
Ben jij iemand waar thuis al voor Pasen geen paasei meer in huis te vinden is, of ben jij toch meer iemand die na de paasdagen nog een pot vol met chocolade eitjes op tafel hebt staan. Ikzelf heb altijd nog meer dan genoeg eitjes in huis na de paasdagen. En die verwerkt ik dan uiteraard in baksels. Massieve eitjes kun je omsmelten, maar ook de gevulde eitjes zijn overheerlijk in baksels. Wat dacht je van mijn brownies met paaseitjes? Vandaag heb ik weer een nieuw baksel met paaseieren voor jullie: de paasei arretjescake. En ja, dat is net zo lekker als het klinkt.
Ik heb ook altijd eitjes over en nog nooit een arretjescake gemaakt. Lijkt me geweldig, alleen de rauwe eieren: zijn die te vervangen?
Daar ben ik inderdaad ook benieuwd naar. Ik haak even aan, zodat ik ook reactie krijg van het antwoord.
Groetjes Rosanne
Hee Lisa, Hee Rosanne,
Misschien kun je proberen om via au bain-marie de eieren luchtig te kloppen? Maar misschien kan de structuur van de Paasei-arretjescake wat veranderen hierdoor..?
Let wel, vanaf 55°C begint het eiwit in viscositeit te veranderen en rond de 60°C begint het eiwit al een beetje wit te worden en te stollen (1). Daarnaast is de Salmonella-bacterie (de veel voorkomende ziekteverwekkende bacterie in rauwe eieren) nog steeds in staat om te groeien bij temperaturen die oplopen tot 47°C (2), dus of deze bacterie wordt geïnactiveerd bij 55°C…. ik durf het niet te zeggen.
Bij het maken van deze superlekker uitziende Paasei-arretjescake zit dan natuurlijk een risico (so sad…). Maar het hangt ervan af hoeveel waarde je/jullie hecht/hechten aan dit risico.
&& voor wie wil/willen je/jullie deze Paasei-arretjescake maken dan? Zijn dat mensen boven de 65 jaar, zwangere vrouwen, kleine kindjes of mensen met een zwak immuunsysteem.. En ben je/zijn jullie heel erg bang om zelf ziek te worden als je de Paasei-arretjescake voor jezelf maakt? Dan is dit recept niet zo handig en kun je beter een recept zoeken voor arretjescake zonder rauwe eieren (maar het idee van de paaseitjes toepassen in het nieuwe recept)!! 🙂
Veel mensen zweren wel bij verse eieren (om de kans om ziek te worden te minimaliseren).. dusja.. doe met deze info wat je wilt! Mocht je deze Paasei-arretjescake of een andere arretjescake maken, dan wens ik jullie allebei heeeeeel veel bakplezier en vooral dat jullie lekker gaan genieten van het eindproduct!!! <3 <3 <3
Erg lekker! In plaats van rauwe eieren, gebruik ik vanille vla. Gewoon toevoegen bij stap 2. 1 ei = 1 eetlepel vla.