Cake of biscuit, wanneer gebruik je welke?

Gepost: 21 januari 2018 Laatst bewerkt: 2 augustus 2023
18

CAKE OF BISCUIT, WANNEER GEBRUIK JE WELKE?

Je wilt een taart bakken, maar ga je dan voor een biscuit of een cake als basis? Er wordt mij regelmatig gevraagd naar wat het best is, maar dat verschilt per geval. Ik heb er al eerder kort over geschreven, maar door alle vragen leek het mij handig om het wat uitgebreider te behandelen. Ten eerste is het goed om te weten wat nu precies het verschil is tussen een biscuit en een cake. Dan kun je waarschijnlijk al veel beter een keuze maken. Vaak maak je de keuze vooral op basis van smaak, structuur en voor hoeveel mensen de taart is. Maar er zijn ook een paar taartsoorten waarbij je wel weer beter kunt kiezen voor slechts een van de twee. Ik vertel je over mijn voorkeuren en probeer je een richtlijn te geven voor bij het maken van jouw keuze.

Verschil cake en biscuit

In dit artikel vertel ik je alles over de verschillen tussen cake en biscuit, lees dat zeker even goed door. Kort samengevat is een biscuit heel luchtig, maar heeft dat wel vullingen en toppings nodig om er een lekker geheel van te maken. Een cake is zwaarder en compacter en heeft van zichzelf al veel meer smaak. Bovendien is deze als basis ook makkelijker op smaak te brengen, iets wat bij een biscuit lastiger is.

CAKE OF BISCUIT, WANNEER GEBRUIK JE WELKE? recept

Wanneer biscuit

Van biscuittaarten snijd je grotere punten dan wanneer je een cake als basis gebruikt. De taart is behoorlijk luchtig en valt dus niet zo heel zwaar op de maag. Wanneer je voor een klein gezelschap wel een wat grotere taart wilt maken kan dit dus een goede optie zijn. Verder is een biscuit heel neutraal van smaak, je kunt je dus uitleven op de vullingen om er een speciale taart van de maken.

TIP: Hier vind je een overzicht met de recepten voor vullingen op Laura’s Bakery.

Biscuit is naast luchtig ook veel soepeler. Als je een grote plak biscuit bakt, kun je deze oprollen en er zo een biscuitrol van maken (wordt ook wel een cakerol genoemd). Iets wat je met een cake moeilijk gaat lukken.

Op zoek naar een recept?

CAKE OF BISCUIT, WANNEER GEBRUIK JE WELKE? maken

Wanneer cake

Waar een biscuit lekker licht en luchtig is, is een cake het tegenovergestelde. Je snijdt van zo’n taart dus kleine puntjes omdat dit veel meer vult. Uit een klein 15 cm taartje kun je dus met gemak 12 punten halen (meestal is dit 8 bij een 15 cm biscuittaart). Ik maak zelf graag kleine taartjes en kies dan ook graag voor cake.

Je kunt ervoor kiezen om de cake een smaakje te geven en de vulling neutraal te houden. Of je gaat voor een specialere vulling en houdt de cake zelf eenvoudig. Met cakes zijn er op dit gebied dus meer mogelijkheden, je bent niet zo afhankelijk van je vullingen als bij een biscuittaart.

Misschien heb je ook wel eens 3D taarten gezien, taarten in de vorm van een bepaald tv-figuurtje bijvoorbeeld. Voor deze taarten wordt altijd cake als basis gebruikt, dat is namelijk stevig genoeg om in vorm te snijden.

Op zoek naar een recept?

Ik hoop dat het zo wat duidelijker is geworden! Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik dat natuurlijk graag 🙂

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

18 reacties

 1. Anna schreef:

  Hallo,
  Heb een vraag ivm fondant. Heb ergens eens gelezen als je met fondant hebt gewerkt om de rest eventueel uit te steken bv in bloemen of andere figuren. Nu vind ik dat een heel leuk idee maar hoelang kan je deze dan bewaren? Een maand of veel langer op voorwaarde dat ze heel droog zijn natuurlijk?
  Alvast bedankt,
  Mvg
  Anna

 2. Siepje schreef:

  Bij de smaak van biscuitdeeg dacht ik altijd aan een rol biscuitkoekjes.
  Nu ik jouw artikel heb gelezen weet ik pas wat ermee bedoeld wordt.
  Beleef altijd veel plezier bij het lezen van jouw weblog, waarvoor hartelijk dank bij deze.

 3. Dide schreef:

  Apart dat het beslag hier biscuit wordt genoemd. In de bakkerijwereld heet het namelijk kapselbeslag. Of is dit iets anders? Van kapselbeslag kun je prima hoge taarten maken

 4. Davinia schreef:

  Hi!

  Wat kan je het beste gebruiken als je een taart decoreert met fondant of buttercream. Gebruik je dan cake of biscuit? Ik heb het weleens met biscuit gedaan maar ik vond het wat lastiger decoreren (kan ook aan mij liggen, ben nog niet heel ervaren). Denk je dat bij cake de taart te machtig wordt als je er ook nog eens fondant of buttercream op doet?

 5. Cathy schreef:

  Hoi ik heb een vraagje. Ik wil een cake bodem maken met banketbakkersroom vulling en taartvlaai kersentopping. De taart maak ik de ochtend met topping en al. Maar wordt pas 12 uur later gegeten. Kan ik dan het beste glazuur over de cake doen voordat ik kersentopping erop doe. Zodat de kersentopping de cake bodem niet te soft zompig maakt. Heeft u tips?

 6. Karin schreef:

  Laura, hoe ver vtv kan ik cakelagen maken? Hoe lang houdbaar in koelkast of vriezer? En hoe snel ontdooit zoiets? Dank je wel :).

 7. Tamara schreef:

  Hoi Laura, ik probeer al een tijdje te zoeken naar een Mokka-taart recept die enigsinds lijkt op de Mokka-taart die mijn oude omaatje vroeger maakte. Als klein kind heb ik haar een paar keer geholpen deze taart te maken..en ik had ooit het recept opgeschreven en hem toen zelf voor mijn verjaardag op school gemaakt. Ik ben echter het recept in de loop der jaren kwijt geraakt(waar ik erg van baal.. het word dus uitproberen ..)
  Maar het begint al met de cake/biscuit… en aangezien jij er een heel artikel aan besteed hebt, dacht ik; misschien kun jij mij helpen…
  Mijn oma d’r taart was wel zo stevig als een cake, maar niet zo zoet als een cake. Ik denk dus dat het de smaak van een biscuit had maar de structuur van een cake .. kan dat? Zo ja, zou je mij met een Recept kunnen helpen? Alvast bedankt . Groetjes Tamara

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat lastig zeg! Ik zou in jouw geval proberen een cake te bakken met iets minder suiker. In principe worden mokkataarten zowel met biscuit als met cake gemaakt, beide kan goed het geval zijn geweest.

   1. Tamara schreef:

    Ok dankjewel!

 8. Sanne schreef:

  Als ik een biscuit taart bak komt er altijd een bolletje op waardoor die taart nooit helemaal recht en strak wordt. Heb jij een tip hoe ik dit kan voorkomen!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hmm, dat zou verschillende oorzaken kunnen hebben. Lastig om vanaf hier te bepalen. Je ovenstand, hoe lang je mixt etc. heeft hier invloed op. Met dit recept heb ik altijd succes: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *