Heerlijk glutenvrij bakken

4 februari 2015
0

glutenvrij bakken

Ik vind het een behoorlijk uitdaging: glutenvrij bakken. Er staan inmiddels een aantal glutenvrije recepten op het blog, maar dat heeft heel wat rondes gekost voordat ik tevreden was. Wat hulp op dit gebied is daarom zeker welkom bij mij in de keuken. En die hulp is er nu: in de vorm van het boek Heerlijk Glutenvrij Bakken. Wat ik vooral heel erg leuk vind aan dit boek, is dat het is geschreven door een chef. Geen diëtist die zegt wat je wel en niet mag hebben en daar vervolgens recepten mee ontwikkeld. Nee, een chef waarbij smaak centraal staat. Het moet wel lekker zijn natuurlijk, maar ook voldoen aan de eisen rondom glutenvrij bakken. Vandaag vertel ik je meer over het boek van Phil Vickery.

glutenvrij bakken

De inhoudsopgave is overzichtelijk en laat al direct zien dat er veel mogelijkheden zijn in het soort recepten. Koekjes, cupcakes, muffins, taarten, brood en desserts. Het staat er allemaal in. Voordat je begint met de recepten zijn er nog wat informatieve pagina’s. Zo wordt er meer verteld over coeliakie, compleet met symptomen, een lijst met wat gegeten kan worden en waar op te letten. Heel fijn vind ik ook de lijst met glutenvrije alternatieven. Een aantal bakingrediënten weet ik inmiddels wel voor glutenvrije varianten te vervangen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

glutenvrij bakken

Het volgende informatieve hoofdstuk gaat over de essentiële ingrediënten voor glutenvrij bakken. Het blijft niet alleen bij een lijst met bijvoorbeeld soorten bloem en meel, maar er wordt ook uitleg gegeven over de betreffende ingrediënten. Het is niet veel theorie in dit boek, maar wel belangrijke. Het leest fijn en snel weg, zeker even doornemen dus voordat je begint met bakken.

Na de theorie wordt begonnen met basisrecepten. Denk hierbij aan verschillende soorten bloemmixen die je zelf kunt maken, maar ook recepten voor een zandtaartdeeg, vanille cakejes en pannenkoeken zijn hierin opgenomen.

glutenvrij bakken

Na de basis wordt begonnen aan de recepten per thema, te beginnen met koekjes. Chocolade-pindakaaskoekjes met zachte karamel of zachte citroen-fondant koekjes. Het staat er allemaal in. Daarna gaan we verder met cupcakes en muffins, ook hier ziet alles er weer heerlijk uit. De madeleines met honing en chocolade lijken mij een heerlijke combinatie, maar ook de kleverige chocolade-karamel muffins wil ik zeker eens proberen. In dit hoofdstuk worden ook veel hartige ingrediënten gebruikt als courgette, bieten en blauwe kaas.

Na deze kleine gebaksoorten gaan we door met het grotere werk: cakes en taarten! Een geglazuurde wortelcake is een voorbeeld van deze recepten, of misschien ga je wel liever voor de chocolade brownie taart. De cakes en taarten zien er allemaal prachtig en heerlijk uit. Gewoon zoals je ‘normale’ taarten er ook uit zouden zien.

glutenvrij bakken

Waar ik het hoofdstuk met taarten en cakes al behoorlijk feestelijk vond, wordt het daarna nog veel feestelijker. Namelijk in het hoofdstuk met feestgebak. Denk hier aan een prachtige cake met lagen vulling en vrolijke decoratie bovenop. De vanille-frambozen taart bijvoorbeeld. Ook de chocolade trifle taart met kersen is een waar feestje om naar te kijken, die wil je gewoon proeven!

Ik vind het altijd erg leuk om een plaatcake of – koek te bakken. Ik ben dan ook blij dat er een heel hoofdstuk met dit plaatgebak in het boek is opgenomen. De abrikozen amandelmakaron repen wil ik zeker eens gaan proberen, ze zien er zo lekker uit! Er is meer dan genoeg keuze.

Het volgende hoofdstuk ga ik ook zeker gebruiken; brood. Ik vind glutenvrij brood echt heel moeilijk. Wij hebben hier thuis wel eens bolletjes gemaakt, maar die kwamen meer als stenen uit de oven dan als brood. Verwacht geen busbroden of vloerbroden, die staan er niet in. Maar wel een focaccia, hartige scones en een brioche.

Het laatste hoofdstuk met recepten bevat desserts en andere snoeperijen, lekker! Kies uit een snelle crème brûlée, een kwarktaart van witte chocola met perzik of een heerlijke crumble. Zeker weten dat je daar al je gasten blij mee maakt. Allergie of niet.

Na de recepten eindigt het boek met wat handige sites en adressen voor je zoektocht naar de juiste ingrediënten.

glutenvrij bakken

Wat vind ik van het boek?

Zoals ik al zei kan ik wel wat hulp gebruiken bij het glutenvrij bakken. Daar ben ik niet de enige in, met mij zijn er vele anderen die hier ook moeite mee hebben. Voor hen is dit boek echt een uitkomst, maar ook voor iedereen die gewoon op zoek is naar inspiratie voor in de glutenvrije keuken. Er zijn wel wat ingrediënten die je misschien niet standaard al in huis hebt of waarvoor je even naar de speciaalzaak moet, maar dit zijn er niet veel. De receptuur is duidelijk uitgelegd. Ook leuk; elk recept is voorzien van een bewaaradvies. Hoe lang kun je het bewaren en meer informatie over eventueel invriezen van het baksel. Heel handig!

Dit boek telt 176 pagina’s en is verkrijgbaar voor €24,95

Enthousiast geworden? Koop Heerlijk glutenvrij bakken via deze link bij Bol.com, daarbij help je Laura’s Bakery een beetje.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

  1. Ellen schreef:

    Wat een leuk boek! Ik ben echt benieuwd naar de broden voornamelijk!

  2. Margot schreef:

    Dat bewaardadvies is wel een hele slimme toevoeging!

  3. Hazel schreef:

    Dat lijkt me een heel erg fijn boek!
    Vooral belangrijk dat de smaak centraal staat want veel glutenvrije baksels vind ik maar droog van smaak. Krijg zelf ook zin om weer de keuken in te duiken voor ene experiment 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind glutenvrij inderdaad ook al snel droog, gauw wat uitproberen dus 🙂

  4. Jeandrine schreef:

    Ik heb het boek ook, een paar dingen getest maar ben (nog) niet enthousiast.
    Bij brood gaat het fout als je een deeg wilt krijgen wat je net zo kunt kneden als “glutenvol” deeg.
    Het deeg moet je niet met je handen kunnen kneden maar moet nog “plakkerig” blijven.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ga binnenkort een recept testen, zal eens kijken bij het brood dan. Op zich is het niet vreemd dat de bereidingswijze iets anders is dan bij ‘normaal’ brood, anders wordt het te droog.

  5. Joke Kieft-Reijken schreef:

    Wat een ontzettend mooi boek.
    Kom het snel even van je lenen om in te kijken.

    Liefs, mam ❤️

  6. Angela schreef:

    Oh wat interessant! Ik hoef niet glutenvrij te eten maar wat meer variatie is wel leuk!

  7. René van Steenis schreef:

    Hoe heb je het ‘probleem’ van aardappelmeel opgelost? Ik heb aardappelmeel besteld van Joannesmolen en kreeg vervolgens aardappelzetmeel toegestuurd. Bij navraag werd me verteld dat dat hetzelfde product is, terwijl Phil Vickery het tegenovergestelde beweerd.

    Wat heb jij gebruikt? En waar heb je dat gekocht?

    Gr.
    René

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dit nog niet gebruikt en ben hier dus ook nog niet tegen aangelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *