Kerst boterkoek

Gepost: 19 december 2019 Laatst bewerkt: 26 november 2023
Kerst boterkoek
85

Vandaag weer een recept van een klassieker in een kerstjasje. Ik nam mijn favoriete recept voor boterkoek en besloot dit aan te passen voor de kerstdagen. Ik gebruikte lichtbruine basterdsuiker in plaats van fijne kristalsuiker, dat maakt dat de basis al net iets anders is en qua smaak beter past bij wat ik wilde. Er gingen uiteraard wat specerijen door het deeg en daar werden ook nog pistache nootjes, cranberry’s en stukjes witte chocolade doorheen gekneed. Deze drie ingrediënten doen het altijd goed in kerstbaksels. Zo gebruikte ik ze ook al eens in de ontzettend populaire kerstfudge. Ga jij een van de twee maken dit jaar?

BAKTIP: Deze boterkoek bak ik in een vierkante bakvorm. Ik heb zelf dit exemplaar in huis.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Kerst boterkoek-2a

 

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Kerst boterkoek

Een speciale boterkoek voor de feestdagen. Gevuld met pistache, cranberry's en witte chocolade. Dat wordt smullen!
Porties: 16 stukjes
vierkante 20 x 20 cm vorm of ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei (M)
  • 250 gram bloem
  • 1,5-2 tl gingerbread kruiden
  • snuf zout
  • 50 gram pistache nootjes fijngehakt
  • 50 gram cranberry’s gedroogd
  • 50 gram witte chocolade fijngehakt
  • losgeklopt ei extra, voor insmeren

Instructies

  • Mix de boter en suiker romig. Voeg het ei toe en mix tot deze is opgenomen. Bloem, zout en gingerbread kruiden kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
  • Voeg dan de nootjes, cranberry's en chocoladestukjes toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
  • Neem een 20×20 cm vorm (of ronde 24 cm springvorm), bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. 
  • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
  • Bestrijk het deeg met een losgeklopt eitje en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat afkoelen en snijd in blokjes
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Barbra schreef:

    Ik wil het recept graag gaan gebruiken, maar kan de nootjes niet gebruiken in verband met een notenallergie. Wat zou een lekker alternatief kunnen zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ze gewoon weglaten!

  2. Wilma schreef:

    Hoi Laura,
    Gebruik je gezouten of ongezouten pistachenoten?

    groetjes, Wilma

  3. Monique schreef:

    Wat een heerlijke boterkoek. Ik had geen pistachenootjes in huis, maar kon niet wachten om het te maken, daarom koos ik voor pecannoten. Dit recept houd ik er zeker in! Dank je wel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Ik vond het ook zó lekker 😀

  4. Inge schreef:

    Kan ik de gingerbread kruiden ook vervangen door speculaaskruiden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *