Aardbeien broodster (babka)

Gepost: 15 december 2019 Laatst bewerkt: 6 juni 2023
Aardbeien broodster (babka)

Ik denk dat ik nog blijer word van het kerstontbijt dan van het kerstdiner. Sowieso kijk ik meestal meer uit naar een lekker ontbijtje dan het avondeten. In het weekend, in vakanties en met feestdagen vind ik het leuk om hiervoor uit te pakken. Van wentelteefjes en pancakes tot zelfgebakken broden. Dit keer bakte ik weer eens een babka brood, deze aardbeien broodster heb ik speciaal voor het kerstontbijt gemaakt. Een babka is een beetje een zoetig brood, vorig jaar maakte ik er ook eentje met hazelnoten en kaneel. En toen ik begin dit jaar in een overleg met Hero zat riep ik enthousiast dat het superlekker zou zijn om jam als vulling te gebruiken in zo’n brood. En nu wilde ik het brood niet bakken in een cakeblik, maar als kerstster. Gelukkig waren ze bij Hero ook enthousiast, en zo ging ik laatst aan de slag. Het idee was om het brood te bewaren in de vriezer tot Kerst, maar ik moet bekennen dat het al zo goed als op is. Ik kan binnenkort dus nog zo’n lekker kerstbrood bakken, nu al zin in!

Aardbeien broodster (babka)-3a

 

AARDBEIEN BROODSTER (BABKA)

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Aardbeien broodster (babka)

Dit ietwat zoetige brood combineert perfect met de aardbeienjam. Zo in de vorm van een ster past het ook nog eens perfect bij de feestdagen.
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 120 ml halfvolle melk (lauwwarm)
  • 4 gram gedroogde gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 eidooier (M)
  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • 50 gram ongezouten roomboter

Vulling

  • 1 pot Hero aardbeienjam
  • 2-3 handjes amandelschaafsel
  • poedersuiker ter decoratie

Instructies

  • Voeg in een schaaltje de melk, gist en theelepel suiker samen. Roer even door elkaar en laat ongeveer 10 minuten staan, je zult zien dat het in volume toeneemt.
  • Doe het mengsel dan in een kom en voeg de rest van de suiker, het ei en de eidooier toe, mix door elkaar. Voeg bloem en zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen. Dan voeg je de boter in klontjes stuk voor stuk toe. Kneed door tot die helemaal zijn opgenomen. Mix nog zo’n 10 minuten door, het is nog een wat plakkerig deeg, dat is prima.
  • Dek de kom met het deeg af en zet deze op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen tot het (bijna) in volume is verdubbeld.
  • Pak het deeg er weer bij. Druk de lucht eruit en verdeel in drie delen. Bestuif je werkblad met bloem en rol het eerste stuk deeg uit tot een cirkel van ongeveer 27 centimeter. Leg deze eerste lap deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Smeer de helft van de jam op deze eerste laag deeg en strooi er alvast wat amandelschaafsel over. Rol dan het tweede stuk deeg uit tot dezelfde grootte en leg deze bovenop de eerste. Smeer wederom in met aardbeienjam en bestrooi met amandelschaafsel, rol hierna het laatste stuk deeg uit dat je er weer bovenop legt.
  • In het midden van het deeg zet je een klein schaaltje op zijn kop. Snijd het omliggende deeg in 16 punten. Meer of minder kan ook, als je maar een even aantal hebt.
  • Pak steeds twee stukjes deeg, twist/draai deze beide naar binnen toe en plak de uiteinden tegen elkaar. Ga zo door tot het brood een ster is geworden. Strooi er wat amandelschaafsel overheen.
  • Dek de vorm af met een schone doek of keukenfolie en laat het brood nog 30 minuten narijzen op een warme plek.
  • Bak de aardbeien babka in 25-30 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat het kerstbrood een paar minuten afkoelen voordat je hem naar een rooster plaatst. Eenmaal lauwwarm zou je hem al kunnen aansnijden als je wilt. Bestrooi eventueel met poedersuiker voor serveren.
Tips

Wil je het brood op voorhand bakken, maar wel warm serveren? Warm hem dan gewoon op in de oven, ongeveer 10-15 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) moet genoeg zijn. Dek eventueel af met folie om te zorgen dat hij niet (te veel) verder kleurt.
Bewaren

goed verpakt en buiten de koelkast zo’n 3 dagen houdbaar. Je kunt het brood ook invriezen, dan kun je hem tot 3 maanden bewaren.

Aardbeien broodster (babka) svs-1a
Aardbeien broodster (babka) svs-2a
Aardbeien broodster (babka) svs-3a
Aardbeien broodster (babka) svs-4a
Aardbeien broodster (babka) svs-5a
Aardbeien broodster (babka)-1a

Dit artikel is een samenwerking met Hero, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

  1. Yvonne schreef:

    Ha Laura, wat een mooi en lekker brood!
    Heel fijn dat jij altijd foto’s plaatst van hoe je het maakt/opbouwt ?

    1. Lgm schreef:

      Zie de tips, miss heb je wel een oven op je werk?

  2. Annelies schreef:

    Wat ziet dat er leuk uit zeg! Die komt hij ons op tafel. Bedankt Laura voor (alweer) een inspirerend recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te lezen! Geniet ervan!

  3. ingrid schreef:

    natuurlijk is zo’n brood vers het lekkerst, maar ik wil hem graag voor mijn collega’s maken (ik werk nachtdienst in de zorg) dus dan moet dat de dag van tevoren, is het dan nog lekker, of wordt het toch snel ‘oud’ brood ?
    want dan kan ik beter voor een tulband kiezen, maar dit brood ziet er zo superleuk uit… en is weer eens wat anders…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan prima. Ik adviseer wel om de ster dan nog even kort op te bakken zoals in de tips vermeld staat.

  4. Frieda schreef:

    Hoi, kan ik het brood ook in de bakmachine laten kneden en rijzen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb zelf geen broodmachine, maar dat kan vast.

  5. Irma schreef:

    Ik wil graag dit brood maken lactose vrij omdat mijn kids hier niet tegen kunnen. Ik wil dit brood met wajang boter maken. Zou dit kans van slagen hebben denk je?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat dit ook moet lukken!

      1. Irma schreef:

        Het brood is gelukt!! Het was wel een super plakkerig deeg en was iets minder goed gerezen denk ik. Maar het ligt in de diepvries voor de kerst en ziet er mooi uit!!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Leuk! Geniet ervan 🙂

  6. Judith schreef:

    Hoi Laura,
    Mijn brood staat voor de laatste keer te rijzen. Alles ging goed, tot ik ging rolletjes maken. Alles zit onder de jam ?. ’t gaat evengoed zo de oven in, en ik ben erg benieuwd. Moet mijn technieken nog een beetje ontwikkelen denk ik. In ieder geval veel lol gehad en… Ontdekt hoe het niet moet. Fijne feestdagen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ohjee balen! Oefening baart inderdaad kunst. Ik hoop dat je fijne dagen hebt gehad.

  7. Priyah schreef:

    Lekker brood! Had het gemaakt voor de kerst. De jam weggelaten, omdat ik dat zelf niet zo lekker vind. Heb er een zakje vanille suiker in gedaan en het was echt lekker. Zoet broodje. Dank je wel.

    1. Judith schreef:

      Goeie tip!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Leuk dat het zo ook lekker was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept