Het is Pasen en dat betekent dat in zo’n beetje elk huishouden nu wel een zak met chocolade paaseitjes zal liggen. Met een beetje mazzel hou je nog wat over om later op te smikkelen, óf om deze lekkere paaskoekjes met chocolade eitjes mee te maken. Wie weet heb je nog wel iets lekkers nodig voor de visite die vanmiddag komt of wil je ze meenemen naar familie. Waarschijnlijk zul je alle ingrediënten wel in huis hebben en kun je gelijk aan de slag met deze heerlijke paaskoekjes!
Easter egg kisses
Ingrediënten
- 225 gram ongezouten roomboter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 1 eidooier
- 280 gram bloem
- snuf zout
- 15 paaseieren (eventueel met vulling naar keuze)
- schaaltje kristalsuiker
Instructies
-
Mix de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg het eidooier toe en meng dit er goed doorheen. Voeg bloem en zout in een kom bij elkaar en voeg dit in delen toe aan het botermengsel. Maak een bal van het deeg en laat dit minimaal een uur in de koelkast rusten.
-
Zodra het deeg uit de koelkast komt maak je hier balletjes van. Als deze allemaal zijn gevormd rol je ze door het schaaltje met suiker. Leg de balletjes op de bakplaat en bak de koekjes in 15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
-
Zodra je koekjes uit de oven komen druk je gelijk de paaseieren erin, nu zijn de koekjes namelijk nog zacht. Laat de koekjes met rust zodra je de eitjes erin gedrukt hebt, de chocola smelt en zal zijn vorm verliezen als je het bijvoorbeeld nog wat meer wil aandrukken. Laat de koekjes volledig afkoelen en de chocolade eitjes volledig uitharden voor je ze serveert.
Dit lekkere koekje had een paaseitje met butterscotch vulling. Heerlijk! In de zak die ik bij HEMA kocht zaten ook nog de smaken crispy, karamel en chocolade mousse. Je kunt natuurlijk zelf een smaak kiezen die jij het lekkerst vindt!
Fijn Paasweekend allemaal!
Leuk idee, en ziet er weeral lekker uit! Fijne paasdagen!
Heb ze net gemaakt. Zien er niet zo mooi uit,als op het plaatje maar oooo zo lekker. En heb zelfgemaakte vanillesuiker als omhulsel gebruikt.
Leuk idee! Ziet er heerlijk uit 🙂 xoxo
Leuk bedacht!
Heel simpel en zal ongetwijfeld ook heel lekker zijn.
Ook voor jou en je familie fijne Paasdagen!
Het smaakte heerlijk, ik heb er een caloriebommetje van gemaakt door belgische prailine`s te gebruiken
We hadden nog eitjes van vorig jaar liggen. Niks mis mee maar niemand eet ze op. Het deeg ligt in de koelkast….. Nu kunnen ze niet wachten tot ze klaar zijn!!!
Groetjxs Willeke
Zojuist gemaakt! Heerlijk. alleen de paaseitjes waren gesmolten tot hoopjes chocolade. dit was wel jammer, maar de smaak is heerlijk!!! Bedankt voor het recept.
he wat jammer zeg. Bij mij worden de chocolaatjes ook altijd wel zacht maar als je er echt helemaal vanaf blijft stollen ze vanzelf weer en behouden ze hun vorm. Kan het misschien aan de kwaliteit van de eitjes liggen?
Heerlijk recept! Ik had alleen bedacht dat de koekjes ook wel wat kleiner konden dus ongeveer 30 balletjes gemaakt ipv 15. Toen ik de paaseitjes dr op deed snapte ik waarom het dr 15 moeten zijn… heb de koekjes nu te klein voor de paaseitjes dus die glijden/smelten dr zo van af. Al doende leert men 😉
Hoi,
Gaan de koekjes als balletjes de oven in en druk je ze als ze uit de oven zijn plat of doe je ze deels plat al de oven in?
Heb veel zin om de koekjes te maken!
Nee ze gaan als balletjes in de oven. In de oven zakken ze dan deels in en dan druk je daarna de chocolaatjes erin 🙂
is het normaal dat de koekjes moeilijk gaar worden? Ik heb ze de dubbele tijd al in de oven!
Groetjes!
Het is wel normaal dat de koekjes nog zacht zijn wanneer ze uit de oven komen, ze garen dan nog verder namelijk. Overigens zijn dit sowieso koekjes die niet bros worden, maar juist iets zachter blijven.
Geachte Laura,
Ik ben begonnen koekjes te bakken met je recepten. De eerste keer waren ze mislukt ( denk omdat de deeg te plakkerig was ) nu heb ik een vraagje over het deeg , mijn deeg voelde na een nachtje in de koelkast nog steeds plakkerig, gaf af aan mijn handen dus heb ik weer wat bloem weer toegevoegd. De deeg bleef er glanzend uitzien en kreeg ook glanzende handen van het deeg, maar geen restjes plakten meer aan mijn handen, dus stopte ik met het toevoegen zodat ik niet teveel van de meelverhouding met het recept zou afwijken. Koekjes zijn weer mislukt. enig idee wat ik fout doe met het deeg? 🙂
Gebruik je wel ongezouten roomboter? Ik heb namelijk nooit dat mijn koekjesdeeg glimt, klinkt alsof je misschien olie of een anders soort boter gebruikt?
Gebruik van blueband de blauwe halvarine. Werkt perfect voor cupcakes, dus dacht ook voor koekjes. ( vond bakboter niet zo fijn werken, daarom de halvarine ) Ik zal is andere boter kopen. bedankt voor de tip! Van het weekend poging nummer 3 🙂
Halvarine is niet geschikt voor bakken, dat is waarschijnlijk ook de oorzaak dat het niet lukte. Mijn advies is om voor bakken altijd ongezouten roomboter (op kamertemperatuur) te gebruiken, daar krijg je de mooiste en lekkerste resultaten mee.
Hoi Laura,
Ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk. Heb gekleurde suiker gebruikt voor nog meer Paasgevoel. Ik vind ze wel veelste te groot als je er maar 15 stuks van maakt. Uit het eerste deeg (dubbele recept) heb ik er 38 gehaald en die waren echt te groot. Volgende deeg (ook dubbel recept) heb ik er 53 uitgehaald en zelfs die zijn nog groot genoeg. Op jouw foto lijken ze niet zo groot of zijn jouw paaseitjes groter ??
Groetjes Michaela
ik had gevulde paaseitjes die wel iets groter dan gemiddeld zijn, daar zou het aan kunnen liggen 😉
Ze liggen in de oven!!! Ik ben benieuwd!
Ruikt heerlijk!! Paaseitjes er net ingedrukt. Koekjes barsten dan wel heel erg. Ligt dat nog ergens aan of hebben We ze er te diep ingedrukt ?.
Dat zou goed kunnen, of misschien waren de koekjes al iets te gaar waardoor ze gingen barsten. De smaak zal er in ieder geval niet minder om worden 😉
Nee dat klopt, ze waren heerlijk!!!!! Die met Rolo moet ik ook nog eens proberen hoor ?.
Klassieke koekjes hier in Amerika. Alleen met paaseitjes ipv Hershey’s kisses is de naam een beetje gek 🙂
Beste Laura,
Vandaag deze koekjes gebakken. Alles leek goed te gaan, totdat ik na een tijdje afkoelen ging kijken. Vrijwel alle paaseitjes waren enorm gesmolten, soms zo erg dat de vulling eruit liep. Ik heb exact dezelfde paaseitjes als jij gebruikt, en ze er direct na het bakken snel in een keer in de koekjes gedrukt en niet meer aangekomen zoals in het recept stond. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?
Wat zonde dat ze helemaal gesmolten zijn. Misschien ligt het toch aan de eitjes. Kan zijn dat ze al een keer warm zijn geworden (warme omgeving of in zon oid) waardoor ze daarna minder goed hun vorm behouden.
Kan je ook margarine gebruiken?
Kan, maar met roomboter is lekkerder.
Het deeg smaakte wat zurig en de koekjes nu ook. Ik kan alleen niet plaatsen waaraan het zou liggen. Jij een idee?
Dat is wel heel erg gek en heb ik zelf dan ook nog nooit meegemaakt bij dit deeg. Waren alle ingrediënten nog wel goed? Je hebt ook niet nog iets anders toegevoegd dan in het recept staat?
Vorig jaar smaakten ze prima! Mijn dochter wilde ineens bakken dus ik heb gebruikt wat ik in huis had. Heb Blue Band Goede start gebruikt, maar dat kan eigenlijk niet de zurige smaak verklaren denk ik. Wel dat het deeg wat meer plakte ?. Achteraf blijkt dat de bloem al wel een paar weken over datum Was. Misschien is dat het dan? Het ligt hier in de kelder, mijn moeder zei dat ik het niet in de kelder moet bewaren omdat het daar vochtig is/kan zijn. Gelukkig heb ik nóg wat paaseitjes over dus ik haal nieuwe bloem en roomboter om het van de week nog eens te proberen ?.
Het zou de bloem kunnen zijn, al weet ik niet zeker of dat ook een zure smaak kan veroorzaken. Boter denk ik zelf ook niet, al heb ik geen ervaring met die boter.
kan ik de witte basterdsuiker vervangen door normale suiker of lichte basterdsuiker?
Beide kan, maar zorgt wel voor een iets ander resultaat.
Ik heb ze net gebakken,zien er wel niet zo perfect uit als jou plaatje maar oooo zooo lekker.
Heb er 20 uit gekregen en als omhulsel heb ik zelfgemaakte vanillesuiker gebruikt…yummie.
Bedankt Laura.
Al een aantal jaar maak ik deze koekjes rond Pasen. Ze lukken altijd goed, ik vind het een geweldig recept. Wel doe ik een half eitje erop, anders vind ik ze te machtig. In een cellofaantje met een mooi kaartje erbij deel ik er veel uit, altijd een succes. Bedankt voor dit fijne recept!
Tip: leg de paaseitjes van te voren een paar uur in de koelkast en druk ze recht uit de koelkast in de gebakken koekjes. Dan smelten ze zeker niet!
Ditmaal van de koekjes kraamkoekjes gemaakt.
Heerlijk, en ze smaken zo lekker!
De eerste keer heb ik ipv door de suiker ze door de muisjes gerold. De muisjes worden iets donkerder en zachter door het bakken. De 2e keer heb ik ze ook zonder suiker gebakken maar na het bakken in witte chocolade en muisjes gedipt. Een succes en het staat heel leuk!
Wat is de reden dat de koekjes een uur in de koelkast moeten blijven?
Kan ik dit ook zonder in de koelkast te plaatsen?
Zou graag een paasgerechtje maken met mijn leerlingen maar heb maar beperkte tijd.
Omdat de koekjes anders uit kunnen gaan lopen in de oven en het paaseitje al snel kan smelten (en als het deeg te zacht is kun je er ook niet goed mee werken).
Kan ik de bloem vervangen door glutenvrij meel ?
Dat heb ik zelf niet getest, maar in dit artikel vind je tips: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/