Zoals je weet ben ik dol op toegankelijke recepten, ook voor speciale gelegenheden. Voor feestdagen gebruik ik vaak net weer even andere ingrediënten, zoals gingerbread kruiden met Kerst, maar dat hoeft helemaal niet altijd. Je kunt ook prima jouw favoriete recept dat niets met feestdagen te maken heeft omtoveren tot een prachtig kerstbaksel. Kijk maar naar deze kerstboom cranberry brownie. Oké, ik kon het niet laten om een handje gedroogde cranberry’s door het beslag te mengen, maar verder is het gewoon mijn basisrecept voor een smeuïge brownie. Ik gebruikte poedersuiker, Dr. Oetker fondant en hun gouden sprinkles om er een feestelijk geheel van te maken. Ik zal je laten zien hoe.
Kerstboom cranberry brownie
Ingrediënten
Brownie
- 60 gram ongezouten roomboter
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 gram pure chocolade
- 1 el stroop (pannenkoekenstroop)
- 2 eieren (M)
- 1 tl vanille extract
- 100 gram bloem
- 20 gram cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 100 gram gedroogde cranberry’s
Decoratie
- poedersuiker
- Dr. Oetker rode fondant
- Dr. Oetker witte fondant
- Dr. Oetker choco fantasie strooier
- Dr. Oetker Kerst fantasie strooier
Instructies
-
Doe boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot de boter en chocolade zijn gesmolten. De suikerkorrels hoeven niet te smelten. Laat het mengsel nu afkoelen. Kamertemperatuur is goed, maar lauwwarm mag ook.
-
Klop ondertussen de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg het chocolademengsel toe en mix op een lage snelheid tot een egaal mengsel.
-
Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe. Mix wederom op een lage stand tot de ingrediënten zijn opgenomen. Lang mixen of op hoge snelheid is niet nodig, anders worden je brownies niet zo smeuïg als je wilt. Spatel als laatst de cranberry’s gelijkmatig door het beslag.
-
Giet het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm en spreid gelijkmatig uit.
-
Bak de brownie in 25 minuten op 190 graden (boven- en onderwarmte).
-
De bovenkant ziet er droog uit na het bakken, maar van binnen is hij nog lekker zacht en smeuïg.
-
Laat de brownie helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Decoratie
-
Rol het rode fondant uit tot een dikte die je zelf wilt, ik maakte hem zelf niet te dun zodat ik de uiteindelijke kerstboom wat makkelijker kon verplaatsen. Snijd dan met een mesje een kerstboom uit. Ook dit kan weer zo groot als je zelf wilt, als hij maar op de brownie past.
-
Het witte fondant rol je wel een beetje dunner uit. Met een uitsteker maak je kleine sterretjes. Kleine stippen kan natuurlijk ook en als je helemaal geen uitstekers hebt kun je driehoekjes uitsnijden, of maak slingers van fondant. Kortom: je kunt de kerstboom decoreren zoals je zelf wilt.
-
De decoraties kun je zo op de boom leggen, maar misschien blijven ze dan niet goed zitten. Door de onderkant van de decoraties een heel klein beetje vochtig te maken (kan gewoon met water) blijft het wel plakken. Gebruik niet teveel vocht, want dan smelt je fondant.
-
Strooi poedersuiker over de afgekoelde brownie en leg er de kerstboom bovenop. Om het af te maken gebruikte ik de gouden sprinkles en sneeuwvlokken uit de strooibussen, maar je zou natuurlijk ook andere figuren kunnen gebruiken die erin zitten.
-
En klaar is je kerstbrownie! Hoef je hem alleen nog maar aan te snijden op het moment van serveren.
Voor nog meer kerst op de taart inspiratie kun je een kijkje nemen op Bakken.nl. Je kunt hier ook leuke kerstfiguren downloaden om je kerstbaksels mee te versieren. Geen zin in decoreren met fondant, maar wil je wel een feestelijke brownie op tafel zetten? Via deze link kun je een striksjabloon downloaden om je brownie in een handomdraai feestelijk te maken!
Dit is een samenwerking met Dr. Oetker, lees mijn disclaimer voor meer informatie.