Perzik vanille tulband

Gepost: 30 mei 2015 Laatst bewerkt: 7 januari 2023

perzik vanille tulband

Ken je dat gevoel dat je een recept probeert, je vervolgens hoopvol een hap proeft en het gewoon perfect blijkt te zijn? Ik kan heel erg blij worden van dat soort recepten en krijg er zelfs een energiekick van. Bij deze perzik vanille tulband sprong ik ook een gat in de lucht. Je kan een recept nog zo lekker bedacht hebben, maar het is natuurlijk altijd maar de vraag hoe dit uitpakt. Deze cake pakte super uit en was eigenlijk nog lekkerder dan ik had gehoopt. Een heerlijk knapperig korstje, een smeuïge zijdezachte cake met frisse stukjes perzik erdoor. Hmmmm. Snel maken zou ik zeggen!

perzik vanille tulband

perzik vanille tulband

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Perzik vanille tulband

Deze perzik vanille tulband is lekkerder dan je zou durven dromen. Een heerlijke frisse en romige cake met knapperig korstje vol stukjes fruitige perzik.
Porties: 16 personen (2,4 L tulband)

Ingrediënten

  • 420 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 350 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 250 gram zure room
  • 300 gram perzik blokjes

Instructies

  • Meng bloem, bakpoeder, baking soda en zout door elkaar in een kom en zet deze apart. In een andere kom klop je de boter en suiker romig. Voeg het vanille extract en de eieren één voor één toe tot deze helemaal zijn opgenomen.
  • Voeg dan het bloemmengsel en de zure room afwisselend in delen toe. Spatel als laatst de blokjes perzik door het beslag. Stort het in een ingevette en bebloemde bakvorm.
  • Bak de cake in 60 minuten op 175 °C(boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin
Tips

Je zou voor deze cake nog een lekker glazuur kunnen maken van poedersuiker en perziksap of gepureerde perziken, maar zonder is hij ook al perfect.
Bewaren

De tulband kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar de tulband niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

perzik vanille tulband

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

61 reacties

  1. chucky1012 schreef:

    Wat ziet dat er mooi uit!
    Het lijkt me een heerlijke cake 😉

  2. Joyce schreef:

    Deze ziet er superlekker uit 🙂

  3. Corrien schreef:

    Lijkt me heerlijk Laura!
    Ga ik zeker op korte termijn uitproberen!

  4. Darinka schreef:

    Heerlijk, gebruik je verse perziken of uit blik?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb nu uit blik gebruikt bij gebrek aan verse perziken. Beide kan, maar als je ze uit blik gebruikt moet je ze goed laten uitlekken/droogdeppen.

      1. Jellie Juliana-Groen schreef:

        Je kan het ook maken met vruchtencoctail uit blik en er rum of rum extract er aan toe voegen . Zo maakt mijn man altijd een vruchtentaart. i.p.v. zure room doet hij een beetje vruchten nat erdoor. is ook erg lekker. De taart kan je dan verder versieren met van die potten crème of een beetje abrikozenjam en daarop een half kersje. Of met slagroom, maar omdat wij in Curaçao wonen is dat niet zo goed buiten de koeling te bewaren en de koelkast is dan vaak te vol om de taart er in te zetten. Ik heb een speciale bewaardoos, waar koelelementen onderin gezet kunnen worden, maar dat is niet voldoende voor slagroom. Ik spuit als iemand dat wil dan met spuitfles slagroom op het moment van serveren.

  5. conne schreef:

    Ziet er goed uit, ik ga de eze snel uitproberen. Vraagje de temeratuur is dat voor hete lucht of elektrisch?

  6. Kübra schreef:

    De smaakcombinatie spreekt me wel aan.
    Wat een gave tulband is het toch 🙂

  7. Deb schreef:

    Wat is baking soda?

      1. Henk Hogervorst schreef:

        Hallo . Baking soda is zuiverings zout . of tewel een natriumcarbonaat .
        Baking soda . Het hoef niet in de tulband . Maar dat is natuurlijk aan u of dat u het wel of niet gebruikt .

  8. Margot schreef:

    Hij ziet er inderdaad perfect uit!

  9. Wauw, Laura! Wat ziet hij er prachtig uit! Hij lijkt me heerlijk!

  10. linda schreef:

    Hey Laura, dit ziet er weer heerlijk uit! Ga ik morgen uitproberen. Wat is dat toch een mooie tulbandvorm,hé. Krijg daar altijd zo’n mooie reacties op.

  11. linda schreef:

    Heb je zelfrijzende bloem gebruikt of gewone?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewone bloem, anders staat erbij dat het zelfrijzend bakmeel is 😉

  12. Marlissa schreef:

    Dit moet gewoon lekker zijn!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is het zeker 😉

  13. Reijer schreef:

    Hmm heerlijk ga hem straks maken lekker voor morgen bij de koffie
    De appeltaart kan wel wachten tot een andere keer
    volg je heerlijke recepten
    groetjes reijer

  14. Tamara schreef:

    Oooh die ga ik is een keer voorleggen bij mijn moeder. Die kan namelijk lekkere tulbanden maken 🙂

  15. linda schreef:

    Heb hem vandaag gemaakt, héérlijk!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! 😀

  16. Lynn schreef:

    Ohh! Dit ziet er belachelijk lekker uit!

  17. Lise schreef:

    Hey, moest ik het in een gewone cakevorm doen, zou ik dan het recept moeten halveren?

    Grtjs Lise

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ligt aan de inhoud van je bakvorm, dan zou je dat even moeten berekenen en vergelijken met de genoemde inhoud bij dit recept.

  18. Marita schreef:

    Perzik is heerlijk, lekker zomers! En de tulbandvorm ziet er mooi uit!

  19. Marielle schreef:

    Wat zijn de graden voor een heteluchtoven?
    Of is het beter deze cake te bakken op boven en onderwarmte.
    Waar koop je vanille extract? Ziet er heerlijk uit!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan zet je de temperatuur 20% lager. Vanille extract koop je bij kookwinkels of taartdecoratie winkels.

  20. conne schreef:

    De cake staat in de oven. Ik ben benieuwd .

  21. Gianna schreef:

    Dit weekend heb ik de cake gemaakt. Iedereen vond hem superlekker wilde meteen het recept hebben. 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen 😀

  22. linda schreef:

    Wat lijkt me dit een heerlijke taart en wil het gelijk gaan bakken kun je vanille extract vergelijken met die glaze flesjes van bijv oetker want hier zit geen kookwinkel in de buurt en zit er verschil in bloem ik had nu bloem uit Duitsland meegenomen gewoon uit supermarkt ik had het idee dat de cake veel beter gelukt was. En kun je de goedkoopste bloem vergrlijken met duurdere bloem?
    Veel vragen maar ben een beginnende bakster en vind je site super
    hartelijke groeten linda

    1. Laura schreef:

      Oetker heeft aroma/essence, dat is niet te vergelijken met extract (maar je zou het wel kunnen gebruiken). Er zit zeker wel verschil in bloem, maar ook met goedkope versies kun je bakken.

  23. Bertine schreef:

    Is het heel erg als de halve hoeveelheid zure room erin komt?

    1. Laura schreef:

      Je zou het kunnen proberen, maar ik kan je niet garanderen dat hij dan lukt.

  24. Linda schreef:

    Heb de tulband gisteren gebakken en was zeker niet de laatste keer……heerlijk!! Hij is al bijna op ook?

  25. Meti schreef:

    Wat voor tulband gebruik jij? Van steen of van siliconen? En waarmee kan ik baking soda vervangen? Dank je wel!

    1. Laura schreef:

      Een aluminium vorm. Baking soda is niet te vervangen, bakpoeder is ook een rijsmiddel, maar met een veel minder krachtige werking.

  26. Sigrid van Veen schreef:

    Ik heb de cake nu twee keer geprobeerd te maken, maar beide keren was hij zo ongaar dat ik hem niet heb kunnen serveren.
    De eerste keer met de heteluchtstand, een uur op 150 graden (zelfs nog iets te warm als je de regel van -20% aanhoudt). Rees wel mooi in de oven, maar stortte in toen ik hem eruit haalde, en bleek grotendeels niet gaar.
    Vandaag nog een keer geprobeerd met boven- en onderwarmte, een uur op 175 graden. De cake rees nu echter nauwelijks, was aan de bovenkant wel bruin maar vanbinnen een vaste kleffe massa, terwijl de satéprikker er toch redelijk droog uit leek te komen. Had er deze tweede keer ook al meer bakpoeder ingedaan (op het zakje stond dat het zakje als geheel voor 500 gram bloem was; heb er gezien de grote hoeveelheid bloem die in de cake moet ca 1/2 zakje ingedaan ipv 1 theelepel).
    Heb je een idee wat ik verkeerd doe? Ik wil het nog één keer proberen, maar het is een redelijk prijzige cake aan het worden inmiddels, dus het zou wel fijn zijn als driemaal scheepsrecht zou kunnen worden.
    Ik gebruik bakkerszout ipv baking soda, maar dat is voor zover ik weet hetzelfde?
    En een siliconenvorm – kan dat nog invloed hebben?

    1. Laura schreef:

      Wat voor oven heb je. Aan je omschrijving te horen gok ik op een combi? Die staan er om bekend dat je er niet goed cakes mee kunt bakken, buitenkant gaar en de binnenkant nog vloeibaar.

      1. Sigrid schreef:

        Ik heb inderdaad een combi-oven, maar heb met andere cakes en taarten nog nooit problemen gehad.

        1. Laura schreef:

          Het kan komen door het formaat van de tulband, die hebben over het algemeen toch meer inhoud.

  27. Debbie schreef:

    Hallo Laura,
    Hij ziet er super lekker uit en ik wil hem graag maken maar
    ik moet hem koemelkvrij maken, weet jij een vervanger voor de zure room?
    De vorm is ook super mooi!

    1. Laura schreef:

      Helaas, ik weet niet of er een koemelkvrije vervanger voor bestaat. Ik zou denk ik sojamelk oid gebruiken.

  28. Patricia schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb een tulbandvorm van 22 cm doorsnee, is die geschikt voor dit recept? Ik heb namelijk geen idee of dit overeenkomt met 2,4 liter haha 🙂

    Groetjes,
    Patricia

    1. Laura schreef:

      Hangt helemaal af van de vorm. Je kunt gewoon water in je vorm gieten om de inhoud te achterhalen 😉

  29. Geertje schreef:

    Hoi Laura
    Kan ik ook 250 ml kookroom gebruiken ?

    1. Laura schreef:

      Kun je proberen, maar ik durf niet te garanderen dat het lukt. Als je het gebruikt, zou ik wel wat minder room gebruiken omdat het veel vloeibaarder is.

  30. Gerrie schreef:

    Bij gebrek aan zure room gemaakt met volle yoghurt. M’n gasten waren vol lof over de tulband! Merci voor het recept!

  31. Janneke schreef:

    Afgelopen weekend deze tulband gemaakt. Hij was heerlijk!

  32. Sylvia schreef:

    Heerlijk recept!

  33. Helen Kroes schreef:

    Hoi Laura, kan ik ook met ananas proberen I.p.v.. perzik en yoghurt ii.p.v van zure room? ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest, maar ik denk dat dit ook moet kunnen!

  34. Marion Thuenissen schreef:

    Ik heb de cake gemaakt zoals in recept, was ook mooi hoog geworden, prikker was droog
    Uit de oven gehaald en toen ik na 10 min.ongeveer keek zag ik dat ie een beetje gezakt was. Dat is normaal geen goed teken, dacht ik. Bij het aansnijden zag ik overal plekken waar het deeg niet gaar was, zo jammer, ik snap niet wat er fout is gegaan.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heeft hij in jouw oven toch nog langer nodig gehad. Overigens is iets inzakken normaal hoor.

  35. Sandra schreef:

    Ik heb een tulband van 1,5 liter. Bij de link voor omrekenen kan ik geen inhoud invoeren. Wat kan ik het beste aanhouden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan kun je of op zoek gaan naar een andere tool waar je wel de inhoud in kunt vullen, of de helft van dit recept proberen aan te houden (wellicht dat het net voldoende is, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen).

  36. Kirsten schreef:

    Hoi Laura,
    Zojuist heb ik deze cake gebakken.
    Ik ben erg benieuwd naar de smaak!
    Wat ik me elke keer opnieuw afvraag: is het beter om een cake in de bakvorm te laten afkoelen of om de cake na een aantal (?) minuten op een rooster te storten en te laten afkoelen?
    Ik hoor het graag!
    Groetjes Kirsten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goede vraag! Dat verschilt eigenlijk per baksel, maar meestal laat je het wel minimaal 10 minuten afkoelen in de vorm zodat het baksel er heel uitkomt.

  37. FREDDY schreef:

    ik vond een heerlijk lekker dessert om bij groot bezoek of bij de koffieklets te geven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept