Havermout muffins met bosbessen

Gepost: 12 januari 2015 Laatst bewerkt: 8 augustus 2024
Havermout muffins met bosbessen

Sinds een tijdje moet mijn zusje suikervrij eten, ze had veel last van flinke hoofdpijn aanvallen en nu ze geen suiker meer eet gaat dat een stuk beter. Ze vindt het niet altijd even makkelijk, zeker niet als ik weer eens allerlei lekkers sta te bakken wat juist boordevol suiker zit. Daarom ben ik voor haar aan de slag gegaan met wat suikervrije recepten. Zo kan ze af en toe ook genieten van wat lekkers. Deze havermout muffins met bosbessen zijn één van mijn eerste suikervrije baksels en ik ben best tevreden. Sterker nog, ik vind deze muffins hartstikke lekker!

Havermout muffins met bosbessen 2a
Havermout muffins met bosbessen 3a
Havermout muffins met bosbessen 4a

Havermout muffins met bosbessen recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 22 stemmen

Havermout muffins met bosbessen

Deze havermout muffins met bosbessen zijn suikervrij en glutenvrij. En ook nog eens heel erg lekker en uitermate geschikt als gezond tussendoortje.
Porties: 12 muffins

Ingrediënten

  • 250 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 el gesmolten ongezouten roomboter
  • 480 ml melk
  • 1 ei
  • 25 gram honing
  • 300 gram bosbessen
  • rasp van een hele citroen

Instructies

  • Neem twee kommen. In de ene doe je de droge ingrediënten; havermout, bakpoeder en zout. In de andere kom doe je de boter, melk, ei en honing bij elkaar. Meng de ingrediënten in beide kommen goed door elkaar. Voeg de inhoud van de twee kommen samen en meng goed door. Laat het heel even staan, de havermout neemt wat vocht op en het geheel wordt wat dikker.
  • Voeg dan de bosbessen en citroenrasp toe en spatel door het mengsel heen.
  • Verdeel het mengsel over 12 muffin vormpjes. Ik vind het makkelijk om dit met een ijslepel te doen. Er blijft nog wat melk over op de bodem van je kom, dit is niet erg.
  • Bak de muffins is 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • De muffins voelen nog zacht en vochtig aan wanneer ze warm zijn, tijdens het afkoelen worden ze vanzelf steviger.
Tips

Voor degenen met een gluten allergie: let bij de havermout goed op of je gecertificeerde glutenvrije havermout hebt. Dit staat dan op de verpakking.
Bewaren

Wij hebben ze hier per stuk verpakt en ingevroren. Haal er ’s ochtends eentje uit om later te nemen als tussendoortje.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

51 reacties

  1. Margot schreef:

    Wat zien ze er goed uit! Lief dat je dit doet voor je zusje, ik kan me best voorstellen dat suikervrij eten een uitdaging is met jouw baksels in de buurt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha ja dat is het zeker voor haar, want ze vindt het heerlijk. Ik vraag nu al niet meer of ze wilt (automatisme dat je het aan iedereen vraagt) en dat scheelt al iets voor haar.

      1. AnNa schreef:

        Gerechten met honing zijn toch niet suikervrij? Ik, met diabetes, mag daarom geen zoete honing.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat begrijp ik inderdaad, sommigen vervangen geraffineerde suiker graag voor honing om het ‘suikervrij’ te maken. Je kunt de honing ook prima weglaten!

  2. Emma schreef:

    Deze zien er prachtig uit, ik ga ze zeker eens uitproberen! Ook nog eens suikervrij!

  3. Emily van Kampen schreef:

    Ze zien er zalig uit! Ik probeer ook minder suiker te eten, omdat ik anders veel last heb van bloedsuiker dalingen en dan is het wel eens lastig als je iets lekkers wil eten of bijvoorbeeld trakteren met een verjaardag. Dit soort recepten zijn dan een uitkomst!

  4. Ellen schreef:

    Bij mij is hoofdpijn ook minder zonder suiker! Dit lijkt me een heerlijk alternatief. Het is inderdaad helemaal niet gemakkelijk om suikervrij te leven. Ik heb zelf een maand te test gedaan, om dan ook echt alles te bannen en wauw, wat een resultaat. Maar het vraagt zoveel planning, voorbereiding, met een druk studenten/werkleven is het toch moeilijk om te combineren.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je moet inderdaad zo goed nadenken wat je nu wel en niet mag. Zelfs bananen en druiven heeft ze een tijdje niet gemogen omdat daar te veel suikers in zitten. Maar als je zoveel last hebt van hoofdpijn heb je het er zeker voor over 😉

  5. Joke schreef:

    Zo zie je maar Lau, suikervrij en lekker gaan toch heel goed samen.
    Lief dat je zo af en toe een baksel voor je zus maakt!

    Dikke kus, Mam ♥

  6. Malika schreef:

    Ik zag deze muffins op IG voorbij komen en was direct verleid! Ik had alles in huis, op de blauwe bessen na, en ze liggen nu in de oven! Heel benieuwd…

    1. Laura's Bakery schreef:

      en, zijn ze goedgekeurd? 😉

  7. eddelke schreef:

    Leuk om eens iets te vinden voor mensen die geen of beter gezegd weinig suikers mogen eten. Ik zoek al een eeuwigheid voor een recept voor mijn grootvader. Hij mag namelijk niets eten waar suiker zit. Zelf geen honing (ook hier zit suiker in). Dus deze cupcakes zou ik zelf niet voor hem mogen klaar maken : (. Moest je ooit een dessertje vinden dat ik kan maken met canderell of een andere suikervervanger, zou ik je eeuwig dankbaar zijn : )

    1. Lara schreef:

      Een heerlijk toetje zonder suiker (wel met fruitsuikers). Wij genieten er wekelijks van!

      1 banaan
      1 avocado
      2 eetl. rauwe cacao
      4 dadels
      optioneel: 1 eetl. kokosrasp

      Alles in de blender en je hebt een heerlijke chocolade (-kokos) mousse.

      Hoop dat je grootvader het lekker vindt!

  8. Lisa schreef:

    Leuk recept. Wil je ook is een artikel schrijven over wat je wel mag eten en nuet mag eten als je zonder suiker mag leveb? En nog meer tussendoortjes recepten?

    Waar heb je trouwens die leuke muffinvormpjes vandaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De vormpjes heb ik in Duitsland gekocht. Er zullen zeker nog meer tussendoortjes online komen die suikervrij zijn. Voor wat je wel en niet mag eten zou ik even kijken op http://www.blijzondersuiker.nl

  9. Floor schreef:

    Ze gaan zo de oven in…. spannend of het goed gekeurd wordt straks op mijn werk….

  10. Joke schreef:

    Ik heb ze gemaakt voor mijn vriendin die geen suiker mag, weet alleen niet of ik ze ga geven. Ze smaken naar gebakken havermoutpudding, en dat is het natuurlijk ook.
    Wel eens lekkerder dingen gemaakt zonder suiker.

    1. Laura's Bakery schreef:

      het is inderdaad te vergelijken met gebakken havermout pudding, als je daar niet van houdt zul je dit niet heel erg lekker vinden nee. Er zijn inderdaad nog veel meer lekkere suikervrije recepten 😉

  11. Willemke schreef:

    Toen ik deze muffins op Pinterest tegenkwam kreeg ik meteen zin om ze te bakken. Ze zien er op de foto zo lekker uit!
    Na 30 minuten bakken zagen ze echter nog grijs en pas na in totaal 50 minuten werden ze een klein beetje goudbruin.
    De smaak viel ook tegen, wij zijn echte havermoutliefhebbers maar deze muffins vonden we nogal smakeloos. Suikervrij bakken doen we regelmatig en het kan heerlijk zijn. Deze muffins waren dat jammergenoeg niet…
    Sorry Laura!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, ieder zijn eigen smaak toch 😉 Wij vonden ze hier in ieder geval erg lekker 🙂
      Wel gek dat het zo lang duurde tot ze bruin werden.

  12. Diana schreef:

    Ze zien er heerlijk uit! Zou ik deze ook in de airfryer kunnen maken en weet je dan misschien ook de temperatuur en de tijden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet dat je kunt bakken in een airfryer, maar ik durf niet te zeggen hoe dit precies werkt.

  13. Maaike schreef:

    Ik heb ze gemaakt met peer,dat is ook echt een aanrader.
    Smaken ze ook meteen een stuk zoeter

  14. Bo schreef:

    Ik ben benieuwd! Ik had helaas niet genoeg blauwe bessen dus heb ik er maar wat aardbeien bij gedaan.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik hoop dat ze goed zijn gelukt! Aardbeien hebben meer vocht dus ze zouden wat natter kunnen zijn.

  15. caroline schreef:

    Ik vond ze helaas ook niet lekker, maar smaken verschillen inderdaad! Binnenkort ander suikervrij recept proberen.

    Groeten, Caroline

  16. femke schreef:

    mmm ik heb nog bos bessen over die op moeten en ik hou van gebak maar zit aan de lijn dus ideaal voor moi en rest van het gezin vooral rond het 4 uurtjes dip ,, ga ze gelijk proberen heb alles in huis

  17. Eileen schreef:

    Heb ze zojuist gemaakt en vond de smaak ook tegenvallen. Lijkt meer op klefgeworden ontbijt havermout met bosbessen erin.
    Jammer ze zagen er zo lekker uit!
    Kun je ook suiker vrije muffins maken zonder havermout? Als ik het basisrecept met meel gebruik wat kan ik dan als suikervervanger gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Het is maar weinig suiker wat in die muffins gaat, je zou het met honing kunnen proberen.

  18. sylvia schreef:

    Bedankt Laura voor deze fantastische recepten, sinds manlief nu suiker 2 heeft moeten we alles omgooien, en daar hij nog wel eens van een koekje houd kan ik hem hiermee toch nog verwennen.

  19. Frederieke schreef:

    Hoi Laura

    Zou dit recept ook goed te doen zijn met lactosevrije melk, roomboter en een ei-vervanger?
    Mijn dochtertje wordt 3 en ik ben sinds kort bekend met haar vele allergieën. Zoals; lactose, ei, suiker, chocolade en noten.
    Ik ben op zoek naar een lekker taart/muffin recept wat ik met vervangende producten toch kan maken. Vaak is het of zonder het 1 of zonder het ander.. Lastig!

    Tips?

    Groetjes Frederieke

    1. Laura schreef:

      Lactosevrije melk is geen probleem in dit recept en roomboter gebruik ik sowieso altijd. Ei kun je door bijvoorbeeld banaan vervangen, maar ik heb geen ervaring met het resultaat in dit recept.

  20. Nicole schreef:

    Net deze muffins gemaakt, ik vind ze heerlijk! ? Ook lekker als ontbijt denk ik. Dank Laura!

  21. Daphne schreef:

    Zelf ben ik druk bezig met glutenvrij en lactose vrij bakken. De bosbessen muffins lijken me heerlijk met lukt dit ook als ik de melk vervang door lactose vrije melk ivm de binding? Of maakt dat het uit..

    1. Laura schreef:

      Denk dat dat niet uitmaakt.

  22. Janny schreef:

    Dit recept net gemaakt , ziet er goed uit warm idd vochtig
    Had ik het moeten zeven?

    1. Laura schreef:

      Zeven is niet nodig hoor, maar even laten trekken zodat havermout het vocht op kan nemen is wel handig. Eventueel overgebleven vocht hoef je niet te gebruiken.

  23. Carola schreef:

    Hallo laura, gebruik jij grove of fijne havermout voor dit recept? Bedankt

    1. Laura Kieft schreef:

      De fijne. havermout is altijd deels vermalen, de hele vlokken worden meestal (in ieder geval door mij) havervlokken genoemd.

  24. Irma schreef:

    Na 45 minuten nog steeds nattig en niet bruin.
    Beetje smakeloos en zonde van de dure ingrediënten.
    Jammer.

  25. Marielle schreef:

    Dank voor het heerlijke havermout bosbessen muffin recept! Ik heb het als inspiratie genomen voor havermout kersen muffins! fantastisch. We hebben al vaker van je website heerlijke melkvrije bakrecepten gehaald en altijd gelukt. Nu eet ik ook glutenvrij dus een nieuwe uitdaging met nieuwe recepten. Hartelijk dank voor het delen en de mooie smaakvolle foto’s.
    hartelijke groet,
    Marielle

  26. Aline schreef:

    Ze zijn lekker fris door de citroen en de bessen. Alleen was een halfuurtje bij mij ook te kort om ze zo goudbruin te krijgen. Ze werden wel steviger na afkoelen. Tijdens het afkoelen druppelde ik er nog wat honing op, heerlijk. De papieren vormpjes kwamen wel heel moeilijk los en vielen uit elkaar. Ik wil ze daarom in reepvorm bakken, oftewel in 1 grote plak op de bakplaat en daarna snijden. Hoe lang moet dat ongeveer bakken? Groet, Aline

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is helemaal afhankelijk van het formaat van de vorm. Gewoon goed in de gaten houden dus.

  27. Joy schreef:

    Ik heb ze 2x gemaakt, de 2e keer met wat minder melk, waardoor ze wat meer structuur kregen. Maar beide versies waren erg lekker! Ook heb ik er rozijnen bijgevoegd

  28. Henny schreef:

    Maak je het beslag met zoveel melk? Dat wordt toch een hele natte boel? Ik durf het niet eens uit te proberen, zonde van alle lekkere ingrediënten. Klopt het recept wel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het recept klopt zeker.

  29. Petra schreef:

    Deze voormiddag gemaakt en zopas geproefd. Zoet? Neen, dat niet. Lekker? Vind ik wel! Ik gebruikte grove havermout en heb eerst het deeg verdeeld over de (siliconen) vormpjes om dan pas vlak voor het bakken de besjes in het deeg te duwen. Zo zijn de besjes wat gelijk verdeeld. Makkelijk recept en handig om de muffins nadien in te vriezen. Thx, Laura!

  30. Laura schreef:

    Hey Laura
    Kan je nog tips geven om ze goed te bewaren als je ze niet invriest?
    Ik heb deze ooit eens gemaakt en na een paar uur onder een stolp stond er allemaal haar op 🙁
    Daarvoor waren ze wel héél lekker (en gezond), dus ik zou ze graag nog eens maken 🙂
    Liefs, Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet wat je precies bedoelt met dat er haar op stond, maar hier vind je uitleg en tips voor het bewaren: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/

  31. Laura schreef:

    Haha, dat is misschien een Belgische uitspraak (ik bedoel schimmel). Kan je ze gewoon in een afgesloten doos bewaren? Of toch in de koelkast? En als je ze invriest, kan dat in een zipzakje?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah vandaar haha! Je kunt ze inderdaad in een goed afgesloten trommel circa 1 week bewaren. Als je ze langer wilt bewaren dan kun je ze het beste invriezen. Je kunt ze dan tot wel 3 maanden bewaren, bijvoorbeeld in een zakje inderdaad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept