Dat niet alles direct een cupcake of muffin hoeft te zijn willen we jullie met dit recept laten zien. In dit artikel schreef ik al over het gebruik van de muffinvorm en hoe je op die manier grote baksels klein kunt maken. Toch merken we dat er alsnog vaak vragen komen of een bepaalde cakerecept ook vertaald kan worden naar mini cakejes. Vandaag geven we daar, doormiddel van dit lekkere en simpele recept voor fruitige vanille cakejes, een luid en duidelijk antwoord op. Het kan, maar er zijn altijd een paar dingen waar je op moet letten.
Voor deze cakejes gebruikte ik het basisrecept voor vanillecake om jullie te laten zien dat een cake ook in een andere vorm gebakken kan worden. Een standaard cakerecept vertaalt zich doorgaans naar 12 kleine cakejes oftewel een muffinvorm vol. In het recept hieronder vertel ik hoe je ze eenvoudig zelf bakt.
BAKTIP: Thuis gebruik ik deze muffinvorm van Wilton. Ik vind deze prettig in gebruik en kwalitatief goed.
Deze fruitige vanillecakejes zijn altijd lekker, zeker nu het zonniger en warmer weer gaat worden. Ik vind ze nog ‘zomerachtiger’ smaken als je citroenrasp van 1 citroen aan het mengsel toevoegt. ?
Dag Laura,
Misschien een rare vraag:
Kun je de papieren cupcakes vormpjes gebruiken zonder de cupcake bakplaat of moet je deze papieren vormpjes erin zetten?
Alvast bedankt voor je antwoord
Gr. Ciel
Deze cakejes zijn zonder papieren cupcake vormpjes gemaakt, maar je kunt ze natuurlijk ook met maken. Je kan ook de vormpjes gewoon op een bakplaat zetten, maar dan zakken ze vaak uit (in gekke vormen).
Dank je wel Laura voor je snelle reactie
Hoi Laura,
Kun je ook diepvriesfruit gebruiken of wordt het dan te nat?
Alvast bedankt,
Groetjes Sanne
Het kan, misschien dat ze een iets langere baktijd nodig hebben.
Wij hebben ze al twee keer gemaakt, een groot succes! We maakte ze met bosbessen en met aardbeien. Ze rijzen geweldig goed (wij gebruiken tarwebloem en wijnsteenbakpoeder) en ik heb ze voor mijn moeder gebakken met moederdag. Veel leuke geven dan een cake! Dus bedankt voor het fijne recept!
Hoi Laura
Zou je deze cakejes ook kunnen invriezen met fruit wat al uit de vriezer komt?
Na het bakken weer invriezen kan ja.
Kun je ipv zelfreizend bakmeel ook een biologische meelsoort gebruiken?
Graag een antwoord.
Zolang het zelfrijzend bakmeel is, is het prima. Of het biologisch is maakt niet uit voor het resultaat van dit recept.
hallo, kan ik met dit recept ook een langwerpige cake van kunnen maken of moet ik dan meer grondstoffen gebruiken
gr. Patricia
Dat kan hoor! Het ligt eraan hoe groot je vorm is, maar je kunt daar bijvoorbeeld dit artikel voor gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/ en/of https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/
Dag Laura, kan ik deze cakejes ook in mini versie maken, dus in een bakvorm voor mini muffins? Moet ik dan iets wijzigen aan het recept of de temperatuur?
Dat kan! De baktijd zal mogelijk veranderen, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/