Fruitige vanillecakejes

Gepost: 2 mei 2018 Laatst bewerkt: 28 februari 2024
Fruitige vanillecakejes

Dat niet alles direct een cupcake of muffin hoeft te zijn willen we jullie met dit recept laten zien. In dit artikel schreef ik al over het gebruik van de muffinvorm en hoe je op die manier grote baksels klein kunt maken. Toch merken we dat er alsnog vaak vragen komen of een bepaalde cakerecept ook vertaald kan worden naar mini cakejes. Vandaag geven we daar, doormiddel van dit lekkere en simpele recept voor fruitige vanille cakejes, een luid en duidelijk antwoord op. Het kan, maar er zijn altijd een paar dingen waar je op moet letten. 

Voor deze cakejes gebruikte ik het basisrecept voor vanillecake om jullie te laten zien dat een cake ook in een andere vorm gebakken kan worden. Een standaard cakerecept vertaalt zich doorgaans naar 12 kleine cakejes oftewel een muffinvorm vol. In het recept hieronder vertel ik hoe je ze eenvoudig zelf bakt.

BAKTIP: Thuis gebruik ik deze muffinvorm van Wilton. Ik vind deze prettig in gebruik en kwalitatief goed. 

fruitige_mini_cakejes_2

Meer kleine gebakjes

Dit recept voor schattige mini cakejes én nog meer inspiratie voor kleine gebakjes heb ik hier voor je verzameld in één handig artikel. Staat jouw favoriete gebakje er tussen?

 

Fruitige mini cakejes uitgelicht

Opslaan
Recept afdrukken

4.80 van 5 stemmen

Fruitige vanillecakejes

Vanille en fruit is altijd een fijne combi. Het zal je daarom ook niet verbazen dat deze fruitige vanillecakejes met vers fruit ontzettend lekker zijn!
Porties: 12 cakejes

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • vers fruit zoals frambozen, aardbeien en blauwe bessen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte) en vet een muffinvorm in met boter en bestuif met bloem. Plaats twee strookjes bakpapier kruislings in ieder vormpje om het cakeje er na het bakken makkelijk uit te tillen.
  • Meng in een kom de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot een glad mengsel. Voeg het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe en blijf mixen tot je een glad beslag hebt.
  • Verdeel het beslag met een ijsschep over de 12 vormpjes en verdeel er wat vers fruit bovenop. Het fruit zal vanzelf tijdens het bakken in het cakeje verdwijnen en zo voorkom je dat het teveel naar de bodem zakt.
  • Bak de fruitige vanillecakejes in 20-25 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cakejes na het bakken kort afkoelen en til met behulp van de strookjes bakpapier voorzichtig uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster.
  • De cakejes hebben niets extra’s nodig, maar je bent vrij om ze naar hartenlust te versieren met glazuur en wat sprinkles om deze meivakantie wat aangenamer te maken.
  • Hopelijk heb je zo voldoende bewijs dat je de grotere cakerecepten hier op het blog ook kunt vertalen naar kleine cakejes.
Bewaren

In een trommel buiten de koelkast kun je ze ongeveer 4-5 dagen bewaren. Invriezen kan ook. Verpak ze dan luchtdicht voor je ze in de vriezer plaatst. Ik doe dit zelf het liefst in kleine porties van 3 of 4 kleine cakes. Ze blijven in de vriezer 3 maanden goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. CATHARINA schreef:

    Deze fruitige vanillecakejes zijn altijd lekker, zeker nu het zonniger en warmer weer gaat worden. Ik vind ze nog ‘zomerachtiger’ smaken als je citroenrasp van 1 citroen aan het mengsel toevoegt. ?

  2. Ciel schreef:

    Dag Laura,
    Misschien een rare vraag:
    Kun je de papieren cupcakes vormpjes gebruiken zonder de cupcake bakplaat of moet je deze papieren vormpjes erin zetten?
    Alvast bedankt voor je antwoord

    Gr. Ciel

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze cakejes zijn zonder papieren cupcake vormpjes gemaakt, maar je kunt ze natuurlijk ook met maken. Je kan ook de vormpjes gewoon op een bakplaat zetten, maar dan zakken ze vaak uit (in gekke vormen).

  3. Ciel schreef:

    Dank je wel Laura voor je snelle reactie

  4. Sanne schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je ook diepvriesfruit gebruiken of wordt het dan te nat?
    Alvast bedankt,
    Groetjes Sanne

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, misschien dat ze een iets langere baktijd nodig hebben.

  5. Sonja schreef:

    Wij hebben ze al twee keer gemaakt, een groot succes! We maakte ze met bosbessen en met aardbeien. Ze rijzen geweldig goed (wij gebruiken tarwebloem en wijnsteenbakpoeder) en ik heb ze voor mijn moeder gebakken met moederdag. Veel leuke geven dan een cake! Dus bedankt voor het fijne recept!

  6. Anita schreef:

    Hoi Laura
    Zou je deze cakejes ook kunnen invriezen met fruit wat al uit de vriezer komt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Na het bakken weer invriezen kan ja.

  7. W. Janse schreef:

    Kun je ipv zelfreizend bakmeel ook een biologische meelsoort gebruiken?
    Graag een antwoord.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zolang het zelfrijzend bakmeel is, is het prima. Of het biologisch is maakt niet uit voor het resultaat van dit recept.

  8. patricia schreef:

    hallo, kan ik met dit recept ook een langwerpige cake van kunnen maken of moet ik dan meer grondstoffen gebruiken
    gr. Patricia

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan hoor! Het ligt eraan hoe groot je vorm is, maar je kunt daar bijvoorbeeld dit artikel voor gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/ en/of https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/

  9. Ingrid schreef:

    Dag Laura, kan ik deze cakejes ook in mini versie maken, dus in een bakvorm voor mini muffins? Moet ik dan iets wijzigen aan het recept of de temperatuur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan! De baktijd zal mogelijk veranderen, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept