Deze blueberry lemon muffins zijn de laatste van mijn muffin bakmiddag van een tijdje geleden. Zoals je misschien al op de foto’s hebt gezien, maak ik ze meestal per 3 stuks. Ik deel wel vaker een basisrecept in 2, 3 of 4 porties. Dan kan ik lekker veel verschillende smaakcombinaties maken en zit ik niet met een overschot aan muffins. Je kunt tegelijkertijd ook je familie of visite laten kiezen uit verschillende smaken. De laatste smaakcombinatie van mijn bakmiddag is dus blueberry lemon. Een combinatie die het altijd goed doet als je het mij vraagt, zo ook in deze muffins. En wederom een heel eenvoudig recept!
Blueberry lemon muffins
Ingrediënten
- 120 gram fijne kristalsuiker
- 300 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snuf zout
- rasp van een citroen
- 2 eieren (M)
- 250 ml melk
- 120 ml zonnebloemolie
- 2 tl vanille extract
- 90 gram blauwe bessen
Instructies
-
Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda, zout en citroenrasp bij elkaar in een kom, roer even door met een spatel. In een andere kom doe je de vochtige ingrediënten; eieren, melk, zonnebloemolie en vanille extract. Klop dit met een garde door elkaar.
-
Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel door elkaar tot één geheel, dit mag best een beetje klonterig zijn. Voeg de bessen toe aan het beslag en spatel ze erdoor. Houd eventueel een beetje achter zodat je nog wat over de muffins kunt strooien.
-
Neem een muffinvorm die je bekleed met muffin- of cupcakepapiertjes. Met een ijslepel verdeel je het beslag over de vormpjes. Bij muffins mag je de vormpjes best vol doen, ik vul ze zelf tot ongeveer een halve centimeter onder de rand. Verdeel de achtergehouden bessen over de muffins.
-
Bak de muffins in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Deze zien er heerlijk uit zeg!
Slim om meteen meerdere varianten te maken en deze zien er heerlijk uit!
Ik heb meer dan 12 muffins Ik had er namelijk 19 Waar ligt dat aan maar ze smaakten heerlijk Ze hoeven lang in de oven en dat vind ik super chill ik had geen citroen in huis dus ik had citroensap gebruikt kan dat ook
Citroensap geeft niet hetzelfde smaak effect. Waarschijnlijk heb jij kleinere muffins gemaakt dan ik.
Laura, hoe kom jij aan die mooie muffinvormpjes? Ze zien er zo stevig uit! Waar kan ik die kopen?
Deze bij de groothandel (Makro) gekocht, maar je ziet ze ook wel eens bij kookwinkels.
Ik heb toevallig gisteren je andere muffinrecepten uitgeprint en was nog op zoek naar een blueberry variant! Bij deze gevonden! 😀
Ik had wel een vraagje, hoeveel citroenrasp gebruik je in het recept?
van één citroen 🙂
Recept is heerlijk, niet zoet door verhouding bloem suiker. Voor het eerst gelukt zoals op de foto:)
Kun je de bloem ook vervangen door havermoutmeel of boekweitmeel
Geen ervaring mee in dit recept, maar je kunt het zeker proberen.
Blueberry muffins doen ’t altijd goed!!
De muffins lijken mij heerlijk ! Zou je in plaats van verse blauwe bessen ook diepvries blauwe bessen kunnen gebruiken ?
Ja hoor, dat kan ook.
Moet je de diepvries bosbessen eerst ontdooien of er bevroren doorheen mengen?
Moet je de diepvries bosbessen eerst ontdooien of er bevroren doorheen mengen?
Kan beide.
Hoi, hoe lang kun je deze muffins bewaren en moet dat in de koelkast vanwege de bessen die erin zitten? Alvast bedankt.
Klein weekje blijven ze goed, in een trommel of een zakje buiten de koelkast bewaren.
Hoi Laura, ik heb net je muffins gemaakt en heb het recept gehalveerd. Ik heb de muffins op 20 min gebakken op 160 graden heteluchtfunctie en halverwege heb ik her muffinblik omgedraaid om het gelijkmatig te bruinen. Echter, de voorste muffins zijn ingezakt! Er zijn wel enkele dingen die ik niet goed had gedaan, namelijk ik ben vergeten het aantal bessen te halveren. Dus heb gewoon de 90 gram gebruikt en de melk en het ei waren direct uit de koelkast gebruikt. Kan het hieraan gelegen hebben? Niet alle muffins zijn ingezakt. De achterste muffins (in de eerste 10 min bakken) zijn wel goed gerezen… Waar kan het aan gelegen hebben? Hartelijk dank voor je hulp!
Het zou inderdaad aan de hoeveelheid bessen kunnen liggen omdat er meer vocht in zit. Of toch iets langer laten bakken voordat je de plaat omdraait.
Hallo Laura!
Mijn muffins : http://kepkezelo.com/images/gyfr0n16ay2202s7q314.jpg
Bedankt je recept.
Groetjes: ILDIKO
Zien er goed uit!
Hoi Laura,
Klinkt lekker deze muffins. Ik ben van plan deze te gaan maken. Weet jij of ik de zonnebloemolie ook door een andere olie kan vervangen? Olijfolie misschien?
groetjes Esther
Het kan, maar daar zit vaak toch een ander smaakje aan. Zonnebloemolie is neutraal en vind ik daarom prettiger om mee te bakken.
Wat een geweldig recept! Ik heb deze muffins al twee keer gemaakt met bevroren blauwe bessen, fijn dat ik het deeg kan mengen zonder mixer. ik heb ipv zonnebloemolie olijfolie gebruikt? Ik ga de andere recepten ook uitproberen?
Hallo Laura,
Wat een geweldig recept!
Ik had alleen wat moeite met het beslag wat aan de muffinvormpjes blijft plakken.
Ligt dit aan de structuur, want mijn vormpjes heb ik ook al voor andere muffinsrecepten gebruikt waar dit niet het geval is?
Ik vind al je recepeten erg leuk om te maken en iedereen om me heen vindt alles ook erg lekker ?
Dat is inderdaad het recept, al verschilt het bij mij nog wel eens per vormpje hoe erg ze blijven plakken. Ik neem het voor lief, want dit vind ik het lekkerste recept 😉
Goed recept, geen boter erin! Wij gaan ze met lactosevrije melk proberen. Dan kan zoon ze ook eten.
Hoi Laura
Ik heb een vraag ik ben heel hard opzoek naar een recept voor een muffin die nog hoger en groter is als deze zoals je ze kan kopen bij de Albert Hein of Starbucks heb je daar ook een recept voor?
Waarschijnlijk gewoon een kwestie van het bakje nog wat voller doen 😉
Ik heb revange genomen op een mislukte cake, eerder deze week.
Ik heb gestudeerd op je theorie, het verschil tussen een electrische oven en hete lucht oven, luchtig maar niet te luchtig kloppen, spatelen, het verschil tussen muffins en cupcakes, het nut van het goed doorlezen van het recept en alles vooraf afwegen en nog veel meer,
en dan nu: heerlijke bosbessenmuffins uit mijn eigen oven.
Blij!
Wat leuk om te horen!
Het recept klinkt erg lekker. Ik vroeg mij alleen af of je baking soda ook kunt vervangen voor bakpoeder van dr. Oetker bijvoorbeeld? Daar heb ik namelijk genoeg van in huis liggen ? Groetjes!
Baking soda en bakpoeder is niet hetzelfde, helaas.
Vorige week toch maar weer eens geprobeerd om muffins te maken. Maar net als bij eerdere pogingen blijf ik de zonnebloemolie proeven. Alsof het een oliebol is. Doe ik iets verkeerd of hoort het zo? Kan ik de olie ook door bijv. vloeibare boter vervangen?
Dat is niet de bedoeling van de muffins. Het zou kunnen liggen aan het soort zonnebloemolie misschien? Vloeibare boter kan ook, je krijgt dan wel een iets ander resultaat.
Hoi Laura, wij (kinderen en ik) hebben net je blueberry muffins gemaakt; heerlijk!! We hebben wel wat minder suiker gedaan (100 gram) en omdat we geen backing soda hadden, heb ik er een heel zakje bakpoeder in gedaan… heel goed gegaan!! Foto kan ik volgens mij niet toevoegen…
Namens ons allemaal bedankt!
Gisteren gemaakt en ze waren heerlijk! Ik had ze mee genomen naar cursus en alleen maar lovende reacties!!!
Bedankt weer voor het goede recept!
Hoi Laura, ik wil graag de blueberry muffins bakken, maar ik heb olijfolie inplaats van zonnebloemolie is dat erg?
Zolang de smaak neutraal is kan dat prima.
Hoi, zonnebloemolie mag toch niet heter dan 180 graden verhit worden?
Dit is de eerste keer dat ik dat hoor
Heb ze getrakteerd op het werk voor men verjaardag, iedereen vond ze lekker, ik ook natuurlijk! Bedankt?
Fijn, graag gedaan natuurlijk.
Dit recept zit nu in de oven, nauwja… wel vergeten de blueberries toe te voegen dus dan maar zonder. Heb jij dit ook wel eens? Haha
Oh, ik heb de crumble van je appel-kaneel muffins toegevoegd én cheesecake! En dat laatste mis ik tussen je muffin recepten.
Ook zonder de vergeten berries denk ik dat ze lekker zullen zijn!
God-de-lijke muffins! Ik kan niet anders zeggen.
Hi Laura,
Kan je over deze muffins ook een crumble doen en veranderd dat dan wat in de baktijd ?
Hoe kan ik ze dan het beste vullen gewoon net als wat je zegt een halve centimeter onder de rand en dan de crumble erover ?
Groetjes,
Sofie
Nee, ik denk het niet. Dit kun je zelf het beste in de gaten houden en testen met een cake/satéprikker. En ik zou ze vullen tot 1 cm onder de rand.
Bedankt voor de tip !
Kun je voor dit recept het beste halfvolle of volle melk gebruiken?
Beide kan prima.
Bedankt voor de recept! Heerlijk!!! Ik heb plantaardige melk gebruikt, een beetje amaretto (had geen vanille) en een snuf citroenrasp
Wauw Laura, wat een heeeerlijke muffins! Na je basisrecept wordt dit mn nieuwe favoriet! 😋
Dank je wel!
Hallo Laura, ik heb de muffins gemaakt maar ze zijn een beetje vast geworden. Waar zou dit aan kunnen liggen?
Dat komt meestal door overmixen.
Hoi, zou ik het ook kunnen maken zonder muffin bakvorm??
Als je stevige vormpjes hebt kun je dat proberen.
Vandaag gemaakt en de fam vond ze super lekker. Zeker een aanrader!
Ik deze muffins gisteren gemaakt. Heel lekker en niet te zoet. Ik vind jouw recept heel leuk. Ik gebruik jouw recepten ook om mijn Nederlandse te verbeteren
Kan dit recept ook met hete lucht oven ?
En hoe hoog moet het dan?
Dat kan, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Hi Laura,
Ik heb ze zojuist gemaakt en ze zijn goed gelukt! Ben even benieuwd, waarom gebruik je voor rot recept zonnebloem olie ipv boter?
Groetjes!
Dat geeft een andere structuur dan boter, in dit geval maakt het ze wat smeuïger.