De muffinvorm

Gepost: 14 januari 2018 Laatst bewerkt: 8 november 2022
De muffinvorm

De muffinvorm is misschien wel een van de vormen die iedereen die graag bakt standaard in huis zal hebben. Niet heel gek, want je kunt er eigenlijk alles wel in bakken. Heb jij er zelf ooit bij stilgestaan dat je meer lekkers uit deze bakvorm kunt toveren dan alleen maar muffins en cupcakes? Naast de traditionele manier van gebruiken, is de muffinvorm ook geschikt voor andere zaken. Vandaag vertel ik meer over de mogelijkheden die een muffinvorm jou geeft. 

Alles mini maken

Naast dat je de vorm kunt gebruiken om kleine cakejes mee te bakken kun je natuurlijk alles dat je graag bakt mini maken door het te bereiden in een muffinvorm. Wat dacht je van mini lasagna, mini quiches, mini broodpudding en mini cheesecakejes om maar eens iets op te noemen. Goed invetten, bakpapierstrookjes en cupcakespapiertjes zorgen ervoor dat al het lekkers dat je bakt er ook weer makkelijk uitkomt.

mini citroentaartjes 1a

Wil je nog kleiner gaan dan is de mini muffinvorm een goede optie. Zo bakt Laura graag hartige bladerdeeghapjes in deze vorm en tover jij na het lezen van Het Laura’s Bakery Bakboek deze mini citroenfruittaartjes uit de oven.

Maar ook kleine tortilla’s kun je in een muffinvorm vouwen om zo taco cups te creëren die je weer heerlijk kunt vullen. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos.

Houd er wel altijd rekening mee dat kleine versies van gebak eerder gaar zijn dan één grote cake of taart. Houd daarom een kortere baktijd aan als je een recept voor een grotere bakvorm gebruikt om mini versies mee te maken in een muffinvorm.

TIP: Hier lees je meer over het aanpassen van de baktijd en temperatuur wanneer je je baksels in een ander formaat maakt.

Andere toepassing

Je kunt deze veelzijdige bakvorm ook op andere manieren gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de onderkant of buitenkant gebruiken om bakjes te vormen van bladerdeeg of tortilla’s. In dat geval ben je dan nog steeds aan het bakken.

Je kunt een (mini) siliconen versie ook gebruiken als ijsklontjeshouder of voor het invriezen van zelfgemaakte babyhapjes. IJsjes maken met een muffinvorm kan dus ook. De vorm kun je namelijk ook gebruiken in de koelkast of vriezer.

bbqijshoorntoetje4

Ook kun je de muffinvorm gebruiken als houder. Vul alle bakjes eens met verschillende soorten sprinkles, fruit, chocolade en spekjes. Zet het tijdens een kinderfeestje op tafel zodat iedereen zijn eigen pannenkoek, (cup)cake of ijshoorntje kan vullen en/of versieren.

Wil je liever een decoratieve oplossing voor je oude muffinvorm die niets met bakken te maken heeft? Boor dan gaatjes in de onderkant van ieder bakje. Vul met aarde en (rots)plantjes. Leuk voor buiten op tafel om je eigen mini rotstuintje van te maken. Om maar even een creatief voorbeeld te noemen.

Heb jij zelf ook nog ideeën of tips om de muffinvorm voor te gebruiken? Deel ze dan hieronder in de reacties, zo hebben we er allemaal wat aan. Ik ben benieuwd!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

  1. gerard schreef:

    mijn cake wil ik boven plat houden en niet in zo,n bultrugvorm hoe doe ik dat?

  2. Veerle schreef:

    Je kan ook de vorm omdraaien om mooie cups te maken die je erna kan vullen met een bolletje ijs , banketbakkersroom en vers fruit ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *