Donut balletjes met suikerglazuur

28 oktober 2020
Donut balletjes met suikerglazuur
38

Afgelopen weekend liet ik jullie op Instagram een van de resultaten van de zoete frituurdag zien. Dat waren deze donut balletjes met suikerglazuur. Veel van jullie dachten echter dat het loukoumades, Griekse kleine oliebolletjes. Dat laatste moest ik overigens even opzoeken op Google, want ik had geen idee wat het was. Dat was het dus niet, maar ik heb ze wel op mijn ellenlange baklijst gezet. Voor nu maak ik jullie blij met deze mini donuts in snackformaat.

Donut balletjes met suikerglazuur

Een grote donut te veel van het goede? Probeer deze donut balletjes met suikerglazuur dan eens, een heerlijke snack!
Porties: 80 stuks

Ingrediënten

  • 4 gram gist (gedroogd)
  • 20 ml lauw water
  • 85 ml lauwe melk
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 35 gram ongezouten roomboter gesmolten
  • 200 gram bloem
  • 1 ei
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • poedersuiker en melk voor het glazuur

Instructies

  • Doe gist, water, melk en suiker in een kom. Roer door en laat 10 minuten staan, je zult zien dat de gist oplost en gaat bubbelen.
  • Doe het gistmengsel, boter, bloem en ei in een kom en kneed tot een plakkerig deeg.
  • Bestrooi je werkblad rijkelijk met bloem en stort het deeg erop, kneed nog even kort door en plaats het dan in een kom. Dek de kom af en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek tot het (ongeveer) in volume is verdubbeld.
  • Bestrooi jet werkblad weer met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Neem een uitsteker met 3,5 cm doorsnede en steek net zo lang rondjes uit tot het deeg op is. Leg deze stukjes deeg allemaal op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de plaat af en laat nog zo'n 30 minuten rusten. Verhit in de tussentijd een pan met olie tot 180 °C.
  • Bak de donut balletjes in 1,5-2 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Als je alle balletjes hebt gebakken maak je een dun suikerglazuur van poedersuiker en melk. Ik gebruikte ongeveer 80-100 gram poedersuiker en voegde melk toe tot ik het glazuur dun genoeg vond.
  • Doe de donut balletjes en het glazuur in een grote kom en roer goed door. Laat de kom even staan en roer dan weer door, herhaal dit een paar keer zodat de donutballetjes het vocht ook een beetje kunnen opnemen.
Tips

Geen zin in een glazuur? Je kunt ze ook bestrooien met poedersuiker.

Bewaren

3-4 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

5 reacties

  1. Nel schreef:

    Net wat ik zocht, dit recept!! Een vraagje… Je steekt rondjes uit…maak je hier dan ook balletjes van? Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat gebeurt automatisch in de frituur!

      1. Nel schreef:

        Top! Zou je ze kunnen invriezen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Eenmaal afgebakken? Absoluut!

  2. Marion schreef:

    Heb je weleens gehoord van Tim Hortons’ ‘Timbits’? Canadees en behoorlijk gevaarlijk. ‘Timbits’ zijn namelijk precies deze donutballetjes en komen in wel 15 smaken volgens mij. Vooral de sour cream glazed is een absolute topper.
    Mocht je je nog eens storten op dit onderwerp; wellicht fijn voor de inspiratie en ik hou me aanbevolen voor dat recept! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *