Wat kun je allemaal doen met baking soda?

Gepost: 18 oktober 2013 Laatst bewerkt: 6 januari 2024
Wat kun je allemaal doen met baking soda?
4

Wie denkt dat je baking soda (ook bekend als zuiveringszout) alleen maar kunt gebruiken in recepten heeft het mis, er zijn tientallen dingen die je met baking soda kunt doen! In de keuken (en dan niet in een recept), in de tuin of badkamer. Je kunt bijna overal in huis wel een verpakking neerzetten. Van haren wassen tot het verzachten van een kwallenbeet, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met baking soda. Ik noem nu 50 manieren waarop je baking soda in en om het huis kunt gebruiken, maar er zijn er nog veel en veel meer mogelijkheden. Vooral even zoeken op internet dus als je nog een flinke voorraad baking soda hebt staan.

 1. Wasverzachter – Een half kopje baking soda toevoegen aan je vloeibare wasmiddel. Het maakt de was witter en stralender van kleur.
 2. Mondspoelmiddel – Meng een beetje baking soda in een glas water en gorgel hiermee om je adem te verfrissen.
 3. Tandenborstels schoonmaken – Meng een kwart kopje water met een zelfde hoeveelheid baking soda. Zet hier de borstels in, laat een nacht staan en maak schoon.
 4. Gezichtsscrub – Maak een pasta van drie delen baking soda en één deel water. Breng in draaiende bewegingen aan op je gezicht, reinig daarna met water.
 5. Magnetron schoonmaken – Strooi baking soda op een schone vochtige spons en boen schoon. Daarna goed reinigen met water.
 6. Douchegordijn schoonmaken – Een beschimmeld douchegordijn? Doe deze dan met twee badlakens in de wasmachine (fijne was). Doe een half kopje baking soda in het bakje voor wasmiddel en een half kopje azijn in het bakje voor wasverzachter.
 7. Vuur doven – Bij een kleine keukenbrand kun je baking soda gebruiken om het vuur te doven. Doe het vuur uit, zet een stap achteruit en gooi baking soda op het vuur om het te doven.
 8. Kleed verfrissen – Strooi baking soda op je kleed en laat minimaal 15 minuten zitten. Schud goed uit of zuig schoon met een stofzuiger.
 9. Verbrand door de zon? – Mix baking soda met een beetje water en breng aan op de verbrande huid om de pijn te verminderen.
 10. Voorkomen van gespleten haarpunten – Voeg een beetje baking soda toe aan je conditioner. Goed schuimend aanbrengen in je haar om gespleten haarpunten te voorkomen.
 11. Geurtjes uit de snijplank halen – Wie een plastic snijplank heeft weet dat deze geurtjes op kunnen nemen. Strooi dan wat baking soda op je plank, even goed schrobben en daarna afwassen. Je hebt weer een frisse snijplank.
 12. Tanden bleken – Doop je tandenborstel elke keer in baking soda voordat je je tanden poetst. Poets je tanden zoals altijd om je tanden op een natuurlijke manier witter te maken.
 13. IJs laten smelten – Weg met de potten zout in de winter. Je kunt ook baking soda gebruiken om jouw stoep ijsvrij te houden.
 14. Tomaten zoeter maken – Strooi baking soda in de aarde rondom je tomatenplanten om ze zoeter van smaak te maken.
 15. Klei maken – Meng baking soda met een kwart kopje water en 1 kopje maïzena tot je een klei achtige consistentie hebt bereikt. Geef er nog een kleurtje aan en je hebt zelf playdough gemaakt.
 16. Luchtverfrisser – Baking soda mengen met jouw favoriet badzout. Doe in kleine luchtdoorlatende stoffen zakjes en plaats door het huis heen.
 17. Deodorant – Baking soda met een poederkwast/spons onder je armen aanbrengen.
 18. Bijensteek of een splinter – Om de pijn te verminderen en de angel te verwijderen maak je een papje van baking soda en water, laat even intrekken en je kunt zo de angel/splinter verwijderen.
 19. Waterpokken – Om het jeuken te verlichten voeg je een half kopje baking soda toe aan een lauwwarm bad.
 20. Verkoudheid – Om een verstopte neus en hoofd te verlichten maak je zelf dampschijven voor onder de douche. Maak deze van 2 kopjes baking soda, 20 druppels eucalyptus olie en water. voeg water langzaam toe tot je een soort dikke verf hebt. Verdeel het mengsel over muffinvormpjes en laat 24 uur drogen aan de lucht. Leg zo’n schijf op de grond in de douche voor een soort stoombad.
 21. Bruine bonen – Om bonen beter verteerbaar te maken laat je gedroogde bonen in een oplossing van 4 kopjes water en een half kopje baking soda weken.
 22. Bittere thee – Om bittere en troebele thee te voorkomen voeg je een snufje baking soda toe aan een liter vers gezette thee.
 23. Frisse koelkast – Plaats een open bakje met baking soda in de koelkast om vervelende geurtjes te verwijderen.
 24. Toilet schoonmaken – Gooi een kopje baking soda in het water van het toilet en laat een uur intrekken. Reinig het toilet daarna met een borstel en trek door. Schoon en geen vieze geurtjes meer.
 25. Prullenbak – Strooi baking soda op de bodem van je prullenbak om vervelende geurtjes te voorkomen.
 26. Zilver – Om zilver met een glad oppervlak schoon te maken plaats je je zilver in een met aluminiumfolie beklede schaal en 4-5 eetlepels baking soda. Giet genoeg kokend water in de schaal zodat alles onder water staat. Laat 1-2 uur staan. Spoel om en polijst met een schone, droge doek.
 27. Ballonnen opblazen – Vul een niet opgeblazen ballon voor de helft met baking soda. Vul een fles voor een derde met azijn. Plaats de ballon voorzichtig over de fles. Til de ballon een beetje op zodat de soda in de fles valt, de ballon blaast nu op door de chemische reactie.
 28. Frisse huisdieren – Vieze luchtjes aan je hond of kat? Borstel hun vacht met baking soda.
 29. Kattenbak – Om geuren uit de kattenbak te absorberen, strooi er wat baking soda in.
 30. Onkruid – Onkruid tussen de voegen van je tegels? Strooi hier wat baking soda overheen.
 31. Bloemen – Voeg een theelepel baking soda toe aan de vaas met snijbloemen, zo blijven ze langer mooi.
 32. Konijnen – Heb je een moestuin waar ook graag konijnen komen? Strooi baking soda op de plaatsen waar je ze niet wilt hebben.
 33. Mieren – Om van ze af te komen strooi je baking soda op het pad waar ze lopen.
 34. Verfkwasten – Harde kwasten maak je weer als nieuw door een halve liter water met een kwart kopje azijn en 1 kopje baking soda te mengen in een pan. Plaats je kwasten hier in en breng aan de kook.
 35. Gaten in de muur – Mix baking soda met tandpasta (witte) en vul de gaatjes in de muur, laat drogen aan de lucht.
 36. Schoenen – Vieze luchtjes in je schoenen? Strooi er wat baking soda in.
 37. Roos – Masseer je natte hoofdhuid met een kwart tot half kopje baking soda. Herhaal dit twee weken lang.
 38. Insectenbeten – Maak een pasta van water en baking soda en smeer op de geïrriteerde huid.
 39. Oven schoonmaken – Strooi baking soda op de bodem van je oven, spuit (met een plantenspuit) hier water op en laat zo een nacht intrekken. De volgende dag boen je de oven zo schoon.
 40. Strepen van de muur – Hebben de kinderen de muur als kleurplaat gebruikt? Maak een pasta van drie delen baking soda met 1 deel water en gebruik dit om pen/krijtstrepen van de muur te verwijderen.
 41. Eitjes koken – Voeg baking soda aan het water toe wanneer je eieren kookt. De schil laat veel makkelijker los wanneer je hem pelt.
 42. Witte (teen)nagels – Doop een nagelborstel in baking soda en gebruik om je nagels schoon te maken en nagelriemen zachter te maken.
 43. Zachte ellebogen – Maak een pasta van baking soda en water en masseer op je ellebogen om dode huidcellen te verwijderen. Werkt ook prima voor je knieën.
 44. Stickerverwijderaar – Meng water met baking soda tot een pasta en wrijf zachtjes op de lijmresten. Neem af met een warme vochtige doek.
 45. Luchtverfrisser (spray) – Meng 2 kopjes heet water met een flinke eetlepel baking soda en een half kopje citroensap. Schudden tot de soda is opgelost. Giet in een plantenspuit en spray wanneer nodig.
 46. Thee aanslag  – Vul een theepot met kokend water, knijp een partje citroen uit in het water en voeg ook de schil toe samen met een flinke eetlepel baking soda. Laat de theepot een nachtje staan en was de volgende dag goed af.
 47. Muffe boeken – Boeken die vochtig geworden zijn of muf ruiken? strooi baking soda op de pagina en geef de tijd om te luchten. Als er schimmel op de pagina zit kun je de soda in die plekken wrijven en het boek in de zon leggen.
 48. Vieze bakvormen – Veel gebruikte bakvormen krijgen vaak bruine plekken. Doop een rauwe aardappel in baking soda  en boen de vieze plekken hiermee schoon. Soda met een paar druppels citroensap werkt ook prima.
 49. Fris matras – Wanneer je de bedden verschoont kun je de matrassen verfrissen door er wat baking soda op te strooien. Laat een paar uur zitten voordat je het opzuigt met de stofzuiger.
 50. Bloedvlek – ‘Verse’ bloedvlekken in kleding kun je in koud water schoonmaken. Als het bloed al is opgedroogd laat het dan een paar uur in koud water met wat baking soda zitten. Daarna wassen en maakt het helemaal schoon (nooit met heet water bloedvlekken schoonmaken!).

Weet jij nog handige snufjes waar je baking soda voor kunt gebruiken?

Waar koop je baking soda en is het niet gewoon hetzelfde als soda/bakpoeder etc.

Baking soda is dus niet hetzelfde als gewone soda of bakpoeder. Er zijn wel wat verschillende benamingen voor. Zuiveringszout en natriumbicarbonaat zijn namelijk exact hetzelfde als baking soda. Maar laat je de ‘bi’ weg, dan heb je weer een heel ander product. Natriumcarbonaat is namelijk de ‘gewone’ soda die je in de supermarkt koopt en waarmee je schoonmaakt (al kun je dat met baking soda natuurlijk ook). Deze kun je absoluut niet gebruiken bij het bakken.

De bakpoeder heeft wel dezelfde werking (rijsmiddel) als baking soda, maar het is echt iets anders dan bakpoeder. Bakpoeder is namelijk een mengsel van baking soda (een vierde deel) en een zuur (drie vierde deel). Nog steeds een rijsmiddel maar veel minder sterk dan baking soda.

Een hoop termen die veel op elkaar lijken en daarom dus ook wel eens voor verwarring zorgen. Voor alle duidelijkheid nog even de termen op een rij:

 • Baking soda = zuiveringszout = natriumbicarbonaat
 • Soda = natriumcarbonaat
 • Bakpoeder = mengsel van baking soda + een zuur

Waar koop je je baking soda nu eigenlijk? De meeste supermarkten hebben dit niet in het assortiment. Je kunt het kopen bij de Turk, de Toko, natuurvoedingswinkels en De Tuinen. Bij de drogist of apotheek kun je het meestal ook kopen, al wordt het daar onder de naam zuiveringszout verkocht.

Bronnen: 1, 23 en 4

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

155 reacties

 1. Carla schreef:

  Wat een goeie tips, dank je wel

  1. Nick schreef:

   Geweldig spul dat baking soda. Helaas wordt het steeds moeilijker verkrijgbaar. Supermarkten en drogisterijen hebben het al uit de handel genomen. Goed zoeken via internet is de enigste optie.

   1. Laura Kieft schreef:

    Ik zie het gewoon altijd nog in de supermarkt hoor, en online is het bij zo’n beetje alle bakwinkels verkrijgbaar.

   2. Angela schreef:

    De jumbo verkoopt het bij ons in de buurt staat bij de bloem etc. In de buurt.

 2. Marita schreef:

  Wow dat zijn wel heel veel tips! Welke heb je zelf al geprobeerd?

  1. Laura's Bakery schreef:

   nee nog niet, maar dat gaat wel snel gebeuren 🙂

   1. Rob schreef:

    Een geweldige gootsteen ontstopper, leeg het pak in de gootsteen en giet daar 10 liter kokend water op en weg is de verstopping, bij ons zat het potdicht naar met 4 pakjes is alles weer open.

  2. Sou schreef:

   Een beetje laat maar was verder aan het zoeken over baking soda ik wist niet dat het een wonder spul was nadat ik las dat het ook goed is voor wallen en kringen onder de ogen. Dus weg met alle injecties en operaties! Voor elke ochtend frisse ogen zonder een hele laag make up te smeren. Een kwart water in een glas voeg de baking soda erin en roer het totdat het papperig wordt. Smeer het onder je ogen net zoals je je eye concealer smeert en laat het ongv. 10 a 15 min. opdrogen. Met een (reinigings) doekje er af halen.. beste is met koud water het geheel te reinigen.

   Groetjes, Sou

 3. Addy schreef:

  Leuk alle tips op een rijtje, maar waar kun je dit kopen??
  grtjs Addy

  1. My Linh schreef:

   Sommige “nederlandse” supermarkten en in toko’s/aziatische supermarkten.

   1. Bas schreef:

    Jumbo verkoopt Arm&Hammer in het bakschap!

  2. JC Erka schreef:

   Het is zuiveringszout en dat kun je bij de apotheek of drogist kopen. Ook als bakpoeder bij de supermarkt.

   1. Laura's Bakery schreef:

    Zuiveringszout is inderdaad hetzelfde, maar bakpoeder is echt anders. Dat heeft een andere samenstelling en kun je niet vervangen.
    Liefs, Laura

   2. Antonia schreef:

    Is veel te duur, als je het nog bij de apotheek kunt kopen. Hier in Ede niet, ik kocht het in Duitsland bij de drogisterij. Maar per toeval zag ik het vandaag voor €1,65 bij een Aziatische Toko, de originele 450 gram. Ik poest 1 x per maand mijn tanden ermee, dan worden ze hagel wit. Ook keelspoelen is erg goed tegen tandbederf en ontstekingen. Tegen maagbranden neem ik een klein theelepeltje met wat lauw water en dat opdrinken, gelijk is het zuur weg. Gorgelen ’s morgens tegen slechte adem, gelijk over. Heb het ook altijd bij mij in een kleine hoeveelheid, veel goedkoper dan rennies oid en precies hetzelfde. Voor ontslakken en ontgiften 2 theelepeltjes op een glaswater en glas leeg drinken op de nugtere maag.

    1. Leen schreef:

     Nja, ik poets mijn tanden er bijna dagelijks mee, maar hagelwit worden ze niet hoor 😉

   3. Sacha schreef:

    bakpoeder is geen zuiveringszout

  3. Sacha schreef:

   Baking soda is in alle supermarkten te koop !! Waarom moeilijk doen ?
   Bij A-H dr. Oetker Backin, dat is een klein pakje met 8 zakjes voor slechts 0, 43

   1. Laura's Bakery schreef:

    Dr. Oetker Backin is bakpoeder en geen baking soda. Dit zijn twee hele andere dingen.

   2. ria schreef:

    Bij pit&pit kan je het goedkoop bestellen

  4. Y.D. den Boon schreef:

   Albert Heijn!

 4. My Linh schreef:

  Vieze bakvormen – Ik zweer hierbij. Je kunt er zelfs aangekoekte caramel mee verwijderen. Baksoda is geweldig spul 😉

  1. Laura's Bakery schreef:

   dat ga ik onthouden! Dat is altijd lastig om schoon te maken.

 5. Hazel schreef:

  Handig om zo alle tips eens op een rijtje te zien. De haren-was-tip zie ik er in je top 50 niet meer in staan. Dit heb ik laatst geprobeerd, daarna werd mijn haar ultradroog. Dit schijn je dan weer te kunnen verhelpen met appelazijn, maar heb ik nog niet geprobeerd : )

 6. Wow, handig! Ik heb zelf al heel lang een doosje staan, het helpt ook erg goed als je een beetje in een bakje in de koelkast zet tegen vieze geurtjes. Daarvoor gebruikte ik het eigenlijk alleen, haha, wist niet dat je er zoveel meer mee kon doen!

 7. Anoeska schreef:

  Wow dat is nogal een lijst! Handig!

 8. Ikram schreef:

  WHuuuut!?! Wondermiddel in een doosje haha 😀

 9. Suzan van wilgen schreef:

  I know first hand hand that it is hard to find baking soda i n my home country (Holland) .The soda that is use over there is not the kind you cook with. You really have to look for the cooking baking soda, not every store or every town has it.

 10. Hélène schreef:

  Ik heb het bij AH gevraagd, maar daar keken ze me aan alsof ik van Mars kwam. Men wilde me bakpoeder meegeven, maar dat is niet hetzelfde. Welke supermarkt verkoopt het wel? Of bij welke drogist koop je zuiveringszout is dat hetzelfde?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Zuiveringszout is inderdaad hetzelfde. Baking soda vind je ook wel bij de toko.

  2. Maria Wensing schreef:

   Ik heb Pure Baking Soda van Arm @ Hammer net (20.08.2014) bij onze Jumbo-Supermarkt gekocht. Veel goedkoper dan bij de gezondheidswinkel! Bij Etos vind je het ook onder de naam zuiveringszout (naast de Rennie’s). Succes!

  3. Yvonne schreef:

   Bij de jumbo hebben ze het wel.

  4. ingrid schreef:

   De Jumbo verkoopt het, staat bij de bakspullen. €1,45

   1. Willie schreef:

    Bij de Jumbo in ons dorp kennen ze het niet, heb het nu gekocht bij de natuurwinkel in Putten van het merk Stevija.
    Het werkt super heb geen last meer van stinkzweetvoeten wow ik ben zo blij!!!!!

   2. Anja schreef:

    Ik heb het ook bij jumbo gekocht!

  5. Baba Gemuk schreef:

   Ik heb Baking Soda bij Oriëntal (Chinese toko) gehaald

  6. Loes Siemerink schreef:

   hier in Haaksbergen heb ik het bij de Plusmarkt gekocht.

  7. Marilou Roelofs schreef:

   gisteren wel bij AH gekocht bij de bak afdeling

 11. carla schreef:

  Ik heb het gekocht bij de ETOS:-).
  Recept voor tandpasta:

  2 el. kokosvet (natuurvoedingswinkel
  1 el. bakingsoda
  2 druppeltjes pepermuntolie
  1 tl. keltisch zeezout (natuurvoedingswinkel) Is het gezondste zout wat er te koop is, ook voor meerdere doeleinden geschikt, google maar..

  Zorg dat het kokosvet zacht is ( even bij de verwarming of zo)
  Rest van de ingrediënten erbij, tot een glad papje roeren. Overdoen in luchtdicht afsluitbaar potje (Xenos) en met een spateltje of lepeltje op je borstel aanbrengen.

 12. Vesper schreef:

  Ik heb het bij De Tuinen gekocht. Moet alles nog uit gaan proberen, dus ben benieuwd. Schijnt ook prima te werken als je je kampeerspullen even bestrooit voor het inpakken met Baking Soda tegen muffe luchtjes.

 13. Jose schreef:

  Baking Soda is verkrijgbaar bij elke toko maar ook in veel Turkse winkels.

 14. Anja schreef:

  Ik ben helemaal gek op baking soda. Net mijn waterflesje met theelepeltje baking soda op. De Amerikaanse atleten kennen dat onder de naam: soda-doping. In Amerika kent men veel meer toepassingen voor baking soda, google maar eens. Ik gebruik het veel bij schoonmaakwerk. Probeer maar eens een gootsteen te ontstoppen met baking soda en schoonmaakazijn!!! Nog nooit zo goed doorgelopen…

 15. oma cherechede schreef:

  Ik heb helaas de verkeerde gekocht: de pure baking soda om koekjes & cake te bakken. Helaas, maar er zijn zoveel verschillende oranje pakken met verschillende opdrukken dat ik niet meer weet welke ik eigenlijk moet kopen.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat Anja zegt klopt inderdaad. Je hebt gewoon de goede, je kunt met baking soda namelijk ook bakken 🙂 Je kunt er echt álles mee doen!

 16. Anja schreef:

  Als er “baking soda” op staat, heb je toch echt de goede! En ja, het is ook om mee te bakken! Koekjes, cake, van alles!

 17. Dorothé schreef:

  Vorig jaar een kilo gekocht in Vancouver, Canada omdat ik dacht dat het in Nederland moeilijk verkrijgbaar was, maar zag het laatst ook gewoon bij Dille & Kamille liggen. Ik wist overigens niet dat je het ook voor al die schoonmaakklussen kon gebruiken. Daarvoor gebruik ik wel vaak al de gewone soda. Even wat in de gootsteen strooien, even met de afwasborstel boenen, afspoelen en hij glimt weer als een spiegel. En het ontvet inderdaad meteen de afvoer.

 18. Susanna schreef:

  Baking soda = zuiveringszout

  Zuiveringszout = (keuken)zout? Of zou je het daarmee kunnen vergelijken?

  Ik ga sowieso eens op zoek bij de tuinen, het is alleen jammer dat ik voor al dat soort winkels echt op pad moet (nadeel van een dorp).

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee het is niet te vergelijken met gewoon zout. Baking soda werkt namelijk ook als rijsmiddel in gebak, en dat doet normale zout natuurlijk niet. Wat het exacte verschil is durf ik je niet te zeggen, maar wel dat het niet hetzelfde is 😛 Zuiveringszout kun je ook vaak kopen bij de apotheek, misschien is die er wel dichtbij?

   1. Roos schreef:

    Gewoon Keukenzout is NaCl Natriumchloride. Dat is dus gemisch iets anders dan Natriumbicarbonaat. Maar ze zijn alletwee van de ‘zouten’familie.

 19. melanie schreef:

  baking soda kokosolie en maïzena prakken tot een creme en je hebt een heerlijke deo…

 20. Annemiek schreef:

  Kocht vandaag 1 pak originele Arm & Hammer baking soda, 450 gram voor 1,35.
  Bij Toko Tjin Amersfoort

 21. Petra schreef:

  Wel duur grapje dan
  Gebruik dan wel normale soda
  Baksoda veel duurder en te om doir wc te spoelen

 22. Tjitske schreef:

  Bij de Welkoop kan je een zak van 25 kg voor ongeveer 12 euro kopen. (sodiumcarbonaat staat er op = hetzelfde) Dat is niet duur toch?

 23. Anja schreef:

  Zou inderdaad heel mooi zijn, maar baking soda is sodiumBIcarbonaat. Zijn maar 2 letters, maar wel een verschil.

 24. Tjitske schreef:

  Oh, ik bedoel ook sodiumbicarbonaat! Typfoutje… sorry! 😉

  1. Anja schreef:

   In dat geval fiets ik er morgen even langs! Bedankt voor de tip!

   1. Anja schreef:

    Helaas bij onze Welkoop gewoon 25 euro!!!

    1. Antonia schreef:

     Pfff zie mijn reaktie,

 25. Monique schreef:

  Ik gebruik braking soda altijd!!!
  Bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de wc in combinatie met azijn.
  Maar ook bij maagzuur, een klein beetje braking soda in een klein beetje warm water en opdrinken, maar ook om groente zoals spruitjes en boontjes KNAL groen te houden, een klein beetje bij het kook water.

  Ps kopen bij de toko! €1,99 per pak of via intenet

  1. Bram Hofland schreef:

   Hoeveel theelepels bijv. is een heel klein beetje om de groenten groen te houden bij het koken ervan?
   Bij voorbaat bedankt en groet,

   Bram

   1. Laura's Bakery schreef:

    Ik durf het je niet met zekerheid te zeggen, maar ik zo zo’n 2-3 toevoegen.

 26. Pol schreef:

  Vind het toch een raar idee hoor, wat je gebruikt bij de schoonmaak dat je dat ook gebruikt in je eten. kan niet goed zijn lijkt me.
  Wie kan me overtuigen dat dit niet zo is……….

  1. Anja schreef:

   Het is van oorsprong om te gebruiken in de keuken bij het bakken bijvoorbeeld, tot iemand er achter kwam dat baking soda ook hele andere kwaliteiten heeft! En dat is in de loop dercjaren steeds meer uitgebreid.

   1. Laura's Bakery schreef:

    Precies! Ben je al overtuigd Pol? 😉
    Als je nagaat dat je met cola heel goed roestplekken kan verwijderen vraag je je ook af wat daar allemaal in zit…. 🙂

 27. Ama schreef:

  Ik heb mijn zuiveringszout ook bij de Tuinen gekocht. ( er is ook een webshop)
  Zuiveringszout / baking soda = natriumbicarbonaat.
  Dat is degene die je ook voor bakken, tandpasta en inwendig gebruik nodig hebt.

  Voor de wc en gootsteen kan je wel de goedkope soda uit de supermarkt gebruiken bv van Driehoek (=natriumcarbonaat).
  Milde gootsteen ontstopper: kopje soda op de gootsteen opening omkeren, giet er een halve liter azijn overheen: je leidingen bruisen schoon!

  Baking powder is sodiumbicarbonaat. In sommige Engelse recepten heb je zowel baking soda als baking powder nodig.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Klopt helemaal! Bedankt voor de heldere uitleg 🙂

 28. john v laarhoven schreef:

  HOI : Niet naar de dure natuurwinkels gaan maar naar de plaatselijke Chinese Toko.
  Onlangs gekocht voor 1.35 euro per pakje van 454 gram .
  Merk: Arm & Hammer.

  1. john v laarhoven schreef:

   Sorry : Geen 1,35 maar 1,30 euro dus nog goedkoper. Groet.

 29. marijke schreef:

  Heb net ook baking soda gekocht bij de toko in het stadshart Zoetermeer.
  Betaalde E. 1,95 voor het zelfde pakje, volgende keer maar naar een andere Toko.

 30. anja schreef:

  Diegen die het bij de Welkoop heeft gekocht…
  heeft die wel de Bicar FCC (foodgrade) gekocht?
  Het lijkt allemaal erg op elkaar, maar dat is het niet 😉

 31. Carla van Kessel schreef:

  Hallo, ik heb nr.20gemaakt maar het viel een beetje uit elkaar ,moet er meer water bij ,of juist wat minder??

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dan is het waarschijnlijk te droog en moet je iets meer vocht toevoegen.

   1. Carla van Kessel schreef:

    Dank je voor het antwoord ik ga het nog een keer proberen

 32. edwin schreef:

  Ook een voordelige toepassing voor iedereen met een zeeaquarium.!
  5 delen soda mengen met 1 deel zuiveringszout geeft een uitstekende KH buffer.
  Veeeeel goedkoper dan de voorgemengde flacons uit de handel.

  Suc6

 33. axell schreef:

  Heb ook net een leuk filmpje gezien waar dit gebruikt word. Weet niet als ik hier links mag plaatsen maar hier is ie:
  http://www.youtube.com/watch?v=nK-qUS81RyE
  Je eigen ‘hot ice’ handwarmers.
  Trouwens, heel handige tips!

  Groeten

 34. Nelleke schreef:

  Zoooo wat een goede tips. Ik ga aan de slag om het bestek een beurtje te geven.Heb even een paar lepels van dochter gekregen.

  1. hanneke schreef:

   bij nr 26 zilveren bestek schoonmaken kun je i.p.v. baksoda ook de gewone keuken soda gebruiken is nog goedkoper

   1. Michel schreef:

    Om zilver en koper (van rood- tot geelkoper (en/of met koper erin) snel te ontedoen van zwarte resp. blauw/groene oxidatie (zeg maar, koper- of zilverpoets voor luie mensen zoals ik of op plekken waar je er moeilijk bij kunt) kun je ook het volgende doen:

    – kleine objecten (in een bad/kom) onderdompelen in (liefst schoonmaak) azijn; hoe sterker hoe beter;-
    – grotere objecten goed natsponzen met (schoonmaak) azijn;

    Vervolgens bestrooien met gewoon keukenzout;
    Zonodig zwenken of licht (meer) zout & azijn over het oppervlak wrijven. De dan (sneller dan met alleen azijn) optredende redox-reactie verwijdert direct de oxidatie van het oppervlak.

    (wat op dat moment niet meteen wegtrekt d.m.v. meer azijn of zout zal ook niet weggaan door het langer te laten inwerken of met dit mengsel intensiever te boenen).

 35. Arthura Hector schreef:

  Zuiveringszout is zeker goed voor de haren, maar pas wel op het droogt een beetje uit. Vooral als je je haar gekleurd hebt. Kun je oplossen door wijnazijn te verdunnen met water en hiermee na te spoelen. Zelfs heel goed voor droge en beschadigde haren.
  ja voor sommige dingen gebruik ik ook gewone soda uit de supermarkt, bv voor schoonmaken. heb net een heel goedkoop adres gevonden op internet voor zuiveringszout.
  goedkoop adres voor zuiveringszout/bakingsoda
  zeker als je meerdere verpakkingen neemt, dan zijn de verzendkosten zo goed als gratis. Heel verschil met een klein potje bij de tuinen is heeel duur hoor! je kunt ze ook zlf afhalen.
  http://www.baking-soda.nl/bs-kopen.htm

 36. Han schreef:

  Werkt ook voor psoriasis. Baking soda mengen met wat vaseline en dun op je plekken smeren. Ik heb het, Arm & Hamer, bij de Chinese supermarkt in de Markthof in Den Haag, €1,20 per pak. Op het internet wordt voor het zelfde pak soms wel tot €5 gevraagd ex verzendkosten, niet doen, gewoon even zoeken.

 37. Livesteelband.nl schreef:

  Wauw bedankt voor de tips en ik ga het nu in huis halen. Met muzikale groet, Livesteelband.nl

 38. Laura schreef:

  Handig! Ik heb het vandaag meegenomen in de Plus. Ik kom nooit bij de Plus supermarkt, maar vandaag dus wel en daar zag ik de echte Amerikaanse baking soda. Ik kon me herinneren dat je daar vanalles mee kunt doen en aangezien ik de laatste tijd ook al met azijn “experimenteer”, leek dit me ook wel leuk. Bij het googelen waarvoor je het nu werkelijk kunt gebruiken, kwam ik op jouw blog, dus thanks voor de tips!

 39. juf Leej schreef:

  Jumbo heeft ook baking soda. Je kunt het ook als gootsteenontstopper gebruiken in combi met azijn. Geeft leuk effect!

 40. stella tielman schreef:

  Kun je er ook vlekken mee uit je kleding halen? en zo ja hoe doe je dat ,

  1. Laura's Bakery schreef:

   heb wel eens gelezen dat dit kan, ik weet niet precies hoe je dat doet. Ik geloof een papje maken en smeren op de vlekken, voor de zekerheid zou ik er nog even naar googelen 😉

 41. kitty schreef:

  Hondelucht op het kleed kan erg vies ruiken, instrooien met poeder 1 nacht laten intrekken , stofzuigen en het is echt waar de lucht is weg.ik koop het bij de etos en doe dat al jaren

 42. A van Wijhe schreef:

  Ook te koop bij de sligro

 43. herman schreef:

  Prima spul hier in Vught € 1,25 dus over duur gesproken niet echt kocht laatst bij reformhuis potje Jacob Hooy 250 gram € 6,00 pakje is 454 gram.

 44. Henny schreef:

  Ik gebruik zuiveringszout als deo, van deoderant krijg ik uitslag ik krab me kapot ik dep met vochtige vingers in de zuiverigszout en wrijf dit in m,n oksels 1 maal in de drie dagen is voldoende echt geen zweet geurtjes meer en geen ge iriteerde huid meer, dus een zuiver middel.

 45. bedankt! ik vist het niet

 46. Nadia schreef:

  Ik heb het gevonden naar De Tuinen ;))
  Merk: Jacob Hooy – Zuiveringszout – 6Eur

 47. anja schreef:

  Volgens mij ben je dan wel heel duur uit, afhankelijl van de verpakking.bij de toko betaal je zo’n 1,50 voor 450 gram.

 48. marijke schreef:

  Baking soda is sodium bicarbonaat. Een soort milde soda. Je kunt het ook gebruiken als ontsmetting. Als je een ontsteking of splinter hebt bv aan je vinger. Gekookt water af laten koelen tot warm. Lepel baking soda erbij. Vinger erin laten weken! Eventueel elke dag herhalen. Ook als je edele delen schraal zijn of geirriteerd. Doe flink wat in een laag warm water in een bad en ga er 10 minuten in zitten. Paar dagen herhalen eventueel.

 49. Jeanette schreef:

  Wist je dat als je wasmachine hebt die erg ruikt, dat als je dan even een spoelprogramma doet met baking sodaook de lucht verdwijnt

 50. Piet schreef:

  Beste Laura , kun je er ook tuintegels mee schoonmaken? En in welke sterkte.
  Groetjes,
  piet.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat denk ik wel, maar durf ik je niet met zekerheid te zeggen helaas.

 51. Leen schreef:

  enig idee waar in Belgie verkrijgbaar is aan een redelijke prijs ?

  Cheers
  Leen

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik durf je niet te zeggen waar in België dit te krijgen is.

  2. Noemi schreef:

   Bij de toko. En ik heb het ook wek eens bij de colruyt gezien volgens mij.

  3. Jose schreef:

   Hier kan je het kopen bij de jumbo ik neem aan dat die ook bij jullie zit en kost 1,99

 52. Coby Onderdelinden schreef:

  Ik werk in een verpleeghuis en de kamers van de bewoners ruiken vaak naar urine. Hier wil ik graag iets aan doen kan dat met backingsoda en zo ja, hoe pak ik het aan?
  met groet, Coby

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hoi Coby, ik durf je niet te zeggen of (en zo ja, hoe) dit met baking soda opgelost kan worden.

   1. Anja schreef:

    Baking soda is uitermate geschikt om (vervelende) geurtjes weg te nemen. Voor het opfrissen van vloerbedekking, banken, stoelen etc. de baking soda droog strooien op de bekleding, inwrijven en eigenlijk gedurende een nacht het werk laten doen. Daarna opzuigen. Andere oppervlakken schoonmaken met een warm water waarin flink wat baking soda is opgelost.

  2. Riet wever schreef:

   Riet zegt: ik heb het zojuist gekocht bij AH voor € 1,59.
   Ik wil de oven schoonmaken. Leuke lijst!
   Groet
   Riet

 53. Bas Griffioen schreef:

  Bij Wah Nam Hong superstore in Amsterdam (bij de Makro) heb ik het gekocht voor €1.25. Ga alle tips proberen! Bedankt!

 54. Johanna schreef:

  Kan je met baking soda ook je douche cabine er mee doen

  1. Laura's Bakery schreef:

   Vast wel, ik zou het gewoon eens proberen 🙂

 55. Karin schreef:

  Het is ook bij de DEKA markt te koop.

 56. Visjeskat schreef:

  Ik ben benieuwd naar nieuwe reacties.

 57. julia schreef:

  Ik werk in een apotheek. Waar we regelmatig de vraag krijgen naar Baking Soda.
  Wij verkopen alleen Zuiveringszout maar dat is bijna 8 euro voor 150 gram.

  Ik heb bij de Dille&Kamille een keer een portie gehaald en ik heb vandaag bij de Toko in de buurt Baking Soda gescoord

  1. Cindy H schreef:

   In de apotheek is het idd stervensduur. Vaak van het merk gambon. Gebruik het voor tanden poetsen en van de zomer eens op de tuintegels porberen.

 58. Cnavia schreef:

  Voor wie het niet kan vinden in de plaatselijke winkel, je kan het ook krijgen via: http://www.baking-soda.nl/ Zit je natuurlijk nog wel met verzendkosten. 🙂

 59. Nelleke schreef:

  Zojuist baking soda gekocht bij Jumbo {staat bij meelproduchten} € 1,29 per pakje dat is goedkoper dan website en geen verzendkosten.suc6

 60. Hsh schreef:

  Vuur doven – Bij een kleine keukenbrand kun je baking soda gebruiken om het vuur te doven. Doe het vuur uit, zet een stap achteruit en gooi baking soda op het vuur om het te doven.

  Doe het vuur uit, om daarna baking soda op het gedoofde vuur te gooien?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Met het vuur bedoel ik het gas (of een andere warmtebron die je gebruikt), daarmee doven de ingrediënten die vlam gevat hebben natuurlijk niet 😉

 61. Elise schreef:

  Geweldige tips met dit middel. Kreeg van een rozenkweker een tip om luizen op roos te bestrijden mer bakpoeder. Nu gebruikte hij hrt bakpoeder uit de kleine zakjes dr oetker etc. 15 gram op 1 1/2 liter. Misschien lukt hrt hirr ook mee? Dan kun je hrt volgens mij ook gebruiken bij beginnende blaasontsteking. Om de 20 minuten wat opgelost poeder drinken. Even googlen over de exacte hoeveelheid.

 62. Ans schreef:

  Moet je de baking soda echt weggooien 30 dagen na opening?
  De verpakking is ook niet luchtdicht.

  1. Sacha schreef:

   Ja, dat vraag ik mij nu ook af., maar lijkt mij stug. Vergeet niet dat de commercie graag snel verdient. Ook ik gebruik voor echt heel veel uiteenlopende dingen natriumbicarbonaat.

   1. Laura's Bakery schreef:

    Tsja, ik denk dat het wel langer mee kan. Ik heb een potje van een ander merk en daar staat een veel langere houdbaarheid op.

    1. Ans schreef:

     Vind het allemaal erg verwarrend, kan de open verpakking toch ook in een luchtdicht afsluitbaar potje doen. Het blijft vreemd dat hetzelfde product niet even lang houdbaar zou zijn na openen.

     1. Sacha schreef:

      Opgelet: er bestaat blijkbaar 100% natuurlijke natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout of welke naam dan ook, die is duurder dan in een Aziatische winkel. In de goedkope zit aluminium en andere ongewenste stoffen in. Ik gebruik dat voor de was, poetsen, kleden schoonmaken, in de ijskast, de schoenen van mijn man, enz. Maar voor consumptie, scrub enz. gebruik ik uiteraard de 100% zuivere.

 63. Ans schreef:

  Na openen langer dan 30 dagen ??
  Welk merk is dat dan en waar koop je dat merk?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Potje is van Funcakes, te koop bij taartdecoratie winkels. Is ook een potje dat luchtdicht afgesloten wordt, misschien scheelt dat ook.

 64. Ans schreef:

  Ik kan de open verpakking ook in een luchtdicht af te sluiten potje doen.
  Het is allemaal verwarrend,je zou toch denken dat een zelfde artikel al is het van een ander merk even lang houdbaar zou moeten zijn na openen.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Volgens mij is het inderdaad ook gewoon langer houdbaar dan 30 dagen. Maar dit is wel een Amerikaans merk, het zou kunnen dat hun samenstelling net even anders is. De werking wordt na verloop van tijd ook minder natuurlijk.

   1. Ans schreef:

    Het is 100% sodium bicarbonate.
    Heb in Engeland een potje bicarbonate of soda gekocht van Dr Oetker.
    Die is na openen wel langer houdbaar.

    1. Sacha schreef:

     Heb 2 maand geleden bij Kuidvat 100% zuivere bicarbonaat als zuiveringszout gekocht van het merk Jacob Hooij. Deze 100% zuivere bicarbonaat is houdbaar tot 15-2-17 (!!) jawel 2017.
     Dr Oetker verkoopt geen 100% zuivere bicarbonaat, van dr. Oetker bevat o.a. aluminium.

     1. ans schreef:

      Bij de ingredienten staat geen aluminium.

     2. Madó Sevriens schreef:

      Houdbaar tot 2017 wil niet zeggen dat het na openen nog houdbaar is tot 2017. Dit zal bedoeld zijn voor een gesloten verpakking lijkt mij?

   2. Ed schreef:

    Baking soda heeft geen uiterste houdbaarheids datum in de zin dat het niet meer geschikt zou zijn voor consumptie. Het verliest alleen zijn werking na verloop van tijd.
    Baking soda werkt, bij de meeste toepassingen, doordat het reageert met een zuur, bv azijn. Hierdoor rijst je baksel, bruist het je gootsteen schoon, verhelpt het brandend maagzuur of verwijdert het aanslag van je zilver. Gebruik je het dus voor iets waar deze reactie voor nodig is, dan zul je het op een gegeven moment moeten vervangen. Ongeveer een half jaar na het openen van de verpakking of 2 jaar bij een dichte verpakking. (De baking soda reageert namelijk ook met zuren in de lucht).
    Testen of je baking soda nog werkt kan gemakkelijk door in een kommetje wat baking soda te doen, hier azijn over te schenken en kijken of het reageert. (Misschien al eens testen met een vers pak, zodat je weet wat het zou moeten doen). Als het niet meer werkt, dan kun je het restant gebruiken voor schoonmaakwerk waarbij je alleen op de schuurkracht vertrouwd (aangekoekte pannen bijv.).

 65. c. rozema schreef:

  Pure Baking Soda is te koop bij de JUMBO, Ik dacht voor 1 euro 25 ,
  groet, Chiq.

 66. V.Toekimin schreef:

  Hallo allen,

  Vandaag gekocht bij AH.
  Steensma Baking Soda, voor 1,50 staat bij de bakspullen, op de achterkant van de verpakking staat ook:
  Baking Soda Natriumbicarbonaat. Dus dan weet je dat je het goede product hebt.
  Hoop dat dit helpt 😉

  Groetjes.

 67. om stickerlijmresten van bijvoorbeeld glazen potten, te verwijderen kun je bakingsoda en olie 1/1 mengen. Aanbrengen en de tijd geven om zijn werk te doen. Je kunt het er dan eenvoudig afvegen. Ben zelf zeer enthousiast. Met water en bakingsoda lukt dat veel minder goed. Dit komt omdat veel lijmsoorten niet in wateroplosbaar zijn. Heb inmiddels altijd een potje met het mengsel bij mijn schoonmaakspullen staan..hoef ik niet steeds een mengseltje te maken. Ik hergebruik graag potjes en flesjes dus dan komt dat goed van pas.

 68. Cynthia schreef:

  Het is ook te koop bij de Plus supermarkt.

 69. sonja schreef:

  Bakingssoda is bicarbonaat geen natriumcarbonaat.
  En om je hond ermee te “verfrissen” lijkt me ook zéker géén goed plan, daar ze het oplikken. O.o

  1. Hetty schreef:

   Zoute baking soda ook kunnen gebruiken om geurtjes te voorkomen onder het zaagsel in de caviakooi? Ik ben een beetje bang dat ze er ziek van worden, maar ik zag dat het wel in de kattenbak kan…

   1. Laura schreef:

    Dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen, ik weet niet hoe cavia’s daar op reageren.

 70. Tatiana schreef:

  I am from Russia. I know that cheap baking soda in russian stores in Europe. In Germany (Aachen) I bought 500 g baking soda for 0.69 euro. Still expensive bcz in Russia baking soda costs 500 g for about 0.25 euro. So I advise to find russian store and looking for soda there. Sorry for English. Mijn Nederlands niet goed. )))

  1. Laura schreef:

   Thanks for your advise!

 71. Sonja schreef:

  Kan witte kokskleding weer hiermee wit worden? Wie heeft er ervaring mee? Zo ja, hoeveel baking soda toevoegen?

  1. Laura schreef:

   Durf het je niet met zekerheid te zeggen, maar ik zou het gewoon eens proberen 🙂

 72. Renske schreef:

  een paar lepels baking soda, daarbij een paar druppels afwasmiddel en dan azijn in een flesje. Dan creëer je een mooie uitbarstende vulkaan! Super simpel maar erg leuk voor kinderen!

 73. Sanne schreef:

  Hallo Laura,
  Ik ben heel benieuwd wanneer je bij het bakken baking soda gebruikt en wanneer bakpoeder. En waarom. In principe is de werking toch het zelfde?

  1. Laura schreef:

   Hier kun je meer lezen over het gebruik: http://www.handigebaktips.nl/baking-soda-wat-is-het-en-waar-koop-je-het/
   Binnenkort schrijf ik er een extra artikel over omdat ik merk dat er toch nog veel vragen over zijn 🙂

 74. Anja schreef:

  Ik heb net bicarbonaat (=baking soda) besteld bij http://www.pit-pit.com.
  Voor 1,6 kg betaal je 6,50 euro, en voor 2,5 kg betaal je 8,50 euro!

 75. Esther schreef:

  Het goedkoopste is het bij Aveve of Boerenbond: 400 gr strooibus voor 3,10. Van het merk Cérébos. Bij de DAdrogist 3 keer zo duur!

 76. Sanne schreef:

  Handige info, ook in de reacties. Thanks.

 77. Rodrigo Barrett schreef:

  Trying to find powerful advertising that isn’t full of BS? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that was kinda the point. We can send your promotional copy to sites through their contact pages just like you’re getting this message right now. You can specify targets by keyword or just do bulk blasts to sites in the location of your choice. So let’s say you’re looking to send a message to all the real estate agents in the United States, we’ll grab websites for only those and post your advertisement to them. Providing you’re advertising something that’s relevant to that business category then you’ll receive an amazing response!

  Write a quick note to muhammad2435tay@gmail.com for details on how this works

 78. Puck schreef:

  Hoi leuke lijst wil zelf graag de klei uitproberen

  Groetjes puck

 79. Puck schreef:

  Hoi Laura
  Ik ga denk ik de klei uitproberen
  Leuke lijst heb je gemaakt
  Ga ook een regenboogtaart maken voor mijn verjaardag

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat leuk! Veel plezier!

 80. Michaël schreef:

  Hoi Laura,

  Ik heb net baking soda gehaald van Arm & Hammer. 454 gram. Er staat echter op de verpakking dat je hem binnen 30 dagen na openen moet vervangen voor een nieuw doosje. In hoeverre is dit inderdaad aan te raden of is dit Amerikaans overdreven?

  Ben benieuwd.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik bewaar baking soda persoonlijk langer, mits goed luchtdicht afgesloten. Maar in principe raad ik anderen altijd aan de houdbaarheidsdatum op de verpakking te volgen 😉

 81. Henk schreef:

  Baking soda oftewel zuiveringszout helpt ook heel goed tegen jicht.
  Koop lege maag resistente medicijn capsules nummer 000 en vul die met het poeder.
  Elke dag eentje nemen en je bent binnen de kortste keren af van jicht aanvallen.
  Na een tijdje verdwijnen zelfs de knobbels ( zere plekken) op je gewrichten.
  Ik heb het zelf gebruikt dus weet waar ik over praat

 82. Estelle schreef:

  Nog steeds verkrijgbaar in de AH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *