Kerst boterkoek

Kerst boterkoek
64

Vandaag weer een recept van een klassieker in een kerstjasje. Ik nam mijn favoriete recept voor boterkoek en besloot dit aan te passen voor de kerstdagen. Ik gebruikte lichtbruine basterdsuiker in plaats van fijne kristalsuiker, dat maakt dat de basis al net iets anders is en qua smaak beter past bij wat ik wilde. Er gingen uiteraard wat specerijen door het deeg en daar werden ook nog pistache nootjes, cranberry’s en stukjes witte chocolade doorheen gekneed. Deze drie ingrediënten doen het altijd goed in kerstbaksels. Zo gebruikte ik ze ook al eens in de ontzettend populaire kerstfudge. Ga jij een van de twee maken dit jaar?

Kerst boterkoek

Een speciale boterkoek voor de feestdagen. Gevuld met pistache, cranberry's en witte chocolade. Dat wordt smullen!
Porties: 16 stukjes
vierkante 20 x 20 cm vorm of ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei (M)
  • 250 gram bloem
  • 1,5-2 tl gingerbread kruiden
  • snuf zout
  • 50 gram pistache nootjes fijngehakt
  • 50 gram cranberry’s gedroogd
  • 50 gram witte chocolade fijngehakt
  • losgeklopt ei extra, voor insmeren

Instructies

  • Mix de boter en suiker romig. Voeg het ei toe en mix tot deze is opgenomen. Bloem, zout en gingerbread kruiden kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
  • Voeg dan de nootjes, cranberry's en chocoladestukjes toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
  • Neem een 20×20 cm vorm (of ronde 24 cm springvorm), bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. 
  • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
  • Bestrijk het deeg met een losgeklopt eitje en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat afkoelen en snijd in blokjes
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

9 reacties

  1. Barbra schreef:

    Ik wil het recept graag gaan gebruiken, maar kan de nootjes niet gebruiken in verband met een notenallergie. Wat zou een lekker alternatief kunnen zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ze gewoon weglaten!

  2. Wilma schreef:

    Hoi Laura,
    Gebruik je gezouten of ongezouten pistachenoten?

    groetjes, Wilma

  3. Monique schreef:

    Wat een heerlijke boterkoek. Ik had geen pistachenootjes in huis, maar kon niet wachten om het te maken, daarom koos ik voor pecannoten. Dit recept houd ik er zeker in! Dank je wel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Ik vond het ook zó lekker 😀

  4. Inge schreef:

    Kan ik de gingerbread kruiden ook vervangen door speculaaskruiden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *