Het verschil tussen cake en biscuit

Gepost: 20 augustus 2017 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

Toen ik onlangs het recept voor een chocoladebiscuit met jullie deelde op Laura’s Bakery werd de vraag weer veel gesteld: ‘Wat is een biscuit nu eigenlijk?’. Welke verschillen zijn er in structuur en smaak als je het vergelijkt met cake, en wanneer gebruik je nu die cake of juist het biscuit. Ik behandel het vandaag allemaal, het is tijd voor een uitleg over het verschil tussen cake en biscuit.

cake en biscuit

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen wat een cake is, dat weet iedereen. Je hebt wel eens een plak cake op en weet daarom prima wat je je erbij moet voorstellen. De kans is zeer groot dat je ook wel eens biscuit hebt gegeten, alleen wist je niet dat het zo heette. Die luchtige ‘cake’ die in een slagroomtaart zit? Dat is een biscuit, alleen wordt het door de meeste mensen geen biscuit genoemd. Waarschijnlijk is het je nu al een stuk duidelijker, maar dit zegt nog niet echt wat het verschil is natuurlijk.

Samenstelling cake

Een cake maak je met suiker, boter, eieren en zelfrijzend bakmeel. Van elk ingrediënt gebruik je dezelfde hoeveelheid.

Samenstelling biscuit

Voor een biscuit heb je eieren, suiker en bloem nodig. Ik gebruik zelf ook nog vanillesuiker en maïzena, maar in principe zijn de eerste ingrediënten al voldoende. Naast dat de verhoudingen anders zijn, is het grootste en meest belangrijke verschil dat je geen boter gebruikt.

Het verschil tussen cake en biscuit

Dat gebruik van wel of geen boter laat direct goed het verschil zien tussen een cake en biscuit. Een cake is vetter en heeft meer smaak, een plakje cake op zich is al hartstikke lekker. Daarnaast is een cake ook steviger, compacter en zwaarder dan een biscuit. Logischerwijs vult het ook meer. Dat is weer belangrijk voor de toepassingen, daarover later meer.

Een biscuit daarentegen is zeer licht en luchtig, maar heeft ook weinig smaak en kan wat droog zijn. Daar heb je liever geen stukje van bij de koffie. Een biscuit heeft meer nodig om er een lekker gebakje van te maken. Een biscuit wordt vaak getrempeerd, wat inhoudt dat je een siroop of iets dergelijks gebruikt om het biscuit op smaak te brengen en te zorgen dat het niet zo droog is. Na het tremperen vul je het biscuit met vulling naar keuze om zo een echte taart te maken.

Wanneer gebruik je een cake of biscuit

Een cake kun je zoals gezegd prima eten zonder iets erbij. Breng het op smaak met toevoegingen en je hebt weer een heel andere cake waar je een plakje van kunt snijden. Een keuze maak je eigenlijk pas wanneer je een taart met vulling wilt maken. Voor een slagroomtaart of cakerol gebruik je vaak biscuit, al kun je in principe ook gewoon een cake gebruiken.

Wanneer ik een gevulde taart wil maken gebruik ik afwisselend cake of biscuit. Een cake kun je eenvoudig op smaak brengen en bij de vullingen laten passen. Je krijgt alleen ook een hele machtige taart. Een taartje van 15cm die je maakt van cake is meer dan genoeg voor 12 personen. Hetzelfde exemplaar met biscuit als basis is goed voor zo’n 8 personen.

Naast smaak, laat ik mijn keuze dus ook afhangen hoeveel personen ik een stukje taart wil geven. Wil ik een machtiger exemplaar gemaakt van cake, of ga ik voor een luchtige taart van biscuit.

Recepten

Wil je aan de slag met cakes en biscuit. Dat kan! Ik geef je mijn favoriete basisrecepten:

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Anna Kruzdlo schreef:

    IK vind je site zo helder aan informatie en is ook gezellig.
    Hoe kan ik aan het biscuit een smaakje toevoegen (rozensmaakje of thee of een alcohol bv.) Moet ik dan een andere hoeveelheid bloem of maizena hanteren?
    Alvast bedankt.

  2. Siepje schreef:

    Bij de smaak van biscuitdeeg dacht ik altijd aan een rol biscuitkoekjes.
    Nu ik jouw artikel heb gelezen weet ik pas wat ermee bedoeld wordt.
    Beleef altijd veel plezier bij het lezen van jouw weblog, waarvoor hartelijk dank bij deze.

    Ook kwam ik er nu achter dat er op 2 verschillende plaatsen reacties zijn te lezen.
    Kan dat??

  3. Ruth schreef:

    Ik ben aan het bakken voor mijn nichtje van 8 jaar met koemelkallergie.

    De chocolade en de vanillebiscuit in één keer gelukt met jouw recepten en ik ben helemaal geen bak-koningin!

    Hartstikke bedankt!

  4. Olyvia schreef:

    Oh, dat wist ik allemaal nog niet…
    Bedankt, Laura!

  5. sImon schoone schreef:

    Je schrijft:
    Een taartje van 15cm die je maakt van cake is meer dan genoeg voor 12 personen. Hetzelfde exemplaar met biscuit als basis is goed voor zo’n 8 personen.
    15 cm ? in 12 stukjes? Weet je dat zeker? Of is die taart heeeeel hoog?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik werk dan inderdaad de hoogte in, dus meestal zeker 3 lagen cake.

  6. Frederieke schreef:

    Kan je voor een stapeltaart beter cake of biscuit gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat staat in het bovenstaande artikel uitgelegd en hangt van je eigen voorkeur en smaak af 🙂

  7. Lydia schreef:

    Kan ik een regenboogtaart maken met cake ipv biscuit of wordt het dan te zwaar?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! Ik zou dan wel dunne puntjes snijden 😉

  8. Maud schreef:

    Hoi Laura,

    Als je van het cake recept een lagen taartje wilt maken. Bak je deze dan op dezelfde temperatuur en dezelfde tijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, je snijd de cake als hij goed afgekoeld is dan in lagen!

  9. Gerda van Swieten schreef:

    Er is volgens mij nog een andere versie die tussen cake en biscuit zit en dat is dacht ik moscovisch gebak. Daar zit wat boter in. Wat zijn de ingrediënten van dit gebak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is inderdaad weer iets anders, ik heb dat niet geprobeerd, maar zal het op de lijst zetten van mogelijke recepten om uit te werken 🙂

  10. Ilona schreef:

    Al zoveel tips en trucs gelezen op je site! Ik ga in september trouwen en wil graag zelf een taart maken van 3 lagen (naked). Kan ik dan beter cake of biscuit gebruiken. Biscuit is zo luchtig maar ben bang dat ik hem niet mooi strak krijg…
    Liefs Ilona

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Zelf zou ik dan eerder voor cake gaan, maar het kan allebei.

  11. Ilona Baak schreef:

    top, dat idee had ik ook !

  12. Marleen schreef:

    Bak je de biscuit met hete lucht ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, op boven- en onderwarmte.

  13. Haliz schreef:

    Goede tips lees ik , wat zijn de tips voor een success biscuit?

  14. Emi schreef:

    Heb je ook een recept van een chocoladecake als basis die je kan gebruiken voor een mooie taart met vulling en botercreme als afwerking? Die dus versierd kan worden? Of wordt zo’n cake te zwaar voor die functie en is een biscuit een betere keuze?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt even zoeken op chocoladecake voor verschillende recepten, maar deze kan ook: https://www.laurasbakery.nl/chocoladebiscuit/?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *