Behind the scenes: zo ging het proefkoken

20 december 2019 Laatst bewerkt: 9 november 2022
Behind the scenes: zo ging het proefkoken
1

Wie mij volgt op Instagram heeft het op 14 december waarschijnlijk wel meegekregen: ik was in de speciale uitzending van Koffietijd! In het chatpanel gaf ik antwoord op alle vragen die binnenkwamen over het kerstmenu dat de chefs in de uitzending aan het maken waren. Zo vroeg al een kerstdiner maken? Jawel, die dag stond namelijk in het teken van proefkoken! Ik heb jullie al eerder verteld over proefkoken voor kerst met PLUS en riep jullie toen ook op om mee te doen. Daar werd gehoor aan gegeven! In een besloten Facebookgroep gingen ruim 60 van mijn volgers aan de slag met het 6 gangen diner dat bestond uit 8 recepten. Waanzinnig leuk om te zien hoe iedereen ermee bezig was. De keukens werden voorbereid op een kooksessie, de tafels werden gedekt en de visite was overal uitgenodigd. En nog beter: ze hebben vast even geoefend voor het echte kerstdiner.

PLUS proefkoken 1

En dat oefenen, dat is fijn. Want het ging nog niet bij iedereen gestroomlijnd. Soms bleek in een recept iets niet helemaal duidelijk te zijn of was het resultaat toch net niet zoals gehoopt. Daar kom je natuurlijk liever niet tijdens het kerstdiner zelf achter. En dat je door het proefkoken een extra gezellig moment hebt met familie en vriendin in deze feestperiode is helemaal mooi meegenomen. Laat ik jullie wat meer vertellen over de dag van het proefkoken!

PLUS proefkoken 3
PLUS proefkoken 4

Op 14 december om 15:00 uur was het zover. Toen begon de uitzending en gingen we allemaal tegelijkertijd aan de slag. De proefkokers in hun keuken, ik achter een laptop in de studio. Daar zat ik klaar met collega bloggers Francesca, Leonie en Linda om alle vragen te beantwoorden die van de mensen thuis binnen kwamen.

Eerst nog even terug naar de rest van de dag. Ik ben altijd dol op kijkjes achter de schermen, dus die wil ik jullie ook geven. De uitzending begon misschien pas om 15:00 uur, ikzelf moest al om 11:00 uur aanwezig zijn. Dus om ongeveer 10:00 uur vertrok ik vanaf huis om een uurtje later aan te komen in de studio.

We kregen een korte rondleiding door de studio waar verschillende mensen ook al druk bezig waren met de voorbereidingen van het kerstdiner. Superleuk om zo’n studio eens in het echt te zien, hij was veel groter dan ik had verwacht. Wijzelf zaten niet in de studio, maar in een ruimte ernaast. Dat zorgde ervoor dat wij gewoon met elkaar konden overleggen zonder de uitzending te verstoren, wel zo fijn.

PLUS proefkoken 5
PLUS proefkoken 6

Na de rondleiding begon het wachten, al vloog die tijd voorbij. We kletsten gezellig bij, gingen de visagie in en bespraken de uitzending met wat we allemaal konden verwachten. In de tussentijd kwamen langzamerhand ook alle andere gasten van de show binnen, en uiteraard ook de koks en presentatrices.

Voordat we live gingen, hadden we repetities. Nooit bij stilgestaan, maar iedere uitzending wordt dus gerepeteerd. De koks, presentatrices en gasten gaan door alle onderwerpen heen samen met het productieteam. Zo weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt, maar kunnen er ook nog eventuele wijzigingen worden gemaakt. Van een bepaald onderwerp, de volgorde van items tot een camerahoek. Het is leuk om te zien hoe snel er geschakeld wordt en wat voor groot team er achter de schermen meewerkt aan het programma.

IMG_3681

Eenmaal live kwamen al snel de eerste vragen binnen. Met zijn viertjes hadden we al vrij snel een tactiek bedacht die goed werkte. Ik nam uiteraard alle bakvragen voor mijn rekening en de overige vragen verdeelden we onderling. We riepen steeds hardop wie welke vraag zou beantwoorden en soms overlegden we even voor het beste antwoord. Zo gingen we als een speer door alle vragen heen.

PLUS IG post

Hierboven zie je het gehele PLUS kerstmenu. De meeste vragen die we kregen gingen over de rollade en trifle. Mocht jij de trifle uit het menu willen maken, dan behandel ik gelijk even de twee meest gestelde vragen voor je. Kan het niet meer misgaan.

  • Hoe lang moet ik de eiwitten met het suiker kloppen? Belangrijk is dat je ze stijf klopt, hoe lang dit precies duurt verschilt per mixer, maar een paar minuten ben je zeker bezig. Zorg dat al je materialen goed ontvet zijn (doe je met wat citroensap) en zet de mixer op een hoge stand aan. En hoe je weet of het mengsel stijf is? Simpel, draai de kom om (boven je hoofd als je durft) en wanneer het mengsel netjes op zijn plek blijft zitten is het goed.
  • De vla was erg zout, wat kan ik hieraan doen? In het recept stond aangegeven dat je 2 gram zout nodig heeft, maar dit bleek voor de meeste mensen wat teveel van het goede te zijn. Met een (flinke) snuf zout zit je ook goed. Mocht je het zout al toegevoegd hebben, kun je wat meer suiker toevoegen om het zoeter te maken. Al kun je het allerbest extra vla maken zonder zout en dit met elkaar vermengen zodat de verhoudingen weer kloppen.

Het menu kon je net al even lezen, nog leuker is om te zien hoe dat er in het echt uit ziet. Ik heb wat foto’s verzameld van mijn insiders die allemaal enthousiast aan de slag zijn gegaan, hier komen ze:

Als kers op de taart mag ik nog een van mijn insiders heel erg blij maken met een PLUS giftcard ter waarde van 150 euro! Hanneke Ramakers, jij bent de gelukkige winnares en kunt weer inkopen gaan doen voor kerst 😉 .

Ik heb enorm genoten van het proefkoken. Het was zo leuk om te zien hoe enthousiast iedereen was. De mensen thuis, maar ook iedereen in de studio. Voor herhaling vatbaar wat mij betreft! Maar nu eerst, allemaal aan de slag met het kerstmenu. Ik weet al wat ik ga maken, uiteraard allemaal recepten die ik eerder al eens heb geprobeerd.

Dit is een samenwerking met PLUS, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Hanneke schreef:

    Ik was al superblij dat ik überhaupt mee mocht koken…. Win ik ook nog eens de prijs! Dit wordt een heeeeeeele lekkere kerst! Bedankt Laura!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heel erg graag gedaan en superleuk dat je mee kookte! Hele fijne feestdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *