Klok koekjes

Gepost: 27 december 2014 Laatst bewerkt: 5 december 2023
11

klok koekjes

Kerst is weer voorbij en we bereiden ons voor op het volgende feest: oud en nieuw! Een dag waar ik eerlijk gezegd weinig mee heb. De gezelligheid met familie op oudejaarsdag vind ik hartstikke leuk, maar alle heisa eromheen is niet echt mijn ding. Voor mij dus geen vuurwerk afsteken en grote feesten, maar een gezellige avond met familie en ik bekijk het vuurwerk dat anderen afsteken wel 😉 . Oh, en lekkere hapjes natuurlijk! We kunnen niet de hele avond op oliebollen overleven, dus er is wat variatie nodig dacht ik zo. Vanaf vandaag dus wat hartige en zoete lekkernijen voor met oud en nieuw. We beginnen met deze klok koekjes. Ontzettend leuk om te maken en je gasten zullen versteld staan!

BAKTIP: Om het deeg rond uit te steken is deze 12-delige set uitsteekringen is onmisbaar in mijn keuken. Een andere optie is om een glas of kommetje als uitsteker te gebruiken.

 

klok koekjes

klokken koekjes

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Klok koekjes

Een fijne how to voor klok koekjes zodat je ze thuis ook zelf kunt maken. Ze zijn niet moeilijk om te maken, zeker niet met deze duidelijke uitleg.
Porties: 30 koekjes

Ingrediënten

 • Ronde koekjes van ongeveer 5cm (suikerkoekjes of gingerbread koekjes)
 • Royal Icing (recept)
 • 1 x spuitmondje #1 (Wilton) – voor de zwarte icing
 • 1 x spuitmondje #2 (Wilton) – voor de witte icing
 • 2 spuitzakken + adapters
 • Gouden eetbare glitters (Hologram Gold – Rainbow Dust)

Deze kleuren icing heb je nodig

 • zwart = Super black + een beetje Navy (beide Americolor)
 • wit

Instructies

 • Bak de koekjes volgens recept, het is handig om dit al een dag van te voren te doen.
 • De icing moet wat dunner gemaakt worden zodat je de 20-seconden icing krijgt, met het recept maak je namelijk stevige icing. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten icing. Als de icing de juiste dikte heeft verdeel je deze over schaaltjes om ze in de juiste kleuren te maken. Vul de spuitzakken met de gekleurde icing.
 • Ik heb voor zowel de zwarte als witte icing een 20-seconden icing gebruikt. Je zou voor de zwarte icing ook de stevigere variant kunnen gebruiken. De cijfers zullen dan minder snel dichtlopen, maar de kans is groot dat het spuitmondje dan regelmatig verstopt. Dat vind ik zelf altijd erg vervelend.
 • Goed, begin bij alle koekjes met de witte basis en laat volledig uitharden. De icing moet echt goed droog zijn, anders kun je niet verder met de glitters.
 • Spuit met de witte icing een cirkel die iets kleiner is dan de basis, strooi hier de gouden glitters op. Wanneer de icing is uitgehard kun je met een kwastje de overtollige glitters wegvegen.
 • Met de zwarte icing maak je de wijzerplaat af. Begin met de cijfers en maak daarna de stippen en wijzers. Laat de icing drogen.
 • Door het vocht in de icing worden de koekjes zacht. Vind je knapperige koekjes lekkerder? Op Handige Baktips leg ik uit hoe je deze koekjes makkelijk weer knapperig kunt maken!
Bewaren

In een trommel ongeveer een week te bewaren.

klok koekjes

Staan er bij jou koekjes op tafel met oud en nieuw?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. Bea schreef:

  Zoals altijd, het is suuuuper mooi!

 2. Trudy schreef:

  Wat een creatief idee, en prachtig gemaakt!

 3. Margot schreef:

  Wat zijn ze mooi geworden!

 4. nancy schreef:

  wat enorm leuk weer!

 5. Carla schreef:

  Heel erg leuk! Volgens mij moet je hier wel een engelengeduld en een vaste hand voor hebben!

 6. Joke schreef:

  Toen je die koekjes ging maken had ik zoiets van….. Dat krijg je nooit behoorlijk op een koek maar het tegendeel is waar. Ze zijn prachtig….. nee, schitterend !!! Heel mooi gemaakt lieverd!

  Liefs, Mam ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *