kookschool patisserie 1

Misschien ken je de serie Kookschool boeken wel. Dit zijn kookboeken waarin de recepten op een ietwat andere wijze gefotografeerd worden, de ingrediënten staan namelijk los afgebeeld en de boeken staan ook bomvol stap-voor-stap foto’s. Toen ik hoorde dat het boek Kookschool Patisserie uit zou komen en de bijbehorende prachtige kaft zag, wilde ik hier gelijk meer van weten. De pakketdienst bracht het boek een tijdje geleden langs en wow, wat is hij gigantisch. Op Instagram liet ik met een foto al zien hoe groot dit boek is. En de tekening die je op de voorkant ziet, zo worden ook alle recepten uitgetekend. Naast de gewone foto uiteraard. Kortom, een bijzonder bakboek.

kookschool patisserie 2

Als je in dit boek gaat bladeren kun je maar beter aan tafel gaan zitten, hij is naast groot ook redelijk zwaar. Niet een boek dat je ’s avond in bed nog even doorbladert dus 😉 . Ik ging er zelf ook even goed voor zitten en met een lekkere kop thee erbij bladerde ik het boek van voor tot achter door. De inhoudsopgave is duidelijk. Het boek begint met verschillende soorten basisrecepten, daarna komt de patisserie aan bod. Dit is weer onderverdeeld in allerlei soorten recepten. Na de recepten worden tips en technieken behandeld.

kookschool patisserie 3

Maar eerst de basisrecepten dus. Ik ben dol op basisrecepten en vind het dan ook altijd fijn als deze in een boek staan. Het hoofdstuk is ingedeeld op deegsoorten en meer. Maar liefst 42 basisrecepten staan er in dit boek. Van een zanddeeg en croissantdeeg tot profiterolesaus en citroencrème. Het zijn verder niet alleen de recepten die worden gedeeld, maar ook meer informatie. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom een beslag op een bepaalde manier bereid moet worden, er worden tips voor de bereiding gegeven en er wordt ook van alles vertelt over de toepassing. Heel erg leerzaam dus.

kookschool patisserie 4

Als je de basisrecepten hebt, kun je die gebruiken om de patisserie recepten mee te maken. Elk recept begint met een illustratie van de doorsnede van het gebak. Naar elk element staat een pijltje met wat het is. Van chocoladeschaafsel tot romige ganache. Erg leuk om te zien hoe die prachtige taarten nu zijn opgebouwd. Daarna volgt een foto van de ingrediënten waarbij zelfs staat aangegeven voor welk onderdeel van het recept je dat nodig hebt. Het volgende bij elk recept zijn de stap-voor-stap foto’s en een foto van het eindresultaat. Completer kan eigenlijk niet. Alleen bij de eenvoudige recepten is de uitwerking soms iets minder uitgebreid.

kookschool patisserie 5

Wat voor recepten je dan kunt maken? Nou, wat eigenlijk niet! Kies voor een fraisier, mokkataart, brioche, millefeuille of madeleines. Dit zijn waarschijnlijk recepten waar je wel eens van hebt gehoord. Er staan ook recepten in die misschien iets minder bekend zijn. Een Opéra bijvoorbeeld, of misschien kies je voor de Saint-Honoré, Tropézienne of Mont-Blanc. De keuze is reuze 😉 .

Als je denkt dat je het wel gehad hebt na de laatste recepten, heb je het mis. Dan komen namelijk nog de tips en technieken aan bod. Deze worden ook met foto’s en illustraties toegelicht. Hoe gebruik je een spuitzak, tips voor het decoreren, het voorbereiden van een vorm. Alles komt aan bod.

kookschool patisserie 6

Wat vind ik ervan?

Kookschool Patisserie is een pareltje onder de bakboeken. Wil jij die in Frankrijk gegeten gebakjes thuis ook kunnen maken? Dan is dit boek je vriend. Sowieso als je de Franse patisserie onder de knie wilt krijgen. Het boek is niet alleen prachtig vormgegeven, elk recept is ook gewoon ontzettend duidelijk uitgelegd. Franse patisserie is toch iets ingewikkelder dan de gemiddelde cake en dat kan best een drempel vormen om aan de slag te gaan. Geloof mij, met dit boek durf je het aan. Met €29,99 is dit boek ietsjes duurder dan de meeste bakboeken, maar die 5-10 euro meer is dat echt dubbel en dwars waard. Of ik ook nog iets kan verzinnen aan dit boek, dat niet helemaal naar wens is? Nee, eigenlijk niet. Ik kan geen enkel nadeel of puntje van kritiek verzinnen. Dit boek mag bij de bakliefhebber niet op de boekenplank ontbreken!

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

miljuschka's food trucks 1

Food trucks zijn hot! Via Instagram volg ik al lange tijd een aantal food trucks in Amerika, daar zijn deze mobiele keukens al jaren populair. Of het door de film Chef (fantastische film trouwens) komt weet ik niet, maar ook Nederland lijkt het concept door te hebben. Ook hier komen steeds meer food trucks, vooral op festivals. Miljuschka Witzenhausen heeft ook door hoe populair food trucks zijn. Voor een programma op 24Kitchen mocht ze naar Amerika om een road trip te maken. Wat ze deden tijdens die reis? Food trucks bezoeken en de eetcultuur in verschillende staten leren kennen. Dit boek staat bomvol streetfood gerechten die ze onder andere tegenkwam op haar reis.

miljuschka's food trucks 2

De inhoudsopgave spreekt eigenlijk voor zich. Elk hoofdstuk heeft een ander soort gerecht centraal staan. Ik ben een echte vleeseter en zal dus snel naar dit eerste hoofdstuk met recepten doorbladeren, maar ook het zoete hoofdstuk trekt gelijk mijn aandacht. Ik neem alle hoofdstukken gewoon kort even met je door!

We beginnen het boek met food truck facts, een heel erg leuk hoofdstuk waar je meer leest over de geschiedenis en de verschillende gewoonten in de staten waar ze voor het programma zijn geweest. Ik had geen idee dat de food truck cultuur per staat nog zo verschillend kan zijn. Vooral qua regeltjes vanuit de overheid en de food truck eigenaren zelf.

Dan het hoofdstuk vlees, als ik zo de inhoudsopgave van het hoofdstuk bekijk belooft dat veel goeds. Wanneer ik verder blader kom ik heerlijke recepten tegen, allen voorzien van een prachtige foto. Hier vind je bijvoorbeeld de “shiner monte cristo”, een gefrituurde tosti. In Amerika frituren ze volgens mij alles wat los en vast zit, ik was dan ook niet heel erg verbaast. Sterker nog, het lijkt me hartstikke lekker. Gaat een tosti-oliebol je wat te ver? Dan kun je ook jambalaya kroketten maken of een lekkere New Yorkse hotdog. Na het vlees gaan we over op vis. Met wat hulp van Miljuschka maak je zelf lobster rolls of spicy taco’s met garnalen.

miljuschka's food trucks 3

Liever helemaal geen vlees of vis? Er is ook een hoofdstuk met vega recepten! Kies voor de superfood taco, friet gemaakt van bieten of een overheerlijke vega pizza met kaas. Hoewel ik graag een stukje vlees bij het eten heb, vind ik dit hele leuke verrassende recepten. Zo is het helemaal niet erg om vegetarisch te eten.

In het hoofdstuk voor erbij staan kleine hapjes die -zoals de titel al zegt- prima als bijgerecht geserveerd kunnen worden. Voortaan maak je zelf zoetzure komkommer, chipotlemayonaise en tomaten chutney.

Het laatste hoofdstuk is mijn favoriet. Dit staat bomvol zoete baksels en drankjes. Om nog even op dat frituren terug te komen; hier staan dus ook gefrituurde Oreo’s in. Raar? Misschien, maar ik ben wel ontzettend nieuwsgierig. Andere recepten waar ik ooit eens mee aan de slag wil zijn de zoet-zoute donuts, Austin cheesecake en wafels met dulce de leche en koffieboter. Eigenlijk wil ik alles wel maken, maar ja, die lijst is al zo lang 😉 .

miljuschka's food trucks 4

Wat vind ik ervan?

Het concept food trucks vond ik al leuk en door dit boek vind ik het alleen nog maar leuker. Het eerste hoofdstuk over de mobiele keukens heb ik met veel plezier gelezen. Sterker nog, ik wil zelf naar Amerika om bij deze food trucks te eten. Tot het ooit zover is kan ik in ieder geval vast aan de slag met de recepten van de trucks, meer dan genoeg keuze. De recepturen zijn allemaal duidelijk en over het algemeen heb je geen lastig verkrijgbare ingrediënten nodig. Kortom; het is dus heel eenvoudig om bij jou thuis die typische streetfood gerechten op tafel te zetten. Iets dat ik zelf zeker ga doen!

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

zoet en shoot 1

Ik ben bij voorbaat al enthousiast over de boeken van Linda Lomelino. Zoet en Shoot is het derde boek van haar dat op mijn plank staat, deze staat naast haar twee andere boeken; IJspret en Trendy Taarten. Toen ik in het voorjaar hoorde van het boek Zoet en Shoot was ik gelijk nieuwsgierig, ik mocht even in de Zweedse versie bladeren. Hoewel ik daar niets van begreep, werd ik gelijk enthousiast van de foto’s. Typisch gevalletje van “een foto zegt meer dan duizend woorden”. Zoals ik toen al hoorde is het een boek voor bakkers en bloggers. Dat maakt mij nieuwsgierig. Voor mij klinkt het ideaal, maar staat er misschien teveel informatie in als je zelf niet blogt? Dat ga ik jullie allemaal vertellen. De Nederlandse editie van het boek is namelijk verschenen en nu snap ik wel wat er allemaal in staat!

zoet en shoot 2

Het eerste dat mij opvalt is dat de pagina’s niet allemaal even breed zijn. Als ik beter kijk kom ik erachter dat de minder brede pagina’s de hoofdstukken bakken, decoreren en stylen en fotograferen zijn. Dit zijn de informatieve hoofdstukken. De andere hoofdstukken heten tuindromen, herfstoogst, citrussmaken, de smaak van chocolade en noten en toffees. Hoofdstukken met recepten en informatie wisselen elkaar af. Sommige namen van de hoofdstukken zijn iets raadselachtiger dan bij andere boeken, ik zal ze daarom stuk voor stuk kort doorlopen.

Het eerste hoofdstuk heet tuindromen. Als je de recepten en bijbehorende foto’s bekijkt snap je de naam beter. Er worden veel vruchten en bloemen gebruikt. Voor de smaak, maar ook ter decoratie. Denk aan een cake met vlierbloesemglazuur, of aan een galette met bosvruchten. Het zijn dus niet allemaal hoge cakes, je vindt ook cupcakes, koeken en ander soorten taarten in dit boek.

Dan het eerste informatieve hoofdstuk; bakken. Je krijgt hier informatie over ingrediënten en de bereiding van recepten. Geen recept dus, maar de bereiding. Er wordt met stap-voor-stap foto’s uitgelegd hoe je zanddeeg, lemon curd en macarons maak. Dat is heel fijn en duidelijk uitgelegd, maar de receptuur staat er niet bij. Niet gelijk bij de uitleg in ieder geval, je vindt ze ergens anders in het boek bij de recepten.

zoet en shoot 3

Het tweede hoofdstuk met recepten heet herfstoogst, hier vind je recepten voor het najaar. Er wordt gebruik gemaakt van kruiden en specerijen, wel staan er maar slechts 4 recepten in dit deel. Daarna gaan we gelijk verder met het volgende hoofdstuk met recepten; citrussmaken. De eerste foto die ik zie is van een prachtige citroen-meringue taart, wat een plaatje! Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de citroen-maanzaadcupcakes met bosbessen topping.

In het tweede informatieve hoofdstuk staat het decoreren centraal. Spuitmondjes worden besproken, net als de spuittechnieken. Het maken van een taart wordt uitgebreid uitgelegd en je leert ook meer over bloemen en planten ter decoratie. Ik vind dit hoofdstuk een erg leuke toevoeging! Heel fijn die extra tips en trucs om je baksels extra mooi te maken.

Dan het recepten hoofdstuk waar chocolade de hoofdrol speelt. Maak zelf chocolade briochebroodjes of allerlei verrukkelijke koekjes. Ze zien er stuk voor stuk watertandend lekker uit. Eigenlijk wil ik alles maken.

zoet en shoot 4

Het volgende theorie hoofdstuk is misschien wel wat meer van toepassing op bloggers, maar eigenlijk is het voor iedereen die graag zijn baksels op foto vastlegt. Linda vertelt meer over de styling, rekwisieten, compositie, instellingen van de camera en meer. Ik vind het heel leuk om te lezen hoe de foto’s van Linda tot stand komen en heb er zelf ook wat dingen uitgehaald die ik wil gaan proberen.

Na hoofdstuk over stylen en fotograferen, volgt het laatste hoofdstuk met recepten. Dit staat in het teken van noten en toffees. Denk hierbij aan een karamel-macademiataart of een prachtige chocoladetaart met karamelpopcorn. Ook al zo’n plaatje. Oh, en die cheesecake donuts met Nutella zien er ook gevaarlijk lekker uit.

De recepten zijn trouwens allemaal duidelijk uitgelegd. De ingrediënten staan per onderdeel van de taart bij elkaar en ook de receptuur is op die manier opgebouwd.

zoet en shoot 5

Wat vind ik ervan?

Linda’s taarten zien er altijd prachtig uit, ze ogen ook groots en spectaculair. Hoewel ze flink ogen, valt dat in werkelijkheid reuze mee. De meeste taarten zijn voor 6-10 personen, dat is een formaatje dat je nog wel eens maakt als er visite komt. Alle baksels zijn adembenemend mooi en allemaal voorzien van een foto. De foto staat niet altijd gelijk naast de receptuur, maar dan vind je hem een bladzijde terug of verder wel. Linda staat vooral bekend om haar prachtige taarten, maar in dit boek vind je meer soorten recepten. Die afwisseling vind ik erg leuk.

Dat de uitleg in het hoofdstuk bakken niet wordt voorzien van receptuur, vind ik op zich niet een hele grote ramp. Dit omdat de recepten wel te vinden zijn in het boek, maar ik had het wel prettig gevonden als er werd doorverwezen naar de pagina waar je het recept kunt vinden. Nu moet je namelijk even zoeken. Maar ook dat lukt met de recepten index prima.

Linda Lomelino stelt niet teleur, dit is haar derde boek en alle drie staan ze op mijn plank met favoriete bakboeken.

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

Rudolph's Christmas 1

Mijn favoriete periode van het jaar is Kerst. Je zult dus wel begrijpen dat ik erg blij werd van het nieuws dat Rudolph van Veen een kerstboek had gemaakt. Als ik even heel vluchtig door het boek blader, krijg ik gelijk een kerstgevoel. Het maakt mij nieuwsgierig en ik ga er even rustig voor zitten om dit boek van voor tot achter te bekijken.

De inhoudsopgave laat zien dat het meer is dan alleen een kookboek met kerstrecepten. De hoofdstukken -14 in totaal- zijn ingericht op verschillende soorten feestelijkheden. De kerstborrel komt aan bod, maar ook de kerstviering op school en het kerstontbijt. Er zijn hoofdstukken met ideeën voor eetbare kerstversiering, voorpret en drankjes. Voor het kerstdiner zijn er zelfs meerdere hoofdstukken, ingedeeld op soort diner. Vijf stuks in totaal.

Rudolph's Christmas 2

Het boek begint met winterse recepten. Recepten die niet direct het kerstgevoel bij je oproepen, maar wel goed passen bij de donkere dagen voor Kerst. Denk hierbij aan spruitjes stamppot en een kippenstoof.

Na de winterse recepten volgen de hapjes voor bij de borrel. Met dit boek maak je zelf Engelse meat pies of een mango wrap. Kleine hapjes die net even wat leuker op tafel staan dan een bak borrelnootjes.

Hoofdstuk drie draait om de voorpret, daar hou ik van! Bak platen vol koekjes, vul je trommel met zelfgemaakte schuimkransjes of ga voor een echte Christmas cake. Heb jij kinderen die op school een kerstviering hebben en wordt er van jou verwacht dat je ook wat maakt? Geen nood, in hoofdstuk vier vind je genoeg recepten die er feestelijk uitzien en lekker makkelijk te maken zijn.

Het volgende hoofdstuk draait om eetbare kerstversiering. Met wat hulp van Rudolph maak je zelf een koekhuisje en chocolade hulstblaadjes. Dan hoofdstuk zes, het kerstontbijt. Misschien staat er dit jaar wel een vruchtenbrood bij jou op tafel. Het zevende hoofdstuk draait om drankjes. Maak zelf een kruidige chocolademelk of een scroppino om aan je gasten te serveren.

Rudolph's Christmas 3

Dan zijn de kerstdiners aan de beurt. In de volgende vijf hoofdstukken wordt aandacht besteed aan verschillende soorten diners. Het klassieke kerstdiner mag uiteraard niet ontbreken, maar er is ook gedacht aan de gourmet, vegetariërs, een wat gezonder diner of maaltijden die je makkelijk mee kunt nemen als je ergens anders Kerst viert. Voordat je naar de recepten van deze hoofdstukken gaat, wordt er aandacht gegeven aan de Kerst etiquette. Hoe dek je de tafel en waar moet je allemaal rekening mee houden.

Het hoofdstuk voor het klassieke kerstdiner is het grootst en staat bomvol recepten, ideeën en inspiratie. Ik denk dat je het zelfs nog moeilijk krijgt om een menu samen te stellen met zoveel keuze.

Hoofdstuk nummer 13 vind ik ook een erg leuke toevoeging, lazy Christmas. Wij vinden het altijd fijn om een luie kerstdag te hebben. Niks moet, alles mag. Als je maar gezellig met elkaar bent. Wij kijken films, spelen spelletjes en de kerstmuziek staat aan. In dit hoofdstuk vind je recepten die goed passen bij zo’n luie kerstdag. Maak gevulde croissantjes of lekkere ragoutbroodjes.

Het allerlaatste hoofdstuk draait niet om Kerst, maar om Oud en Nieuw. Hier staan recepten voor appelbeignets en oliebollen. Alles voor een knallende avond.

Rudolph's Christmas 4

Wat vind ik ervan?

Het boek straalt Kerst uit. Als je er doorheen bladert, maar ook wanneer je alleen nog maar de buitenkant van het boek hebt gezien. Het is een behoorlijk dik boek, dat belooft een hoop inspiratie te bieden voor deze feestdagen. Nou, dat doet het hoor! Je hoeft niet bang te zijn dat je geen inspiratie hebt voor Kerst. Ik denk dat je eerder teveel inspiratie zult hebben. Van voorgerecht tot nagerecht, alles staat in dit boek.

Erg leuk vind ik het hoofdstuk met gourmet ideeën. Zo maak je een gourmet net even wat feestelijker en specialer. Wat ik ook heel fijn vind is dat elk recept voorzien is van een foto, zo weet je precies wat je maakt. Ook staat bij bijna elk recept wel een extra tip om er bijvoorbeeld mee te kunnen variëren.

Ben jij net zo’n liefhebber van Kerst als dat ik ben? Dan mag dit boek zeker niet op jouw boekenplank ontbreken!

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

bakbijbel 1

Sinds Rutger van den Broek het eerste seizoen van Heel Holland Bakt heeft gewonnen, heeft hij niet stilgezeten. Onlangs is alweer zijn derde boek verschenen! Na Rutger Bakt en Rutger Bakt Feestelijk kun je nu ook zijn Bakbijbel op de boekenplank zetten. Een bijbel is het qua formaat in ieder geval al te noemen. Dit dikke boek moet wel heel veel informatie en recepten bevatten. Denkend aan een bakbijbel, verwacht ik vooral heel veel theorie waarin technieken, ingrediënten en begrippen worden uitgelegd. Ik ben benieuwd of dit boek daaraan voldoet!

bakbijbel 2

De inhoudsopgave laat zien dat het boek inderdaad de door mij verwachte onderdelen bevat. Ik zie de volgende informatieve hoofdstukken staan: bakbenodigdheden, basis ingrediënten, bakbegrippen en -technieken, how-to’s en nooit meer misbaksels. Het hoofdstuk basisrecepten reken ik ook nog tot het informatieve gedeelte, daar kun je er immers nooit genoeg van hebben.

Veel informatie dus, maar het valt mij op dat het boek voornamelijk uit recepten bestaat als ik de inhoudsopgave zo bekijk. Koekjes, cakes, taarten, gebak, friandises, desserts en wafels en pannenkoeken. Ze staan er allemaal in. In het voorwoord lees ik dat er meer dan 160 recepten in dit boek staan, de basisrecepten en variaties hierop.

bakbijbel 3

Na een korte inleiding over het gebruik van het boek, worden de bakbenodigdheden besproken. Deze zijn allen voorzien van illustraties. Daarna zijn de ingrediënten aan de beurt, gevolgd door de begrippen en technieken die worden toegelicht.

Het hoofdstuk met how-to’s is voorzien van stap voor stap foto’s. Hier wordt van alles en nog wat besproken. Hoe je je bakvorm met bakpapier bekleedt bijvoorbeeld, maar ook hoe je bladerdeeg maakt en je spuitzak gebruikt.

bakbijbel 4

Dan volgen de basisrecepten. Ik hou van dit soort recepten. Rutger vertelt hoe je onder andere amandelspijs, gekonfijte citroenschilletjes en nougatine maakt. Na dit hoofdstuk zit ik ongeveer op een kwart van het boek en beginnen de recepten.

Die recepten zijn ingedeeld op soort gebak. Elk hoofdstuk begint met een overzicht van de recepten. Het duurde even voordat ik begreep hoe het in elkaar zit. De dikgedrukte woorden geven aan welk soort recept er wordt behandeld, de niet dikgedrukte woorden zijn de recepten zelf. De basis en de variaties hierop. Zo vallen onder de subcategorie Palmiers de gewone palmiers en de sinaasappelpalmiers.

bakbijbel 5

De recepten zelf zijn duidelijk en bevatten vaak ook extra tips. Ook wordt aangegeven welke benodigdheden je nodig hebt met de icoontjes uit het eerdere hoofdstuk. De meeste recepten zijn voorzien van een foto, maar de variatierecepten hebben deze niet altijd.

Na de ruim 160 recepten, volgen nog wat meer tips. Dit keer tips om misbaksels te voorkomen. Waarom komt je cake niet uit de vorm, waarom schift de botercrème en waarom rijst je deeg niet? Deze vragen worden behandeld, samen met nog veel meer bakproblemen.

bakbijbel 6

Wat vind ik ervan?

Je haalt met de Bakbijbel niet alleen de theorie in huis, maar ook heel veel recepten waar je deze theorie op kunt toepassen. Ik had van tevoren in verhouding meer theorie verwacht, maar eigenlijk staat bijna alles wat je moet weten in dit boek. Ik kom enkele recepten tegen die ik al ken uit zijn eerdere boeken. Als je zijn eerste twee boeken al hebt, kan ik begrijpen dat je dit jammer vindt. Maar aan de andere kant mogen sommige recepten ook niet ontbreken in een bakbijbel natuurlijk. Een zeer compleet boek over bakken!

Dit boek telt 496 pagina’s, ruim 160 recepten en is verkrijgbaar via Bol.com.

all-day breakfast 1

De dag beginnen zonder ontbijt is niet aan mij besteed. Ik verlaat het huis niet voordat ik iets gegeten heb. Naast dat ik vaak gewoon honger heb als ik wakker word, heb ik ook het gevoel dat ik pas echt op gang kom als ik iets heb gegeten. Waar ik soms wel moeite mee heb is variëren met het ontbijt. Jarenlang ontbeet ik met een broodje zoetigheid. De laatste weken is dat een kommetje yoghurt met muesli. Ik ben ’s ochtends gewoon nog niet wakker genoeg om na te denken over een culinaire en verrassende start van de dag.

Maar toen was daar het boek All-day breakfast. Ik ben dol op ontbijten, maar inspiratie voor afwisseling is meer dan welkom. Ik was dan ook reuze benieuwd naar dit boek!

all-day breakfast 2

De ontbijtjes zijn in 6 hoofdstukken opgedeeld, deze hoofdstukken hebben namen als “let’s stay in bed” en “the day after the night before”. Elk hoofdstuk schetst een andere situatie en sfeer. Vanzelfsprekend vind je in die laatste de wat zwaardere ontbijten als pancakes en tosti’s. Als ik mijn blik over de inhoudsopgave laat gaan zie ik veel dingen waarvan ik nooit bedacht had om ermee te ontbijten. Daardoor ben ik ietwat sceptisch, maar ook erg nieuwsgierig.

In het eerste hoofdstuk staan ontbijtjes voor op bed. Eenvoudige recepten van wentelteefjes tot wafeltjes. Voor de meeste recepten hoef je weinig moeite te doen. Bij anderen zul je nog een beslag moeten maken en de oven aanzetten. Je moet dus geen haast hebben, maar nou ga ik er ook maar even vanuit dat je de tijd hebt als je in bed ontbijt 😉

Wel haast? Dan ben je blij met het tweede “up and running” hoofdstuk. Hier vind je recepten die je snel maakt en makkelijk mee te nemen zijn. Ontbijtrepen bijvoorbeeld, maar je kunt ook een smoothie maken of een ontbijtmuffin opwarmen. Veel van deze recepten moet je wel voorbereiden en van tevoren maken of bakken. Als je dat doet, ben je ’s ochtends inderdaad heel snel klaar.

all-day breakfast 3

In het derde hoofdstuk vind je inspiratie voor een brunch. Veel kleine gerechten die je prima met elkaar kunt combineren. Er staan ook wat dingen in die ik zelf niet zo snel bedacht had voor de brunch, een frittata bijvoorbeeld.

Ben je meer van de gezonde ontbijtjes? Dan is hoofdstuk 4 jouw vriend. Hier vind je originele recepten als grapefruit brûlée en kersen-kruimel havermout. Zo is het niet vervelend om gezond te ontbijten!

Nachtje doorgehaald? Blader dan even door de recepten van het vijfde hoofdstuk. Bak een stapel pancakes, maak een banoffee milkshake of kies voor de breakfast burrito.

In het zesde en laatste hoofdstuk staan feestelijke ontbijtjes centraal. Een echte pancaketaart, overheerlijke kaneelbroodjes of flensjes. Daarmee maak je van elk ontbijt een feestje.

all-day breakfast 4

Wat vind ik ervan?

Ik vind het een prachtig boek en heb er serieuze trek van gekregen. Of het nu allemaal recepten zijn waarmee ik zou ontbijten weet ik niet, maar lunchen zou ik zeker met allemaal kunnen doen. Ik denk dat het een boek is dat je vooral in de weekenden tevoorschijn haalt. Voor een uitgebreid ontbijt, of juist om de snelle ontbijtes voor doordeweeks voor te bereiden. De opmaak van het boek vind ik prachtig en elk recept is ook nog eens voorzien van prachtige foto’s. Ik ga heel snel aan de slag met dit boek!

Dit boek telt 176 pagina’s en is onder andere hier verkrijgbaar.

lurpak 1a

Één van mijn favoriete soorten video’s zijn de How it’s made filmpjes. Ik vind het altijd ontzettend tof om te weten hoe producten nu eigenlijk worden gemaakt. Van schoenlepels en autobanden tot ijshoorntjes en donuts. Vooral de voedsel video’s trekken de laatste tijd mijn aandacht. Ik weet best hoe je een muffin maakt, maar in een fabriek wordt dat natuurlijk heel anders aangepakt. Grote machines die daaraan te pas komen en uiteraard wordt alles ook in veel grotere hoeveelheden gemaakt. Waar ik nog niet eerder een video had gezien, is het productieproces van boter. Ik weet dat melk wordt gekarnd en dat je dan karnemelk en boter krijgt. Dat er nog wel iets meer bij komt kijken wist ik ook, maar wat dit dan precies was wist ik niet.

Maar daar zou ik achter gaan komen. Lurpak vroeg mij namelijk een tijdje geleden of ik hun product niet eens wilde proberen. Ja hoor, ik ben altijd nieuwsgierig naar het testen van producten die ik nog niet ken. Ze opperden toen het idee dat ik tijdens het testen vooral ook margarine en roomboter erbij moest pakken. Dan kon je goed de verschillen proeven. Leuk zo’n smaaktest! Hoe dit allemaal smaakt zal ik jou straks ook vertellen, maar het gaat er even om dat bij die uitleg ook een stukje van het productieproces werd verteld. Je begrijpt het, mijn interesse was gewekt en ik wilde weten hoe boter gemaakt wordt! Nog leuker; ik ga het jou vandaag uitleggen en ik vertel je ook meer over de smaaktest die ik samen met mijn vader deed.

lurpak 2a
Wat is boter?

Boter is een volledig natuurlijk product, gemaakt van melk. De meeste mensen zeggen tegen een kuipje halvarine of een pakje margarine ook boter, terwijl dat eigenlijk helemaal geen boter is. Dit wordt industrieel gemaakt van plantaardige oliën en (dierlijke) vetten.

Hoe maak je boter?

Nu je weet wat boter is, leg ik je uit hoe Lurpak boter maakt. Het proces met alle kwaliteitstesten dat ik beschrijf is kenmerkend voor de productie van Lurpak boter.

Echte boter bevat maar een paar ingrediënten: room, melkzuurbacteriën, water en zout. Dat is het. Of je boter nu in de fabriek maakt of dat je het thuis maakt, het principe is hetzelfde. Alleen wordt in de fabriek een beetje sneller gewerkt.

Wanneer de room binnenkomt wordt hij gelijk getest op smaak, pH-waarde, vet en bacteriën. Als dat allemaal volgens de norm is, wordt de room razendsnel gepasteuriseerd. Echt snel, in slechts 15 seconden op 92 graden. Ook hierna wordt weer getest op smaak en pH-waarde.

De room wordt nu in metalen cilinders gepompt waar het tot boter wordt gekarnd. Hier worden ook de melkzuurbacteriën en zout toegevoegd. Je raadt het al, ook nu wordt er weer getest. Dit keer op smaak, pH-waarde en de aanwezigheid van zout en water.

De boter is klaar om verpakt te worden. Al die pakjes boter worden op pallets geplaatst en gekoeld tot 2 graden.

Je zou denken dat de boter nu klaar is, maar niets is minder waar. Ook nu volgt weer een smaaktest. Ze controleren de geur, smaak en textuur.

Het maken van boter is zoals je leest niet echt moeilijk, het kost zo in de fabriek ook helemaal niet veel tijd. Ik denk dat het proeven tussendoor zelfs meer tijd kost dan het maken van de boter. Alleen de producten die alle testen goed doorstaan komen uiteindelijk in de winkel te liggen.

lurpak 5
Boter smeerbaar maken

Aangezien er op Laura’s Bakery veel gebakken wordt ga ik ervan uit dat jullie allemaal soms (of standaard) een pakje roomboter in de koelkast hebben liggen. Dan weet je ook dat die pakjes boter erg stevig zijn wanneer je ze uit de koelkast haalt. In blokjes snijden gaat nog prima, maar een broodje smeren doe je niet snel. Zodra je je brood probeert te smeren, trek je je broodje er op stuk. Jammer, want roomboter is wel het lekkerst. Lurpak maakt ook een smeerbaar product door een beetje raapzaadolie aan boter toe te voegen.

Keurmerk

Ik dacht zelf altijd dat Lurpak een merk was, maar dat is het dus niet. Het is een Deens keurmerk en dan wel een keurmerk dat je niet zomaar krijgt. Al die testen waar ik je over heb verteld, zijn nodig om jouw boter een keurmerk te kunnen geven. Dat is niet een eenmalige test, er is een constante kwaliteitscontrole. Elke twee weken wordt Lurpak getest.

lurpak 6

Deze testen worden gedaan door het Deense Zuivel Bureau, dit is een onafhankelijk orgaan dat toeziet op de kwaliteit van Deense melkproducten. Zij beoordelen de boter op consistentie, luchtbelletjes en waterdruppeltjes. Om dit goed te kunnen zien snijden ze een kuipje boter door met een metaaldraad. Het blijft niet alleen bij kijken. Ze ruiken ook, proeven het en spugen het weer uit. Een soort wijnproeverij, maar dan anders.

De smaaktest

Nu bekend is hoe boter en Lurpak smeerbaar worden gemaakt, is het tijd om te proeven! Ik besloot om hier een echte expert bij te halen. Daarvoor hoefde ik niet lang te zoeken, ik vroeg namelijk gewoon mijn vader. Dat is de grootste fan van roomboter die ik maar ken. Het liefst snijdt hij met een kaasschaaf een plak van het stevige pakje boter, legt het op zijn brood en strooit er wat vruchtenhagel of gestampte muisjes overheen. De meesten kunnen zich dit misschien niet voorstellen, maar daar geniet hij echt van.

lurpak 3a
In de test

Zoals Lurpak zelf voorstelde testten we naast Lurpak nog twee andere producten. Dat werd een pakje roomboter en een kuipje halvarine, beiden van bekende A-merken. Ik wist wat ik ging proeven (iemand moet de stukjes roggebrood smeren nietwaar), mijn vader testte blind. Op de foto zijn de stukjes roggebrood besmeerd met -van links naar rechts- Lurpak, roomboter en halvarine.

Smeren

Het viel gelijk op hoe fijn Lurpak smeert, je hoeft niet in het kuipje te ‘hakken’ om een beetje op je stukje brood te kunnen smeren. Bij de roomboter had ik daar meer moeite mee, de halvarine was ook prima te smeren.

Proeven

We begonnen met het proeven van Lurpak. Zacht van structuur en romig van smaak, lekker! Daarna de roomboter, ook een erg lekkere smaak, maar wel erg stevig van structuur. Iets te stevig misschien. De halvarine was zacht, maar niet romig. Ook had deze beduidend minder smaak.

Oordeel

De halvarine viel voor mij al snel af afgaande op de smaak. Dan blijven de smeerbare Lurpak over en de gewone roomboter. Qua smaak vonden wij ze dicht bij elkaar liggen, als je puur daarop let vonden we het lastig om een keuze te maken. Maar kijkend naar het geheel kwam Lurpak er als winnaar uit. Dit komt vooral doordat het direct uit de koelkast goed smeerbaar is.

lurpak 4a

Ik gebruik normaal gesproken niet vaak roomboter op mijn broodje omdat ik geen zin heb om de strijd aan te gaan met dat te harde stuk. De laatste paar dagen eet ik gewoon lekker een broodje met Lurpak smeerbaar, hij is echt heel goed te smeren direct nadat je het uit de koelkast haalt. Sterker nog, ik denk dat ik voortaan gewoon een kuipje Lurpak in de koelkast zet.

Lurpak heeft zowel een ongezouten als een gezouten versie van Lurpak smeerbaar, maar ook pakjes echte boter. De ongezouten vind ik heel lekker als ik mijn broodje nog wil beleggen met kaas of zoetigheid. De gezouten vind ik daar iets te heftig voor, maar die vind ik wel weer heerlijk bij een vers stokbroodje en wat kaasjes.

Ben jij al bekend met Lurpak? Als je nog meer over Lurpak wilt weten, neem dan even een kijkje op de Lurpak site. Hier kun je meer over de geschiedenis lezen en nog veel meer.

Dit artikel is een samenwerking met Lurpak, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

oktober 1

Oktober was een TE gekke maand. Er is eigenlijk geen één maand die ik na afloop niet leuk vind hoor, maar oktober was net even wat specialer. Ten eerste vond ik eindelijk een eigen huisje, yes! Ik gaf ook nog twee demonstraties op een beurs, ging naar leuke evenementen en werkte zo veel mogelijk vooruit zodat ik straks alle tijd heb voor de verhuizing.

oktober 2

Vrijdag 2 oktober reisde ik al vroeg af naar Apeldoorn, op naar de beurs Taart en Trends. De derde keer dat ik daarheen ging, maar de eerste keer dat ik niet als bezoeker ging. Ik gaf op het podium een demonstratie voor KitchenAid waarbij ik de duo koekjes maakte. Later gaf ik ook nog een demonstratie/presentatie over de actie Bakken voor Pink Ribbon. Dat vond ik best spannend allemaal, tot nu toe kwam ik niet verder dan presentaties geven op school. Daarbij sta je tenminste nog voor (voornamelijk) bekende mensen. Hier kreeg ik een headset en geluidskastje en kon op het podium gaan staan. Een podium in een grote hal met allemaal onbekende mensen voor mij. Normaal word ik dan bloednerveus, maar gelukkig had ik dat nu helemaal niet. Ik had er zelfs hartstikke veel plezier in, een hele toffe ervaring!

oktober 3

Het weekend stond voor mij in het teken van Pink Ribbon koekjes decoreren. Bijna de hele zaterdag heb ik ze gedecoreerd en op zondag kon ik ze allemaal verpakken. Op maandag bracht ik een grote box met koekjes naar de DHL parcelshop, mijn koekjesproject was klaar. Dacht ik. Dit was de eerste keer dat ik koekjes verzond en het heeft ruim 3 weken geduurd voordat ze eindelijk aankwamen op hun bestemming. Eerst een klunzige chauffeur die bij de eerste afleverpoging de zending gelijk op geweigerd zet, terwijl hij nog 3 pogingen (op nieuwe dagen) zou moeten doen. Pakket ging retour, maar dat kan blijkbaar wel tot 14 werkdagen duren. Goed, het is na 3 weken uiteindelijk allemaal goed gekomen, maar je zult mijn frustratie begrijpen. Zeker omdat ik begon te vrezen dat ik weer 2-3 dagen kon besteden aan het maken van nieuwe koekjes (waar ik geen tijd voor had). Gelukkig had ik de koekjes luchtdicht verpakt en kun je ze dan lang bewaren.

oktober 4

Nu weer leuke dingen! 🙂 Op dinsdag fietsten mijn zusje en ik ’s avonds naar de stad waar we mijn neef ophaalden. Met zijn drieën fietsten we door naar mijn andere neef voor een gezellige avond. We kookten samen en hebben lekker gegeten met elkaar. Ik had nog een zelfgemaakt (Sinterklaas) dessert meegenomen waar we van hebben zitten smullen. We speelden nog een spelletje en gingen veel later dan gepland weer richting huis.

oktober 5

Donderdag was een drukke dag. Ik reisde ’s ochtends naar Amsterdam om naar Lifestylelab te gaan. Dat is een evenement waarbij er verschillende merken hun producten promoten. Interessant voor bloggers, want je ziet gelijk een beetje wat er het najaar allemaal gaat komen.

Na Lifestylelab als de wiedeweerga weer terug naar Haarlem, ik ging namelijk een woning bezichtigen. Ik was gelijk ontzettend enthousiast over de woning en wist gelijk dat ik mee wilde gaan in de loting. Ik had niet verwacht dat ik de woning zou krijgen omdat er veel mensen kwamen kijken. Maar toen, op maandag, kreeg ik het bericht dat de woning wel voor mij was! Waaaah! Ik kon het niet geloven, nog steeds niet eigenlijk 😀 . Vanaf dit moment zou het nog bijna 3 weken duren voordat ik de sleutels zou krijgen. Tijd om flink vooruit te werken zodat ik straks lekker kan gaan klussen en verhuizen!

Daar begon ik diezelfde week nog mee. Ik werkte de avonden langer door zodat ik zoveel mogelijk werk kon verzetten en stond veel in de keuken. Ik maakte onder andere de Ben & Jerry’s cake en flammkuchen, maar maakte ook dingen voor Halloween, Sinterklaas en Kerst. Ik kies wel een toch al ontzettend drukke periode uit om te verhuizen ;).

oktober 6

De nieuwe week begon met het bijwerken van alle e-mails en reacties. Ik had het weekend niet veel tijd gehad en zo in het najaar zit mijn mailbox altijd overvol. Toen hij bijna leeg was ging ik naar Amsterdam. Daar had ik een leuke afspraak en ik mocht kiezen waar we zouden afspreken. Ik hoefde daar niet heel lang over na te denken en we streken neer bij Petit Gateau in de Haarlemmerstraat.

Ook deze week stond weer in het teken van vooruit werken. Ik maakte hoofdgerechten in het klein om mee te lunchen. Zoete recepten had ik al ver vooruit staan, maar er ontbraken nog wat kookrecepten. Om een beetje op te kunnen schieten besloot ik ook voor de lunch te koken. Niet verkeerd, de recepten gaan jullie binnenkort allemaal online zien.

oktober 7

Vrijdag had ik weer een evenement in Amsterdam. Ik ging niet alleen dit keer en nam mijn zusje mee voor de lancering van Lily’s Favourites bij Xenos, dit deden ze met een high tea. Buiten hadden ze eerst een soort flashmob waarbij allemaal meiden in de Lily’s schorten een dans uitvoerden. Daarna werden me mee naar boven genomen om kennis te maken met het assortiment en om de baksels uit hun lijn te proeven. Ik ben erg enthousiast over de producten. Ze hebben hele leuke cadeau pakketjes, ik vertel je er meer over in de volgende editie van Foodnieuws.

Omdat er geen trams reden naar het station, besloten we terug te lopen. Er was kermis op de Dam en we besloten ons lunch idee maar overboord te gooien, we gingen voor churros! Heerlijk vinden we die. Normaal nemen we ze met kaneelsuiker, maar we probeerden nu gesmolten witte chocola uit. Ook heel erg lekker!

oktober 8

Het weekend heb ik voornamelijk gewerkt, maar zondag had ik gezellig met een vriendin afgesproken. We aten een lekker taartje bij Anne&Max en ik kocht bij Hema gelijk een mooie stapel handdoeken. Maandag ging ik mijn contract tekenen, nu is het helemaal echt! Alleen nog wachten op de sleutels 😉 .

Maandagavond ging ik met mijn vader naar Hilversum, want de fototaarten test kwam eindelijk in Radar! Ik mocht in de studio aanwezig zijn en kon ook iemand meenemen. Dat werd mijn vader, die wilde dat wel eens meemaken. Ik vond het best spannend van tevoren, maar gelukkig kreeg ik na afloop superveel leuke reacties!

oktober 9

De sleutels zou ik eigenlijk vrijdag krijgen, maar dat werd al naar woensdag gezet. Yes! Nu kan het klussen en verhuizen eindelijk beginnen! Donderdag en vrijdag kwam een bedrijf wat klussen doen. Wat kleine dingetjes en er werd een deel van de badkamermuur gesloopt in verband met een lekkage. Zelf begon ik met het schrobben van de keuken en toilet zodat die vast lekker fris zijn.

November wordt een leuke maand! Ik begin met het geven van een workshop op De Tasty in de Jaarbeurs Utrecht en verder draait het vooral om klussen en verhuizen! Vandaag gaan we de muren vast voorzien van een frisse laag verf. Heel erg veel zin in. Over een maandje zul je in de volgende behind the scenes lezen hoe dat allemaal is gegaan!

Wil je tussendoor ook al op de hoogte blijven? Volg mij dan op Instagram!

LB 10 jaar Kitchenaid def-1a
KitchenAid 1

Ik geloof dat ik nog niet eerder een product in mijn bezit heb gehad waarvan zó vaak naar de review wordt gevraagd. Bijna wekelijks krijg ik wel een paar vragen over mijn ervaring met de KitchenAid Artisan mixers. Al voordat ik ze in mijn bezit had trouwens. Zoals bijna elke (hobby)bakker, had ook ik de droom om ooit zo’n mooie mixer op mijn aanrecht te mogen zetten. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen het eindelijk zover was! Ik zou twee mixers toegestuurd krijgen, de 4,8L en de 6,9L, zo kon ik ze niet alleen reviewen, maar ook met elkaar vergelijken. De rode 6,9L is inmiddels terug naar KitchenAid gegaan, maar de mooie ijsblauwe 4,8L mag op mijn aanrecht blijven staan. Beide mixers heb ik de afgelopen tijd goed kunnen testen en het werd dus hoog tijd voor een goudeerlijke review van deze KitchenAid Artisan mixers.

KitchenAid 7

Alleen door het uiterlijk wil iedere thuisbakker al een KitchenAid op zijn aanrecht hebben staan. Ik kan niet ontkennen dat ik ook één van die bakkers ben. Maar uiteindelijk draait het vooral om de inhoud. Wat kan deze mixer allemaal, wat kun je er niet mee, waar verschillen deze twee modellen in, wat is de beste keuze voor jou? Het antwoord op al deze vragen ga je lezen in deze review. Zit je klaar voor een flink artikel?

Eigenschappen KitchenAid Artisan mixer 4,8L

  • 300 Watt
  • 10 snelheden
  • In ruim 29 kleuren beschikbaar
  • €629,- (adviesprijs)
  • Formaat: 34,3 x 22,2 x 36,2 (lxbxh)
  • Gewicht: 10,6 kg
  • Accessoires: draadgarde, menghaak, flexibele menghaak, kneedhaak, spatdeksel.

Eigenschappen KitchenAid Artisan mixer 6,9L

  • 500 Watt
  • 10 snelheden
  • in 5 kleuren beschikbaar
  • € 869,- (adviesprijs)
  • Formaat: 36,8 x 28,6 x 41,9 (lxbxh)
  • Gewicht: 13,1 kg
  • Accessoires: draadgarde, menghaak, kneedhaak, spatdeksel.
KitchenAid 2

Belangrijkste verschillen KitchenAid Artisan mixer 4,8L en 6,9L

In bovenstaande overzichtjes kun je zelf al de belangrijkste verschillen zien in formaat, Wattage, etc.. De 6,9L kan net even wat meer aan dan zijn kleine broer. Zowel qua inhoud/hoeveelheid, maar ook als het aankomt op vermogen. Beide mixers worden geleverd met 4 accessoires; draadgarde, menghaak, deeghaak en een schenkschild. Hoewel dit hetzelfde soort accessoires zijn, verschillen ze wel van elkaar. Uiteraard in formaat (zie foto), maar de opzetstukken van de 6,9L zijn ook een stuk zwaarder.

De bekendste mixer -de 4,8L- open je door hem als het ware open te klappen terwijl de kom op zijn plek blijft staan. Je krijg daardoor gelijk meer ruimte om bijvoorbeeld even met je spatel in de kom alles bij elkaar de schrapen. Bij zijn grotere broer beweeg je de kom zelf in hoogte. Je kan er minder goed bij als je even iets bij elkaar wilt schrapen, maar het voelt wel robuuster en steviger aan. Ook draai je de kom niet vast in de mixer zoals bij de 4,8L, maar hang je hem in de armen van de mixer.

KitchenAid 3

Mijn ervaring met de KitchenAid Artisan mixer 4,8L

De mixer is makkelijk in gebruik. Er zitten weinig knopjes, schakelaars of andere dingen om hem te bedienen op. Alles spreekt voor zich. Als je recht voor de machine staat, zit aan de rechterkant een hendeltje waarmee je de kop omhoog of omlaag kunt zetten. Aan de andere kant zit nog zo’n hendeltje, hiermee zet je de mixer aan en bepaal je hoe snel hij draait.

De kom draai je eenvoudig vast en deze staat dan ook echt stevig. De opzetstukken zet je met een draaibeweging vast op de kop. Je moet de draai even onder de knie krijgen (bij mijn oude mixer ging hij precies andersom), maar dat is verder niet ingewikkeld. Als laatst zet je het schenkschild op de kom. Hiermee kun je het stuiven een beetje tegengaan. een beetje, want hij sluit niet de hele kom af. Als ik ingrediënten mix waarvan ik weet dat ze erg stuiven, leg ik even een theedoek over de mixer. Zo kun je het stuiven door je hele keuken redelijk voorkomen.

Ik heb alle veelvoorkomende soorten beslag en deeg gemaakt met de KitchenAid. Brood, koekjes, cakes, meringues, slagroom en nog veel meer. Dat kon hij allemaal prima aan. Ik heb zelfs deeg voor twee broden in de mixer gemaakt. Daar had hij wel iets meer moeite mee. Hij schudt dan wat meer heen en weer, maar toch kreeg ik een mooi brooddeeg en heerlijke broden als resultaat. Toch zou ik in het vervolg gewoon deeg voor 1 brood tegelijk maken.

Of je nu de maximum hoeveelheden in de kom doet, of slechts 1 bekertje slagroom, hij kan het allemaal aan. De opzetstukken komen ook goed bij de bodem van de kom en ook de zijkanten neemt hij redelijk goed mee. Als ik boter en suiker romig klop en daarna eieren toevoeg, hoef ik eigenlijk bijna niets meer bij elkaar te schrapen met de spatel. Dat was bij mijn vorige mixer wel anders. Als hij niet goed bij de bodem komt, kun je dit zelf ook nog verstellen.

KitchenAid 4

Mijn ervaring met de KitchenAid Artisan mixer 6,9L

Dit model is een echte krachtpatser. Iets dat je ook wel mag verwachten gezien het formaat. In de gemiddelde keuken is het best een flink apparaat dat op het aanrecht staat. Links van de mixer zit een schakelaar om hem op verschillende snelheden te zetten. Aan de rechterkant zit een hendel, door die omlaag te draaien gaat de kom ook omlaag en kun je hem losmaken. Aan de zijkant van de kom zitten twee metalen plaatjes met een gaatje, hiermee kun je de kom vast zetten in de armen. Eerst hang je hem erin en daarna klik je hem nog even extra stevig vast door de achterkant van de kom naar beneden te duwen. Ook bij deze mixer sluit het schenkschild de kom niet volledig af.

Deze mixer is in zijn geheel groter, en de kom natuurlijk ook. Ik was even bang dat hij hierdoor moeite zou hebben met kleine hoeveelheden, maar dat is dus niet zo. Een bekertje slagroom klopt hij net zo goed op als zijn kleinere broer. Dat maakt deze mixer interessant voor iedereen die regelmatig in grote hoeveelheden bakt, maar ook regelmatig iets kleins maakt. Brooddeeg leek deze mixer net iets beter aan te kunnen dan de kleinere Artisan mixer, logisch omdat hij ook meer vermogen heeft. Ik moest bij dit model wel iets vaker de spatel gebruiken om alles bij elkaar te schrapen.

KitchenAid 6

Welke KitchenAid Artisan mixer kun je het beste kiezen?

Bak jij puur voor de leuk af en toe een taart? Dan heb je aan de kleine Artisan van 4,8L meer dan genoeg. Een mixer voor de enthousiaste hobbybakker dus. Hij kan alles aan, is uit te breiden met vele verschillende opzetstukken en is verkrijgbaar in meer dan 29 kleuren. Je vindt er vast één die het best bij jouw interieur past.

Sta jij meerdere keren per week in de keuken en gebruik je daarbij een mixer? Dan kun je eens nadenken of een 6,9L niet een betere optie voor jou is. Let hierbij vooral op wat je bakt. Veel broden? De motor van deze mixer is net iets sterker en heeft hier minder moeite mee, goede keuze dus. Maar ook als je grote hoeveelheden tegelijk bakt, is deze mixer erg fijn. Misschien bak je wel op bestelling en wil je meerdere biscuits tegelijk kunnen mixen, tover jij ladingen cupcakes per week de oven uit of bak jij talloze koekjes per keer. Dan zou ik serieus overwegen om te kiezen voor de grotere variant. Daar zul je meer plezier van hebben.

KitchenAid Artisan mixer opzetstukken

Met een KitchenAid Artisan mixerheb je een goede basis in huis om te bakken. Je kunt kneden, mengen, mixen en kloppen. Alles wat nodig is als je graag bakt. Maar je kunt de mixer ook uitbreiden met vele verschillende opzetstukken. Vervang de kom door een ijsmaker of een heating bowl, bevestig een extra opzetstuk zoals een worstmaker of spiralizer of kies een extra kom of ander soort menghaak.

Ik ben van mening dat je niet gelijk allerlei uitbreidingen nodig hebt. Ga eerst maar eens met je mixer aan de slag. Je komt er dan vanzelf wel achter wat je er graag nog meer mee zou willen doen. Natuurlijk zijn het allemaal toffe opzetstukken, maar het is ook zonde als je ze uiteindelijk niet of nauwelijks gebruikt.

Zelf heb ik inmiddels meerdere opzetstukken voor mijn KitchenAid Artisan in huis en de twee waar ik het meest blij met ben zijn deze:

  • Menghaak met rubberen rand, de flexbeater. Dit opzetstuk gebruik ik áltijd. Het fungeert als spatel en neemt de randen goed mee. Ik gebruik hem nu al ruim 5 jaar intensief en hij is nog steeds goed. Wel merk ik dat hij iets minder goed schraapt dan voorheen omdat het rubber iets iets verbogen. Misschien dat ik binnenkort wel een nieuwe aanschaf. Tegenwoordig wordt dit opzetstuk vaak al standaard meegeleverd, samen met een kleinere mengkom.
    Koop hier de KitchenAid flexbeater.
  • De ijsmaker. Ik gebruik deze kom om ijs te maken enkele keren per jaar en wordt er iedere keer weer blij van. Het is leuk om te maken en de resultaten zijn altijd heerlijk. Als je graag ijsjes maakt is dit echt een aanrader!
KitchenAid 5

Mijn oordeel over de KitchenAid Artisan mixer

Laat ik beginnen met dat ik over beide mixers uitermate tevreden ben. Ik had al veel goede ervaringen gehoord, maar het is altijd maar afwachten hoe het jou persoonlijk bevalt. Vooral omdat ik soms ook het idee heb dat KitchenAid door zijn populariteit en uiterlijk een streepje voor heeft. Iets wat ik overigens kan begrijpen, maar ik heb zelf liever een goed werkende mixer die ik iets minder mooi vind, dan een mooie die het net niet is. Om jullie gerust te stellen, KitchenAid geeft je het alletwee. Een prachtige mixer die ook nog eens super werkt. Ik heb heerlijk luchtige cakes gebakken, perfecte broden en overheerlijke taarten.

Wat ik ideaal vind, is het handvat aan de kom. Zo kun je hem goed stevig vast houden terwijl je het beslag in een bakvorm overplaatst. En dan het geluid, ook niet geheel onbelangrijk. De herrie valt mij reuze mee. Als hij aanstaat en ik sta ernaast kan ik rustig een gesprek aangaan met iemand zonder je stem flink te moeten verheffen. Natuurlijk, je hoort hem, maar dat lijkt mij ook niet meer dan normaal.

Nadelen KitchenAid Artisan mixer

Om eerlijk te zijn kan ik niet veel nadelen bedenken. De knop om de snelheid te bepalen ging in het begin wat stroef bij de 4,8L, maar na enkele keren gebruiken gaat dit al veel soepeler. Wat voor mij niet een nadeel is, maar anderen misschien wel zo ervaren, is dat het schenkschild echt bedoeld is als schenkschild en niet als spatdeksel. Verder zijn er wat kiertjes waar je niet overal even lekker bij kan komen voor het schoonmaken, maar diezelfde ervaring heb ik ook met andere mixers. Als je hem gewoon goed schoonmaakt na elk gebruik moet dit geen enkel probleem zijn.

Ik zou nog uren kunnen doorvertellen over deze apparaten, maar volgens mij zijn de belangrijkste punten benoemd en besproken. Mocht je toch nog vragen hebben over deze mixers, laat het vooral weten!

De producten in dit artikel heb ik gekregen van KitchenAid, dat beïnvloedt mijn mening niet. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

dijkje spuiten 1

Wie wel eens een taart heeft gedecoreerd, kent het misschien wel: een dijkje spuiten. Het klinkt misschien een beetje gek, maar eigenlijk is het heel logisch. Je spuit een dijkje om de taartvulling in de taart te houden. Van sommige vullingen wil je dat die niet in aanraking komen met de bekleding van fondant of marsepein, dan kan het namelijk smelten. Maar waarmee en wanneer spuit je nu eigenlijk een dijkje?

Waarmee moet je een dijkje spuiten

voor het spuiten van een dijkje gebruik je een 1:1 botercrème. Hierbij zijn de verhoudingen tussen ongezouten roomboter en poedersuiker gelijk. Gebruik je 100 gram boter? Dan ook 100 gram poedersuiker. Hoeveel je nodig hebt verschilt per maat taart, maar hangt ook af van hoe dik/groot jij je dijk wilt hebben.

De boter en suiker klop je lekker luchtig en romig, zo kun je er eenvoudig een dijkje mee maken. Je vult een spuitzak met de botercrème en spuit zo eenvoudig rondom een mooie dijk om de vulling tegen te houden. Ik kies er meestal voor om een dun en hoog dijkje te spuiten, ik maak dus twee laagjes. Je kunt ook een dikkere -en dus hogere- dijk spuiten, maar dan heb je dus ook een groter deel van deze crème in je taart.

Wanneer moet je een dijkje spuiten

Je spuit een dijkje wanneer je een vochtige vulling gebruikt. Door het vocht uit een vulling kan je fondant of marsepein smelten, door de dijk zorg je dat de vulling niet in aanraking komt met de bekleding. Voorbeelden van vochtige vullingen zijn slagroom, bavarois en jam.

Twijfel je of je nu wel of niet een dijkje moet spuiten? Dan kun je het best gewoon eentje maken, dat kan zeker geen kwaad. Liever een dijkje teveel, dan de bekleding die van de taart smelt 😉

lieve monster koekjes 1a

Bij Halloween horen griezelige figuren. Enge heksen, zombies, Frankenstein, skeletten, monsters en meer. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Monster koekjes wilde ik graag nog eens maken en daar is Halloween natuurlijk perfect voor. Alleen wilde ik niet hele griezelige monsters maken. Ik heb wel eens koekjes gezien die er zo gruwelijk uitzien dat je ze liever niet op wilt eten. Lieve monster koekjes moesten het worden dus. Geen probleem, want wat waren deze monstertjes leuk om te maken zeg! Dat ze ook nog eens heel eenvoudig te maken zijn is mooi meegenomen.

BAKTIP: In plaats van het zelf maken van de oogjes kan je ook kant-en-klare suikeroogjes gebruiken. Verschillende formaten oogjes maken de koekjes extra grappig!

 

lieve monster koekjes 2a

lieve monster koekjes 3a

lieve monster koekjes 4a

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Lieve monster koekjes

Geen fan van een griezelige Halloween? Je kun het ook veel liever maken, kijk maar eens naar deze lieve monster koekjes! Ik leg uit hoe je ze maakt!
Porties: koekjes

Ingrediënten

Deze kleuren icing heb je nodig

  • wit
  • roze = Americolor deep pink
  • geel = Wilton Golden Yellow
  • blauw = Wilton Royal Blue
  • groen =Americolor mint green
  • zwart = Americolor super black

Instructies

  • Bak de koekjes, het is handig om dit al een dag van te voren te doen.
  • De icing moet wat dunner gemaakt worden zodat je de 20-seconden icing krijgt, met het recept maak je namelijk stevige icing. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten icing. Als de icing de juiste dikte heeft verdeel je deze over schaaltjes om ze in de juiste kleuren te maken. Vul de spuitzakken met de gekleurde icing.
  • Breng eerst de eerste laag icing aan in kleur naar keuze. Spuit eerst de buitenste lijn en vul daarna gelijk het oppervlak op.
  • Als je kant en klare icing oogjes hebt, leg je die op de icing terwijl die nog nat is. Zo niet, dan laat je de het oppervlak van de icing eerst drogen. Dan kun je daarna met witte icing de ogen maken en een zwarte parel plaatsen als pupil. Het is bij deze monsters leuk om elk oog een andere kant op te laten kijken. Je kunt zelfs nog variëren in het aantal ogen. Één, twee of drie, het kan niet gek genoeg!
  • Als laatst maak je de mond. Je kunt alleen een zwarte lijn zetten, of je monster ook nog tanden geven. De lijn kun je ook op verschillende manieren maken, kijk maar eens naar de monsters die ik maakte.
  • Als je je monster tanden geeft, maak je eerst met de zwarte icing de omlijning. Laat dit even drogen voordat je de vlakken invult met witte icing. Als je het lastig vindt om in de hoekjes te komen, kun je een cocktailprikker gebruiken om de witte icing te verdelen.
  • Laat de icing helemaal uitharden.

lieve monster koekjes 5a

tea topics 1a

Sinds een tijdje heb ik de “goed gesprek doos” in huis. Of nouja, ik moet het eigenlijk een theedoos met Tea Topics noemen. De term Tea Topics is misschien nog nieuw voor je, maar ik denk dat je onderhand vast al eens gehoord hebt van de kaartjes met vragen aan de Pickwick theezakjes. Tea Topics dus. Misschien heb je er zelfs al een leuk en goed gesprek door gevoerd. Ik dus wel en daarom heb ik de theedoos met kaartjes omgedoopt tot “goed gesprek doos”.

Het begon al een tijdje terug, we hadden voor het eerst een doosje thee gekocht met de vragen op de labels. Mijn vader vroeg vanuit de keuken ineens “Ben je gelukkig?”. Huh, wat. Waar komt dit nu ineens vandaan? Ja, ik ben eigenlijk best wel gelukkig. Hier hadden we het met elkaar kort even over. Elke nieuwe theeronde kwam er een nieuwe vraag. Eerst gaven we kort antwoord, maar vanzelf ontstaan er langere gesprekken. Je leert zelfs nieuwe dingen over mensen die je door en door denkt te kennen.

Ik besloot willekeurig vijf kaartjes uit de doos te halen en deze te beantwoorden voor jullie. Zo leren jullie mij ook wat beter kennen. Daarnaast zijn het ook weer eens compleet andere onderwerpen dan koken, bakken en eten. Bij één van deze vragen was zelfs mijn moeder verrast over het antwoord (die over mijn angst). Zo zie je maar, denk je elkaar nog zo goed te kennen 😉 .

tea topics 2a
Waar ben je het meest bang voor?

Hier hoef ik niet lang over na te denken, mijn allergrootste angst is te water raken met een auto. Parkeren op de gracht zo dicht bij het water? Ik rij nog liever 10 rondjes extra om uiteindelijk nog een half uur te moeten lopen. Ik ben doodsbang dat ik met auto en al in het water beland en er niet uit kan komen. Goed, ik hoef het niet verder tot in de details uit te leggen toch? Rillingen lopen nu al over mijn rug.

Wat zou je op een dag willen doen dat je nog nooit hebt gedaan?

Iedereen verklaart me voor gek, maar ik zou wel eens in een kooi tussen de haaien willen zwemmen. Van mijn moeder mag ik dit nooit doen, maar als ik de kans krijg doe ik het lekker toch (sorry mam). Ik vind haaien zo fascinerend, ik ben dan ook dol op alle programma’s over deze dieren op Discovery etc..

Welk boek heb je het laatst gelezen?

“Sterf voor mij”, klinkt gezellig nietwaar? Het gaat over de politie die een matrix van graven vinden met hierin lichamen waarvan de handen op bijzondere wijze zijn gepositioneerd. Een aantal graven zijn gevuld, maar er zijn er ook nog een aantal leeg. De moordenaar is dus nog niet klaar.

Een ontzettend spannend boek en ik heb het in één ruk uitgelezen. Ik lees graag thrillers. Chicklits ook trouwens, al is dat weer een compleet ander genre. Hoe leuk ik thrillers ook vind om te lezen, ik kijk nooit naar thriller films. Verschrikkelijk vind ik dat. Ik onthoud alle beelden letterlijk en kan er niet van slapen.

Hoe lang ben je ooit achter elkaar wakker geweest?

Precies weet ik het niet meer, maar ik denk dat het zo’n 30 uur is geweest. Vroeger hadden wij een stacaravan op een camping op de Veluwe, daar gingen we bijna elk weekend heen en ook in de zomer waren we daar veel te vinden. Met alle jongeren op de camping besloten we een nacht door te halen in het honk. Dat honk was een soort houten hut waarin veel activiteiten werden georganiseerd. We namen allemaal onze luchtbedden en slaapzakken mee en de regel was dat er niet geslapen mocht worden. We keken films, deden spelletjes en waren vooral heel lang wakker. Natuurlijk bleef niet iedereen wakker, maar ik heb zelf geen oog dichtgedaan. Omdat ik de dag erna op een gegeven moment toch wel een beetje moe was, heb ik ’s middags toch nog maar een dutje gedaan.

Ben je ooit naar de eerste hulp geweest?

Jep, ik zat toen op de middelbare school en was bij gym uit het wandrek gevallen. Ik sprong er nogal klunzig uit, mijn tenen bleven hangen (denk ik) en voor ik het wist lag ik op de grond. Met mijn hoofd en pols precies naast de mat. Omdat mijn hoofd op mijn pols viel kreeg die laatste nogal een klap te verduren. De docent koelde en verpakte mijn pols maar de pijn bleef en werd steeds erger. Ik was wel de hele dag op school gebleven, maar thuis ging het echt niet meer. Ik had verschrikkelijk veel pijn. Toen ben ik toch maar naar de eerste hulp geweest om foto’s te laten maken.

Stiekem hoopte ik dat hij gebroken was. Ik ben één van die gekke mensen die heel graag eens met een gipsen arm wilde rondlopen waar iedereen iets op kon schrijven. Gebroken was hij niet, maar wel zeer zwaar gekneusd. Volgens de artsen had ik hem beter kunnen breken, want hier zou ik meer last van gaan krijgen. Nou, dat heb ik inderdaad gehad. Ik ben er zelfs ziek van geweest, ik wist niet dat dat kon. En van mijn gekke ik-wil-iets-breken-en-in-het-gips ben ik af hoor na deze ongelukkige val, ik houd mijn botten liever heel.

tea topics 3a

Zie je wel wat voor leuke dingen je over elkaar te weten komt? Wie van jullie had gedacht dat ik wel met haaien zou willen zwemmen, maar dat ik het tegelijkertijd doodeng vind om met een auto in het water te komen?

Deze Tea Topics zijn bedoeld om een gesprek op gang te brengen en ik wil jullie -mijn lezers- graag beter leren kennen. Daarom ben ik benieuwd, wat zijn jullie antwoorden op deze vragen? Beantwoord ze vooral! Slechts één of allemaal, de keuze is aan jou 🙂

Jouw eigen Tea Topic

Oh, en wil je liever iets anders weten over mij? Je kunt zelf ook een Tea Topic bedenken. Deze kun je inzenden op de website van Pickwick. Als jouw vraag wint, wordt deze gedrukt op de theelabels. Met die ene vraag kun je misschien wel miljoenen gesprekken op gang brengen. Hoe gaaf is dat? En misschien heb ik straks ook wel een theezakje met jouw vraag erop.

Ben je benieuwd naar mijn antwoord op jouw vraag? Deel je ingestuurde Tea Topic dan via Facebook met de hashtag #laurasbakery. Binnenkort zal ik één van de vragen uitkiezen om te beantwoorden!