Kaneelkoekjes met witte chocolade

Gepost: 21 december 2013 Laatst bewerkt: 7 juni 2024
Kaneelkoekjes met witte chocolade

Kaneelkoekjes met witte chocolade vind ik zóó lekker! De kanelly’s van Bolletje (bestaan die eigenlijk nog?) vind ik zo lekker dat ik besloot om zelf eens zo’n lekker koekje te maken met kaneel en witte chocola. Wel op een iets andere manier, want ik kon het natuurlijk weer niet laten om de koekjes ook weer een beetje te decoreren. Met witte chocolaatjes in de vorm van een ster.

Naast dat het heel erg lekker is ziet het er ook nog eens super feestelijk uit waardoor deze koekjes perfect zijn voor Kerst (en voor elke andere dag eigenlijk ook wel 🙂 ). Trek gekregen? Scroll gauw verder om aan de slag te gaan met het recept.

BAKTIP: De chocoladesterren in dit koekje maakte ik zelf met een sterren chocolademal en witte chocolade, bijvoorbeeld van het merk Callebaut

kaneelsterren koekjes 2a
kaneelsterren koekjes 3a
kaneelsterren koekjes 4a
kaneelsterren koekjes 5a
kaneelsterren koekjes 6a

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Kaneelkoekjes met witte chocolade

Kaneel en witte chocola zijn een perfecte combinatie als het om koekjes gaat. hier vind je een lekker recept voor kaneelkoekjes met witte chocolade.
Porties: 18 koekjes

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snuf zout
  • 2 el kaneel
  • 50 gram grove kaneelsuiker
  • Witte chocola (of gekleurde candy melts)
  • Vormpje om chocolaatjes in stervorm te maken
  • Kaneelsuiker (om de balletjes deeg door te rollen)

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg het eidooier toe en meng er doorheen. Voeg bloem, kaneelpoeder, grove kaneelsuiker en zout toe en meng tot een stevig deeg.
  • Laat het deeg minimaal een uur rusten voordat je er mee verder gaat.
  • Terwijl het deeg ligt te rusten kun je de chocoladesterren maken. Ik heb een vorm van Wilton gebruikt maar je zou ook een een ijsblokjesvorm kunnen gebruiken. Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron en vul de vormpjes. Tik de met de mal op het aanrecht zodat alle luchtbellen naar boven komen. Zet de mal in de koelkast zodat de chocola kan uitharden.
  • Als het deeg voldoende gekoeld is draai je hier balletjes van. Rol de balletjes deeg door de kaneelsuiker en leg ze op de bakplaat. Bak de koekjes 16 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte), de randjes moeten mooi goudbruin gekleurd zijn.
  • Terwijl de koekjes in de oven staan haal je de chocolaatjes uit de vorm, leg ze klaar binnen handbereik.
  • Als de koekjes uit de oven komen zijn de koekjes nog zacht, dit is het moment om de chocolaatjes gelijk in de koekjes te drukken. Druk niet te lang op de chocolaatjes, anders druk je ze plat door het smelten. Druk ze gewoon in een keer op de juiste plek en laat de koekjes helemaal afkoelen tot ook de chocola weer is uitgehard.
Bewaren

Alles over het bewaren van de koekjes lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

  1. Gerda van Stralen schreef:

    Ze zien er heerlijk uit Laura!
    Heb ik nog wel een vraagje… De kaneelsuiker waar je de balletjes doorrolt als laatste, is dat kristalsuiker vermengt met kaneel? Of kun je in de winkel kaneelsuiker kopen? Ik ken eigenlijk alleen maar de hele grove kaneelsuiker.
    Groetjes Gerda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb voor de fijne inderdaad kristalsuiker met kaneel vermengd. Maar je kunt ook van het merk Van Gilse kaneelsuiker in een potje kopen.

  2. Trudy schreef:

    Minitaartjes!

  3. Anoeska schreef:

    Deze lijken me echt heel lekker!

  4. lena schreef:

    ze zien er echt te lekker uit! ik denk dat ik ze morgen ga maken

  5. Leah schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb ze zojuist gemaakt en ze zijn echt heerlijk! Alle kaneelliefhebbers zouden deze koekjes eens moeten proberen hihi.
    In plaats van chocoladesterren heb ik de gesmolten chocolade in sliertjes overheen gedaan, ook lekker.

  6. Joke schreef:

    Dit zijn dus echt feestelijke kerstkoekjes.
    Zo mooi gemaakt, zelfs met eigen chocolade sterren erop!!!

    Liefs, mam ♥

  7. nadine schreef:

    Hoi laura,
    Het lijkt me een erg lekker recept maar kan ik de grove kaneelsuiker ook weglaten. Wil ze graag nu maken 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Natuurlijk, dat is geen probleem 🙂 Veel bakplezier!

  8. Hanny schreef:

    Hoi Laura,
    Waar heb jij die sterren vorm gekocht? Ik kan ze namelijk nergens vinden.

    Alvast bedankt 😉
    Hanny

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die is van Wilton, heb hem zelf bij deleukstetaartenshop.nl gekocht maar veel taartdecoratie winkels verkopen deze mallen.

  9. Natasja schreef:

    Hoihoi,
    Ik heb ze net gemaakt en ze zijn echt heerlijk! Lekker simpel om te maken ook. Kijken wat oma ervan vindt….
    Groetjes!

  10. Doortje schreef:

    hi Laura, wat een leuke koekjes! In de winkel kocht ik afgelopen jaren rond deze tijd wel eens overheerlijke grote kaneelsterren. Op internet kan ik ze niet vinden. zo kwam ik op jouw website. Zin om ermee aan de slag te gaan als ik in huis heb wat ik nodig heb. Liefst met een volkorenvariant. Ik vroeg me af: zou dit recept ook lekker worden met volkorenmeel? Op wikihow leer ik dat je bloem in de volgende verhouding kunt vervangen doro volkorenmeel: 3/4 kopje (175 gram) in plaats van 1 kop (250 gram) Dat lijkt me dan een verhouding van 3 (volkorenmeel) staat tot 4 (bloem). Dat komt in jouw recept dan op 210 gram volkorenmeel. Verder wordt aangeraden iets vocht toe te voegen, ‘bijvoorbeeld 10 ml per 250 gram meel”. Dat komt dan volgens mij op ongeveer 12 ml per 280 gram meel. SInaasappelsap heeft de voorkeur omdat dit de sterke volkorensmaak kan neutraliseren.
    Als ik ze ga maken en erom denk zal ik laten weten of het wat is geworden.

    Goede laatste weken van 2020 gewenst!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept