Donuts basisrecept + 3 variaties

181

Donuts basisrecept

Begin december was het weer tijd voor een bakdagje met Marjon en Pauline. Eens in de zoveel tijd kiezen we wat lekkers uit en gaan we aan de slag, dit keer stonden er donuts van Donna Hay op het programma! We proberen altijd voor iets te kiezen met een uitdaging, of voor iets dat we nog niet eerder hebben gemaakt. Donuts hadden we alle drie nog nooit gemaakt, dus viel de keuze op deze Amerikaanse lekkernij. Wist je dat er in de donut zelf nauwelijks suiker zit? Voor het hele recept (30 donuts) heb je maar 2 eetlepels suiker nodig. De reden dat donuts zo mierzoet zijn is dus de topping. Door ze zelf te maken hou je dat gelukkig volledig zelf in de hand, maak ze zo zoet als jij zelf wilt.

Donuts basisrecept

Donuts basisrecept

Donuts basisrecept

Donuts basisrecept

Donuts

Het lekkere basisrecept van donuts staat online! Heerlijk als tussendoortje of op feestjes.
Porties: 30 stuks

Ingrediënten

  • 10 gram gedroogde gist
  • 60 ml lauwwarm water
  • 250 ml lauwe melk
  • 3 el fijne tafelsuiker
  • 100 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 575 gram bloem
  • 3 eieren
  • 1 tl zout
  • plantaardige olie om in te frituren
  • ronde uitstekers (grote ongeveer 8 cm, kleine 3,5 cm)

Instructies

  • Meng gist, water, melk en één eetlepel van de suiker in een kom. Zet deze 10 minuten apart. Het mengsel gaat schuimen wanneer het gist actief wordt.
  • Meng het gistmengsel met de boter, bloem, eieren, zout en de rest van de suiker tot een plakkerig deeg. Kneed het deeg nog wat verder door op een licht bebloemd oppervlak. Leg het deeg daarna in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat zo’n 45 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Kneed het deeg op een bebloemd oppervlak tot het soepel en elastisch aanvoelt.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Steek met de ronde uitstekers de donuts uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de plaat af met een theedoek of keukenfolie en laat ze 30 minuten rijzen.
  • Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. De frituurpan zetten wij op 180 graden.
  • Bak de donuts aan beide zijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Tips

UPDATE: n.a.v. jullie reacties en tips hebben we een theelepel zout aan dit recept toegevoegd.

Na het bakken is het tijd om ze te voorzien van een zoete laag glazuur, chocola, kaneelsuiker of iets anders lekkers. Onderstaand de drie varianten die wij maakten.

Donuts basisrecept

Donuts met kaneelsuiker

Meng in een schaaltje suiker met wat kaneel. Nadat je de donuts kort hebt laten uitlekken op keukenpapier, haal je ze direct door het suikermengsel. Omdat ze nog warm zijn blijft het suiker goed zitten. Laat de donuts op een bord verder afkoelen.

Donuts basisrecept

Donuts met chocolade dip

Smelt chocola in jouw favoriete smaak, wij gebruikten pure chocola. Laat de donuts afkoelen en dip ze dan in de gesmolten chocola. Leg de donuts op een bord om de chocola te laten uitharden. Als je wilt kun je nog wat sprinkles over de donuts strooien terwijl de chocola nog zacht is.

Donuts basisrecept

Donuts met suikerglazuur

Met suikerglazuur kun je donuts maken in alle kleuren van de regenboog. Voeg een klein beetje water toe aan een kommetje poedersuiker en roer tot een glad mengsel. Voeg eventueel een paar druppels kleurstof toe. Dip de afgekoelde donuts in het glazuur en leg ze op een bord. Strooi eventueel nog wat sprinkles over het nog vochtige glazuur.

Heb jij wel eens donuts gemaakt?

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

191 reacties

  1. Corinne schreef:

    Wat zullen mijn kinderen je dankbaar zijn! Die zijn namelijk dol op donuts. Lijkt me best wel wat werk. Maar ja, dan heb je ook wat. Misschien toch maar eens een keertje proberen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wij dachten ook dat het best een klusje zou zijn, maar dat valt dus echt reuze mee!

  2. Margot schreef:

    Wat zien ze er goed uit zeg! Ik heb nog nooit zelf donuts gemaakt.

  3. Corrien schreef:

    Hoi Laura,
    Een van mijn dochters heeft een apparaat om mini-donuts te maken.
    Daar hebben we geen goed recept voor.
    Deze van jou lijken me heerlijk, maar kan dat beslag ook in zo’n elektrisch apparaat? Of worden ze dan juist droog?
    Bovenstaand recept ga ik natuurlijk ook uitproberen..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Corrien,
      Zat er ook geen goed recept bij in de doos?
      Ik denk niet dat dit recept geschikt is voor zo’n apparaat. Dit is echt een deeg en geen beslag wat je er makkelijk in spuit. Ze zullen ook droog worden.

    2. laura schreef:

      Hallo Corrien,
      laatst bij de Wibra heb ik een kant en klare mix gekocht voor het maken van donuts speciaal voor een donutmaker! Het is natuurlijk leuk om het beslag zelf te maken, maar als je geen recept vindt, is dit het proberen waard 🙂

    3. Mada schreef:

      Ik heb wel recepten gekregen toen ik de donuts maker kocht. Wil je ze? Moet ik ze jou sturen?

      1. Kathy Geens schreef:

        Super graag 🙂
        Ze zouden dat hier geweldig vinden
        Dank je

  4. Mirne schreef:

    Lekker! Ik heb ze deze oud en nieuw gemaakt in plaats van oliebollen. 😀

  5. Trudy schreef:

    Nooit geweten dat donuts gefrituurd worden!
    Omdat ik ook van hartige hapjes houd, vraag ik me af, kan je bijvoorbeeld geraspte oude kaas door het beslag mengen?
    Of rijst het beslag dan niet meer?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zou je best kunnen proberen. Deeg zal gewoon goed rijzen, ik weet alleen niet hoe ze uit de frituur komen qua smaak. Leuk om eens te testen 🙂

    2. Silvy Horemans schreef:

      Dat kan best! Kijk maar eens rond op wat Amerikaanse websites 🙂 die hebben vele verschillende hartige doughnuts, zoals met kaas of spek.

      http://www.yummly.com/recipe/external/Cheese-Doughnuts-579101

  6. Iris schreef:

    Mijn dochter en ik hebben al een paar keer donuts gemaakt. Onze favoriet is een met jam gevulde donut. Ik zelf heb wel eens geprobeerd om donuts in de oven te maken, maar die worden niet zo lekker “fluffy” als de gefrituurde.

  7. Lian schreef:

    Je bent me weer voor hoor 😉 Deze had je in december toch met Pauline gebakken? Geod gelukt zeg, ze zien er erg smakelijk en mooi uit!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja klopt, ze waren heerlijk inderdaad! Heb jij ze ook gemaakt dan? 🙂

      1. Lian schreef:

        Nee, ik wil ze nog steeds maken.

  8. Dounia schreef:

    Hoi pauline,

    Ze zien er heerlijk uit!
    Mag ik vragen hoeveel stuks je uit het recept kreeg?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het recept is voor 30 stuks 🙂

      1. laura schreef:

        30 grote of kleine stuks?

        1. Laura Kieft schreef:

          de standaard maat donuts, ze worden natuurlijk wel iets groter dan de maat uitsteker die ik noem in het recept.

  9. Rosa schreef:

    Ik heb ze nog nooit gemaakt maar liep al een tijdje rond met het idee. Aangezien jij mijn favoriete recepten site ben ben ik superblij dat jij ze nu ook hebt. Dankjewel daarvoor!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen 🙂 Veel plezier met het bakken van de donuts alvast 😉

  10. Anoeska schreef:

    Oh wauw wat zien die er lekker uit! Mag ik vragen wat voor steker je daarvoor gebruikt en waar je die koopt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb een set met ronde uitstekers en heb daar 2 maten uit gebruikt. Die heb ik bij een taartdecoratie winkel gekocht.

  11. Renate schreef:

    Ik heb ze eergister gemaakt..maar helaas moet ik eerlijk zijn..ik vond er echt niets aan. Er zat totaal geen smaak aan. Ik heb al eens eerder donuts gemaakt maar kon mijn oude recept niet vinden. Dus ben ik voor deze gegaan..maar de smaak leek meer op het gefrituurde brood wat ze hier waar ik woon in Turkije heel veel maken.
    Ik denk dat het missende ingredient nootmuskaat is in het deeg. Maar ik weet het dus niet zeker want ik ben mijn oude recept kwijt.
    Sowieso is mijn ervaring met het maken van donuts dat ze de eerste dag nooit op donuts lijken qua smaak. Een dag laten liggen en dan pas zijn ze echt lekker.

  12. Ilse schreef:

    Hoi Laura,
    ik heb perongeluk de site op engelse taal gezet.
    nu weet ik alleen niet hoe het weer terug moet naar het Nederlands, want die taal staat er niet bij,
    groetjes Ilse

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ook even de cookies/geschiedenis verwijderen. Dan zal het weer Nederlands zijn.

  13. sanne schreef:

    Is gedroogde gist zon zakje van dr oetker?

      1. sanne schreef:

        Oke super dankjewel!

  14. Ruby schreef:

    Heb je ook een tip hoe ik de gevulde donuts maak? Gewoon zelfde receptie en lepeltje jam? Maar hoe krijg ik die ertussen dan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die kun je erin spuiten door het in een spuitzak te doen en de spuitmond in de donut te prikken.

  15. ohladybake schreef:

    hoi laura,
    ik heb hier ook 3 kinderen die verzot zijn op donuts!
    ga dus zeker dit recept eens uit proberen!
    leuk en mooie foto’s

  16. Mellaney schreef:

    Hi Laura,
    Klinkt als een heerlijk recept!
    Nog wel 1 vraagje,, hoe lang kun je de donuts ongeveer bewaren?
    Groetjes Mellaney

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ze hebben hier niet lang gestaan 😉 maar zo’n 4 dagen blijven ze zeker wel goed.

      1. Janaika schreef:

        Mijn deeg reist niet goed hoe zou dit komen

        1. Laura's Bakery schreef:

          Misschien was de omgeving niet warm genoeg of de gist te oud. Er zijn verschillende factoren die komen kijken bij het rijzen van deeg.

  17. Wendy schreef:

    Hoe kan het dat mijn gist niet ‘actief’ wordt. Nu al 3 verschillende pogingen gedaan maar het begint helemaal niet te schuimen/bubbelen. Ja direct als ik het hele mengel met elkaar meng maar dat is meer de melk. Na 10 min is het juist helemaal egaal en geen bubbeltje/schuim te herkennen..
    Wat doe ik fout?
    Gist is niet over de datum en doet het altijd goed als ik brood bak of een of ander deeg.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is het zakje gist open geweest misschien? Hierdoor gaat de kwaliteit ook achteruit en wordt het niet meer actief.

      1. Sanne Engels schreef:

        De houdbaarheidsdatum is goed en het zakje is niet open geweest, het deeg is nu bijna zijn dubbele grote geworden.

    2. Eline Nijboer schreef:

      Je kan ook proberen de melk heel iets te verwarmen voordat je het bij de gist doet. Gist houdt van warmte en activeert daardoor sneller/makkelijker.

  18. Sanne Engels schreef:

    Het gist wordt ook niet actief bij mij,
    maar ik probeer het met bloem goed te maken..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is de houdbaarheid nog wel goed?

    2. Eline Nijboer schreef:

      Je kan ook proberen de melk heel iets te verwarmen voordat je het bij de gist doet. Gist houdt van warmte en activeert daardoor sneller/makkelijker.

  19. Sanne Engels schreef:

    Het heeft de goede grote maar is heel plakkerig..
    wat kan ik doen??

  20. Sanne Engels schreef:

    Ik heb er blijkbaar te veel water in gedaan, wat kan ik doen??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het proberen te compenseren met de droge ingrediënten. succes!

  21. dirk schreef:

    beste laura,

    Ik gebruik een zakje gedroogde gist alleen na 10 min nog niet schuimen.
    Wat kan er mis zijn wat zou ik kunnen doen?
    groetjes dirk

  22. annita schreef:

    hallo
    ik heb zo vaak de deeg gemaakt maar de eerste keer met bakpoeder van rudolf 24 kitchen was het keihard de 2 e keer uit you tube was toen met gedroogde gist van dr. oetker en toch niet zo zacht als in de winkels hoe krijg ik het ook zo zacht want ik vertrouw de recepten van internet niet meer zo wat is het geheim?

    gr. annita

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet hoe die andere recepten in elkaar zitten, maar deze zijn erg lekker! Heb je deze al geprobeerd?

  23. Jitske schreef:

    Hoihoi!
    Wat een leuke site heb je! Vandaag de donuts gemaakt, erg goed gelukt, had er nog 10 gram bakpoeder aan toegevoegd.
    Thanx!

  24. Joyce schreef:

    Kun je dit deeg ook invriezen of bewaren in de koelkast? En zo ja, voor hoe lang? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik eerlijk gezegd geen ervaring mee, weet ook niet of het werkt ivm gist in het deeg. Je kunt het natuurlijk wel proberen 😉 Verpak het dan wel goed luchtdicht.

  25. Nora schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt. Heb de ingredienten gehalveerd, omdat het anders teveel wordt.

    Klopt het dat je vocht overhoudt ? Of moet al het vocht er allemaal bij?

  26. Nora schreef:

    Ze zijn gelukt. Heb niet alle vocht gebruikt.
    was een plakkerige deeg. Waren heerlijk.

    1. Laura's Bakery schreef:

      fijn dat ze gelukt zijn! Wij hebben wel al het vocht toegevoegd.

  27. Liese schreef:

    Kan je dit ook met halfvolle melk maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je proberen, maar je krijgt wel een ander (minder lekker) resultaat.

  28. Gertrude van de Vosse-Steller schreef:

    Hoi Laura,

    Allereerst, wat een geweldige site! Wat een ideeën, echt enorm!
    Ik zag dat je ook een aantal recepten bent voor mensen met een glutenallergie en helaas nog niet iets met koemelkallergie,waar ik ook last van heb… Maar ik heb een algemeen vraagje. Volgens mij kan ik heel veel recepten overnemen en alles waar gluten in zit gewoon vervangen met glutenvrij bloem o.i.d. En alle recepten met koemelk, vervangen met plantaardige producten (helaas kan ik, vooral met koemelk, nog lang niet overal een alternatief voor bedenken. Maar als ik die vind moet ik dat volgens mij kunnen verwisselen.. Hoe denk jij daarover?

    Hartelijke groet,

    Gertrude van de Vosse-Steller

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb wel wat lactosevrije recepten, maar echt koemelkvrij nog niet (veel) nee. Ik ben groot voorstander van recepten proberen met vervangers. Dat is ook meestal hoe ik zelf de recepten maak. Ik begin met een ‘normaal’ recept en ga dan ingrediënten vervangen. Dat is niet altijd een succes en soms moet er wat meer aangepast worden. Maar vooral proberen zou ik zeggen! 🙂

  29. Sarah schreef:

    Dag Laura,

    Ik heb het beslag gemaakt maar het is zo slap weet jij soms hoe het komt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek, heb je misschien iets niet goed afgemeten?

  30. Cheyenne schreef:

    Zou dit ook kunnen met glutenvrij meel?
    Want ziet eruit als een mooi recept =D

    1. Gertrude schreef:

      Ik ben er inmiddels achter dat je het gewoon moet proberen! 9 van de 10 keer kan het wel… ik zie niet in waarom dat hierbij niet zou kunnen… Maar…. kleine kanttekening… ik ben geen kok… ?

    2. Laura schreef:

      Inderdaad, gewoon proberen. Ik heb er geen ervaring mee, maar vaak kan het prima.

  31. nadia schreef:

    Hoi Laura,

    Mij deeg wil niet rijzen volgens mij heb ik wat verkeerds gedaan;(

    Ik heb gedaan wat hierboven staat maar toch is het mij niet gelukt zoals altijd;(

    1. Laura schreef:

      Misschien heb je het niet goed genoeg doorgekneed of heeft je kom op een te koude plek gestaan?

  32. Anne schreef:

    Hoi hoi,
    Heeft iemand ze intussen al proberen in te vriezen? Ik ga ze nl. vandaag maken maar zou ze graag willen invriezen. Tegenwoordig verkopen fabrikanten als Vandemoortele Bakery e.d. voor de professionelen ook donuts kant en klaar diepgevroren, enkel nog laten ontdooien en klaar; ik denk dat dit moet kunnen maar heeft er iemand ervaring mee?

    1. Laura schreef:

      Geen ervaring, maar ik denk dat het prima moet lukken hoor! 🙂

  33. Lindy LensZ schreef:

    De donuts zien er erg lekker uit!! Mooi gedaan!!!

  34. Lindy LensZ schreef:

    Mooi gedaan!. Ze zien er erg lekker uit!!

    1. Lindy LensZ schreef:

      De donuts zien er erg lekker uit!! Mooi gedaan!!!

  35. Lindy LensZ schreef:

    Mijn excuses, mijn fout het was niet de bedoeling om mijn reactie twee keer te plaatsen. Er ging iets fout. Nogmaals mijn excuses!

  36. Jellie schreef:

    Ze waren heerlijk! Moest wel nog een paar eetlepels bloem toevoegen voordat het een mooi elastisch deeg werd. Volgende x voeg ik een beetje zout toe aan het beslag en nog wat vanille. En ik kreeg maar 16 donuts uit dit deeg. (Uitgerold tot 1 cm en daarna nog een paar x met de restjes.

  37. Lola schreef:

    Wow, weer een recept wat mij gelukt is om te maken. Van koekjes tot sloffendeeg, dit is mijn “lukt altijd” site.
    Gisteren nog de brownies met karamel gemaakt ( goede tip met gecondenseerde melk van tevoren maken) en nu dus de donuts mjammie.
    Bedankt Laura, dat ik altijd op jouw recepten kan rekenen dat ze lukken 🙂

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen Lola, dankjewel 🙂 Geniet lekker van de brownies! 😀

  38. Lola schreef:

    Beste Laura, ik zou dolgraag bitterkoekjes willen maken. Ik kan op jouw site helaas geen recept vinden.
    Ga jij deze in de toekomst nog een keertje maken? :-))

    1. Laura schreef:

      Die heb ik inderdaad nog nooit gemaakt. Ik ga het onthouden, is inderdaad wel eens leuk om te proberen!

  39. Janiek Weening schreef:

    Ze zijn zóóóó lekker! Zonder glazuur zijn ze niet te eten, maar als je het met glazuur hebt smaken ze naar echte donuts.

  40. naomi schreef:

    Het deeg is heel goed gelukt wel onwijs plakkerig dat maakte het niet makkelijk om mee te werken maar met wat beleid is het gelukt. Ze smaken bij mij niet erg naar donut en ze zijn zo vol lucht dat ik eigenlijk lucht heb met korstje er om. Maar prima recept voor de volgende keer ga ik toch wat minder vocht toe voegen.

  41. Sam schreef:

    De donuts op de foto zien er echt onwijs goed uit.
    Wil dit recept graag maken maar als ik naar de ingrediënten kijk zie ik toch wel groot verschil in de hoeveelheid vocht tegenover de hoeveelheid meel.
    410 ml aan vocht zonder de eieren bij te rekenen tegenover 575gr meel kan toch nooit een mooie deeg bal worden of zie ik dat nou verkeerd?

    1. Laura schreef:

      Het is ons gelukt 🙂 Probeer het maar eens zou ik zeggen 😉

  42. Bakker Eric schreef:

    De echte originele doughnuts in amerika worden eerst gekookt in een grote ketel met water. Daarna worden ze nog weggelegd om wat na te rijzen. Als laatste wirden ze in een oven gebakken en daarna afgemaakt met of zonder topping. Deze variant lijkt meer op een berliner doughnut of berliner bol. Heel goed te maken en smaakt ook erg lekker. Mijn dochter vind het geweldig om ze te maken. En eeeh opeten! Bedankt voor het recept.

    1. Laura schreef:

      Bedoel je geen bagels? Ik weet dat die inderdaad eerst in water worden gekookt en dan worden gebakken in de oven. Voor zover ik weet frituren ze in Amerika ook gewoon hun donuts.

  43. Floris schreef:

    Kan je het deeg ook invriezen of lang bewaren?

    1. Laura schreef:

      ik heb er geen ervaring mee, maar je kunt het proberen. Gistdegen zijn wel lastiger te bewaren omdat de consistentie te veel kan veranderen.

  44. Sharah-if schreef:

    Het is me best aardig gelukt het gistmengsel heeft geschuimd was erg superlekker ?

  45. Dianne Penning schreef:

    Ik heb ze gemaakt en ze waren heerlijk. Iedereen in mijn familie vondt ze zo lekker dat ik er bijna geen een kreeg.

  46. Esther schreef:

    Hoi Laura,

    Gisteren heb ik de donuts gefrituurd. Ze zagen er super mooi uit! Goed recept. Alleen vonden wij de smaak helaas flauw. In het recept staat geen zout. De volgende keer voeg ik een theelepel zout toe. Bedankt voor het recept!

  47. Marnix schreef:

    Ik heb ze gebakken, maar helaas zijn ze heel flauw geworden. Ik misde het zout… Volgende keer beter… 🙁

  48. Marian schreef:

    Hoi Laura,

    ik denk ik ga iets bakken wat ik zelf niet zo lekker vind en er dus minder van zal snoepen. Normaal boeren donuts bij mij zo op, dus neem ik ze eigenlijk nooit meer. Ik mis ook een beetje zout. Deze boeren nu nog niet op ( ik moest wel even proeven) en de zoetigheid moet van de “versiering” komen. De kids vinden ze erg lekker!

    Goed recept en eenvoudig te maken!

  49. Ellen schreef:

    Donuts zien er goed uit. Hoeveel minuten frituren jullie deze donuts op 180 graden. 2 minuten per kant (dus totaal 4 minuten) of is dit al te lang?

    1. Laura schreef:

      Wij hebben niet op tijd gebakken, puur naar de kleur gekeken. Wanneer hij goudbruin is kun je hem omdraaien.

  50. alin schreef:

    hoi ik wil mini donuts maken, maar kan ik de frituurpan dan wel gewoon op 180 graden zetten of moet hij dan zachter?

    1. Laura schreef:

      De temperatuur blijft gewoon hetzelfde, je bakt ze wel minder lang.

  51. Elske schreef:

    Hoi Laura
    Zou je deze ook in de Airfryer kunnen maken?

    1. Laura schreef:

      Durf ik je niet met zekerheid te zeggen, maar je kunt het proberen.

  52. warda schreef:

    Wauwwie ik heb de donuts gemaakt. Ze zijn echt perfect gelukt . Me moeder was trots op me. Goed recept

  53. Patricia schreef:

    Hoi Laura, ik heb dit recept gemaakt, maar ik vind de donuts te droog en naar niks smaken. Hoort er niet wat zout bij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als ze te droog zijn heb je ze misschien te lang gebakken, ze horen namelijk niet droog te zijn. Verder is de smaak van de donuts zelf niet uitgesproken. Daar zorgen de toppings voor. Glazuur dus, of chocolade.

  54. Suzanne schreef:

    Hoi laura,
    Hoe lang kun je donuts bewaren?
    Groetjes suzanne

    1. Laura Kieft schreef:

      Ze zijn het lekkerst als je ze binnen 2-3 dagen opeet.

  55. Dominique schreef:

    Hallo,

    Kan dit recept ook gebruikt worden voor in de oven? Zo ja wat is de juiste temperatuur? Ik heb mini donutvorm van wilton. Alvast bedankt! Gr, Dominique

    1. Lian van Rens schreef:

      Dit is geen recept voor donuts uit de oven.

  56. Nelleke schreef:

    hoi laura,
    moet ik de donut is de koelkast laten rusten of op kamertempratuur?
    groetjes nelleke

    1. Lian van Rens schreef:

      Als met rusten rijzen wordt bedoeld dan kan dit absoluut niet in de koelkast. Rijzen gebeurt altijd op een liefst zo’n warm mogelijke plek in huis.

    2. Natasja schreef:

      super goed recept werkt fantastisch we hebben dit op school gemaakt

  57. Karin schreef:

    Fijn recept laura!! Aangezien ik een melk en soya allergie heb heb ik amandelmelk gebruikt! Ze zien er goed uit en smaken heerlijk! Topping doet inderdaad een hele hoop!

    1. Natasja schreef:

      super goed recept werkt fantastisch

  58. Meredith schreef:

    Hoi Hoi ook ik heb ze gemaakt alleen mijn deeg wilde niet echt rijzen en tijdens het bakken bleven ze plat :(. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je alles goed afgewogen? Goed kneden en laten rijzen is verder ook belangrijk.

  59. Mellaney schreef:

    Zouden de uitgestoken en gerezen donuts, dus voordat ze de frituur in gaan, ook ingevroren kunnen worden?
    Ik heb ze eerder gemaakt en ze zijn heerlijk, maar 30 donuts was wat veel 🙂 Wanneer ze net uit de frituur komen zijn ze toch het allerlekkerst.
    Het recept halveren is natuurlijk ook een optie, maar in 1x een grote hoeveelheid maken vind ik eigenlijk wel erg makkelijk.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou het kunnen proberen, maar ivm rijzen vraag ik mij af of dat goed gaat.

      1. Mellaney schreef:

        Dat vrees ik dus ook dat het niet goed gaat, maar wie weet had jij het al uitgeprobeerd 😉
        Merci voor de reactie!

        1. Elize schreef:

          In de bakkerij worden broodjes ook vaker bevroren en daarna gerezen in een rijsmachine. In theorie zou het dus moeten kunnen!

    2. Hugo schreef:

      De donuts kunnen ingevroren worden VOOR de laatste rijs.
      Uit de diepvries laten ontdooien en dan laten rijzen tot de juiste maat.
      Uitgerezen deeg moet je niet invriezen; dat gaat kapot.

  60. Jolien schreef:

    Gisteren dit recept voor donuts gemaakt. Ze worden erg mooi groot en luchtig, maar er ontbreekt echt zout in het recept. Er zit haast geen smaak aan de donut.

  61. Irma schreef:

    Vraagje. Ik zoek de standaard suiker donuts. Is dat alleen suiker? Weet je hoe de suiker dan blijft plakken? Moet ik daar iets voor doen of gaat dat vanzelf? Bedankt alvast voor de hulp!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is over het algemeen gewoon de basis ja. Als je de donuts direct na het bakken door de suiker wentelt blijft het vanzelf plakken.

      1. Jeanet schreef:

        Wanneer kan k die donuts dippen in die glazuur om die glazuur mooi droog te worden ..warm of koude donuts

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat doe je wanneer ze afgekoeld zijn.

  62. Carolina schreef:

    Overigens zijn donuts niet Amerikaans, maar echt een Nederlandse uitvinding…. Jammer genoeg heeft America ze beroemd gemaakt.

    1. Irma schreef:

      Nee door Nederlandse Amerikanen. Dus wel in Amerika. Daarom heten ze Donuts (Doughnuts).

  63. Lilian schreef:

    Ik zou je donuts in een hartjes vorm willen maken. Kan dat?? Of is dat onhandig? Ik vind het namelijk een leuk idee voor mijn vriendje voor Valentijnsdag.

    1. Laura Kieft schreef:

      Denk dat dat wel lukt, al kan het wel zo zijn dat de vorm niet heel goed meer te herkennen is (maar roze glazuur doet dan wonderen haha).

  64. Simon schreef:

    Kan hij ook in de pan of moet hij in de frituur

    1. Laura Kieft schreef:

      Pan met hete olie kan natuurlijk ook.

    2. Katleen schreef:

      Ik heb ze vandaag in de pan gemaakt, Ze zijn goed gelukt, echt een super recept!
      Alleen moet ik ook wel toegeven dat ik wat smaak mis. Ik heb er al zout bij gedaan omdat het hier al aangehaald werdt maar ik denk dat ik de volgende keer toch wat extra suiker gebruik.

      1. keke schreef:

        hallo,
        ik heb geen mixer thuis wel een garde. Is dat ook goed?

        1. Laura Kieft schreef:

          Je maakt een stevig deeg, dat lukt niet met een garde.

  65. Marie schreef:

    Mijn deeg is best slap en wilt niet rijzen wat is het probleem?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zo zonder verdere informatie lastig te zeggen, heb je je volledig aan de receptuur en ingrediënten gehouden?

  66. Anne schreef:

    kan je de donuts ook laten rijzen als je de oven op een lage temperatuur zet

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb dat nog nooit geprobeerd eerlijk gezegd. Je kunt het uiteraard proberen, houd het dan wel goed in de gaten.

  67. Anna schreef:

    Hoe kan je de donuts het beste bewaren? Als ik op internet kijken dan staat er in de koelkast een een pasr uur voor je ze wilt eten eruit halen. Is dit ook wat je voor deze donuts adviseerd?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon in een trommel buiten de koelkast.

  68. Janneke schreef:

    Ik ga voor mijn neefje Feyenoord donuts maken.
    Ik wil graag de ene kant van de donut rood (links) en de andere kant wit (rechts)
    Dippen in glazuur lukt dus niet. Heeft u een tip?

    1. Laura Kieft schreef:

      Met een spuitzakje misschien, of erop smeren met een lepeltje.

  69. Esmee schreef:

    Ik heb dit recept al een paar keer gemaakt en ze zijn heerlijk! Bedankt! Nu ga ik ze weer maken maar heb ik veel minder nodig. Kan ik al de hoeveelheden simpelweg halveren?

  70. Lucy schreef:

    Hoi hoi,
    Ik heb de donuts gemaakt en ze zijn heerlijk maar mijn vraag nu… kan het deeg bewaard worden? Want 30 donuts maken in 1x vind ik wel veel, heb er maar 4 tal nodig.

    1. Laura Kieft schreef:

      Deeg zou ik niet bewaren, je kunt beter de gemaakte donuts invriezen (en eventueel al een kleinere hoeveelheid maken).

  71. P. Vd bogaard schreef:

    Kan ik frituurolie gebruiken in de friteuse voor de donuts?

  72. Marit schreef:

    Hi,
    Kan ik de gedroogde gist ook vervangen voor instant gist? Heb nml wel altijd die zakjes van dr oetker. Zo ja, hoeveel heb ik dan nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is hetzelfde 😉

  73. joke schreef:

    hoi,
    Ik ben Joke en ik moet voor school donuts maken. Er is wel 1 probleem, het duurt te lang om in de klas te maken… Zou ik het deeg de avond ervoor kunnen maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat gaat niet. Misschien van tevoren bakken en dan op school alleen versieren?

  74. An schreef:

    Hoi.
    Hoe lang laat jij ze frituren?
    Grtjs An

    1. Laura Kieft schreef:

      tot ze mooi goudbruin zijn, ik kijk echt naar de donuts en laat mij niet leiden door alleen de tijd.

  75. Michelle schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik dit recept ook gebruiken als ik donuts mbv een donutijzer wil maken?

    1. Michelle schreef:

      Oeps, ik lees net in oudere reacties dat dat geen optie is, helaas!

  76. Marvin schreef:

    Hoi laura, ten eerste bedankt voor al je recepten, you are amazing!

    Ik heb me ook exact aan het recept gehouden en mijn deeg is te plakkerig om te kneden! Met de hand lukt het niet in ieder geval. Of had ik het met de mixer moeten doen? Zeker als het gerezen is krijg ik mijn vormpjes helemaal onder de deeg terug.. doe ik iets fout?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruikte de mixer inderdaad. Dit deeg is wat plakkeriger, maar als het heel erg plakkerig is kun je wat meer bloem toevoegen. De uitsteker even in bloem dopen helpt trouwens bij het uitsteken.

    2. Thijs schreef:

      Dit is vrij plakkerig deeg inderdaad. Voor elk deeg geldt echter: zodra het goed gekneed is, is het minder plakkerig. Goed kneden is een work-out, anders doe je het niet goed. Kneed zeker 10 minuten. Kneden is niet voor het mengen, maar voor structuur aanbrengen in het deeg. Daardoor rijst het beter en krijg je lekker grote en luchtige donuts. Ik raad aan met de hand te kneden. Alleen dan voel je het deeg veranderen en weet je wanneer je klaar bent.
      Bij deeg worden je handen ‘vies’, zeker bij zulk plakkerig deeg als dit, dat voorkom je niet. Je kan je handen van tevoren invetten met wat zonnebloemolie, om plakken te verminderen, maar dit deeg blijft plakkerig, ook na goed kneden. Koop een deegschraper: een stukje plastic of metaal waarmee je je aanrecht en je handen tussendoor mee schoon kan schrapen.
      De vormpjes eerst in de bloem duwen kan plakken aan de vormpjes voorkomen.

  77. Laura schreef:

    Hey laura!

    Kan het recept ook met verse gist?

    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  78. Kim schreef:

    Het deeg blijft van binnen rauw maar van buiten zijn ze bijna donkerbruin…

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk is je olie dan te heet.

  79. Wendy schreef:

    Hoi Laura
    Ik wil de donuts binnenkort gaan maken voor de verjaardag van mijn dochter. Ik heb een ‘donut wall’ waar ik ze aan wil hangen. De glazuur van de donuts dient echt hard te worden. Is dat met dit recept voor glazuur? Onlangs geprobeerd met icing maar dat bleef dus kleverig. De donuts ‘uit de supermarkt’ hebben wel harde topping. Dat wil ik ook bereiken. Heb je hier een tip voor? Of lukt dat met dit glazuur al?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit glazuur hardt niet helemaal uit. Je zou Royal icing kunnen maken of ze in chocolade dippen.

  80. Hugo schreef:

    Hoi Laura,

    Op zoek naar donut recepturen, kwam ik natuurlijk bij u terecht.
    Een en ander vergeleken en toch gekozen voor een andere receptuur.
    Ik durfde het eigenlijk niet aan om een rijsdeeg te maken van minimaal 80 % hydratatie.
    Dat is erg hoog en wordt meestal gebruikt voor o.a. stokbrood, maar dan is het een heel ander proces dan simpel 2 keer rijzen.
    Ik ben wel nieuwsgierig naar het resultaat met uw recept en ik ga het dus een keer proberen op een dapper moment. LOL.
    Groet, Hugo

    1. Laura Kieft schreef:

      Hi Hugo, ik ben erg benieuwd hoe je donut-avonturen af gaan lopen. Hou me op de hoogte 😉

      1. Hugo schreef:

        Hallo Laura,

        Nou, dat was dus koudwatervrees.
        Geweldig gelukt, lekker en beter dan dat zgn andere recept waarover ik het in mijn vorige reactie had.

        Nou is de beer dus los en ga ik nog meer van uw recepten maken.
        Ik zal niet meer aan u twijfelen, hahaha.
        Groet, Hugo

        1. Laura Kieft schreef:

          Blij dit vervolg van je avontuur te lezen! 😀 Dankjewel!

  81. An schreef:

    Welke soort bloem gebruik je voor de donuts? Patisseriebloem, broodbloem, …?

  82. Linda schreef:

    Heb je ook een recept voor deeg voor donuts in de oven?

    1. Bvr schreef:

      Ik heb net een recept voor donuts uit de oven geprobeerd van een andere website (even googlen en lijkt erg op die van een groot merk dat bakproducten verkoopt) : echter, ik vind het het een bagle ipv een donut.. Het is een ovengebakken gistdeeg dus wat mij betreft een zoet broodje-ik vond het geen succes en ga volgende keer die van Laura voor de frituur volgen. Maar, wellicht vind jij het wel wat..

  83. Jootje schreef:

    Hoi! Ik heb ze geprobeerd en het recept is duidelijk en goed te volgen. Ze zien er heerlijk uit. Alleen vind ik ze iets te veel naar oliebollen smaken.. Wat kan ik dan anders doen een volgende keer?? Ik dacht het vuur misschien zachter zetten en iets meer suiker toevoegen aan het beslag, maar misschien heb je nog andere tips. Ik heb zonnebloemolie gebruikt. Is dat t?? Hoor t graag 🙂
    P.s. dit was vooral mn eigen ervaring, de rest vond ze heerlijk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmm, lastig te zeggen. Misschien een iets fijnere soort bloem gebruiken, zoals patentbloem?

      1. Jootje schreef:

        Ok, dankjewel! 🙂 zal t proberen een volgende keer

  84. Sonja schreef:

    Hi! kan ik de bloem ook vervangen door speltbloem? Superblij in deze tijd met al die leuke bakrecepten!

  85. Vivianne schreef:

    Hoi Laura,

    Super recept! Wij zijn fan 🙂 We hebben het al een paar keer gemaakt thuis.

    Ik heb alleen een vraagje. Kan ik het recept ook halveren? Ik weet niet goed hoe ik dan de verhoudingen moet maken ivm de gist en dat het goed blijft rijzen.

    Groetjes Vivianne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker. Dan gewoon van alle ingrediënten de helft gebruiken.

  86. Letitia schreef:

    30 stuks lijkt me enorm veel dus kan ik gewoon het recept halveren en bekom ik dan hetzelfde resultaat ? Grtjes

  87. Célina schreef:

    ik ga het met koningsdag uitproberen en ik doe er oranje glazuur overeen

  88. Rebekka schreef:

    super lekker!!. alleen als het deeg net klaar is dus voor de eerste rijzing vind ik het erg plakkerig. of heb ik het dan te nat gemaakt? na de eerste rijzing valt het mee

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zolang het resultaat goed was heb je niks verkeerd gedaan! 🙂

      1. Rebekka schreef:

        Dus het klopt dat het plakkerig is?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat viel bij mij wel mee, omdat ik veel bloem op het aanrecht gebruikte (zie foto’s)

  89. Mada schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb een kwart lepeltje zout in beslag gedaan maar dat vond ik achteraf te weinig.
    Met hoeveel zout moet ik volgende keer proberen?
    Alvast bedankt!

  90. Nathalie schreef:

    Vandaag een poging gedaan exact volgens recept. Totaal onhandelbaar en plakkerig deeg, niet te kneden, ook na het rijzen nog veel te plakkerig. Voor een donutmaker zou dit beslag, want dat is het nu, denk ik prima zijn maar uitrollen en uitsteken ging echt niet lukken. Kan extra bloem na het rijzen misschien nog verschil maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het klinkt alsof er iets niet goed is gegaan, want dit moet echt een deeg zijn en absoluut geen beslag. Wat plakkerig is prima, dat heb ik ook altijd, maar meer niet. Heb je alles wel goed afgewogen. Meer bloem kan zeker helpen.

      1. Janna schreef:

        Dit had ik dus ook. Gewoon wat extra bloem toegevoegd en toen was het een goed deeg. Zometeen gaan ze in de frituur.

  91. tess schreef:

    Dag Laura,

    In de winkel vind ik enkel INSTANT gedroogde gist, is die verhouding hetzelfde?

    Groetjes,

    Tess

    1. Laura's Bakery schreef:

      Yes, dat gebruik ik ook.

  92. Tess schreef:

    Hey laura, kan ik het deeg de avond ervoor reeds maken en 45min laten rijzen en dan de vorm uitsnijden en dit een nacht laten staan of is dat niet aan te raden?

    Groetjes

    Tess

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou het niet zo lang buiten de koelkast laten staan als dat is wat je bedoelt. Hier heb je wellicht wat aan: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *