vermoed ik dat daar iets mis is gegaan.
Heb het recept gevolgd en wat een lekkere pretzels seg! Wat ik wel ondervond is dat ik zeker 50-100g extra bloem heb moeten toevoegen anders was de deeg veeeeel te plakkerig… Het uiteindelijke resultaat was wel overheerlijk!
Wat fijn dat het uiteindelijk alsnog goed gelukt is!
De pretzels waren lekker al ging het verdomd moeilijk om ze te rollen. Enkele tips ?????
Was het deeg plakkerig bij je? Het ligt soms aan het materiaal waarop je het rolt en of je warme handen hebt.
Ik ga ze vandaag maken, zin in! Heb je enig idee of je ook natte in plaats van droge gist kan gebruiken?
Ja hoor dat kan in principe altijd, alleen moet je de hoeveelheid aanpassen.
Mijn zoontje is allergisch voor koemelk, kan ik hier ook bv geitenmelk, soja, amandelmelk etc voor gebruiken? En wat zou dan het beste resultaat geven?
Lijkt me geen probleem, maar ik heb het niet getest.
Ik heb net havermelk gebruikt in gelijke hoeveelheid als de koemelk in je recept. Heerlijke pretzels! Dus dat is in ieder geval een goede vervanger.
Bedankt voor je reactie. Ik heb het gister getest met rijstmelk en dat smaakte hetzelfde als de lading met koemelk er in?
Hello,
Could you please let me know what kind of flour we have to use for Duitse Pretzels?
Thank you
I always use normal flour, ’tarwe bloem’ works fine for me!
thank you for the fast reply! I will try them!
SUPER lekkere pretzels en heel makkelijk te maken! Heb ze met lactosevrije melk gemaakt en heerlijk knappertig korstje en dan met roomboter..hmmmmm dank je wel! Ook zo fijn dat je ze niet hoeft te koken van te voren.
Ik ben gek op pretzels, zoute stokjes, krakelingen etc. Mijn vraag is alleen, waar komt die aparte smaak vandaan. De bruine coating met zout smaakt zo heel specifiek naar krakelingen. Maar komt dat alleen door het ei?
Het doet me denken aan umami.
Verbazingwekkend.
Leuke vraag! Ik denk zelf dat het komt door de combinatie van alle ingrediënten, maar het typerende ei/glansje met zout op de buitenkant hoort daar natuurlijk zeker bij.
ik dacht altijd dat aan die ‘glazuur’ een klein beetje soja saus oid aan toegevoegd was.
Van het weekend ga ik ze zelf eens proberen te bakken.
Iemand ze al geprobeerd met volkoren meel, hou je dan dezelfde hoeveelheden aan ?